Starity

Jay Park "Jaebum"

Jay Park Jay Park nemzetisége 1626. 353rajongó 13vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 99%
 • szimpátia: 97%
 • Születési név
 • Park Jaebum (박재범)
 • Becenév
 • J-Bum, Bum, Bummie
 • Születési idő
 • 1987. április 25.
 • Születési hely
 • Edmonds, Washington, USA
 • Foglalkozás
 • énekes, rapper, táncos, színész, dalszövegíró, dalszerző, producer, koreográfus
 • Magasság
 • 173 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Kim Hyun Joong Nichkhun Horvejkul Kim Junsu (II) Hwang Chan Sung Jang Woo Young Ok Taec Yeon Jeong Ki Seok Kwon Hyuk Beenzino Dok2

Jay Park életrajza


Jay már fiatalon nagy érdeklődést mutatott a breaktánc és a rappelés iránt. Középiskolás éveit főleg ez töltötte ki, mert még iskola időben is rap szövegeket írt. Tehetségét végül mások is felfedezték és így 2003-ban tagja lett a Seattle-i Art of Movement (AOM) csapatnak, ennek köszönhetően b-boy karrierje szintet lépett. Jay elkötelezettségét látva és, hogy a tanulás iránt nem mutat túl nagy érdeklődést édesanyja 2004-ben javasolta fiának, hogy menjen el a JYP egy meghallgatására. Az ügynökség felvette és, hogy tovább tudjon vele foglalkozni Jay 2005 januárjában Dél-Koreába utazott. Így a JYP bázisán kapott tánc, ének és rap órákat, illetve mivel közel sem beszélte olyan jól a koreai nyelvet, így nyelv leckéket is kellett vennie.

Ez a változás az elején viszont nagyon nyomasztotta. A nyelvi akadályok miatt nem tudott kapcsolatot teremteni a többi gyakornokkal és elárulta, hogy az első két hét nagyon nehéz volt számára a hon vágy és a kulturális különbségek miatt. Mindezek ellenére Jay nem adta fel és elhatározta keményen fog dolgozni, mert nem akart szüleinek csalódást okozni.

2008 – 2009, Debütálás a 2PM-el és a csapatból való kilépése

Három évnyi gyakornoki képzést követően Jay is bekerült az Mnet-en sugárzott Hot Blood Men című túlélő showba, melynek győztesei tagjai lesznek a JYP készülő két fiú csapatának a 2PM és 2AM-nek. Az akadályokat jól véve végül ő kapta a legtöbb közönség szavazatot, így nem volt kérdés az ő tagsága.

2008. szeptember 4-én a 2PM tagjaként debütált a csapat első dalával a 10 Out of 10-el. Ám a csapat első mini albuma a Hottes Time, már augusztus 29-től elérhetővé vált. Jay pedig a csapat tevékenységei mellett más koreai előadókkal dolgozott együtt, illetve számos koreai revünek lett állandó tagja.

Ám pontosan egy évvel debütálását követően 2009 szeptemberében előkerült Jay egy angol nyelvű MySpace bejegyzése, melyet évekkel ezelőtt írt amikor Dél-Koreába került. A koreai média miután lefordította szinte futótűzként járta be a média minden szengmensét több száz cikket eredményezve. Jay ezek után kiadott egy hivatalos közleményt, melyben bocsánatot kért és elmagyarázta, hogy azon bejegyzése (amiben Dél-Koreáról negatívan vélekedett) azután született nemsokkal, hogy gyakornok lett a JYP-nél. Az első időszakban pedig érthetően ismeretlen volt számára az ország, hiányzott a családja, a barátai, nyelvi hiányosságai miatt nem ment a kommunikáció és idegen volt számára maga a kultúra is. A feldühödött nép viszont szinte követelte Jay kivonását a 2PM-ből a JYp atyja viszont kitartott, hogy szó sem lehet róla.

Másnap szeptember 8-án Jay viszont hivatalosan bejelentette a csapat rajongói oldalán, hogy kilépett a csapatból és egy időre vissza megy Seattle-be. Emiatt csapattársaitól is bocsánatot kért és megígérte nekik, hogy egy jobb emberként fog majd visszatérni. A „botrány” persze kihatással volt a csapat további tevékenységeire, amelyet kivétel nélkül mind befagyasztották és bár hanganyagban Jay megmaradt következő kiadásukba Heartbeat videó klipjüket emiatt újra forgatták és, hogy jelezzék a csapat hiányosságát következő albumukat 1:59PM címmel dobták piacra.  

2010, Debütálás szóló énekesként

Nem sokkal azután, hogy Jay vissza utazott Amerikába a koreaiak csak változtattak állás pontjukon, ugyanis rájöttek, hogy a Myspace-ről szedett szövege félreértelmezhető volt, mert túlságosan ki volt emelve a szövegkörnyezetből. Emellett az emberek véleménye azért is változott végül, mert Jayt hatalmas rajongótábor támogatta, abban, hogy visszatérjen.

Jay közben Seattle-ben újra helyet kapott az Art of Movement-ben, így egy darabig újra b-boyként tevékenykedett. Majd február 25-én rajongói csalódottan értesültek róla, hogy Jay szerződése megszűnt a JYP-el, így az énekes visszatérése Dél-Koreába egyre valószínűtlenebb volt. Miután viszont a JYP véglegesítette, hogy a 2PM hat taggal megy tovább a csapat rajongói országos és nemzetközi szinten is tüntetésekbe és bojkottba kezdtek azzal, hogy semmilyen a csapathoz kapcsolódó terméket nem vettek meg. Külön fórumon pedig néma tiltakozásokat és flash mobokat szerveztek Jay rajongói. Sőt rajongói még egy repülőgépet is béreltek, amely a ’J, what time is it now?’ feliratú molinót húzott végig Seattle egén, ezt pedig még az egyik Seattle-i székhelyű rádióállomás adásba is hozta.

Időközben március 15-én Jay létrehozta saját YouTube fiókját jayparkaom néven, majd felkerült Bruno Mars és BoB közösdalának a Nothing ’on You-nak a cover változatát, mely végül vírusként söpört végig az interneten és 24 óra leforgása alatt elérte a 2 milliós nézettséget. Majd az amúgy is lista vezető eredeti dal Dél-Koreában 300 ezer plusz példányban kelt el Jay videójának köszönhetően. Ezt követően 2010. június 15-én Jay együttműködve BoB-vel megjelent a dalnak a Jay Park-os verziója is, amely 5 millió példányban kelt el. Jay persze megköszönte rajongóinak a támogatást és továbbra is kérte rajongóit, hogy csak azért mert ő már nem tagja a 2PM-nek, ne utálják a csapatot.

Június 18-án újra visszatérve Dél-Koreába sosem látott tömeg gyűlt össze az Incheon-i Nemzetközi reptéren Jay fogadására, aki a Hype Nation forgatása miatt jött vissza. Ez annak volt köszönhető, hogy a Digital Media Wire elnöke Ned Sherman és felesége Tinzar felkarolta Jay-t. Ám Dél-Koreába való visszatérését követően július 16-án véglegesítették és hivatalosan is bejelentették, hogy Jay szerződést írt alá a SudisHQ-al és, hogy hamarosan újra debütálását teszi. Ugyan ebben a hónapban adta ki első mini albumát, melyen három dal volt, köztük a Nothin ’on You koreai verziója is. Annak ellenére, hogy az albumot se előtte, se utána nem támogatták promóciós tevékenységekkel a megjelenése napján közel 22 ezer példányban kelt el az album.

Újbóli debütálását követően pedig egy percre se állt le, hisz még szintén ebben az évben kerültek ki a Bestie és Speechless dalai is. Illetve elkezdte szakmai kapcsolatait is kiépíteni és olyan előadókkal dolgozott együtt, mint Dok2 és Quiett. 

2011: Take a Deeper Look és szólós karrierjének felemelkedése

Év elején Jayt választották egyetlen koreai előadónak, aki Ne-Yo előtt megnyitotta a „2011 Hyundai Mall 40th Anniversary” koncertet, melyet március 29-én tartották. Illetve egy nappal korábban az amerikai énekessel egy jótékonysági eseményen is részt vett.

Egy hónappal később április 27-én pedig első mini albumát is piacra dobta, mely a Take a Deeper Look címet kapta. Az album vezető kislemezeként pedig az Abandoned jelent meg. Albuma és dala a Billboard listái mellett a koreai listákon is remekelt, illetve két év után végre újra fellépett zenei showkban. A Music Bank-ben pedig meg is szerezte a hármas koronát, így ő lett az első olyan előadó, aki a bemutatkozásának szakaszában már elnyerte a show heti díjait.

Nyár végén pedig a KBS Immortal Song 2 című zenés revüjében kapott helyet, mint versenyző. Jay hétről hétre remekül haladt, majd végül elvitte a műsor végén a győztesnek járó trófeát. Ezt követően viszont visszavonult, hogy új albumára tudjon összpontosítani. Közben szeptember 5-én kiadta Demon című digitális kislemezét, mely a GAON charton egészen a 14. helyig, az iTunes-on pedig a 8. helyig jutott. De a videó megjelenésének napján Jay elnézést kért a klip és a dal rossz minősége miatt, azzal érvelve, hogy neki ezekbe nem volt bele szólása.

Október 1-jén pedig visszatért az Államokba, hogy részt vegyen az International Secret Agents Los Angeles koncerten, majd 29-én 25 ezer ember előtt lépett fel a Live in Manila koncerten. Ezt követően november 3-án újabb kislemezzel örvendeztette meg rajongóit, hisz megjelent Girlfriend dalához forgatott videó. A dallal pedig a megjelenése napján fellépett a 2011-es Style Icon Awards-on. December 28-án pedig első stúdió albuma is megérkezett, illetve annak csak az első fele, mely a New Breed címet kapta. Az album vezető kislemezeként pedig a Star jelent meg. Az album és a kislemez is hatalmas sikert aratott hiszen sorra hódította meg a lejátszási listákat, illetve a zenei oldalakon is mind első lett.

2012, New Breed és Fresh Air: Breathe It

Január 11-én volt a 26. Golden Disk Díjátadó Oszakában, amin megkapta a Dick Bonsang díjat a Take a Deeper Look című mini albumáért. Ő volt az egyedüli szóló előadó, aki megnyerte ezt a díjat. Január 18-án egy újabba díjat zsebelhetett be, még pedig a Popular Artist Award of the Asia Model Awards-t Szöulban.

2012-ben számos dalt írt és komponált más előadók számára, mint például a koreai-amerikai származású Brian Joo-nak a Can not Stop című dalt, melynek ő írta a koreai dalszövegét, míg Brian az angolt. Április 25-én, Jay Park 25. születésnapját jelent meg a U-Kiss dél-koreai fiúcsapat hatodik mini albuma, a DoraDora, amelyen megtalálható a 4U című daluk, amit Jay írt és komponált. Ez évben mutatkozott be a Tiny-G nevű dél-koreai lánycsapat – 2015-ben feloszlottak –, s ez évben az MBC Music and Lyrics című műsorában adták elő a Polaris című dalt, melynek Jay Park és Lee Si Young színésznő írták a dalszövegét. Július 3-án a dél-koreai énekesnő, Younha kiadta negyedik koreai albumát, Supersonic címmel, melynek a Driver című dalát Jay Park írta és működött közre benne.

Februárban jelent meg Jay első teljes hosszúságú koreai albuma, a New Breed, melynek címadó dala a Know Your Name címet viseli. Az album hatalmas népszerűségnek örvendett, kétszer vezette a Gaon heti zenei listját Dél-Koreában és szintén első helyen végzett a Hanteo zenei listáján, amiért 10 nap alatt több mint 80 ezer példányban kelt el. A korong negyedik helyen debütált a Billboard Album- és 16. lett a Billboard Heatseekers Album listáján. Február 16-án tért vissza hivatalosan a Music Bank színpadán és egy héten később meg is nyerte a műsor heti legjobb visszatérésének járó díjat. Április 27-én kezdte meg az album ázsiai promotálásait és öt különböző országba látogatott el: Szingapúr, Indonézia, Fülöp-szigetek, Malajzia és Japán. Április 28-án fellépett a szingapúri 2012-es Star Díjátadón. Június 13-án jelent meg a Take a Deeper Look és a New Breed japán kiadású verziója. A New Breed új kiadása tartalmazza az I Love You című dal angol verzióját és a címadó dal, a Know Your Name akusztikusát. Március 3-án tartotta meg első önálló koncertjét szöuli Olimpia Parkban. Majd augusztus 18-án a másodikat is szintén ugyanazon helyszínen, annyi különbséggel, hogy nem 19 évnél fiatalabbak is részt vehettek.

Jay július 14-én fellépett az MTV World Stage malajziai koncertjén, a kanadai énekes, Justin Bieber, a dél-koreai lánycsapat, Kara és a malajziai énekes, Mizz Nina mellett, mint „lezáró” előadó. Előadta a Carefree című dalát, mely a New Breed Red Edition újracsomagolt albumán is megtalálható és szintén előadta a Far East Movement csapat Dirty Bass című dalához készített koreográfiáját, amit korábban youtube-ra is feltöltött. Júliusban saját websorozatot készített, Jay Park TV címmel, amelyet a rajongók a youtube csatornáján tekinthettek meg. A sorozat Jay napjaiba enged betekintést és a koncertek kulisszái mögé.

Augusztusban felkerült a New Breed-hez készült zenei videó a legnagyobb videó megosztó oldalra. Majd ezt követően az I Love You című dalhoz készült gyakorló videót töltött fel, amelyen a Prepix tagjai is láthatóak. Augusztus 22-én került bejelentésre, hogy állandó tagja lesz a koreai beszélgetős műsorban, a Come To Play-ben Kim Eung Soo és Kwon Oh Joong színészek oldalán. A csatlakozásával együtt egy új témával is bővült a műsor, még pedig a Trueman Show-val. Azonban az MBC minden előzetes figyelmeztetés nélkül megszüntette a műsort.
Szeptemberben megtartotta első ausztráliai koncertjeit Sydneyben és Melbourneben. Novemberben megjelent NS Yoon G visszatérő dala az If You Love Me, amelyen közreműködött. Noha nem szerepel a zenei videóban, de a dal promotálásában ő is kivette a részét. December 1-jén az SNL Korea (Saturday Night Live Korea) házigazdája lett, s a műsorban ő és Sulgi Kim Eminem és Rihanna Love The Way You Lie dalának paródiáját láthattuk tőlük, s ezzel együtt ez volt a legnézettebb adása a műsornak.

2013, Joah és SNL Korea

2013. január 18-án Szingapúrban koncertezett, s egyébként ebben az országban tartotta második legtöbb koncertjét Dél-Korea után. A koncert után egy interjút adott a Jay Park Network rajongói oldalnak, ahol többek között azt is elárulta, hogy a tervek szerint 11 zenei videót tervez idén kiadni és hamarosan megjelenik a legújabb kislemeze is.

Február 6-án került bejelentésre, hogy ismét csatlakozott az SNL Korea stábjához, amely a tavalyi év végi adást követően várható volt. Február 14-én, Valentin napon jelent meg Appetizer című dala, melyhez zenei videó is készült, valamint ingyenesen letölthető a SoundCloud nevű zenemegosztó oldalról. Az első SNL Korea részben hatalmas népszerűségnek örvendett a paródiájával, amelyet Kim Seul Gi énekesnővel és színésznővel közösen adtak elő. Február 25-én jelent meg Mizz Nina legújabb kislemeze, az Around the World, amelyen Jay is közreműködött. Három nappal később megkapta a ’Musician of the Year’ díjat, valamint a 2012-es New Breed című albumát ’Best R&B and Soul album’ kategóriában jelölték.

Márciusban a Men’s Health Korea magazin címlapján szerepelt, s a magazin hét éves évfordulója alkalmából egy szavazás keretein belül az ehavi címlapot szavazták meg a legjobbra sikerültnek. Március 25-én felkerült a Jay Park TV 5. része a legnagyobb videó megosztó oldalra, majd másnap az Around The World című dalhoz készült zenei videó is.

A Men’s Health Korea márciusi címlapjának sikerén felbuzdulva, az újság kínai változata is ugyanazon borítóképet használta fel az áprilisi számhoz, amely egyébként az újság tízedik évfordulóját volt hivatott megünnepelni. Április 10-én jelent meg legújabb digitális kislemeze, a Joah, mely összesen három dalt tartalmaz – Joah, Girlfriend és Welcome -, és mindegyik dalt maga az énekes-rapper írta. Április 25-én felkerült végül felkerült a lemez harmadik dalához, - a Welcome-hoz - készült zenei videó is, +19-es besorolással.

Május 3-án hozták nyilvánosságra, hogy a közelgő amerikai thriller - sci-fi After Earth című film egyik betétdalát ő énekli fel. A dal címe, I Like 2 Party és a készítők a film lezáró zenéjének szánták. Szintén ezen a héten jelentették be, hogy a nemzetközi b-boy verseny főbírója lett, egymás után harmadik éve. Május 7-én a feltűnt a film premierjén Will és Jaden Smith mellett a vörös szőnyegen.

2014 – , AOMG egyre növekvő népszerűsége és Evolution

Szeptember 1-jén jelent meg második telejs hosszúságú albuma, az Evolution. A korong 17 dalt tartalmaz, többek között olyan - már eddig kiadott dalokat, mint a Joah, Welcome és I Like 2 Party. Az album harmadik helyig kúszott a koreai listákon, míg az Amerikain csak az ötödikig. 2015. június 26-án került a tévéképernyőkre a Show me the money negyedik évada, ahol mentorként láthattuk viszont, s egyben az AOMG képviselőjeként Loco oldalán. November 5-én jelent meg harmadik albuma, a ₩orld ₩ide, mely összesen 18 új dalt tartalmaz. Egy évvel később, 2016. október 20-án került kiadásra negyedik albuma, az Everything You Wanted, mely immár nem csak koreai, hanem angol nyelvű dalokat is tartalmaz.

AOMG (2013 – )

Bár manapság sokan csak AOMG-ként ismerik a lemezkiadó céget, azonban megalakulásakor Art of Movement volt. Az AOMG kifejezés egy mozaikszó, mely az ’Above Ordinary Music Group’ vagy az ’Always On My Grind’ szavak kezdőbetűiből áll össze. Eredetileg az Art of Movement egy seattlei break tánccsoport volt, aminek 2003-ban lett Jay is a tagja. Szintén e tánccsoport tagja volt Junior, Dial Tone és Cha Cha Malone is, utóbbi az AOMG lemezkiadó producere, dalszerzője és énekese. A cég hivatalos 2013. október 10-én alakult meg, s még ebben a hónapban megjelent a cég által első kibocsátott album is, a Call me Gray (Gray első mini albuma).

2014 márciusában jelentették be, hogy Simon Dominic (Jeong Ki Seok aka Simon D) csatlakozott az AOMG-hez, mint társ-vezérigazgató Jay mellett. A következő két évben olyan énekesek és rapperek kötöttek szerződést a lemezkiadó céggel, mint Elo, Loco, Ugly Duck, DJ Wegun, DJ Pumkin és Hoody. 2016. januárjában stratégiai partnerségi szerződést kötöttek a CJE&M ügynökséggel és vállalattal.

H1GHR MUSIC (2017 – )

A H1ghr music lemezkiadó cég 2017 májusában alakult Jay Park és Cha Cha Malone által. A cég érdekessége, hogy amerikai székhelyű, s nemzetközi tereket kíván meglovagolni. Olyan nevek köthetőek a céghez, mint G.Soul, Avatar Darko, Sik-K, Woogie, Raz Simon. 

Díjak

2017: Korean Hip Hop Awards – Artist of the Year
2017: Korean Hip Hop Awards – R&B Album of the Year (Everything You Wanted)
2017: Korean Music Awards – Musician of the Year
2017: Korean Music Awards – Best R&B & Soul Album (Everything You Wanted)
2015: Korean Music Awards – Male Musician of the Year Netizen Vote
2014: SBS MTV Best of the Best – Best Hip Hop Music Video (So Good)
2013: Shout! Awards – Flava Award
2013: Korean Music Awards – Male Musician of the Year Netizen Vote
2012: Golden Disk Awards – Record of the Year (Take a Deeper Look)
2012: Asia Model Awards – Popular Artist Award
2011: Mashable Awards – Best Web Video (Nothin’ on You)
2010: Naver Most Popular Search – Male Solo 

Hivatalos weboldala
Hivatalos facebook oldala
Hivatalos twitter oldala
Hivatalos instagram oldala
Hivatalos youtube csatornája

Írta: BeJoyful (2007-2011) és bae hee yeon (2012 - 2017)

Sorozatok
2012: Vampire Idol

TV műsorok
2016: The Collaboration (SBS MTV)
2015: Unpretty Rapstar Season 2 (Mnet)
2015: Show Me The Money 4 (Mnet)
2015: Ding Ge Long Dong Qiang (CCTV3)
2014: Dancing 9 Season 2 (Mnet)
2013 - 2015: SNL Korea (tvN)
2012: Music&Lyrics (MBC MUSIC)
2011 - 2013: Immortal Songs 2 (KBS)
2011: Dramatic (MBC every1)

Zenei videókban való megjelenés
2014: Park Ji Yoon - Beep 
2011: Far East Movement - Jello 
2011: 5Dolls - I Mean You
2011: 5Dolls - Lip Stains (파이브돌스)

Albumok
2016: Everything You Wanted
2015: ₩orld ₩ide 
2014: Evolution 
2012: New Breed 

Mini albumok
2016: Scene Stealers
2013: I Like 2 Party
2011: Take A Deeper Look
2011: New Breed Part.1
2010: Count on Me 

Kislemezek
2016: Stay With Me
2016: Me Like Yuh
2015: The Truth Is
2015: Mommae 
2015: My Last 
2015: Solo
2014: NaNa
2014: The Promise
2013: Joah 
2013: Metronome 
2011: Girl Friend
2011: Demon
2010: Bestie

Mixtape
2012: Fresh Air: Breathe It

Közreműködések
2017
 »Loco ft. Jay Parl - Right Here Right Now
2016
 »Kirin & Jay Park - CITY BREEZE
 »Reddy - 생각해 (Think) (Feat. Jay Park) 
2015
 »Simon D – WON (₩) & ONLY (Feat. Jay Park) 
2014
 »Crush - Give It To Me (Feat. Jay Park , Simon D) 
 »Swings - Fallin' (Feat Jay Park) 
2013
 »Gray (Feat. Jay Park ) - Dangerous 
 »Kim Hyun Joong – Unbreakable 
2012
 »Younha - Driver 
 »G.NA - Green Light 
 »U-Kiss - 4U 
 »Prepix - Then I Saw You 
 »Prepix - Loves Little Helpers - Boy 
 »Brian Joo - Can't Stop (feat.Beenzino) 
 »Brian Joo - Can't Stop (Eng Ver.) 
2011
 »The Quiett - Mr. Lonely Part 1 
 »Gonzo - My Love (feat. Jay Park) 
 »Swings - I'll Be There (feat. Jay Park) 
 »Dok2 & Double K - Hip Hop (Anthem Ver.) (feat. Beenzino, B-Free, Bizzy, Jay Park, Paloalto, Swings, The Quiett & yankie) 
2010
 »Brave Brothers - Ulgosipttanmarya (feat. Jay Park)) 
 »Dok2 & Rado - Doin' Good (feat. Jay Park) (Remix) 
 »B.o.B - Nothin' On You (feat. Jay Park) 
 »Dumbfoundead - Clouds (ft. Jay Park & Clara) 
2009
 » V.O.S. - To Luv... (feat. Jaebeom 

Utolsó frissítés: 2020.01.01. 14:02 Bae Hee Yeon által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace