Starity

Jessica Chastain

Jessica Chastain Jessica Chastain nemzetisége 1965. 233rajongó 14vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 95%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Jessica Michelle Chastain
 • Becenév
 • Jess
 • Születési idő
 • 1977. március 24.
 • Születési hely
 • Sacramento, Amerikai Egyesült Államok
 • Foglalkozás
 • Színésznő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 163 cm
 • Eredeti hajszín
 • Vörös
 • Szemszín
 • Kék
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Brad Pitt Sean Penn Mia Wasikowska

Jessica Chastain életrajza

KORAI ÉVEK
Jessica Michelle Chastain 1977. március 24-én született a kaliforniai Sacramentóban, az Amerikai Egyesült Államokban, Jerri Renée Chastain, egy vegán szakács, és Michael Edward Monasterio (1957–2013), egy zenész gyermekeként. Szülei elváltak, őt pedig édesanyja nevelte fel nevelőapjával, Michael Leroy Hastey tűzoltóval közösen. Egy édestestvére volt, Juliet Christina Chastain (1978–2003), viszont van négy féltestvére: Laci és Nicole apja későbbi kapcsolataiból, két öccse anyja későbbi házasságából születtek. Közeli kapcsolatban áll anyai nagyanyjával, Marilynnel, aki 2012-ben és 2013-ban is megjelent az Oscar-díjátadón. Felmenői között apai nagyapja révén spanyol, dédapja révén görög ősei is voltak, ezen kívül holland, angol, skót-ír-amerikai, skót, német és francia hugenotta vér is csörgedez ereiben.

Jessica hét éves korában kezdett érdeklődni a színészet iránt, miután nagymamája elvitte a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musical egyik előadására, David Cassidy főszereplésével. Saját bevallása szerint tudományosan sokat küzdött az El Camino High School diákjaként. Mivel végzős évében, 1995-ben túl sokat hiányzott, nem szerzett jogosultságot az érettségihez, viszont kapott egy "felnőtt bizonyítványt". Ezt követően a Sacramento City College-ra járt, ahol a vitakör tagja lett (1996-97). 1998-ban Júliaként tűnt fel a Rómeó és Júliában a TheatreWorksben, egy san franciscói hivatásos színtársulattal.

Egy Robin Williams által felajánlott ösztöndíj lehetővé tette számára a New York Cityben található Juilliard School látogatását, ahol a dráma osztály 32-es csoportjának tagja volt (1999-2003). Michael Urie és Jess Weixler is csoporttársai voltak. A dráma osztály aktív tagja volt, több színpadi produkcióban és hallgatói filmprojektben is részt vett. 2003-ben BFA diplomával végzett az egyetemen. 

KARRIER

2004-TŐL 2009-IG
Nem sokkal azelőtt, hogy Jessicva befejezte volna a drámaiskolát, részt vett egy végzősöknek rendezett showcase-en Los Angelesben, ahol John Wells televíziós producer azonnal szerződést kötött vele. Jess ekkor Kaliforniába költözött, berendezkedett a Venice Beachen, majd meghallgatásokra járt; így fedezte fel Hylda Queally tehetségkutató ügynök. Korai meghallgatásai nagy nehézségheklet okoztak, melyre így emlékszik vissza: "Az embereket nagyon összezavarta a vörös hajú, nem hagyományos modern kinézetem, és nem igazán tudták, hova is tegyenek." Első televíziós szerepét a The WB csatorna 2005-ben bemutatott sorozatában, a Dark Shadowsban kapta, egy 1960-as évek beli gótikus dráma remakejében. Karakterét, Carolyn Stoddardot eredetileg Nancy Barrett alakította. A P. J. Hogan által rendezett pilot epizód nem felelt meg a csatorna elvárásainak, ezért nem rendelték be a sorozatot.

Jessixca ezt követően vendégszerepet vállalt a Vészhelyzetben, mely szakmailag vízválasztóklént hatott, hisz Jessicában felfedezték az excentrikus karaktereket. "Volt egy szerepem a Vészhelyzetben, egy elmebeteg nő, és ezután rengeteg munkát kaptam a TV-ben, ahol általában fekete bárány voltam," árulta el később. "Sok olyan lányt játszottam, akikkel nem stimmelt valami. Talán egy szörnyű esemény áldozatai voltak. vagy egyszerűen csak őrültek."

Olyan sorozatok mellékszerepében tűnt fel, mint a Veronica Mars, a Close to Home vagy az Esküdt ellenségek - Az utolsó szó jogán. A televízió mellett a Playwrights Horizons színházban játszott, ahol egy rendező beajánlotta Al Pacinónál, aki épp ismeretlen színésznő után kutatott a Saloméhoz, és fel is kérte a szerepre. A darab hatalmas sikert aratott a Wadsworth Theatreben, és az első pozitív kritikák után mindne jegy elkelt rá, ráadásul több casting ügynök figyelmét is felhívta magára.

2008-ban került sor filmes debütálására Dan Ireland drámájának címszerepében, a Jolene-ben, mely a Jolene: A Life by E. L. Doctorow címet viselő rövid történet alapján készült, melyet Dolly Parton egy dala, a "Jolene" inspirált. A történet 10 éven keresztül követi Jolene életét, egy bántalmazott 15 éves fiatalt ismerünk meg, akiből egy 25 éves nő érik. A dráma vegyes kritikákat kapott, Jessica alakítását azonban dícsérték, a New York Observer szerint "nemcsak megvan a saját sarka minden egyes jelenetben, hanem ő az egyetlen, akit nézni akarsz." 2010. október 29-én az Egyesült Államokban is bemutatták a filmet, Jessica pedig elnyerte a Seattle-i Nemzetközi Filmfesztivál legjobb színésznőnek járó díját.

2009-ben az Anders Anderson által rendezett Lopott életekben tűnt fel, melyet annyira lehúztak a kritikusok, hogy 2010 márciusáig sem on demand szolgáltatásban, sem limitált vetítésen nem volt elérhető. Ugyanebben az évben vendégszerepet vállalt az Agatha Christie refgényeiből készült Poirot sorozat egy részében: Mary Debenham megformálója volt az 1934-es Gyilkosság az Orient Expresszen regény feldolgozásában.

2010-TŐL 2011-IG
2010-ben egy fiatal Moszad ügynököt alakított John Madden dráma-thrillerjében, Az adósságban, az 1965. év Berlinjében, ahol egy názi orvost próbált elkapni, aki orvosi kísérleteket végzett a koncentrációs táborokban. A karakter idősebb forjmáját Helen Mirren alakította, így a két színésznő már a forgatások kezdete előtt együtt dolgozott, ami konzisztens hangot és egyenletes modort eredményezett a karakternek. Jessica megtanult krav magázni, német órákat vett, Josef Mengeléről és a Moszad történetéről olvasott könyveket, hogy felkészüljön a szerepére. A filmet 2010 szeptemberében mutatták be a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon, majd 2011. augusztus 31-én került sor világpremierjére, és mind a kritikusoktól, mind a nézőktől pozitív kritikákat kapott.

2011 legnagyobb sikerének A segítség című film bizonyult, mely Kathryn Stockett azonos című regényének adaptációja. Alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb női mellékszereplő kategóriában, melyet végül kolleganője, Octavia Spencer vihetett haza. Ugyanebben az évben láthattuk a Take Shelter-ben, egy kisvárosi, apokaliptikus vízióktól szenvedő férfi feleségeként, melyért szintén pozitív elismerésben részesült. Feltűnt még Terrence Malick rendezésében, Az élet fájában Brad Pitt oldalán, és a Texas gyilkos földjén cmű történelmi drámában.

2011. november 29-én New York Film Critics Circle-díjban részesült A segítségben és a Take Shelterben nyújtott mellékszereplői alakításáért, valamint ugyanezen a napon Independent Spirit Award jelölésben részesült Take Shelter beli szerepléséért. 2011. december 1-jén Satellite-díjban részesült Mrs. O'Brien megformálásáért Az élet fájában. Több más elsimerésben is részesült, így legjobb női mellékszerepért National Society of Film Critics Awardot és Los Angeles Film Critics Association Awardot is kapott. 

2012-TŐL NAPJAINKIG
Jessica kapta meg Virgilia szerepét Ralph Fiennes rendezői debütálásában, a William Shakespeare darabja alapján készült Coriolanusban, melyet 2012 januárjában mutattak be, és többségében pozitív kritikákat kapott. Ugyanebben az évben szinkronszínészként is kipróbálhatta magát, hisz Gia, egy olasz akcentusú jaguár hangját kölcsönözte a Madagaszkár 3. részében, melyet 2012. június 8-án mutattak be, és szintén pozitívan fogadták a kritikusok. Ezután Maggie Beauford szerepében láthattuk John Hillcoat drámájában, a Fékezhetetlenben, mely az amerikai alkoholtilalom idején játszódik. 2012 áprilisában Jessica bekerült a Time 100 legbefolyásosabb ember listájára, júniusban pedig meghívták az AMPAS tagjai közé. Ugyanebben a hónapban lett az Yves Saint Laurent új parfümje, a Manifesto reklámarca.

2012-ben C. K. Williams édesanyját alakított a C. K. Williams élete című filmben. Ismét Terrence Malickkkel forgatott, ám jeleneteit végül kivéágták a To The Wonder című filmből. 2012 elején szó volt róla, hogy Jess feltűnhet a Vasember 3. részében, és a Feledésben, végül mégis másokra osztottáka szerepeket. Felajánlották neki Diana hercegnő szerepét a róla készült életrajzi filmben, végül azonban Naomi Wattsra cserélték. Fergeteges alakítása Kathryn Bigelow filmjében, a Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajszában több díjat is hozott számára: Maya alakításáért Critics Choice Movie Awardban, Golden Globe-díjban, Oscar-jelölésben, BAFTA-jelölésben és SAG Award-jelölésben részesült.

Jessica 2012-ben debütált a Broadwayen: Catherine Slopert alakította egy limitált ideig játszott darabban, mely a The Heiress címet viseli, és 2012. november 1-jétől 2013. február 9-ig szerepelt műsoron. Az eredetileg legutolsónak tervezett előadást végül törölték, így meg tudott jelenni a BAFTA díjátadón. 2013-ban Salomé szerepét osztották rá Oscaer Wilde regénye, a Salomé adaptációjában, Al Pacino oldalán. Ezt követően főszerepet játszott Nikolaj Coster-Waldau oldalán Andrés Muschietti horrorfilmjéban, a Mamában. A Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza, illetve a Mama nagyjából egyidőben kerültek a mozikba, ezzel 50 év óta először Jessica lett az első, aki egyszerre két, a bevételi listákat vezető filmben is főszerepet játszik.

Jamey McAvoy oldalán főszerepet vállalt a The Disappearance of Eleanor Rigby című filmben, egy három részes drámában, mely Him, Her és Them alcímekkel készült el, és egykori párja, Ned Benson kifejezetten neki írta a forgatókönyvet. A filmek közül itthon az első kettő jelent meg Egy szerelem története: A nő, és Egy szerelem története: A férfi címekkel. 2014-ben August Strindberg darabja, a Julie kisasszony filmadaptációjában vállalt szerepet, Liv Ullmann rendezésében. A film bemutatójára a 2014-es Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon került sor. Ugyanebben az évben láthattuk Matthew McConaughey és Anne Hathaway mellett Christopher Nolan legújabb rendezésében, a Csillagok között című sci-fiben. Az évet az Egy durva év című J. C. Chandor filmmel zárta, az itt nyújtott alakításáért Golden Globe és Critics Choice jelölésekben részesült.

2014-ben nyújtott teljesítményéért a Critics' Choice Movie Awards díjátadón ő lehetett az első, akinek Critics' Choice MVP Awardot ítéltek az Egy szerelem történetében, a Julie kisasszonyban, a Csillagok közöttben és az Egy durva évben nyújtott, kritikailag elismert alaktásaiért. Jessica jelenleg egyike azoknak a színésznőknek, akik egyszerre két, bevételi szempontból top listás filmben főszerepet játszott, ráadásul ez már kétszer is előfordult vele: 2011-ben Az adósság és A segítség, 2013-ban a Zero dark Thirty és a Mama kapcsán.

2015-ben Melissa Lewis szerepében láthatjuk Andy Weir nagy sikerű sci-fi regénye, A marsi filmváltozatában, mely Mentőexpedíció címmel került a hazai mozikba. Még 2013 őszén került bejelentésre, hogy Jessica szerepet kapott Guillermo Del Toro készülő horrorfilmjében, a Bíborhegyben, Mia Wasikowska, Tom Hiddleston és Charlie Hunnam oldalán. A magyar bemutatóra 2015. október 15-én került sor. 2016-ban megkapta Sara szerepét a Hófehér és a vadász új részében, A Vadász és a Jégkirálynőben, melyet a hazai közönség április 21-től tekinthetett meg a nagyvásznon.  Ugyanebben az évben szinkronszerepet vállalt az Animals. című sorozat egy epizódjában, majd főszerepet játszott a Miss Sloane című drámában, John Madden rendezésében.

2017-ben a Menedék című Diane Ackerman regény adaptációjában láthatjuk, Niki Caro rendezésében; a film hazai bemutatójára 2017. március 30-án került sor. Az év második felében a címszereplő Molly Bloomot alakította a hölgy memoirjából készült Elit játszma című filmben, amely az egykori olimpiai síelő pókeres ügyeire fókuszál. Ugyanebben az évben Catherine Weldon szerepében láthattuk A nő, aki előttünk jár című, szintén életrajzi filmben. 2018-ban csupán két rövidfilmben láthattuk, amely közül az egyik Jay-Z és Beyoncé Family Feud című dalához készült videóklip. 2019-ben az X-Men: Sötét Főnix egyik mellékszerepében láthattuk, az év második felében pedig a felnőtt Beverly Marsh megformálója volt az Az - Második fejezet című horrofilmben.

2020-ban főszerepet játszott az Ava című akciófilmben. 2021-ben a The 355 című thriller egyik főbb szerepében láthatjuk, utána a The Eyes of Tammy Faye című életrajzi dráma címszerepét alakítja majd. 

MAGÁNÉLET
Jessica nem szereti nyilvánosságra hozni magánéletét, és számára ebbe beletartoznak a személyes adatai is. Éveken át találgattak és kutattak az újságírók, hogy vajon mennyi idős lehet, ám sokáig csak sötétben tapogatóztak. 2012 áprilisában a születési anyakönyvi kivonatok alapján kiderítette a sajtó a színésznő pontos születési dátumát, ám a születési nevére további egy évet kellett várni.

2012 júniusában Jessicát a legszexibb vegetáriánusnak választotta a PETA, amelyre azt nyilatkozta, hogy azért vegán, mert nem akar senkit és semmit bántani, és szeretne úgy élni, hogy másoknak ezzel a legkisebb fájdalmat és csalódást okozza.

Évekig járt együtt Ned Benson rendező-forgatókönyvíróval, ám 2010-ben szakítottak. 2012 óta Gian Luca Passi di Preposulo gróffal, az Olaszországban született Moncler márkatulajdonossal randevúzik. 2013 júniusa óta Greenwich Village-ben él három lábú mentett kutyusával, Chaplinnel. 

2021 George and Tammy (TV Series) (pre-production) ... Tammy Wynette
2021 Losing Clementine (pre-production) ... Clementine Pritchard
2021 The Division (pre-production)
2021 The Good Nurse (pre-production)
2021 Scenes from a Marriage (TV Mini-Series) (pre-production)
2021 The Forgiven (post-production)
2021 The Eyes of Tammy Faye (post-production) ... Tammy Faye Bakker
2021 The 355 (completed) ... Mace
2020 Ava ... Ava
2019 Az - Második fejezet ... Beverly Marsh
2019 X-Men: Sötét Főnix ... Vuk 
2018 Spheres (Short) ... Narrator (segment "Spheres: Songs of Spacetime")
2018 Jay Z: Family Feud ft. Beyoncé (Video short) 
2017 A nő, aki előttünk jár ... Catherine Weldon
2017 Elit játszma ... Molly Bloom
2017 I am Little Red (Short) ... Little Red (voice)
2017 Menedék ... Antonina Zabinska
2016 Miss Sloane ... Madeline Elizabeth Sloane
2016 Állatok (TV sorozat, 1 epizód) ... Sarah (szinkronhang)
2016 A Vadász és a Jégkirálynő ... Sara
2016 Ares III: Farewell (Video short) ... Melissa Lewis
2016 Ares III: The Right Stuff (Video short) ... Melissa Lewis
2015 Bíborhegy ... Lady Lucille Sharpe
2015 Mentőexpedíció ... Melissa Lewis
2014 Egy durva év ... Anna Morales
2014 Csillagok között ... Murph
2014 Julie kisasszony ... Miss Julie
2014 The Disappearance of Eleanor Rigby: Them ... Eleanor Rigby
2013 Egy szerelem története: A férfi ... Eleanor Rigby
2013 Egy szerelem története: A nő ... Eleanor Rigby
2013 Salomé ... Salome
2013 Mama ... Annabel
2012 Zero Dark Thirty - A bin Láden-hajsza ... Maya
2012 C. K. Williams élete ... Mrs. Williams
2012 Fékezhetetlen ... Maggie Beauford
2012 Madagaszkár 3. ... Gia (szinkronhang)
2011 Touch of Evil (Short) ... Jessica Chastain
2011 Texas gyilkos földjén ... Pam Stall
2011 Wilde Salomé (Documentary) ... Salome
2011 A segítség ... Celia Foote
2011 Az élet fája ... Mrs. O'Brien
2011 Coriolanus ... Virgilia
2011 Take Shelter ... Samantha
2010 The Westerner (Short) ... Daniel édesanyja
2010 Az adósság ... Rachel fiatalon (Berlin 1965)
2010 Agatha Christie: Poirot (TV sorozat, 1 epizód) ... Mary Debenham
2009 Lopott életek ... Sally Ann
2008 Jolene ... Jolene
2007 Az utazó (TV sorozat, 1 epizód) ... Tanna Bloom
2006 Feketeszakáll és a Karib-tenger kalózai (TV Mini-Series) ... Charlotte Ormand
2006 The Evidence (TV sorozat, 1 epizód) ... Laura Green
2006 Close to Home (TV sorozat, 1 epizód) ... Casey Wirth
2005-2006 Esküdt ellenségek - Az utolsó szó jogán (TV sorozat, 3 epizód) ... A.D.A. Sigrun Borg
2005 Dark Shadows (TV Movie) ... Carolyn Stoddard
2004 Veronica Mars (TV sorozat, 1 epizód) ... Sarah Williams
2004 Vészhelyzet (TV sorozat, 1 epizód) ... Dahlia Taslitz

Utolsó frissítés: 2021.01.30. 13:01 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace