Starity

James Caan

James Caan James Caan nemzetisége 8243. 36rajongó 1vélemény
 • Születési név
 • James Edmund Caan
 • Becenév
 • Jimmy
 • Születési idő
 • 1940. március 26.
 • Születési hely
 • The Bronx, New York, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • nős, 5 gyermek
 • Partner
 • Linda Stokes
 • Magasság
 • 176 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

James Caan életrajza

Kezdetek

James Edmund Caan 1940. március 26-án látta meg a napvilágot Bronxban, New York Cityben. Sophie és Artur Caan fia, akik zsidó menekültek Németországból. Az apja hentes volt és két testvére van: bátyja, Ronnie szintén a filmiparban tevékenykedik, húga, Barbara pedig 1981-ben 38 évesen elhunyt leukémiában. James Sunnyside-on Queensben nőtt fel, szintén New York Cityben.

Tanulmányait a Avenue School in Queensben kezdte, majd szintén New York Cityben, a Rhodes Preparatory School magániskolában folytatta. A Michigani Állami Egyetemre járt, ahol közgazdaságot tanult és az MSU egyetemi futballcsapatba is játszott. Később a Hofstra University dráma szakára járt és amíg itt tanult, érdeklődni kezdett a színészet iránt. Itt lediplomázott, aztán a New York City's Neighborhood Playhouse School of the Theatre-ben oktatott, majd tanulmányi ösztöndíjjal Wynn Handmannél tanulhatott és több off-Broadway produkcióban is játszott, mint például az I Roam és a Mandingo.

 

Karrier

James a pályafutását olyan televíziós sorozatokkal kezdte, mint a Naked City, a Play of the Week, a Route 66, az Alcoa Premiere, a The Untouchables, a The Nurses, a Wide Country, a Dr. Kildare, a Ben Casey, a Death Valley Days, a Combat!, a Kraft Suspense Theatre, a Channing és a The Alfred Hitchcock Hour.

Első filmes szerepét az Irma te édesben kapta 1963-ban, ahol egy katonát alakított, 1964-ben pedig a Nő csapdában című horror-drámában játszotta el Randall Simpson O'Connell szerepét. 1965-ben megkapta az első főszerepét a Red Line 7000 című filmben, feltűnt a Wagon Train című sorozat egy epizódjában Paulként és a The Glory Guysban is.

1966-ban az El Doradóban kapott szerepet, majd 1967-ben Robert Altman második nagysikerű vígjátékában kapott főszerepet, a Countdownban és a Gamesben. Egy évvel később a Journey to Shiloh című filmben volt látható Buck Burnett szerepében.

1969-ben szerepet kapott a The F.B.I. és A balfácán című sorozatokban, de a filmeket sem hanyagolta, ugyanis bekerült a Submarine X-1 és Az esőember stábja közé. 1970-ben a Rabbit, Runban kapta meg Rabbit Angstrom szerepét, egy évre rá pedig az Egy lány Chicagóban és a Brian's Song című filmekben volt látható.

1972-ben Francis Ford Coppola beválasztotta A keresztapa című filmbe, ahol a gengszter Sonny Corleone karakterét játszotta és alakításáért Oscar-díjra is jelölték, pedig majdnem Michael Corleone szerepét kapta meg végül1973-ban megkapta Dick Kanipsia szerepét A nagy koppanás című filmben és John Baggs Jr.-ét a Cinderella Libertyben. A következő évben látható volt a Zsarufrász és A szerencsejátékos című filmekben és a nagysikerű Keresztapa második része is megjelent.

Az 1975-ös évben olyan filmekben tűnt fel, mint a Funny Lady, a Rollerball, a Gone with the West és a Gyilkosok krémje, egy évvel később pedig a Harry és Walter New Yorkba megy című vígjáték egyik főszerepét, Harry Dighbyt kapta meg, ám az alkotás nem aratott túl nagy sikert.

1977-ben A híd túl messze van, az Egy másik férfi és egy másik nő, továbbá a Keresztapához tartozó The Godfather: A Novel for Television című sorozatban bizonyíthatott. '78-ban a Ha eljő a lovas című romantikus western-drámában, '79-ben pedig a Meztelenek és bolondok, illetve a Második fejezetben volt látható, viszont ezen filmek sem legjobbjai közé tartoznak.

1980-ban Caan rendezte meg első és mindezidáig egyetlen filmjét, a Szem elől tévesztvét, melyet kritikailag elismertek, a nyilvánosság körében azonban nem aratott akkora sikert. Egy évvel később szerepet kapott Az erőszak utcái és az Egyesek és mások című filmekben, továbbá a Les uns et les autre című minisorozatban is, '82-ben pedig a Kiss Me Goodbye-ban játszotta Jolly szerepét.

Ezután mély depresszióba esett húga halála miatt és egy hosszabb kihagyás után 1987-ben tért vissza A fájdalom kövei című filmmel, egy év múlva egy pedig újabb alkotásban, a Földönkívüli zsaruban kapott szerepet. Majd két év szünet következett, ugyanis következő filmjei, a Dick Tracy és a Tortúra is csak 1990-ben jelent meg.

1991-ben Doctor Scurvy szerepébe bújt a The Dark Backwardban, a Kopaszoknak szeretettelben pedig Eddie Sparkséba, majd egy évvel később az Első állomás: Las Vegasban Tommy Kormanéba. 1993-ban az Út a csúcsra című drámában és a Hús és vérben volt látható, majd legközelebb 1995-ben az A Boy Called Hate című romantikus bűnügyi drámában.

1996-ban megkapta Sean McLennon szerepét a Jégcsillag, Mr. Henryét a Petárda, Marshall Robert DeGuerinét a Végképp eltörölni és Coltonét a Golyóálló című filmekben. 1998-ban az Apám története és a Poodle Springs című drámákban volt látható, 1999-ben pedig A keresztapusban szerezte meg Frank Vitale szerepét.

Az ezredfordulót három projekttel kezdte: A bűn állomásaival, A szerencse városával és a Hullahegyek, fenegyerekkel. 2001-ben ismét szép számmal bővült repertoárja, ugyanis látható volt a Warden of Red Rock, a Robbanás a tengeren, a Szökés a semmibe, az Árnyékra vetődve és a Night at the Golden Eagle című filmekben.

A 2002-es évben szerepet kapott az Álomvilág, A szellemek városa, a Blood Crime és az Untitled Eric Gilliland Projectben is, majd egy év múlva feltűnt a Dogville - A menedék, a This Thing of Ours, A Jerikó berház titka és a Mi a manó című filmekben.

2003-ban visszatért a sorozatok világába is Ed Deline karakterével a Las Vegas című sorozatban, ahol összesen 88 epizódon keresztül volt látható a képernyőkön, majd a Nyughatatlan Jordan negyedik évadának hetedik epizódjában is feltűnt ugyanebben a szerepben.

2004-ben egy filmszerepet kapott a The Incredible Mrs. Ritchie-ben, 2005-ben pedig látható volt a Véres karácsony című fantasztikus horror-vígjátékban, majd 2006 és 2007 között a nagysikerű Keresztapa-filmekhez készül négy videojátékban kölcsönözte hangját filmbeli karakterének, Sonny Corleonénak. Még 2007 februárjában bejelentette, hogy nem kívánja tovább játszani Ed Deline karakterét, ezért az ötödik évadtól Tom Selleck vette át helyét.

2008-ban megkapta Salvatore Palmeri szerepét A bűn csapdájában című filmben, majd a Zsenikém - Az ügynök haláliban az elnök bőrébe bújhatott, a New York, I Love You-ban pedig Mr. Riccoliként volt látható. Egy évvel később újabb négy alkotás került fel filmográfiájába, ugyanis szerepet kapott a Szex a neten és a Mercy című filmekben, majd a Derült égből fasírt című animációs filmben kölcsönözte hangját Tim Lockwood karakterének, továbbá a Family Guy-ban is felcsendült hangja, amikor Seth MacFarlane őt is belefűzte a 8. évad 20 epizódjába.

2010-ben Max Saltzman szerepében volt látható a Szív/rablók című bűnügyi drámában és a The Annoying Orange című sorozat egy részében is feltűnt Jalapenóként. Egy évvel később A mintatanár és a Minkow című filmekben kapott szerepet. A 2012-es évet a Hawaii Five-0-val kezdte, ahol egy epizód erejéig öltötte magára Tony Archer szerepét, majd a Small Apartments, az Apa ég! és a For the Love of Money című filmekben játszott.

2013-ban első filmje a Blood Ties volt, ahol Leon szerepét kapta meg, majd a Bűnös Miami című sorozat 2. szezonjának 5 epizódjában is magára ölthette Sy Berman szerepét. Szintén ebben az évben jelent meg a Derült égből fasírt 2: A második fogás, melyben ismét az ő hangján szólalt meg Tim Lockwood karaktere, továbbá a megkapta Terry 'The Cannon' Gannon szerepét a Back in the Game című szériában, ahol összesen 12 epizódon keresztül volt látható.

2014 februárjára várható legújabb filmje, a The Outsider, szeptemberre a Sweetwater premierje van tervezve, jelenleg pedig az A Fighting Man című drámát forgatja Famke Janssen, Dominic Purcell és Kim Coates oldalán.

 

Díjak, jelölések

1966: Golden Globe - Ígéretes újonc férfi - jelölt - The Glory Guys
1968: Laurel Awards - Új férfiarc - jelölt
1972: Emmy Awards - Kíváló színészin előadás főszerepben - jelölt - Brian's Song
1973: Oscar - Legjobb férfi mellékszereplő - jelölt - A keresztapa
1973: Golden Globe - Legjobb férfi mellékszereplő a Motion Picture-nél - jelölt - A keresztapa
1975: Golden Globe - Legjobb Motion Picture színész drámában - jelölt - A szerencsejátékos
1976: Goldeb Globe - Legjobb musical/vígjátékszínész - jelölt - Funny Lady
1976: Golden Scroll - Legjobb színész - megnyerte - Rollerball
1992: Saturn Award - Legjobb színész - jelölt - Tortúra
1999: Hollywood Film Award - Kimagasló teljesítmény - megnyerte
2001: Video Premiere Award - Legjobb férfi mellékszereplő - A szerencse városa
2003: Lifetime Achievement Award - megnyerte
2004: Daytime Emmy - jelölt - Kíváló előadó gyerekek/fiatalok/család kategóriában - jelölt - The Incredible Mrs. Ritchie
2005: Golden Boot Awards - megnyerte
2006: TV Land Award - megnyerte - Brian's Song

 

Magánélet

1961-ben házasodott meg először. Ekkor Dee Jay Mattist vette feleségül, akitől első lánya, Tara A. Caan született 1964. november 5-én, azonban házasságuk 1966-ig tartott csak.

1976. január 12-én vette el Sheila Ryant, aki szintén egy gyermekkel ajándékozta meg 1976. augusztus 23-án, aki a Scott Caan nevet kapta. Házasságuk viszont egy évig sem tartott, ugyanis még ez év decemberében beadták a válókeresetet.

1990. szeptember 9-én kötött házasságot Ingrid Hajekkel, akivel 5 év múlva szintén elváltak útjaik, ám ebből a kapcsolatból is született egy fia, Alexander James Caan, aki 1991. április 10-én látta meg a napvilágot.

1995-ös márciusi válása után még ez év október 7-én ismét oltár elé állt Linda Stokesszal, akivel a mai napig házasok, annak ellenére, hogy a válópert már 2009-ben benyújtották kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. Ebből a házasságból két fia született: 1995. november 6-án James Arthur Caan, 1998. szeptember 24-én pedig Nichola Caan.

 

Érdekességek

- 9 évig rodeózott és csak zsidó cowboy-nak hívták
- gyakorlott harcművész, feketeöves karatés
- a Takayuki Kubotan tanult közel harminc évig
- szeret golfozni és gyakori vendég a híres golf eseményeken
- ami a politikát illeti, James ultra-konzervatívnak tartja magát
- elutasította a Száll a kakukk fészkére, az M.A.S.H. és az Apokalipszis most című filmeket
- Az erőszak utcái egyik kedvenc filmje
- a '70-es években rövid ideig élt a Playboy Villában
- jelenleg Beverly Hillsen, Kaliforniában él
- fiatal korában Shoulders és Killer Caan volt a beceneve
- esélyesnek tartották Han Solo szerepére a Csillagok háborújában és Ted Henersonére a Bob és Caros és Ted és Alice-ben
- élete egyik legszeebb pillanatának egyike az volt, amikor a Little League baseball-csapat edzője volt és a leggyengébb játékos egy hazafutással megnyert egy meccset
- A keresztapus című film forgatása alatt Whippynek becézte Hugh Grantet az angol Whippet fajtájú kutya után

 

 

Írta: LoveNessa

Filmek

A Fighting Man (2014)

Sweetwater - Ned Irish (2014)

The Outsider - Schuuster (2014)

Derült égből fasírt 2: A második fogás - Tim Lockwood szinkronhangja (2013)

Blood Ties - Leon (2013)

For the Love of Money - Micky (2012)

Apa ég! - McNally tiszteletes (2012)

Small Apartments - Mr. Allspice (2012)

A mintatanár - Mr. Charles Seaboldt (2011)

Minkow - Paul Vinsant ügynök (2011)

Szív/rablók - Max Saltzman (2010)

Derült égből fasírt - Tim Lockwood szinkronhangja (2009)

Mercy - Gerry Ryan (2009)

Szex a neten - Jerry Haggerty (2009)

New York, I Love You - Mr. Riccoli (2008)

Zsenikém - Az ügynök haláli - Az elnök (2008)

A bűn csapdájában - Salvatore Palmeri (2008)

Véres karácsony - Darren Mason (2005)

The Incredible Mrs. Ritchie - Mr. Harry Dewitt (2004)

Mi a manó - Walter (2003)

A Jerikó bérház titka - Leonard Grey (2003)

This Thing of Ours - Jimmy (2003)

Dogville - A menedék - The Big Man (2003)

Blood Crime - Sheriff Morgan McKenna (2002)

A szellemek városa - Marvin (2002)

Álomvilág - Dr. William Haber (2002)

Untitled Eric Gilliland Project (2002)

Night at the Golden Eagle - Prison Warden (2001)

Árnyékra vetődve - Lance Huston (2001)

Szökés a semmibe - Roy Baker (2001)

Robbanás a tengeren - Capt. Fred Moosally (2001)

Warden of Red Rock - John Flinders (2001)

Hullahegyek, fenegyerek - Joe Sarno (2000)

A szerencse városa - Charlie Doyles (2000)

A bűn állomásai - Frank Olchin (2000)

A keresztapus - Frank Vitale (1999)

Poodle Springs - Philip Marlowe (1998)

Apám története - Kieran Johnson (1998)

Golyóálló - Colton (1996)

Végképp eltörölni - U.S. Marshal Robert DeGuerin (1996)

Petárda - Mr. Henry (1996)

Jégcsillag - Sean McLennon (1996)

A Boy Called Hate - Jim (1995)

Hús és vér - Roy Sweeney (1993)

Út a csúcsra - Sam Winters (1993)

Első állomás: Las Vegas - Tommy Korman (1992)

Kopaszoknak szeretettel - Eddie Sparks (1991)

The Dark Backward - Doctor Scurvy (1991)

Tortúra - Paul Sheldon (1990)

Dick Tracy - Spaldoni (1990)

Földönkívüli zsaru - Det. Sgt. Matthew Sykes (1988)

A fájdalom kövei - Sgt. Clell Hazard (1987)

Kiss Me Goodbye - Jolly (1982)

Egyesek és mások - Jack Glenn / Jason Glenn (1981)

Az erőszak utcái - Frank (1981)

Szem elől tévesztve - Thomas Hacklin, Jr. (1980)

Második fejezet - George Schneider (1979)

Ha eljő a lovas - Frank 'Buck' Athearn (1978)

Egy másik férfi és egy másik nő - David Williams / fotós (1977)

A híd túl messze van - Staff Sergeant Dohun (1977)

Harry és Walter New Yorkba megy - Harry Dighby (1976)

Gyilkosok krémje - Mike Locken (1975)

Gone with the West - Jud McGraw (1975)

Rollerball - Jonathan E. (1975)

Funny Lady - Billy Rose (1975)

A keresztapa 2. - Sonny Corleone (1974)

A szerencsejátékos - Axel Freed (1974)

Zsarufrász - Freebie (1974)

Cinderella Liberty - John Baggs Jr. (1973)

A nagy koppanás - Dick Kanipsia (1973)

A keresztapa - Sonny Corleone (1972)

Brian's Song - Brian Piccolo (1971)

Egy lány Chicagóban - Larry Moore (1971)

Rabbit, Run - Rabbit Angstrom (1970)

Submarine X-1 - Cmdr. Richard Bolton, RNVR (1969)

Az esőemberek - Jimmy Kilgannon (1969)

Journey to Shiloh - Buck Burnett (1968)

Games - Paul Montgomery (1967)

Countdown - Lee Stegler (1967)

El Dorado - Mississippi (1966)

Red Line 7000 - Mike (1965)

The Glory Guys - Pvt. Anthony Dugan (1965)

Nö csapdában - Randall Simpson O'Connell (1964)

Irma, te édes - katona a rádióval (1963)

 

Sorozatok

Back in the Game - Terry 'The Cannon' Gannon, Sr. (2013 - 12 epizód)

Bűnös Miami - Sy Berman (2013 - 5 epizód)

Hawaii Five-0 - Tony Archer (2012 - 1 epizód)

The Annoying Orange - Jalapeno (2010 - 1 epizód)

Family Guy - James Caan szinkronhangja (2009 - 1 epizód)

Las Vegas - Ed Deline (2003-2007 - 88 epizód)

Nyughatatlan Jordan - Ed Deline (2004 - 1 epizód)

Les uns et les autres - Glenn Sr. / Glenn Jr. (1981)

The Godfather: A Novel for Television - Santino 'Sonny' Corleone (1977 - 4 epizód)

A balfácán - Rupert of Rathskeller (1969 - 2 epizód)

The F.B.I. - Eugene David Holt (1969 - 1 epizód)

Wagon Train - Paul (1965 - 1 epizód)

The Alfred Hitchcock Hour - Jay Shaw / Phil Beldone (1964 - 1 epizód)

Channing - Jeff Brubaker (1964 - 1 epizód)

Kraft Suspense Theatre - Rick Peterson (1963 - 1 epizód)

Combat! - Sgt. Beckman (1963 - 1 epizód)

Death Valley Days - Jim McKinney / Bob (1963 - 2 epizód)

Ben Casey - Dr. Keith Gregory (1963 - 1 epizód)

Dr. Kildare - Charley Johnson (1963 - 1 epizód)

Wide Country - Buddie Simpson (1963 - 1 epizód)

The Nurses - Dr. Dick Harris (1962 - 1 epizód)

The Untouchables - Keir Brannon (1962 - 1 epizód)

Alcoa Premiere - Arch Williams (1962 - 1 epizód)

Route 66 - Johnny (1961 - 1 epizód)

Play of the Week - (1961 - 1 epizód)

Naked City - Marty Feketi (1961 - 1 epizód)

 

Videójátékok

The Godfather: Blackhand Edition - Sonny Corleone szinkronhangja (2007)

The Godfather: The Don's Edition - Sonny Corleone szinkronhangja (2007)

The Godfather: Mob Wars - Sonny Corleone szinkronhangja (2006)

The Godfather - Sonny Corleone szinkronhangja (2006)

Utolsó frissítés: 2014.01.26. 14:02 LoveNessa által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace