Starity

Jim Carrey

Jim Carrey Jim Carrey nemzetisége 140. 3355rajongó 292vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 97%
 • stílus: 93%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • James Eugene Carrey
 • Becenév
 • Jim
 • Születési idő
 • 1962. január 17.
 • Születési hely
 • Newmarket, Ontario, Kanada
 • Foglalkozás
 • Színész
 • Családi állapot
 • elvált, 1 gyermek
 • Magasság
 • 188 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Jim Carrey életrajza

James Eugene "Jim" Carrey kanadai humorista és színész. A „gumiarcú”-nak is nevezett színész legismertebb jeleneteit Ace Ventura szerepében láthatjuk, ahol a magyar szinkronhangja Kerekes József. Emellett jó néhány drámai szerepben szintén jól megállja a helyét.

James Eugene Carrey 1962. január 17-én született a kanadai Ontario állambeli Newmarket városban, Percy és Kathleen Carrey gyermekeként. Három idõsebb testvére van: John, Patricia és Rita. Családja katolikus vallású, távoli francia-kanadai gyökerekkel (az eredeti vezetékneve Carré). A fiatal humorista palánta elküldte életrajzát a Carol Burnett Show-ba, mikor még mindössze 10 éves volt. A tanárai a középiskolában mindig hagytak neki pár percet minden tanítási nap végén, hogy úgynevezett "stand-up comedy" jellegû elõadást tarthasson a társainak. Gyakorlatilag õ volt az osztály tréfamestere.

Mikor 13 éves volt, szülei válságos időszakokon mentek keresztül. Az apja elvesztette munkahelyét, ezért Toronto egyik negyedébe, Scarboroughba költöztek, ahol biztonsági őrként, illetve portásként munkát kapott a Titan Wheels cégnél. A Carrey család ekkor egy régi, történelmi épületben lakott. James a Blessed Trinity Catholic iskolába járt 2 évig, North Yorkba, majd az Agincourt Collegiate Institute-ba, ami Scarborough legöregebb középiskolája. A család ekkoriban olyan rossz pénzügyi helyzetben volt, hogy kénytelenek voltak a Volkswagen furgonjukban vagy esetleg a rokonok udvarán egy sátorban álomra hajtani a fejüket. Jim, hogy segítsen szüleinek, iskolai tanítások után állást vállalt. Ezek a hosszú kimerítõ órák nem sok idõt hagytak neki a tanulásra és ezt a jegyei is megsínylették, ennek ellenére mindent összevetve nem volt rossz tanuló. Egyszer írt magának egy 10 millió dolláros csekket, és arról álmodozott, hogy egyszer ez valóság lesz. Nagy kiugrása a Kábelbarát (The Cable Guy) című filmjének köszönhető, melynek bemutatóját követően pár évvel édesapja elhunyt. Ekkor a nagy értékû csekket apja temetési ruhájának zsebébe tette.

Családja rossz pénzügyi helyzete miatt 16 éves kora körül otthagyta az iskolát, hogy egy gyár mosdójának takarításáért kapott pénzzel is segíthesse szüleit. 1979-ben, amikor már 17 éves volt, Los Angelesbe ment, ott a The Comedy Store-ban dolgozott, ahova Rodney Dangerfield humorista ajánlotta be. Dangerfield annyira kedvelte Carrey játékát, hogy saját műsorába is gyakran meghívta.

Jim Carrey ekkor már a filmes karrier felé is kacsingatott. Jelentkezett egy meghallgatásra, ahol az NBC egyik késõ esti szórakoztató műsorába, a Saturday Night Live-ba kerestek színészeket az 1980-1981-es évadra. Carreyt viszont sosem választották be a mûsor szereplői közé, amíg végül 1996-ban ő nem lett az est házigazdája. Az elsõ fõszerepe Skip Tarkenton volt, az NBC The Duck Factory című sorozatában. Az elég rövid életű sorozatot 1984. április 12.-étõl július 11.-éig vetítették, aminek köszönhetõen betekintést nyerhetett a színfalak mögé.

Carrey ezután kisebb produkciókban szerepelt, ezek közül megemlíthetõ az 1985-ben készült Csak egy harapás (Once Bitten). Az ilyen és ehhez hasonló kisebb szerepléseknek köszönhetõen barátságok szövõdhettek, így lettek jóbarátok Damon Wayansszel is. A földi lányok csábítóak (Earth Girls Are Easy) című filmben a két humorista jóbarát már együtt szerepelt. Wayans bátyja, Keenen meghívta a Fox egyik kabaréműsorába, ami In Living Colors címmel futott, ahol Carrey számos, nem mindennapi karaktert alakított, köztük a férfias testépítőlány Vera de Milo, illetve a mazochista tűzoltóparancsnok, Bill Burns szerepét is. Ezek a rendkívül különös karakterek és a fantasztikus megjelenés lázba hozta Hollywoodot, ami már ekkor is csábította az ifjú komédiást.

Első, kevésbé ismert filmes szereplése 1981-ben a Rubberface (Introducing Janet) címû rövidfilm volt. 4 évvel késõbb Mark Kendall szerepében látható a Csak egy harapás (Once Bitten) című vígjátékban, ahol egy fiatal szûz srácot alakít, aki egy buliban pont egy 400 éves vámpír grófnõt (Lauren Hutton) csábít el, mit sem sejtve hogy ezután már ő is vérszívóként távozik. Néhány hasonló kaliberû produkció, mint az Elõre a múltba (Peggy Sue Got Married) 1986-ban vagy a Holtbiztos tipp (The Dead Pool) 1988-ban, amelyek nem hoztak túl nagy kasszasikert számára, mígnem 1994-ben az ő főszereplésével került vászonra az Ace Ventura: Állati nyomozó (Ace Ventura: Pet Detective) címû vígjáték, amit néhány hónappal a Living in Color vége elõtt mutattak be, és ennek köszönhetõen nyerhette el az 1994-es év legrosszabb új sztárja címét. Ennek ellenére az Ace Ventura és a szintén ebben az évben kiadott Dumb és Dumber: Dilibogyók (Dumb & Dumber), illetve A Maszk (The Mask) címû filmek hatalmas kereskedelmi sikerrel büszkélkedhettek. A Dumb és Dumber olyan sikeresnek bizonyult, hogy 2014-ben folytatása is érkezett, mely találóan a  Dumb és Dumber kettyó címet kapta a magyar forgalmazótól.

1995-ben a Mindörökké Batman (Batman Forever) egyik főgonoszaként láthattuk, majd az Ace Ventura 2: Hív a természet (Ace Ventura: When Nature Calls) címû vígjátékban játszotta el újfent a állatbolond, állati nyomozó szerepét. Mindkét film sikeresnek bizonyult és több millió dollárral növelte az ekkor már befutottnak számító, és immár világszerte ismert gumiarcú színész vagyonát.

2016-ban először a Suki Waterhouse főszereplésével készült The Bad Batch című romantikus sci-fi egyik mellékszerepében láthattuk, majd főszerepben tűnt fel a David Grann cikke alapján forgatott True Crimes című thrillerben. 2018 augusztusában indult Most nevess! című televíziós sorozata, amely olyan sikeresnek bizonyult, hogy második évad is készül belőle, ami 2020 februárjában kerül a képernyőkre. Ugyanebben az évben főgopnoszt alakít a Sonic, a sündisznó című filmben.

2004. október 7-én megszerezte az amerikai állampolgárságot, ezzel immáron amerikai-kanadai kettõsállampolgár lett.

Jim kétszer házasodott, első felesége Melissa Womer, a Comedy Store egyik pincérnõje, akitől lánya, Jane Erin Carrey (1987. szeptember) született. 1987. március 27-én házasodtak össze és házasságuk hivatalosan 1995-ig tartott. 1994-ben a már különélõ Carrey randevúzni kezdett a Dumb és Dumber egyik szereplõjével, Lauren Holly-val, majd 1996. szeptember 26-án összeházasodtak. Házasságuk azonban egy évig sem tartott. Ezek után Renée Zellweger felé kacsingatott, akivel a Én, én és az Irén (Me, Myself and Irene) forgatásán találkozott, ám kapcsolatuk 2000 decemberében szakítással zárult. 2005 decemberétõl, Jenny McCarthy színész/modellel randizott, ám kapcsolatukat csak 2006 júniusától vállalták fel nyilvánosan. 2008-ban már egybeköltöztek, ám nem voltak házzasági terveik. 2010 júniusában közel öt év után szakítottak.
2010. február 27-én örömmel közölte rajongóval a Twitterén, hogy immárom boldog nagypapaként tengeti mindennapjait, lánya ugyanis életet adott kisfiának, Jackson Riley Santana-nak.

2020 Sonic, a sündisznó (post-production) ... Dr. Ivo Robotnik
2018-2020 Most nevess! (TV Series) ... Jeff Pickles / Jeff / Mr. Pickles
2016 Sötét bűnök ... Tadek 
2016 The Bad Batch ... Hermit
2014 Dumb és Dumber kettyó ... Lloyd
2013 Ron Burgundy: A legenda folytatódik ... CBC News Anchor - Scott Riles
2013 Ha/Ver 2 ... Colonel Stars and Stripes
2013 Cold Dead Hand with Jim Carrey (Video short) ... Charlton Heston / Lonesome Earl / Sam Elliott
2013 A fantasztikus Burt Wonderstone ... Steve Gray
2012 A stúdió (TV series) ... Dave Williams
2011 Drunk History Christmas (short) ... St. Nick
Mr. Popper pingvinjei (2011) ... Tom Popper
Office (2011) ... nincs adat
Presidential Reunion (2010) .... Ronald Reagan
A Christmas Carol (2009) .... Scrooge / Az elmúlt, jelen, jövő karácsonyok szellemei
I Love You Phillip Morris (2009) .... Steven Russell
Yes Man (2008) .... Carl Allen
Horton Hears a Who! (2008) (voice) .... Horton
The Number 23 (2007) .... Walter Sparrow / Fingerling
Fun with Dick and Jane (2005) .... Dick Harper
Lemony Snicket's A Series of Unfortunate Events (2004) .... Count Olaf
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) .... Joel Barish
Bruce Almighty (2003) .... Bruce Nolan
Pecan Pie (2003) (V) .... The driver
The Majestic (2001) .... Peter Appleton
How the Grinch Stole Christmas (2000) .... Grinch
Me, Myself & Irene (2000) .... Charlie / Hank
Man on the Moon (1999) (also as Tony Clifton) .... Andy Kaufman
Simon Birch (1998) .... Adult Joe Wenteworth
The Truman Show (1998) .... Truman Burbank
Liar Liar (1997) .... Fletcher Reede
The Cable Guy (1996) .... The Cable Guy
Ace Ventura: When Nature Calls (1995) .... Ace Ventura
Batman Forever (1995) .... Riddler / Dr. Edward Nygma
Dumb & Dumber (1994) .... Lloyd Christmas
The Mask (1994) .... Stanley Ipkiss
"In Living Color" .... Various (68 episodes, 1990-1994)
Ace Ventura: Pet Detective (1994) .... Ace Ventura
The Itsy Bitsy Spider (1992) (voice) (as James Carrey) .... The Exterminator
Doing Time on Maple Drive (1992) (TV) .... Tim Carter
High Strung (1991) (uncredited) .... Death
Pink Cadillac (1989) (as James Carrey) .... Lounge Entertainer
Mike Hammer: Murder Takes All (1989) (TV) .... Brad Peters
Earth Girls Are Easy (1988) .... Wiploc
The Dead Pool (1988) (as James Carrey) .... Johnny Squares
Peggy Sue Got Married (1986) .... Walter Getz
Once Bitten (1985) .... Mark Kendall
"The Duck Factory" .... Skip Tarkenton (13 episodes, 1984)
Finders Keepers (1984) .... Lane Bidlekoff
"Buffalo Bill" .... Jerry Lewis Impersonator (1 episode, 1984)
All in Good Taste (1983) .... Ralph
Copper Mountain (1983) .... Bobby Todd
Introducing... Janet (1983) (TV) .... Tony Moroni
The Sex and Violence Family Hour (1983) (V) .... Various Personalities
"The All-Night Show" (1980) TV series .... Additional Voices

2014 One Hit Wonderland (TV Series documentary) (lyrics - 1 episode, 2014) (performer - 1 episode, 2014)
- Informer by Snow (2014) ... (lyrics: "Imposter") / (performer: "Imposter")
2011 The Tonight Show with Jay Leno (TV Series) (performer - 1 episode)
- Episode #19.160 (2011) ... (performer: "Dancing in the Dark" - uncredited)
2011 Saturday Night Live (TV Series) (performer - 1 episode)
- Jim Carrey/The Black Keys (2011) ... (performer: "I Just Need One", "Ain't Nobody's Business", "Bein' Green", "The Candy Man", "Can We Stay with You?", "Can We Use Your Room Key?" - uncredited)
2008 Az igenember (performer: "Jumper", "Can't Buy Me Love")
2008 Horton (performer: "Can't Fight This Feeling")
2005 Dick és Jane trükkjei (performer: "I Believe I Can Fly" - uncredited)
2004 Egy makulátlan elme örök ragyogása (performer: "Oh My Darling, Clementine" - uncredited)
2000 A Grincs (performer: "You're a Mean One, Mr. Grinch", "Welcome Christmas", "Grinch 2000")
1999 Ember a Holdon (performer: "Oh, the Cow Goes Moo") / (performer: "Sextet" (1835) - as Clara Cluck)
1998 The Roseanne Show (TV Series) (performer - 1 episode)
- Episode #1.30 (1998) ... (performer: "I Am the Walrus")
1997 Hanta boy (performer: "Happy Birthday to You", "Mighty Mouse Theme (Here I Come To Save The Day)" - uncredited)
1996 A kábelbarát (performer: "Somebody To Love")
1995 Ace Ventura: Hív a természet (performer: "Chitty Chitty Bang Bang")
1994 Dumb és Dumber - Dilibogyók (performer: "Mockingbird" - as Lloyd)
1994 A maszk (performer: "Cuban Pete")
1991 In Living Color (TV Series) (performer - 2 episodes)
- Anton and the Reporter (1991) ... (performer: "Records", "Jealousy")
- Johnny Abdul (1991) ... (performer: "You Ain't Nothin' But a Hostage", "Love Me Tender or Die Slowly", "Iraq Around the Clock") 

Utolsó frissítés: 2019.12.14. 20:08 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace