Starity

Jackie Chan

Jackie Chan Jackie Chan nemzetisége 245. 2263rajongó 132vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 95%
 • stílus: 89%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Chan Kong-sang
 • Becenév
 • Pao Pao (ágyúgolyó), Jyun Lau, Can Jyun Lung, Little Jack (kis Jack), Sing Lung
 • Születési idő
 • 1954. április 07.
 • Születési hely
 • Hong Kong, Kína
 • Foglalkozás
 • Színész, harckoreográfus, komikus, rendező, producer, harcművész, forgatókönyvíró, vállalkozó, énekes, kaszkadőr
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • Lin Feng-jiao
 • Magasság
 • 174 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Bruce Lee Sammo Hung Jaycee Chan Daniel Wu Ha Joon Young Oh Jong Seok Henry Prince Mak

Jackie Chan életrajza

Gyerekkor és korai szerepei
Jackie Chan, születési nevén Chan Kong-sang 1954. április 7-én született Hongkongban. Szülei Charles és Lee-Lee Chan a francia konzulátuson dolgoztak, így Jackie gyermekkora nagy részét a konzulátuson és annak környékén töltötte.
Később tanulmányait a Hongkong-szigeten lévő Nah-Hwa nevezetű általános iskolában kezdte el, ám miután nem teljesítette sikeresen az első évet szülei kivették az iskolából.
1960-ban édesapja Canberrába költözött, hogy ott az amerikai nagykövetségen legyen szakács. Ennek következményeképp Jackie-t beíratták Jyu Zim-yjun mester Kínai Dráma Akadémiájára, mely egy bentlakásos iskola volt, így a következő 10 évet ott töltötte. Az iskolában rengeteg mindent tanult többek között színjátszást, éneklést, de bele kóstolt különböző harcművészetekbe és az akrobatikába is.
A rendszeres edzések következtében pedig Jackie Yuen Lo művésznéven tagja volt az iskola Hét Kis Szerencse előadó csoportjának, mely az iskola legjobb diákjaiból állt.
Az évek során pedig barátságot kötött Sammo Hunggal és Yuen Biaoval is. 

1962-ben nyolc évesen kapta első film szerepét a Big ang Little Wong Tin Bar című filmben, melyben a Hét Kis Szerencse tagjaival szerepelt, a film béli édesanyját pedig Li Li-hua alakította. Egy évvel később újra együtt forgatott Li Li-hua színésznővel a The Love Eterne című filmben, majd három évvel később 1966-ban egy kisebb szerep erejéig feltűnt a Come Drink with Me című filmben is.
1971-ben szerződést írt alá a Chu Mu Great Earth Film Company nevű céggel, ennek következtében pedig 17 évesen már Bruce Lee filmekben (Tomboló ököl, A sárkány közbelép) dolgozott, mint kaszkadőr. Az akkori művészneve Can Jyun Lung volt.
1973-ban a Little Tiger of Cantonban pedig megkapta első főszerepét, melyet még Hongkongban is bemutattak.

1975-ben pedig az akkori kaszkadőri munkahiány és filmes törekvéseinek kereskedelmi sikertelenségei miatt szerepet vállalt az All in the Family című „felnőtt filmben”. Jackie erről a szerepéről később úgy nyilatkozott, hogy nem tartja nagy dolognak, ugyanis az akkori felnőtt filmek sokkal konzervatívabbak voltak, valamint felhozta, hogy még Marlon Brando is meztelenkedett filmjeiben.

A filmes világot egy kis időre ott hagyva 1976-ban szülei után ő is kiköltözött Canberrába, majd egy ideig hallgatóként részt vett a Dickson Főiskolán. Később építkezéseken kezdett dolgozni, ahol egy Jack nevű építő munkás vette szárnyai alá, így ráragadt a „kis Jack” becenév, majd ebből később Jackie lett, így megalkotva jelenleg is használt nevét a Jackie Chant.
Az 1990-es években pedig születési nevét is megváltoztatta Fong Si-lung-ra, mivel édesapja eredeti vezetékneve is Fong volt.

Bruce Lee „árnyékában” és első filmes sikerei
1976-ban Willie Chan hongkongi filmproducert annyira lenyűgözte Jackie addigi kaszkadőr munkái, hogy egy távíratott küldött neki, melyben fő szerepet ajánlott neki Lo Wai következő alkotásában. A filmproducer és Lo Wai is egy második Bruce Lee-t akartak faragni Jacki-ből, melynek eredményeképp még a művésznevét is Cing Lungra (Légy a Sárkány) változtatták, evvel is hangsúlyozva a Bruce Lee-vel való hasonlóságukat ugyanis Bruce művészneve Lei Siu-lung (Kis Sárkány) volt.
A film végül elbukott és következők se hoztak nagyobb sikert mivel Jackie-től igen csak távol állt Bruce harcstílusa.

Végül 1978-ban mikor Lo Wai egy kis időre átadta Jackie-t a Seasonal Film Corporation stúdiónak a több éves háttérmunka után A kobra című filmmel első sikereit is bezsebelhette. A film rendezője Yuen Woo-ping szabad kezet adott Jackienek a kaszkadőrmutatványoknál, valamint ez volt a komikus kungfu műfaj megteremtője is, melyért igazán rajongott a hongkongi közönség. Az igazi átütő sikert pedig az ugyan ebben az évben kiadott Részeges karate mesterrel érte el.

Miután Jackie visszatért Lo Wai-hez a rendező megpróbált a Részeges karate mesterhez hasonló filmeket készíteni, így született meg a Félmaréknyi Kung-fu és A kung-fu szelleme című alkotások, majd a Rettenthetetlen hiéna filmnél már, mint társrendező vehetett részt, de végül a film második részének forgatása alatt Jackie felbontotta a szerződést Lo Wai stúdiójával és átszerződött a Golden Harvesthez. De Lo a triáddal kezdte el fenyegetni a színészt, majd a vitát végül Jimmy Wang Yu színész-rendező simította el, így Jackie maradhatott a Goldennél.

Filmes sikersorozatának kezdete
1980-ban bemutatásra került első Hollywoodi produkciója Jackie Chan: Bunyó a javából címmel. Később elvállalt egy kisebb szerepet az Ágyúgolyó futam című filmben, melyben olyan hírességekkel szerepelt együtt, mint pl.: Burt Reynolds. A film végén pedig mikor meglátta Jackie, hogy betettek pár kivágott jelenetet elhatározta, hogy a következő filmjeinél ő is alkalmazni fogja, hogy bemutassa mennyi gyakorlás és veszély rejlik egy-egy akció jelenetben.
Végül az 1985-ben kiadott The Protector bukása után felhagyott egy időre az amerikai közönség meghódításáról és visszatért a hongkongi filmgyártáshoz.

Hazájában viszont már a 80’-as évek elejétől egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, sőt The Young Master című filmje megdöntött minden addigi eladási rekordot Hongkongban és ez a film indította el a sztárság útján is.
Ezekben az időkben állt össze gyerekkori jó barátaival Sammo Hunggal és Yuen Biaoval is, ebből a társulásból pedig olyan filmek születtek, mint a Nagy balhé, a Gördülő kung-fu, vagy a Vigyázat nyomozunk.
1985-ben megjelent az első Rendőr sztori, melyben maga Jackie végezte az összes kaszkadőr munkát valamint Phil Mils film kritikus szerint a hongkongi filmművészet csúcsát jelenti ez a film, ami megmutatja miért is Jackie Chan a világ legnagyobb akció hőse.
1987-ben pedig az Istenek fegyverzete című filmjével újabb jegyeladási rekordot döntött.

Sikereinek folytatása és Hollywoodi áttörés
1988-ban a Dragons Forever-el elkészült Jackie Sammo Hung-al és Yuan Biao-val utolsó közös filmje. Majd a 80’-as évek végén és a 90’-es évek elején főleg filmfolytatásokat készített, mint pl.: A rendőr sztori folytatódik, Istenek fegyverzete 2: Kondor hadművelet, Rendőr sztori 3. Az 1994-ben elkészült Részeges karate mester 2 című alkotása pedig felkerült a Time magazin minden idők 100 legjobb filmjét bemutató listájára.

Az 1990-es évek elején pedig újra elgondolkodott a Hollywoodi piac meghódításán, ám az akkoriban neki szánt negatív szerepeket mind elutasította, így nem vállalt szerepet se a Rambo 4-ben, se a Pusztítóban.
1995-ben a Balhé Bronxban című alkotásával végül sikerült betörnie az amerikai filmes piacra is, a film sikerének köszönhetően pedig a New Line Cinema kiadta a Rendőr sztori 3. részét. Ám az igazán nagy sikert a 98’-ban megjelent Csúcsformában első részével érte el, a filmnek köszönhetően pedig Jackie Chan igazi Hollywoodi sztár lett.

Filmes stílusváltás
98’-ban jelent meg utolsó Golden Harvest alkotása az Elveszett zsaru, majd 99’-ben a nézők már egy teljesen más szerepben ismerhették meg a Jackie, a szépfiúban.
Majd ezek után több hollywoodi produkciója is megjelent, mint a Jackie Chan: Új csapás, Csúcsformában 2, A medál. De a sikerek ellenére Jackie-t igen csak zavarta, hogy a szerepei nagyon behatároltak és, hogy nincs teljes ellenőrzése a filmek fölött.

Miután a Golden Harvest 2003-ban megszűnt Jackie az Emperor Multimedia Grouppal közösen létrehozta saját produkciós cégét, mely a JCE Movies Limited (Jackie Chan Emperor Movies Limited) nevet kapta.
A sorra következő filmjeiben pedig egyre több lett a drámai jelenet, de ez mit sem rontott a filmeken, hisz az összes kasszasiker lett (Újabb rendőr sztori, Jackie, a legenda, Rob-B-Hood).
A 2007-ben megjelenő Csúcsformában 3 ugyan újabb siker volt, de a kínai hatóságot ez nem hatotta meg és betiltotta a filmet, ugyanis úgy gondolták, hogy a filmnek politikailag inzultáló tartalma is van.
2007-ben újabb stílus újító szerepben tűnt fel a ’A tiltott királyság című filmben, ahol először szerepelt együtt Jet Li-vel.
Majd szinkronszínészként is kipróbálta magát a Kung Fu Panda című animációban, ahol a majom hangját kölcsönözte.
2007 novemberében pedig újabb filmet kezdett el forgatni Leszámolás Tokióban címmel, a film érdekessége, hogy nem igen találni benne harcművészeti jeleneteket. A film végül 2009-ben jelent meg és ekkor árulta el azt is, hogy az Istenek Fegyverzete újabb folytatást fog kap.
Októberben pedig el kezdte forgatni legújabb hollywoodi filmjét a Kém a szomszédban-t, melyet 2010-ben mutattak be a nagyközönségnek. De 2010-ben került a mozikba ’A katona’ és ’A karate kölyök’ címet viselő filmjei is, utóbbiban Will Smith fiával Jadennel játszik együtt.
Valamint szintén 2010-ben megjelent a Kung Fu Panda animációs rajzfilm 2. része is, amiben ismét Jackie kölcsönözte hangját a majomnak.

2011. szeptember 26-án megjelent karrierje során a 100. filmje az 1911. Jackie rengeteget dolgozott a filmmel, hiszen nem csak főszereplő, de társ-rendező és producerként is jelen volt a film munkálataiban. A film Észak-Amerikai premierjére október 14-én került sor.

2012 – 2020
Jackie a 2012-es Cannes-i Filmfesztiválon jelentette be, hogy visszavonul az akciófilmektől, mondván, hogy ő már túl öreg ehhez a műfajhoz. Később viszont tisztázta, hogy nem határolódik el az akció filmektől, csupán kevesebb akció jelenetben vesz mostantól részt ügyelve a testi épségére.
Három évvel a bejelentést követően 2012. december 12-én megjelent a Chinese Zodiac (Műkincs hajsza), melyben ismét az ázsiai sólyomként láthatjuk.

2013-ban a Rendőr sztori is újabb folytatást kapott, a 2014-es Fen Shou Da Ren-nél pedig producerként működött közre. 2015-ben pedig megjelent a Dragon Blade címet viselő filmje, ahol Adrien Brody mellett egy fiatal dél-koreai színész- énekes Choi Si Won is a főszereplők gárdáját erősítette.

2016 tavaszán bemutatásra került a Kung Fu Panda 3, melynek magyar premierje március 17-én volt. Majd ez év nyarán új filmje a Skiptrace: A zűrös páros is bemutatásra került. A film kínai premierje július 21-én volt. Film partner pedig ezúttal Johnny Knoxville volt.
December 23-án pedig megérkezett a kínai mozikba Railroad Tigers címmel legújabb háborús, akció komédiája. Legújabb filmjében fiával Jaycee-vel játszik együtt, illetve komolyabb szerepben láthatjuk az EXO tagként népszerűségre szert tett Tao is. 
2017. január 28-án megérkezett legújabb filmje a Kung Fu Yoga, melyben ismételten Stanley Tong rendezővel dolgozott együtt, aki már a 90’-es években is számos Jackie Chan filmet rendezett. Számos film mellett pedig idén újra hallhatjuk szinkron hangként, ugyanis a nálunk augusztus 17-én bemutatásra került A mogyoró meló 2 animációban ő kölcsönzi a hangját Mr. Fengnek.
Szeptemberben is két premiert tudhatott magáénak, ugyanis szeptember 21-én újabb animáció a The Lego Ninjago Movie is a mozikba került, ahol ismételten szinkron szerepet vállalt, valamint 30-án legújabb akció thrillerje a The Foreigner is bekerült a kínai mozikba.
2017-es évét végül két premierrel zárta, ugyanis december 22-én Bleeding Steel című kínai-ausztrál gyártású filmje is bekerült a kínai mozikba (az amerikai premierre 2018. július 6-ig várni kellett), valamint 29-én Namiya című fantasy filmje is elérhetővé vált a kínai nézők számára.

Egy éves szünetet köveően 2019. február 5-én újabb kínai alkotása került a mozikba, cím szerint a The Knight of Shadows: Between Yin and Yang fantasy-komédia filmje, ahol Pu Songling szerepében láthatjuk.
Ebben az évben készült el a Viy 2: Journey to China című orosz-kínai filmje is, melynek szereplő gárdája igen vegyes volt nemzetiségileg. A filmet először augusztus 16-án Kínában mutatták be, majd szeptember 21-én az orosz mozikba is bekerült, ám ezt a premiert a film egyik főszereplője Rutger Hauer már nem élhette, meg ugyanis július 19-én 75 évesen elhunyt. (a filmet 2020. április 10-én az USA-ban is bemutatták).
Szeptember 30-án pedig újabb kínai kaland drámája a The Climbers is megjelent, melyben Jackienek egy kisebb szerepe van csak.

2020. január 25-én érkezett volna legújabb akció-kaland filmje a Vanguard a kínai mozikba, de a Covid-19 miatt el lett halasztva a premier. A film hivatalosan végül szeptember 30-án jelent meg Kínában, november 20-án az Egyesült Államokban és december 25-én az indiai közönség számára is elérhetővé vált Jackie új mozi filmje. 


KASZKADŐRI MUNKÁI

Jackie-t annak idején Buster Keaton inspirálta, hogy ő maga legyen saját kaszkadőre, valamint 1983 óta ő maga tervezi filmjeinek minden akció-koreográfiáját. Valamint már évtizedek óta ugyan azokkal a kaszkadőrökkel dolgozik úgymond a Jackie Chan Stunt Team-el, ami könnyíti a munkáját hisz már jól ismeri minden kaszkadőre képességét.

Pont amiatt, hogy a kaszkadőrmutatványai igen nehezek nehéz biztosítást szereznie egy-egy filmjére, főleg Amerikában mivel ott a kaszkadőr munkáját szerződésben korlátozzák.
Valamint, hogy maga végzi a veszélyes jeleneteket már nincs olyan testrésze ahol ne szenvedett volna sérülést. Szinte már minden csontja tört el (van ami többször is), a legveszélyesebb sérülést még is az istenek fegyverzete forgatásán szenvedte el ugyanis amikor leesett egy fáról betört a koponyája.

Kaszkadőr tevékenységének nyomán pedig két világ rekordot is tart „A legtöbb kaszkadőr jelenetet bemutató élő színész”, valamint a Dragon Lord című filmjében egy igen bonyolult akció jelenetet 2900-szor vettek fel mire sikerült.


ÉNEKESI TEVÉKENYSÉGEI

Jackie az iskolai évek alatt énekórákat is vett, első énekesi megjelenései pedig az 1980-as évektől kezdődtek el. Első lemeze az 1984-ben kiadott Thank You nem csak Hongkong-ban, hanem egész Ázsia szerte nagy sikert aratott. Lemezei kantoni, mandarin, japán, thai és angol nyelven is megjelentek.
Elsőként a The Young Master filmjének végén hallhatták rajongói Jackie hangját a Kung Fu Fighting Man éneklése közben.
98’-ban pedig nem csak a hangját kölcsönözte a kínai szinkronos Mulánnál, de az egyik dalt is ő énekelte fel.
2007-ben kiadott We Are ready című dala pedig a 2008-as nyári olimpia hivatalos visszaszámláló dala volt. Az Olimpia záróünnepségén pedig elő adta Hard to Say Good bye című dalát.


EGYÉB TÉVÉS MUNKÁI

1999-ben elkészítette első dokumentum filmjét Jackie Chan: Akcióban címmel, amiben a különböző bonyolult és összetett kaszkadőr mutatványok kulisszatitkaiba vezeti be az arra kíváncsiakat. Valamint a dokumentum filmben megszólalnak a Jackie Chan Stunt Team tagjai és Jackie családtagjai is.
2000-től 2005-ig pedig egy animációs mese is megjelent Jackieről Jackie Chan Adventres címmel, melynek ő maga is a producere volt.
2008-ban pedig a The Disciple című valóságshow producere és házigazdája volt. A műsor lényegi célja az volt, hogy konkrétan megtalálják Jackie utódját. A versenyzőket Alan Wu és He Jun készítette fel, akik tagjai Jackie kaszkadőr csapatának. A show résztvevőinek olyan próbákon kellett helyt állniuk, mint pl.: drótkötélen függés, fegyveres küzdelem, robbantás, autós üldözés.
A show állandó zsűritagjait He Ping, Wu Yue és Zheng Pei Pei alkották, valamint meghívott zsűriként voltak jelen Stanley Tong, Sammo Hung és Yuen Biao.
A műsort végül Jack Tu nyerte, aki három Jackie cége által kibocsátott filmben is szerepet kapott, de mind a 16 versenyző lehetőséget kapott, hogy valamilyen formában szerepelhessenek, sőt, aki akart csatlakozhatott jackie kaszkadőr csapatához is.


ELISMERÉSEK

Jackie Chant eddigi pályafutása során számtalan díjjal és elismeréssel díjazták kemény, odaadással teli munkái miatt. Így nem meglepő, hogy nem csak a hongkongi Csillagok sugárútján, de a hírességek hollywoodi sugárútján is díszíti a kövezetet egy-egy a nevével fémjelzett csillag. De az American Choreography Awards-on is már többször neki ítélték a koreográfusi innovátor díjat, valamint a kaszkadőröket elismerő Taurus World Stunt Awards-on is neki ítéltek egy életmű díjat.
A számos díj mellett pedig dalok, videó játékok és animációs szereplők sorának volt ihletője.
Valamint a Mitsubishi Motors cég, akivel már régóta szponzori szerződése van Jackinek még egy a sztár nevét viselő limitált sorozatot is kiadott a Mitsubishi Lancer Evolution utcai sportkocsiból, melynek új kialakításában maga Jackie is személyesen vett részt
2008-ban Sanghajban elkezdtek egy múzeumot is építeni Jackie tiszteletére.


TÁRSADALMI TEVÉKENYSÉGEI, VÁLLALKOZÁSAI ÉS JÓTÉKONYKODÁSAI

Jackie mindig is szeretett volna példakép lenni a gyerekek számára, ezért sokáig visszautasított minden olyan filmes felkérést ahol negatív karaktert kellett volna alakítania. Valamint egy filmjében se volt soha erős káromkodás, ami miatt a Csúcsformában című film rendezőjével rengeteg vitája volt. Jackie egyszer azt nyilatkozta, hogy a legnagyobb hiba amit az életében elkövetett az az volt, hogy nem fektetett kellő hangsúlyt a tanulásra, de ezt a „hiányosságát” úgy pótolta, hogy szerte a világon oktatási intézményeket hozott létre, mint például a Jackie Chan Science Centre-t az Ausztrál Állami Egyetemen, valamint több általános iskolát is létrehozott Kína szegényebb tartományaiban.

Jackie a hongkongi önkormányzat szóvivője, aki egy kampány keretén belül a köztisztaságra hívta fel a figyelmet, ugyanis Hongkongban évek óta nagy probléma a szemetelés. De részt vett a hongkongi Disneyland 2005-ös megnyitóján.
Valamint részt vett a Lon Angeles-i seriffiroda támogatásában, ahol az embereket, különösképpen az ázsiai bevándorlókat támogatta, hogy jelentkezzenek rendőrnek.

A JCE Movies Limited mellett Jacki tártulajdonosként van még feltüntetve a JC Group China, Jackie & Willie Productions és a Jackie & JJ productions cégeknél is.
Valamint 2010. februárjában Jackie Chan Theater International nevű mozi hálózatot a hongkongi Sparkle Roll Group Ltd-vel közösen és annak első moziját a Jackie Chan-Yaolai International Cinemát, mely többek állítása szerint Kína legnagyobb mozi komplexuma a 17 vetítő teremmel és 3500 fős befogadó képességével.
De ezenfelül saját ruházati márkával is rendelkezik melynek jeleként a ruhán egy kínai sárkány, a Jackie szó vagy nevének kezdőbetűi a JC található meg. Ezen kívül van egy sushi étterem hálózata (Jackie’s Kitchen) és egy kávéházlánc (Jackie Chan’s Cafe) tulajdonosa is. De Jackie Chan Signature Club néven fut egy fitneszklub hálózata is, valamint csokoládét, süteményt és zabból készült kekszet is árulnak a neve alatt.
Viszont Jackie a jövőben ezeket a gyümölcsöző vállalkozásokat szeretné tovább bővíteni saját márkájú bútorbolttal, konyhai eszközökkel és szupermarketek létrehozása is tervben van.
Mind ezeknek a bevételének egy részét pedig rendszeres jótékonykodásra fordítja.

2004 óta az UNICEF jószolgálati nagyköveteként felszólalt az állatkínzások ellen, a természetvédelem mellett valamint számos természeti katasztrófa után segített pénzt gyűjteni.
Valamint 2006 júniusában azt is bejelentette, hogy halála után vagyona felét jótékonyságra tartja fenn Bill Gates és Warren Buffett példája nyomán.
Valamint ő is támogatója a Mentsük meg Kína tigriseit kampánynak, melynek főcélja a dél-kínai tigrisek tenyésztése és utána a vadonba való visszaengedése.

Jackie neve alatt fut két alapítvány is a Tha Jackie Chan Charitable Foundation és a The Dragon’s Heart Foundation.

2014-ben Jackie újabb vállalkozásba fogott, ugyanis szöuli székhellyel megalapította The Jackie Chan Group Korea vállalatát. A céggel a koreai sport és zene iparba próbál betörni a kínai csillag, ennek érdekében pedig márciusban debütáltatta első fiú csapatát is, mely a JJCC nevet kapta, a csapatnak koreai, kínai és még amerikai tagja is van.


MAGÁNÉLETE

Jackie Chan 1982-ben vette feleségül Lin Feng-jiao-t ismertebb nevén Joan Lin tajvani színésznőt. Valamint ugyan ebben az évben született meg fiúk Jaycee Chan, aki apja nyomdokaiba lépve ő is színészettel és énekléssel foglalkozik
Fia mellett, ’99-ben született egy házasságon kívüli lánya Etta Ng Chok Lam. A kislány Jackie Elaine Ng Yi-Lei Hong Kong-i színésznővel folytatott viszonyából született. A színésznővel egy forgatáson ismerkedett meg és egy éven át tartó viszonyt folytatott vele. ’99-ben mikor a terhessége miatt visszavonult a színésznő végül elárulta, hogy Jackie a gyerek apja. Bár Elaine elhatárolódott Jackietől és egyedül nevelte a kislányt, nyilvánosságra kerültek olyan hírek is, hogy Jackie 70 ezer HK dollárral támogatta a gyereket, majd miután Sanghajba költöztek már havi 400 ezer HK dollárral honorálta gyermekét.
Jackie bár megbánta a viszonyt annyit mondott a dologról, hogy csak olyan hibát követett el, amelyet rengeteg férfi elkövet a világon.


ÉRDEKESSÉGEK

~ Szülei a kínai polgárháború menekültjei voltak.
~ Születési nevének a Kong-sang-nak a jelentése „Hongkongban született”.
~ Kiskorában baau baaunak „ágyúgolyónak” becézték, mert nagyon energikus gyerek volt.
~ Jackie a legtöbb hollywoodi produkciót pusztán a pénz miatt fogadta el, hogy abból a pénzből olyan kínai projektekkel foglalkozhasson amit igazán szeret.
~ Jackie hét nyelven is beszél többek között thai, kantoni, mandarin, angol és gyerekkorában a francia is jól ment neki. Ugyan a nyelveket jól beszéli ám az olvasás és írás nem az erőssége így nagy többségben mások fogalmaznak meg neki dolgokat.
~ Amerikai karrierje kezdetén több plasztikai műtéten is átesett, pl megműttette a szemhéjait, hogy eltűntesse jellegzetes ázsiai vonását.
~ Mikor elvette a feleségét, egy női rajongója öngyilkos lett Jackie nősülése hallatán.
~ Kedveli a labdarúgást, kedvenc csapatai egyike a Manchester City.
~ Filmjei miatt, megtanult gördeszkázni és görkorcsolyázni is.
~ Egyik fülére süket a kaszkadőri jelenetei miatt.
~ Fiatalon kidobó fiúként is dolgozott, de egy verekedés után otthagyta ezt az állását.
~ Kedvenc filmjei között szerepel az Elfújta a szél, Ének az esőben és a Mátrix.
~ Jó barátja Sammo Hungnak, Jet Linek, Steven Seagalnak és Sylvester Stallonenak.
~ Legtöbbször saját maga szinkronizálja angol nyelvűre ázsiai filmjeit.

 

Írta: BeJoyful 

Szerepei  
2023: Seven Little Fortunes – Yuen Lo / Jackie Chan
2022: The Diary (tervezett kiadás 2022 vagy 2023)
2022: Ride On – Lao Luo (tervezett kiadás: december 31.)
2022: Project X-Traction – Luo Feng (tervezett kiadás nyár vége felé)
2022: All U Need Is Love – cameo
2021: Good Night Beijing – Chan Shu (cameo)
2020: Vanguard – Tang Huanting
2019: The Climbers – idős Yang Guang
2019: Viy 2: Journey to China – mester 
2019: The Knight of Shadows: Between Yin and Yang – Pu Songling
2017: Namiya – Namiya 
2017: Bleeding Steel/Vérző acél – Lin Dong 
2017: Kung Fu Yoga
– Jack 
2017: The Foreigner/
Az idegen – Quan  
2016: Railroad Tigers/
A vonat rablás – Ma Yuan 
2016: Jue Di Tao Wang/Skiptrace/
A zűrös páros – Benny Chan
2015: Tian jiang xiong shi/Dragon Blade
– Huo An
2014: Jiu huo ying xiong/As the Light Goes Out (cameo)
2013: Ging Chat Goo Si/Police Story 2013
– Zhong Wen
2013: Sir en ding zhi/Personal Tailor (cameo)
2013: The Unbelievable (rövid film)
2012: Chinese Zodiac
/Műkincs hajsza – Asian Hawk
2011: 1911
– Huang Xing
2011: Shaolin
– Wudao
2010: The Legend of Silk Boy
– Xu Rongcun
2010: Da bing xiao jiang/
Jackie Chan: A katona – The Soldier
2010: The Karate Kid/
A karate kölyök – Mr. Han
2010: The Spy Next Door/
Kém a szomszédban – Bob Ho
2009: Jian guo da ye/The Founding of a Republic (cameo)
2009: Xun zhao Cheng Long/
Jackie Chan és a Kung-fu kölyök – Jackie Chan
2009: San Suk si gin
/Leszámolás Tokióban – Steelhead
2008: The Forbidden Kingdom/
A tiltott királyság – Lu Yan/Old Hop
2007: Rush Hour 3/
Csúcsformában 3 – Lee
2006: Bo bui gai wak/
Rob-B-Hood – Thongs
2005: San wa
/Jackie, a legenda – Meng Yi/Jack
2004: Da lao ai mei li
/Bandafőnök kerestetik (cameo)
2004: Chin gei bin 2: Fa tou tai kam/
Jackie Chan: Ikerhatás 2 – Wei Cheng
2004: San ging chat goo si/
Újabb rendőr sztori – Chan Kwok-Wing
2004: Around the World in 80 Days/
80 nap alatt a Föld körül – Passepartout/Lau Xing
2003: Chin gei bin/
Jackie Chan: Ikerhatás - Jackie Fong (cameo)
2003: The Medallion/
A medál – Eddie Yang
2003: Shanghai Knights/
Londoni csapás – Chon Wang
2003: Traces of a Dragon: Jackie Chan & His Lost Family
/A sárkány nyomában: Jackie Chan és elveszett családja (dokumentum film)
2002: The Tuxedo/
A szmokinger – Jimmy Tong
2001: Te wu mi cheng/
Kamukém – Buck Yuen
2001: Rush Hour 2/
Csúcsformában 2 - Lee
2000: Shanghai Noon/
Jackie Chan: Új csapás – Chon Wang
1999: Dak ging san yan lui/
A csodazsaruk
1999: Hei kek ji wong/
Stephen Chow: A komédia királya
1999: Boh lei chun/
Jackie a szépfiú – C.N. Chan
1998: Rush Hour/
Csúcsformában – Lee
1998: Ngo si seoi/
Jackie Chan: Az elveszett zsaru
1997: An Alan Smithee Film: Burn Hollywood Burn
1997: Yat goh ho yan (Mr. Nice Guy)/
Jackie, a jófiú - Jackie
1996: Ging chat goo si 4: Ji gaan daan yam mo/
Jackie Chan: Első csapás – Chan Ka Kui
1995: Pik lik foh (Thunderbolt)
/Mennydörgés – Chan Foh To
1995: Hung fan kui (Rumble Bronx)/
Balhé Bronxban – Keung
1994: Jui kuen II (Drunken Master II)/
Részeges karate mester 2 – Wong Fei-hung
1993: Chao ji ji hua (Supercop 2)
/Volt egyszer egy zsaru – Chan
1993: Cung on zo (Crime Story)
/Kemény halál – Eddie Chan
1993: Sing si lip yan (City Hunter)/
Városi vadász – Ryu Saeba
1992: Seong lung wui/
Sárkányikrek – Ma Yau/Die Hard
1992: Ging chat goo si 3: Chiu kup ging chat/
Rendőr sztori 3 – Chan Ka Kui
1992: Xi Zang xiao zi - cameo
1991: Fei ying gai wak/
Istenek fegyverzete 2: Kondor akció – Asian Hawk/Condor/Jackie
1990: Huo shao dao(Island on Fire)/
Jackie Chan: Tűzsziget – Lung/Steve Tong
1989: Qi ji/
Jackie Chan: A botcsinálta gengszter – ’Charlie’ Cheng Wah Kuo
1988: GIng chat goo si 2 (Police Story 2)/
A rendőr sztori folytatódik – Chan Ka Kui
1988: Fei lung mang jeung (Dragons forever)
/Bunyóban az igazság – Jackie Lung
1987: ’A’ gai wak 2 (Project A 2)
/A nagybalhé 2 – Ma Yue Lung
1986: Lung hing foo dai/
Az istenek fegyverzete – Asian Hawk
1986: Nui ji z apai jun/Naughty Boys
1985: Xia ri fu xing/
Vigyázat már megint nyomozunk! – Muscles
1985: Fuk sing go jiu (My Lucky Stars)/
Vigyázat nyomozunk! – Muscles
1985: The Protector/
Leszámolás Hongkongban – Billy Wong
1985: Ging chat goo si (Police Story)
/Rendőr sztori – Chan Ka Kui
1985: Long de xin (Heart of Dragon)/
A sárkány szíve – Ted/Tat Fung
1984: Kuai can che (Wheels on Meals)/
Gördülő Kung-fu - Thomas
1984: Cannonball Run II/
Ágyúgolyófutam 2
1984: Shen yong shuang xiang pao
1983: ’A’ gai wak (Project A)/
A nagy balhé
1983: Qi mou miao ji: Wu fu xing (Winners & Sinners)
/Balekok a banditák
1983: Long teng hu yue (Fearless Hyena II)/
Rettenthetetlen hiéna 2 – Chan Lung
1983: Mi ni te gong dui/
Fantasztikus küldetés – Sammy
1982: Long xiao ye/Dragon Lord
- Dragon
1981: The Cannonball Run
/Ágyúgolyó futam
1980: Battle Creek Brawl/
Bunyó a javából – Jerry Kwan
1980: Shi di chu ma(The Young Master)
/Az ifjú mester – Dragon
1979: Xiao quan quai zhao (Fearless Hyena)/
Rettenthetetlen hiéna – Shing Lung
1979: Long quan (Dragon Fist)/
Sárkány viadala – Tang How-Yuan
1978: Quan jing (Spiritual Kung Fu)/
A kung-fu szelleme – Yi-Lang
1978: Zui quan (Drunken Master)
/Részeges karate mester – Wong Fei-Hung
1978: Yi zhao ban shi chuang jiang hu (Half A Loaf Of Kung Fu)/
Félmaréknyi kung-fu – Jiang
1978: Se ying diu sau (Snake In The Eagle’s Shadow)/
Jacki Chan: A kobra – Chien Fu
1978: Fei du juan yun shan (Magnificent Bodyguards)/
Csodálatos testőrök – Lord Ting Chung
1978: She he bab u (Snake&Crane A RTS Shaolin)/
Shaolin kígyó és daru – Hsu Yin-Fung
1978: Huo shao shao lin men
1977: Jian hua yan yu jiang nan(To Kill With Intrigue)/
Gyilkosság cselszövéssel – Cao Lei
1977: San shi liu mi xing quan (nyitó jelenet)
1976: Shao Lin mu ren xiang (Shaolin Wodden Men)/
Shaolin halál kamrája
1976: Xin jing wu men (New Fist of Fury)
/Szuperöklű fúria – A Lung
1976: Fung yu seung lau sing (Killer meteors)/
Gyilkos meteorok – Hua Wu Bin
1976: Shao Lin men (The Hand of Death)/
A halál keze – Tan Feng
1976: Mi zong sheng shou (The Himalayan)
1975: Pai an jing ji
– Chen
1975: Hua fei man cheng chun (All in the Family)
– Hsiao Tang
1974: Jin ping shuang yan (The Golden Lotus)
1974: E hu cun
1973: Crash! Che botte… striop strappio
1973: Chu ba (Hong Kong Face-Off)
1973: Xiao lao hu (Young Tiger)/
Az ifjú tigris
1973: Enter the Dragon/
A sárkány közbelép
1973: Shi po tian jian (Balck Belt Theatre)
1973: Nu jing cha (Rumble in Hong Kong)
1973: Tie wa
1973: Bei di yan zhi
– Xiao Liu
1973: Ma tou da jue dou (Chinese Hercules)/
Kínai Herkules
1973: Qi lin zhang (Fist of Unicorn)
1973: Ding tian li di (Fist of Anger)/
A sas árnyékában – Si To
1973: Mai fu
1973: Guang Dong xiao lao hu (Master With Cracked Finger)
1973: Diao shou guai zhao (Master with Cracked Fingers)
/Kung-fu kölyök
1972: Tang ran ke (Blood Fingers)
1972: He qi dao (Lady Kung Fu)
1972: Jing wu men/
Tomboló ököl
1971: Xia nü (A Touch of Zen)
1971: Gui nu chuan (The Angry River)
- cameo
1971: Dao bu liu ren (The Blade Spares None)
1970: Huang jiang nu xia (Lady of Steel)
1966: Da zui xia/
Shaolinok szövetsége
1963: Qin Xiang Lian
1963: Liang Shan Boy u Zhu Ying Tai
1962: Da xiao Huang Tian Ba


Szinkron munkái
  
2024: Kung Fu Panda 4 – Majom hangja
2020: Wish Dragon – Pipa God hanjga
2017: The Nut Job 2: Nutty by Nature/ A mogyoró meló 2 – Mr. Feng hangja
2017: The Lego Ninjago Movie
 – Sensei Wu hangja
2016: The Lego Ninjago Movie Short – Sensei Wu hangja 
2016: Kung Fu Panda 3
– Majom hangja
2011: Kung Fu Panda 2
– Majom hangja
2010: Kung Fu Panda Holiday/Kung Fu Panda ünnep
– Majom hangja
2009: Lessons in Seppuku (TV sorozat) - The Missed Call Ep.
2008: Kung Fu Panda
– Majom hangja
2000-2001: Jackie Chan Adventures/Jackie Chan kalandjai


Produceri munkái
  
2022: Home Operation
2017: Viy 2
2017: Bleeding Steel
2016: Fatal Countdown: Reset 
 
2016: Skiptrace
2015: Gambling on Extinction
2015: Tian jiang xiong shi/Dragon Blade
2014: Fen Shou Da Ren
2012: Chinese Zodiac /Műkincs hajsza
2011: Yang men nu jiang zhi jun ling ru shan (Legendary Amazons)
2010: Da bing xiao jiang/Jackie Chan: A katona
2009: San Suk si gin/Leszámolás Tokióban
2008: Wushu
2008: Yat kor ho ba ba
2006: Bo bui gai wak/Rob-B-Hood
2005: San wa/Jackie, a legenda – Meng Yi/Jack
2005: Changhen ge
2005: Jing mo gaa ting/House of Fury
2004: Hainan ji fan
2004: San ging chat goo si/Újabb rendőr sztori
2004: Around the World in 80 Days/80 nap alatt a Föld körül
2004: Da lao ai mei li/Bandafőnök kerestetik
2003: The Medallion/A medál
2003: Shanghai Knights/Londoni csapás
2000-2001: Jackie Chan Adventures/Jackie Chan kalandjai (tv sor. 8 ep.)
2001: Te wu mi cheng/Kamukém
2000: Shanghai Noon/Jackie Chan: Új csapás
1999: Dak ging san yan lui/A csodazsaruk
1999: Jackie Chan: My Stunts/Jackie Chan: Akcióban (dokumentum film)
1999: Boh lei chun/Jackie a szépfiú
1998: Waan ying dak gung
1998: Jackie Chan: My Story (dokumentum film)
1995: Pik lik foh (Thunderbolt)/Mennydörgés
1993: Kin chan no Cinema Jack
1992: Wei xian ging ren
1992: Ging chat goo si 3: Chiu kup ging chat/Rendőr sztori 3 – Chan Ka Kui
1991: Huo bao lang zi
1990: Xi huan de gu shi
1990: Wu tai jie mei
1989: Shen yong fei hu ba wang hua
1988: Ba Wong Fa
1987:Yan zhi kou/Rouge
1987: Liang xiao hua nong yue
1986: Nui ji z apai jun/Naughty Boys
1981: Lao shu jie
1980: Ma bao chuang ba quan


Rendezői munkái
2012: Chinese Zodiac /Műkincs hajsza
2011: 1911
1999: Jackie Chan: My Stunts/Jackie Chan: Akcióban (dokumentum film)
1998: Jackie Chan: My Story (dokumentum film)
1998: Ngo si seoi/Jackie Chan: Az elveszett zsaru
1993: Cung on zo (Crime Story)/Kemény halál
1991: Fei ying gai wak/Istenek fegyverzete 2: Kondor akció
1989: Qi ji/Jackie Chan: A botcsinálta gengszter
1988: GIng chat goo si 2 (Police Story 2)/A rendőr sztori folytatódik
1987: The Brothers
1987: ’A’ gai wak 2 (Project A 2)/A nagybalhé 2
1986: Lung hing foo dai/Az istenek fegyverzete
1985: Ging chat goo si (Police Story)/Rendőr sztori
1983: ’A’ gai wak (Project A)/A nagy balhé
1982: Lung siu yau/Dragon Lord
1980: Shi di chu ma(The Young Master)/Az ifjú mester
1979: Xiao quan quai zhao (Fearless Hyena)/Rettenthetetlen hiéna


Forgatókönyvírói munkái
2012: Chinese Zodiac /Műkincs hajsza
2006: Bo bui gai wak/Rob-B-Hood
1999: Boh lei chun/Jackie a szépfiú
1998: Ngo si seoi/Jackie Chan: Az elveszett zsaru
1991: Fei ying gai wak/Istenek fegyverzete 2: Kondor akció
1988: GIng chat goo si 2 (Police Story 2)/A rendőr sztori folytatódik
1987: ’A’ gai wak 2 (Project A 2)/A nagybalhé 2
1986: Lung hing foo dai/Az istenek fegyverzete
1985: Ging chat goo si (Police Story)/Rendőr sztori
1983: ’A’ gai wak (Project A)/A nagy balhé
1982: Lung siu yau/Dragon Lord
1980: Shi di chu ma(The Young Master)/Az ifjú mester
1979: Xiao quan quai zhao (Fearless Hyena)/Rettenthetetlen hiéna
1978: Yi zhao ban shi chuang jiang hu (Half A Loaf Of Kung Fu)/Félmaréknyi kung-fu – Jiang  

LEMEZEI:

2008 - Official Album for the Beijing 2008 Olympic Games - Jackie Chan's Version
2002 - With All One's Heart
2001 - The Accidental Spy
2000 - Asian Pop Gold
1999 - Gorgeous
1999 - Best of Jackie Chan
1996 - Dragon's Heart
1995 - Jackie Chan Japanese Release
1995 - Best of Movie Themes
1992 - First Time
1988 - Jackie Chan
1988 - Giant Feelings
1987 - No Problem
1986 - Sing Lung
1986 - Shangrila
1985 - A Boy's Life
1984 - Love Me
1984 - Thank You

VÁLOGATÁSALBUM:

2005 - Jackie Chan Greatest Hits
2000 - Asian Pop Gold
1999 - The Best of Jackie Chan
1995 - Best of Movie Themes
1990 - Giant Feelings
1989 - Jackie
1989 - See You Again
1988 - Hong Kong, My Love
1988 - The Best of Jackie Chan

FILMZENÉK:

2010 - Little Big Soldier "Canola Flower"
2008 - The One Man Olympics "Stand Up"
2006 - Rob-B-Hood "Father and Mother's Words"
2005 - The Myth "Endless Love"
2004 - New Police Story "September Storm"
2003 - The Twins Effect "Bian Bian Bian"
2001 - The Accidental Spy "Out of Control"
1998 - Mulan "I'll Make a Man Out of You
1998 - Rush Hour "Less than an Hour"
1998 - Who Am I? "Who Am I?"
1997 - Mr. Nice Guy "A Nice Guy", "As Long as I Loved"
1997 - Last Tango in Shanghai (tv sorozat) "Wu Ye Yu Ying"
1996 - Police Story 4: First Strike "Zenmo hui"
1995 - Thunderbolt "One Moment's Hero"
1995 - Rumble in the Bronx "A Good Conscience"
1994 - Drunken Master II "Drunken Boxing"
1993 - City Hunter "City Hunter"
1992 - Police Story 3: Super Cop "The Riddle", "I Have May Path"
1992 - Once Upon a Time in China II "A Man Should Better Himself"
1991 - Armour of God II: Operation Condor "The Way of the Condor"
1991 - Beauty and the Best "Beauty and the Best" (kínai kiadás)
1988 - Police Story 2 "Story of a Hero"
1988 - Dragons Forever
1987 - Project A Part II
1986 - Armour of God "Flight of the Dragon (High Upon High)"
1985 - Police Story "Story of a Hero"
1983 - Project A
1982 - Dragon Lord
1980 - The Young Master "Kung Fu Fighting Man"

MÁS DALOK:

2009 - Expo 2010 "City"
2008 - 2008 Summer Olympics closing ceremony "Hard to Say Goodbye"

Utolsó frissítés: 2022.08.17. 22:10 BeJoyful által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace