Starity

Jay Chou

Jay Chou Jay Chou nemzetisége 7583. 30rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 90%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Chieh Lun Chou
 • Becenév
 • President Chou, Director Chou
 • Születési idő
 • 1979. január 18.
 • Születési hely
 • Taipei,Taivan
 • Foglalkozás
 • énekes, rapper, zeneszerző, dalszerző, lemezlovas, színész, rendező, forgatókönyvíró, producer
 • Családi állapot
 • nős
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • fekete
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Gong Li Chow Yun-Fat

Jay Chou életrajza

Alapadatok

Születési név: Chou Chieh-Lun (周杰倫)
Becenév: Director Chou, President Chou
Születési dátum: 1979. január 18.
Születési hely: Taipei, Taiwan
Vércsoport: 0
Kínai horoszkóp:
Súly: 60 kg
Cipő mérete: 41
Beszélt nyelvek: Mandarin, Taiwan
Oktatás: 1997 Középiskola (zenei szak)
Furcsa szokása: Nem hord alsóneműt
Hangszerek: zongora, cselló, gitár, jazz dob, basszusgitár, billentyűk, erhu, pi-pá, harmonika
Család: apja biológia tanár, anyja a Middle School képzőművészeti szakán tanár
Barátai: Luo Zhi Xiang, Liu Geng Hong
Ügynökség: Jacky Wu
Korábbi munkahelyek: 1997-ben egy olasz étteremben zongorista volt.
Amit nem szeret magában: félénk, és lágyszívű
Jó tulajdonsága: erős, képes dalokat és dalszövegeket írni.
Hobbi: dalírás, film nézés, kosárlabda, videojátékok


A kezdetek

Jay Chou a Taipei megyei Linkou városban nőtt fel. Édesanyja művészetet tanított, édesapja biomedikai kutató volt. Édesanyja hamar felfedezte Jay zene iránti elfogultságát, és beíratta a mindössze 3 éves kisfiát zongoraórára. Gyerekkorában kedvenc időtöltései között szerepelt a különböző hangok felvétele egy magnószalagra. Harmadik osztályba érve kezdte el foglalkoztatni a zeneelmélet, és ekkor kezdett el csellón játszani is. Mivel egyedüli gyermek volt, így ahelyett, hogy tesókkal játszott, a szüleit szórakoztatta zongorajátékával, és különböző bűvésztrükkökkel, valamint híres színészek imitálásával. 14 éves volt, amikor apja elhagyta a családot, ez pedig mélypontot jelentett Jay számára, aki innentől elfordult a világtól, és sokat volt egyedül bezárkózva. A középiskolai tanulmányai után tehetségét a pop dalok írásába fektette. Némely tanára szellemileg visszamaradottnak illetve autistának hitte, annyira zárkózott és csendes volt, valamint egyedül zene órán mutatta meg tehetségét.

Chou a rettenetes érettségi jegyek miatt nem felvételizhetett egyetemre, ezért behívták katonának. Egy sportsérülést követően Bechterew-kórral (gyulladásos ízületi betegség) diagnosztizálták, és felmentették a szolgálat alól.

Ezután egy ideig pincérként dolgozott, és egyik barátja a tudta nélkül benevezte magukat a Super New Talent King nevezetű tehetségkutató műsorba. Chou zongoránkísérte barátját, akinek borzalmasra minősítették a hangját, és hamar kiestek. Azonban az előadásuk során Jacky Wu felfigyelt Jay összetett zongorajátékára, és lenyűgözőnek találta. Wu le is szerződtette zeneszerzőként, és összehozta Vincent Fang dalszövegíróval.

Ezután 2 évig mandarin előadók számára írt dalokat, megtanulta a hangfelvételek, és a keverés mikéntjét. Wu kijelentette, hogy jobb, ha másoknak ír dalokat, mert nem elég jóképű ahhoz, hogy eladható popsztár legyen belőle. Miután Wu stúdióját megvette az Alfa Music, az új igazgató megkérte Chou-t, hogy készítsen egy saját lemezt. 2000-ben meg is jelent debütáló albuma Jay címmel, amelyen 10, ki nem adott dal található. A lemez megalapozta Chou énekes-dalszerzői hírnevét az R&B-t, a rappet, és a klasszikus zenét kínai zenei elemekkel ötvöző előadóként. Nagy népszerűségre tett szert, és szinte minden évben (kivéve 2009-et) új stúdió albummal jelentkezett, amelyek közül mindegyik több millió példányban kelt el, csupán 2010-ig több mint 28 millió kelt el belőlük, és több száz díjat zsebelt be.
A nagy népszerűségnek örvendő zenésznek 4 világkörüli turnéja volt: The One (2002), Incomparable (2004), Jay Chou The World Tours (2007-2008), valamint a The Era (2010-2011).

2007-ben lejárt a szerződése az Alfa Musik-kal, így Chou a menedzserével, és Vincent Fang-gal közösen megalapították a JVR kiadót. 2010 őszén saját beszélgetős showműsorral jelentkezett Jay, a Mr. J Channel show-val.

A Nokia 36 országban végzett felmérése szerint Jay Chou a világ 3. legtöbbet letöltött előadója Lady Gaga és Michael Jackson után, megelőzve ezzel Madonnát, valamint ő volt az egyetlen ázsiai előadó az első 20 legtöbbet letöltött között.


A zene

Szerzeményeit általánosan a popzenei kategóriába sorolják, de az R&B-t, popot, rockot vegyítő stílusát a média 'Chou-stílusnak' nevezi. Gyakran használ hagyományos kínai hangszereket vegyítve a nyugati hangszerekkel létrehozve a sajátos stílusát a Zhong Guo Feng-et. Sokat kritizálták a stílus változatlansága miatt, de kijelentette, hogy nem fog a stílusán változtatni, mert ez az, amit mindig is csinálni akart. Laza beszédstílusát gyakran a 'motyogás' jelzővel látják el, amely a dalaiban is megjelenik, de a legutóbbi néhány dalában már érthetőbben énekel.
Chou leginkább dalszerző-énekes, és dalainak több mint felének a szövegét Vincent Fang írta. Vincent ezzel sokat segített Chou megkülönböztethető stílusának kialakításában, amely mély értelmű, költői képekben, és érzelmekben gazdag. A dalszövegei nem csak romantikus témákhoz kapcsolódnak, hanem a háborúval, sporttal, harcművészettel, és a Bibliával is foglalkoznak. A saját magának írt dalszövegeiben olyan problémák is felmerülnek, mint a drogfüggőség, az urbanizáció gondja, a családon belüli erőszak. Ezutóbbi nagy port kavart, ugyanis ez volt az első, hogy ez a tabunak számító téma zenében is megjelent. De ezek mellett olyan dalai is vannak, ahol a család fontosságát boncolgatja, vagy épp a személyes kudarcairól énekel (pl. nem felvételizhetett az egyetemre), valamint a paparazzival szembeni haragját is egyik dalában vezeti le.


Film, színészet

Színészként az Initial D című filmben debütált, amiért elnyerte a Golden Horde Awards legjobb újoncnak járó elismerését 2005-ben. A következő évben Az aranyszirmok átka című filmben játszott Gong Li és Chow Yun-fat oldalán.
Rendezőként 2007-ben mutatkozott be, amikor a Secret rendezői székébe ülhetett, és még a főszerepet is ő játszotta.
Legelső filmje azonban a 2003-ban Aubrey Lam Hidden Track című játékfilmje volt, melynek cselekménye egy Jay Chou-dal körül forog. A film főhősnője kétségbeesetten próbálja megszerezni azt a ritka Chou albumot, amelynek első 500 példányán egy rejtett dal szerepel, mert a dal a lány és kedvese kedvenc dala volt, mielőtt szakítottak volna. A filmben Chou maga cameo-szerepben volt látható.
Jay azért kezdett el filmezéssel foglalkozni, mert úgy érezte, új kihívásokra van szüksége. Mivel a rajongóit nyugtalanította, hogy a filmszakma esetlegesen elvonja a figyelmét a zenélésről, Chou többször is kijelentette, hogy a filmek számára inspirációt jelentenek és nem gördíthetnek akadályt a zenei karrierje elé.


Díjak, elismerések

Jay Chou 2000 óta több mint 350 zenei díjat kapott, énekesként, dalszerzőként és producerként. A tajvani Arany Melódia-díjkiosztón Jay című albuma elnyerte a legjobb albumnak járó elismerést, a Fantasy (2001) című albuma pedig öt díjat nyert (közte a legjobb album, legjobb zeneszerző, legjobb producer díját).
Miután három egymást követő évben sem sikerült elnyernie a legjobb album díját, 2004-ben Chou kijelentette, hogy ezentúl nem a díjakhoz, hanem az eladási adatokhoz köti a népszerűsége mércéjét.
2004-ben, 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban elnyerte a World Music Awards legtöbb lemezt eladott kínai előadójának járó díját (Common Jasmine Orange, Still Fantasy és On the Run). 2009-ben az Arany Melódia-díjkiosztó legtöbb jelölését kapta, nyolc kategóriában jelölték Capricorn című albumáért.


Magánélet

2014. novemberében Jay eljegyezte barátnőjét Hannah Quinlivan modellt, akivel már 2010 óta randevúzgattak, és 2015. januárjában el is vette feleségül. 2015. júliusában bejelentették, hogy Hannah egészséges kislánynak adott életet, aki császármetszéssel jött világra.


Érdekességek

► Kedvenc sport: kosárlabda, gyakorlatok
► Gyermekkori álma: Bruce Lee akart lenni
► Első szerelme: egy lány a másik osztályból, még középiskolában
► Lány ideálja: hosszú haj, ovális arc, klasszikus szépség
► Kedvenc képregény: Doraemon
► Kedvenc film: minden rajzfilm Miyazaki Hayao-tól
► Kedvenc zene: R&B, hip-hop (tulajdonképpen minden zenei stílust szeret)
► Kedvenc ruházat: természetes, kényelmes, hip-hop (egyszerű póló és rövidnadrág)
► Kedvenc szín: kék
► Kedvenc étel: sült csirke, de leginkább a Hong Kong Tai Ping Guan csirke szárnyat, és szeret hozzá édes italokat inni.
► Kedvenc zenész: Frederick Chopin, Li Si Te, YO-YO Ma
► Kedvenc színész: Jet Li
► Kedvenc kosárlabda játékos: Michael Jordan
► Kedvenc előadó: Usher, Babyface
► Hely, amit megszeretne látogatni: Franciaország
► Ambíció, mielőtt kiadta első albumák: zongora tanár, filmes zeneszerző
► Ambíció, a népszerűség után: utázas a világ minden egyes szegletébe
► Kedvenc dolgok: sapkák, különböző hangszerek, fekete emberek zenéi, ezüst, rágógumi
► Gyűjti: sport cipők, sapkák, és különböző fém lemezek (névtáblák, rendszámtáblák, kereskedelmi lapok)

Színész

Filmek

2016

Now You See Me: The Second Act

2013

Tian tai ai qing


2012

Vírusháború


2011

Zöld Darázs


2010

Igaz legenda


2009

Ci Ling


2008

Kung Fu kosaras


2007

Bu neng shou de. mi mi


2006

Az aranyvirág átka


2005

Tau man ji D


2003

Shuand dao

 

Rendező, író


2013

Tian tai ai qing


2007

Bu neng shuo de. mi mi

Stúdióalbumok

2014

Aiyo, Not Bad


2012

Opus 12


2011

Exclamation Mark


2010

The Era


2008

Capricorn


2007

On The Run


2006

Still Fantasy


2005

November's Chopin


2004

Common Jasmine Orange


2003

Ye Hui Mei


2002

The Eight Dimensions


2001

Fantasy


2000

Jay

 

Koncertalbumok


2011

The Era 2010 World Tour


2008

Jay 2007 The World Tours Live Performance


2005

2004 Incomparable


2002

The One Live CD

 

Válogatásalbumok


2005

Initial J: Jay Chou's Greatest Hits


2002

Partners

 

Filmzenei albumok

2007

Secret

 

Középlemezek


2006

Az aranyvirág átka
Félelem nélkül


2003

Hidden Track


2001

Fantasy Plus EP

Utolsó frissítés: 2015.08.26. 17:05 Angel által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace