Starity

Johnny Depp

Johnny Depp Johnny Depp nemzetisége 21. 8885rajongó 1049vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 98%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 95%
 • Születési név
 • John Christopher Depp II
 • Becenév
 • Johnny
 • Születési idő
 • 1963. június 09.
 • Születési hely
 • Owensboro, Kentucky, USA
 • Foglalkozás
 • színész
 • Családi állapot
 • elvált, 2 gyermek
 • Magasság
 • 178 cm
 • Eredeti hajszín
 • Sötétbarna
 • Szemszín
 • Sötétbarna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Helena Bonham Carter Vanessa Paradis Amber Heard Tim Burton

Johnny Depp életrajza

KORAI ÉVEK
John Christopher Depp 1963. június 9-én született Owensboroban, Kentucky államban, az Amerikai Egyesült Államokban. Betty Sue Palmer (leánykori nevén Wells) pincérnő, és John Christopher Depp építőmérnök négy gyermeke közül Johnny volt a legfiatalabb, gyermekkorában sokszor költözött a család. Testvéreivel több mint 20 helyen éltek, majd 1970-ben Miramarban, Floridában telepedtek le. 1978-ban, mikor Johnny 15 éves volt, a szülei elváltak. Édesanyja újra férjhez ment, méghozzá Robert Palmerhez (2000-ben hunyt el), aki Johnny bevallása szerint "inspiráció volt számomra".

Tizenkét éves volt, mikor az édesanyjától egy gitárt kapott ajándékba, ekkor különböző garázszenekarokban kezdett játszani. Egy évvel a szülei válását követően kimaradt a középiskolából, hogy rockzenész legyen. Két héttel később megpróbált visszamenni az iskolába, az igazgató azonban azt mondta neki, inkább kövesse a zenéről szőtt álmait. A The Kids nevű zenekarban játszott, mely szerény helyi sikereket ért el. A The Kids ezután Los Angelesbe ment lemezszerződés reményében, a nevüket Six Gun Methodra változtatták, ám még a szerződés aláírása előtt föloszlottak. Johnny ezután a Rock City Angels nevű zenekarban működött közre, velük együtt írta a "Mary" című dalt, mely helyet kapott a banda debütáló albumán, a Yong Man's Blueson is.

1983. december 20-án feleségül vette Lori Anne Allisont, a banda basszusgitárosának és énekesének testvérét. Házasságuk alatt Lori sminkművészként, Johnny különböző helyeken dolgozott, köztük telemarketinges is volt. Felesége mutatta be Nicolas Cage színésznek, aki azt tanácsolta neki, hogy kezdjen színészi karrierbe. A pár 1985-ben elvált. Johnny és későbbi menyasszonya, Sherilyn Fenn mindketten jelentkeztek az 1986-os Gördeszkás Love Story című filmbe, és mindkettőjüket beválogatták. Johnny-t a film rendezője főszereplőnek választotta, ami második nagy szerepe lett volna, a producer azonban elutasította a rendező döntését, így másé lett a szerep.

SZÍNÉSZKARRIER

TELEVÍZIÓS SZEREPEK

KORAI SZEREPEK

1994-TŐL 2002-IG
1994-ben Tim Burton vígjáték-dráma életrajzi filmjében, az Ed Woodban vállalt címszerepet. Karaktere a történelem egyik leginkább ostoba rendezője. A film hatalmas kritikai elismerésben részesült, Johnny alakítását az egekig magasztalták, és Golden Globe-díjra is jelölték a legjobb színész (vígátékban vagy musicalben) kategóriában. Ugyanebben az évben láthattuk a nagy bevételt hozó Don Juan de Marco-ban Marlon Brando oldalán, melyben karaktere Don Juannak, a világ legjobb szeretőjének hiszi magát.

1995-ben következett a Halott ember című fekete-fehér western, mely alacsony bevételt hozott, és vegyes kritikai fogdtatásban részesült. Ezután a Holtidő című drámában egy apukát alakított, akinek lánya megmentése érdekében meg kell ölnie egy politikust - a film kritikai-bevételi bukás lett. 1997-ben Al Pacion oldalán tűnt fel a Fedőneve: Donnie Brasco című bűnügyi drámában, Mike Newell rendezésében. A filmben Johnny egy Joseph D. Pistone nevű FBI ügynököt alakít, aki álcázza magát, és Donnie Brasco néven próbál beépülni. Hogy kellőképp felkészülhessen szerepére, sok időt töltött a valódi Joe Pistone-nal. A film hatalmas bevételi és kritika siker lett, és azóta is Johnny egyik legjobb alakításaként tartják számon.

Johnny hatalmas rajongója és régi barátja Hunter S. Thompson írónak, akinek egyik változatát formálta meg Raoul Duke néven az 1998-as Félelem és reszketés Las Vegasban című filmben, mely az író azonos című áléletrajzi regénye alapján készült. Az író egyik utolsó könyvturnéjára Johnny is elkísérte, mint útmenedzser. 2006-ban Johnny írta az előszót a Gonzo: Photographs by Hunter S. Thompson című posztumusz életrajzhoz, mely az ammobooks.com oldalra került fel. 2008-ban narrátori feladatot vállalt a Gonzo: The Life and Work of Dr. Hunter S. Thompson című dokumentumfilmben. Thompson temetési szertartásának nagy részét Johnny finanszírozta. Az eseményre az író szülővárosában, Aspenben (Colorado állam) került sor, ahol kívánságainak megfelelően, tüzijáték kíséretében egy ágyúból lőtték ki hamvait. 2011-ben a szerző újabb regényét filmesítette meg, a Rumnaplót

2003-TÓL NAPJAINKIG
Johnny általában azokat a szerepeket választja, melyeket érdekesnek talál, nem pedig azokat, melyekről nagy bevételt gyanít. A kritikusok gyakran "ikonikus magányos figura"-ként írják le karaktereit. Johnny néhány kevésbé sikeres filmjét "stúdió miatti hibának" vagy "bevételi méregnek" könyvelte el, és azt mondta, szerinte a stúdiók vagy nem értették meg a filmeket, vagy nem jól reklámozták őket.

2003-ban a Walt Disney Pictures filmje, A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka hatalmas sikert aratott, Johnny alakítását az egekig magasztalták a nyájas kalóz, Jack Sparrow kapitány szerepében. A stúdió vezetői kezdetben ellentmondásosak voltak a szereppel kapcsolatban, mely végül népszerűvé vált a filmet megtekintők körében. A Fandango által készített felmérés szerint Johnny nagy hatással volt a közönségre. A film rendezője, Gore Verbinski szerint Johnny karaktere nagyon hasonlít a színész személyiségéhez, míg Johnny állítja, a The Rolling Stones gitárosáról, Keith Richardsról, és Pepé Le Pewról, a rajzolt borzról mintázta a karaktert. Alakításáért Oscar-díjra jelölték a legjobb színész kategóriában.

2004-ben J. M. Barrie skót írót alakította az Én, Pán Péterben Kate Winslet oldalán, s ez újabb Oscar-jelölést hozott számára. 2005-ben Willy Wonka megformálója volt a Charlie és a csokigyár Tim Burton-féle remakejében. A film hatalmas bevételi sikert ért el, ráadásul Golden Globe-jeölést hozot Johnny számára, a legjobb színész vígjátékban vagy musicalben kategóriában.

2006-ban A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse, 2007-ben A Karib-tenger kalózai: A világ végén, 2011-ben A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken kedvéért ismét Jack Sparrow kapitány bőrébe bújt, és mindhárom film sikeresnek bizonyult. Johnny úgy nyilatkozott, hogy "Jack határozottan a lényem egyik nagy része", és még hangját is kölcsönözte a karakternek a filmekhez készült videójátékban.

Sparrow kapitányként nagy tapasztalatot szerzett a kardvívásban, melyeket a 2009-es Reclaiming the Blade című elismert dokumentumfilmben is bemutathatott. A filmben Bob Anderson kardmester osztotta meg azon tapasztalatait, melyeket a Johnny-val folyatott közös munka során szerzett, mikor vívni tanította A Fekete Gyöngy átkához. Szerinte Johnny "olyan jó, amelyin jó csak lehet" egy karddalm hadonászó színész.

Johnny és Gore Verbinski közösen vállalták a produceri feladatot a Rogues Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys című albumhoz. 2007-ben címszerepet játszott a Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya című filmben, mely Tim Burton filmes adaptációja a színpadi musicalből. Alakításáért Golden Globe-díjat nyert a legjobb színész musicalben vagy vígjátékban kategóriában. Köszönőbeszédében hálát adott a Hollywood Foreign Press Associationnek, valamint Tim Burtont dicsérte "rendíthetetlen bizalmáért és támogatásáért".

2009-ben Terry Gilliam filmjében, a Doctor Parnassus és a képzelet birodalmában tűnt fel, Jude Law és Colin Farrell mellett ugyanis ő pótolta barátjukat, Heath Ledger-t, aki a film bejefezése előtt hunyt el. Mindhárman Heath lányának, Matildának ajándékozták a filmért kapott fizetségüket. 2010-ben újabb Tim Burton filmben tűnt fel, ezúttal Bolond Kalaposként az Alice Csodaországban újragondolásában. 2011-ben a Rango című animációs film főhősének kölcsönözte a hangját.

Johnny még 2007-ben fogadta el a Warner Bros ajánlatát, hogy elkészítsék az Éjsötét árnyék című gótikus szappanopera filmváltozatát, mely 1966 és 1971 között futott az ABC-n. Johnny gyerekként maga is rajongó volt, így produceri szerepet is vállalt Graham King és David Kennedy oldalán. A film 2012-ben került bemutatásra, ám Barnabas Collins karaktere nem nyűgözte le a nézőket. 2013-ban újabb Walt Disney Pictures filmben vállalt szerepet, ezúttal Tonto volt A magányos lovasban. A Disney-vel való együttműködése ezután sem szűnt meg, hiszen megkapta a Farkas szerepét a Vadregény című filmben, mely az azonos című színpadi musical adaptációja. A filmet 2013 szeptemberében kezdték forgatni, és 2014-ben karácsonyának napján került a mozikba.

Szintén 2014-ben tűnt fel a Transzcendens című dráma főszerepében, és az Agyar című horror mellékszerepében. 2015-ben Mortdecai szerepét osztották rá az azonos című filmben, mely Kyril Bonfiglioli regényének adaptációja. Az év második felében Whitey Bulger megformálója volt a Scott Cooper által rendezett Fekete misében, melyet elsőként szeptember 4-én mutattak be a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon. Ugyanebben az évben cameózik a London Fields című thrillerben. 2016-ban visszatért a Bolond Kalapos szerepéhez az Alice Tükörországban című filmben, melyet Tim Burton helyett már James Bobin rendezett.

2015 augusztusában a Disney D23 Expón volt jelenése, ahol a stúdiócsoport jövőbeni terveiről tájékoztatja a rajongókat. Mindenki legnagyobb meglepetésére Johnnyt Disney Legenda díjjal tüntették ki, bár neve nem szerepelt az egy hónappal a rendezvény előtt megjelent listán. Másnap Jack Sparrow kapitánynak öltözve vonult színpadra, ahol bejelentésre került A Karib-tenger kalózai ötödik részének címe (A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja), illetve bemutatási éve, melyre 2017-ben került sor.

2016 végén Gellert Grindelwald szerepében láthattuk a Legendás állatok és megfigyelésükben, s bár rövid ideig volt képernyőn, karaktere a második részben is visszatér - a 2018-ra várható filmben már a fiatal Dumbledore professzor is feltűnik majd, akit Jude Law alakít. 2017-ben Ratchett szerepében láthattuk a Gyilkosság az Orient expresszen legújabb feldolgozásában, Kenneth Branagh rendezésében, aki egyben Hercule Poirot megformálója is. 2018. január 12-én bemutatásra került a Gnómeó és Júlia 2 című animációs film, amiben az egyik címszereplőjének kölcsönözte a hangját.

Legközelebb a 2018 novemberében érkező Legendás állatok - Grindelwald bűntettei című filmben tér vissza a címszereplő megformálójaként. 2016 februárjában bejelentésre került, hogy ő lesz majd a Láthatatlan ember, vagyis Dr. Jack Griffin a Universal stúdió Dark Universe nevű filmes univerzumában, ami a klasszikus Universal Monsters franchise rebootja lesz. 2016 decemberében elkezdte forgatni a City of Lies című Brad Furman-filmet, a LAbyrinth című könyv adaptációja, és Tupac meggyilkolásáról szól. 2017. március 27-én beválasztották a King of the Jungle című film stábjába, mint John McAfee vírusírtó fejlesztő programozót.

20?? The Invisible Man (announced) ... Dr. Griffin
2018 Richard Says Goodbye (post-production) 
20?? City of Lies (completed) ... Russell Poole
2018 Legendás állatok - Grindelwald bűntettei (completed) ... Gellert Grindelwald
2017 London Fields (completed) ... Chick Purchase (uncredited)
2018 Dior: Sauvage - Legend of the Magic Hour (Video short) ... Man
2018 Gnómeó és Júlia 2 ... Sherlock Gnomes (voice)
2017 Gyilkosság az Orient expresszen ... Edward Ratchett
2017 Marilyn Manson: Say10 (Video short) ... Abel
2017 A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja ... Jack Sparrow kapitány
2017 The Black Ghiandola (Short) ... Nuclear Med Tech
2016 Legendás állatok és megfigyelésük ... Gellert Grindelwald
2016 Alice Tükörországban ... Tarrant Tiptopp (Bolond Kalapos)
2016 Donald Trump's The Art of the Deal: The Movie (TV Movie) ... Donald J. Trump
2016 Yoga Hosers ... Guy Lapointe
2015 Fekete mise ... Whitey Bulger
2015 Mortdecai ... Mortdecai
2014 Vadregény ... Farkas
2014 Agyar ... Guy Lapointe
2014 Transzcendens ... Will Caster
2013 Mázlisták ... Matthew Smith
2013 A magányos lovas ... Tonto
2012 Family Guy (TV Series) ... Ollókezű Edward (hang)
2012 Éjsötét árnyék ... Barnabas Collins
2012 21 Jump Street - A kopasz osztag ... Officer Tom Hanson
2011 Life's Too Short (TV Series) ... Johnny Depp
2011 Jack és Jill ... Johnny Depp
2011 Rumnapló ... Kemp
2011 Lego Pirates of the Caribbean: The Video Game (Video Game) ... Jack Sparrow
2011 A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken ... Jack Sparrow kapitány
2011 Rango ... Rango / Lars (hang)
2010 Az utazó ... Frank Tupelo
2010 Alice Csodaországban ... Bolond Kalapos
2009 Közellenségek ... John Dillinger
2009 Doctor Parnassus és a képzelet birodalma ... Imaginarium Tony 1
2009 Spongyabob Kockanadrág (TV Series) ... Jack Kahuna Laguna (hang)
2007 Sweeney Todd - A Fleet Street démoni borbélya ... Sweeney Todd
2007 Bloopers of the Caribbean (Video short) ... Jack Sparrow kapitány
2007 A Karib-tenger kalózai: A világ végén ... Jack Sparrow kapitány
2006 Bloopers of the Caribbean (Video short) ... Jack Sparrow kapitány
2006 A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse ... Jack Sparrow kapitány
2006 Pirates of the Caribbean: The Legend of Jack Sparrow (Video Game) ... Jack Sparrow kapitány (hang)
2005 A halott menyasszony ... Victor Van Dort (hang)
2005 Charlie és a csokigyár ... Willy Wonka
2004 Rochester grófja - Pokoli kéj ... Rochester
2004 Én, Pán Péter ... Sir James Matthew Barrie
2004 Változatok a házasságra ... L'inconnu
2004 Texas királyai (TV Series) ... Yogi Victor (hang)
2004 A titkos ablak ... Mort Rainey
2003 Blooper Reel (Video short) ... Jack Sparrow kapitány
2003 Volt egyszer egy Mexikó ... Sands
2003 A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka ... Jack Sparrow kapitány
2001 A pokolból ... Inspector Frederick Abberline
2001 Betépve ... George Jung
2000 Gyors menet (TV Series) ... Customer in suit store
2000 Csokoládé ... Roux
2000 Mielőtt leszáll az éj ... Bon Bon / Lieutenant Victor
2000 A síró ember ... Cesar
1999 Az Álmosvölgy legendája ... Ichabod Crane
1999 Az asztronauta ... Commander Spencer Armacost
1999 A kilencedik kapu ... Dean Corso
1999 A Dibley-i lelkész (TV Series) ... Johnny Depp
1998 Félelem és reszketés Las Vegasban ... Raoul Duke
1997 A halál ára ... Raphael
1997 Fedőneve: Donnie Brasco ... Donnie
1995 Holtidő ... Gene Watson
1995 Halott ember ... William Blake
1994 Don Juan de Marco ... Don Juan DeMarco
1994 Ed Wood ... Ed Wood
1993 Gilbert Grape ... Gilbert Grape
1993 Benny és Joon ... Sam
1992 Arizonai álmodozók ... Axel Blackmar
1991 Freddy halála - Az utolsó rémálom ... Guy on TV (as Oprah Noodlemantra)
1990 Ollókezű Edward ... Ollókezű Edward
1987-1990 21 Jump Street (TV Series) ... Officer Tom Hanson
1990 Cry-Baby ... Cry-Baby
1988 R.P.G. II (Short) ... Vince Dooler
1987 Hotel (TV Series) ... Rob Cameron
1986 A szakasz ... Lerner
1986 Slow Burn (TV Movie) ... Donnie Fleischer
1986 R.P.G. (Short) ... Vinnie Dooler
1985 Lady Blue (TV Series) ... Lionel Viland
1985 Bikinivadászok ... Jack
1985 Dummies (Short) ... Pete
1984 Rémálom az Elm utcában ... Glen Lantz

Utolsó frissítés: 2018.09.17. 23:11 duracell által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace