Starity

Jonny Buckland

Jonny Buckland Jonny Buckland nemzetisége 8531. 46rajongó 0vélemény
 • Születési név
 • Jonathan Mark Buckland
 • Becenév
 • Jonny Boy, J
 • Születési idő
 • 1977. szeptember 11.
 • Születési hely
 • Islington, London, UK
 • Foglalkozás
 • gitáros
 • Családi állapot
 • nős, 2 gyermek
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 190 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Szűz
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Chris Martin Guy Berryman Will Champion

Jonny Buckland életrajza

Jonathan Mark "Jonny" Buckland 1977. szeptember 11-én született Londonban, Islington kerületében. Négy éves koráig él ott, amikor is családjával átköltöztek Észak-Walesbe, Pantymwyn városába.

Jonny 11 éves korában kezdett el gitározni, amire bátyja, Tim bátorította, aki később szintén zenei pályára lépett, és jelenleg a The Domino Slate nevű bandában játszik. Az ifjabb Bucklandet ekkoriban olyan előadók inspirálták, mint a The Stone Roses, a Ride, George Harrison, a U2 és a My Bloody Valentine.

Buckland a Ysgol y Waun valamint az Alun School középiskola diákja volt, mielőtt Londonba került volna. Itt a University College Londonban matematikát és csillagászatot tanult. Az egyetemen ismerkedett meg a későbbi bandatagokkal: Chris Martinnal, Guy Berrymannel, Will Championnal és Phil Harvey-val. Martinnal még a tanítás első hetén találkoztak, és még iskolai takarítók is együtt voltak.

Coldplay:

Korai évek:

Martin és Buckland 1996 szeptemberbeli találkozásukat követően rögtön megkezdték a zenekar szervezését, amelyet először Pectoralznak kereszteltek el. Egyik évfolyamtársuk, Guy Berryman nem sokkal ezt követően csatlakozott a bandához, 1997-re pedig már új név alatt, Starfish-ként adtak elő Camden kerületében. Martin ekkorra beszervezte Phil Harvey-t, aki az oxfordi egyetemen folytatott klasszikus tanulmányokat, mint a zenekar menedzserét.

A banda végül Will Champion dobosként való bevételével nyerte el ma is ismert felállását. Champion eredetileg zongorán, gitáron, basszus gitáron és furulyán tanult játszani, az együttesben viszont gyorsan elsajátította az ütős hangszerek kezelését. A Coldplay nevet egy helyi diák, Tim Crompton javasolta nekik, aki addig maga is használta azt saját csapatához. Ekkortájt találkoztak Tim Rice-Oxley-val is, akit némi együttzenélést követően felkértek billenytűsnek, ő viszont visszautasította, hisz saját zenekara a Keane ekkor már aktív volt.

1998-ban elkészült első kislemezük, a Safety EP, amelyből 500 példányt készítettek el, főleg kiadók számára. A lemez olyannnyira ritkaságnak számít ma már, hogy manapság 2000 fontot is kifizetnek egy-egy példányért a gyűjtők. Ezt követően A Coldplay leszerződött egy kisebb független kiadóval, a Fierce Pandával, akik 1999-ben forgalomba hozták a Brothers and Sisters EP-t.

A Parlophone-nal végül 1999 elején kötöttek meg egy öt lemezre szóló szerződést. A The Blue Room EP már az ő támogatásukkal jött létre, bár ugyanezen kislemez felvételei szülték az első komolyabb nézeteltéréseket is az együttesben. Championt átmenetileg még ki is dobták a bandából, és bár Martin idővel sikeresen visszakönyörögte a dobost, ő maga itallal kezelte a bűntudatát. Miután elsímitották a vitáikat, a Coldplay úgy döntött, hogy a későbbi hasonló esetek elkerülése végett egyezséget kötnek: a banda attól fogva demokratikus alapon hozza meg a döntéseit, emellett Buckland Championnal és Berrymannel egyetemben a bevételek 20%-ából részesül, míg Martinnak 40% jár. Felvették a szabályzatukba továbbá, hogy bárki, aki kemény drogokat használ, automatikusan kikerül az együttesből.

A Coldplay felállása mindeddig változatlan maradt.

Karrier:

A Coldplay ekkorra már több élő koncertet is adott, ami késleltette első nagylemezük kijövetelét. A Parachutes-ból kiadott első dalnak, a Shivernek 2000 márciusában sikerült betörnie a brit slágerlista Top 40-ébe, ami meghatározó mérföldkőnek számított az együttes történelmében. Ezt követően a Coldplay elindult első nagyobb turnéjára, és kiadták a Yellow című dalukat is, amely meghozta az igazi áttörést, és egészen a brit lista 4. helyéig vitte az együttes hírét a hallgatóság számára.

A Parachutes-ot végül 2000 júliusában adták ki, amikorra már a brit albumlisták élén startolt. Az együttes később külön EP-ként kiadta a Trouble-t is a rajongók számára, mindössze ezer példányban. Az albumot ebben az évben jelölték a Mercury Music Prize-on, a Brit Awaerdson 2001-ben a Coldplay pedig megkapta a legjobb brit bandának és a legjobb albumnak járó elismerét is. Amerikába valamivel később jutott el a siker, idővel viszont a Parachutes ott is elérte a dupla-platinum besorolást, illetve elnyerte a legjobb alternatív album címét a 2002-es Grammy-átadón.

Következő albumukat, az A Rush of Blood to the Head-et nem sokkal ezt követően, 2002 augusztusában adták ki, olyan slágerekkel, mint a Clocks, a The Scientist, valamint az In My Place. Az albummal 2002 és 2003 között nagy szabású világ körüli turnéra indultak, amely összesen öt kontinenst érintett, Sydney-ben pedig elkészítették első koncertfelvételüket, a Live 2003-at, amelyet DVD és CD formájában is kiadtak.

Az A Rush of Blood to the Head hasonlóan kiváló fogadtatást kapott a zeneértőktől, és a Coldplay ismét elvitte vele a legjobb brit együttes és a legjobb brit album elismerését a 2003-as Brit Awards-on, míg a legjobb alternatív album címe mellett a Clocks elvitte a legjobb dalnak járó Grammy-díjat is. A banda mindemellett ekkorra nagy közönségkedvenccé vált, amellett, hogy három MTV VMA-díjat söpörtek be 2003-ban, a Rolling Stones magazin olvasói az év együttesének is válaszották őket.

Harmadik nagylemezük, az X&Y a tervezettnél valamivel később, 2005 júniusában debütált, és 20 országban világszerte az első helyen nyitott az albumeladási listákon. Az album első kislemeze a Speed & Sound volt, amelyet olyan dalok követtek, mint a Fix You, a Talk és a Hardest Part. Az album a 2005-ös év legjobban fogyó darabja lett, összesen 8.3 millió példányt adtak el belőle. Az együttes, akik mindig is nagy hangsúlyt fektettek jótékony illetve aktivistákként tett munkáikra, részt vett a Live 8 koncerten is.

2008-ban a Viva La Vida or Death and All His Friends Martin szerint egy teljesen új irányt jelölt meg az együttes számára, aki az első három albumokat mint egy trilógiát jellemezte. A Viva La Vida or Death and All His Friends elődéhez hasonlóan az év legkelendőbb albuma lett, és ez volt a banda első lemeze, mely az amerikai Billboard listát is meghódította. Az album több rekordot is megdöntött, és olyan slágereket köszönhetünk neki, mint a Violet Hill, a Viva La Vida, valamint a Lost!. Utóbbi dalhoz több változat is elkészült, amelyek közül a Lost+ a rapper Jay-Z-vel való közreműködésükből született.

Az album több elismerésben, többek közt három Grammy-díjban is részesült, amelyből kettőt a Viva La Vida című slágernek köszönhetett. Mindazonáltal a siker nem volt zökkenésmentes, ugyanis Joe Satriani beperelte a bandát mondván, hogy a kérdéses dal eredeti részleteket tartalmaz 2004-ben kiadott saját szerzeményéből, az If I Could Fly-ből. A kérdésben végül peren kívüli megegyezés született.

A Viva La Vida Tour volt az eddig első és egyetlen alkalom, amikor az együttes Budapesten koncertezett, 2008. szeptember 23-án a Papp László Sportarénában léptek fel. Koncertkörútjukról ekkor ismét kiadtak egy lemezt LeftRightLeftRightLeft néven 2009-ben.

Az új albumra a rajongóknak ismét három évet kellett várniuk, a Mylo Xyloto végül 2011 októberében vált elérhetővé világszerte. Ezen az albumon szerepelt többek között az Every Teardrop is a Waterfall, a Paradise, a Hurts Like Heaven, valamint a Rihannával közösen előadott Princess of China. Az album több mint 34 országban nyitott az élen, és összesen három Grammy-díjra jelölték.

A Coldplay 2012-ban kiadott egy dokumentumfilmet, a Coldplay Live 2012-t, amelyet limitált mértékben, egy este játszattak a mozikban is, mielőtt kiadták volna CD és házi videó formátumban.

A banda 2013 szeptemberében közzétette első filmhez írt dalukat, az Atlast, amely Az éhezők viadala: Futótűz című film betétdala lett.

A Coldplay hatodik albuma, a Ghost Stories 2014. májusában került a boltokba. Többek közt olyan zenészek működtek együtt rajta, mint Avicii, Timbaland, Madeon és Jon Hopkins. Az albumon megtalálható dalokból a Magic, a Midnight, az A Sky Full of Stars, a True Love és az Ink került kiadásra kislemez formátumban. Az album két Grammy-jelölést gyűjtött be, és elnyerte a 2015 Billboard Music Awards Legjobb rockalbuma címet. 2014 folyamán összesen 3,7 millió példányt adtak el belőle. Az album mellett egy koncertlemezt is kiadtak, a Ghost Stories Live 2014-t.

Ugyanebben az évben kiadták Miracles című dalukat is, amely a Rendíthetetlen című filmhez íródott.

A banda legutóbbi albuma, az A Head Full of Dreams, 2015 decemberében látta meg a napvilágot, ami Martin elmondása szerint lehet, hogy egyben az utolsó nagylemezük is lesz. Még ebben az évben 1,9 millió pédányt adtak el belőle, a Brit Awards-on pedig Az év brit lemeze díjra jelölték. Az albumon többek közt olyan előadók működtek közre, mint Beyoncé, Noel Gallagher, Tove Lo, Khatia Buniatishvili és Merry Clayton. Az első kislemezt, az Adventure of a Lifetime-t még novemberben adták ki, amelyet a Hymn for the Weekend, az Up & Up és az A Head Full of Dreams követett.

Az együttes volt egyike volt a fellépőknek a 2016-os Super Bowl félideje alatt, emellett 2015-ben ők adták el a 6. legtöbb lemezt világszerte.

Buckland és Martin 2004-ben egy rövid cameo erejéig feltűnt a Edgar Wright filmjében, a Haláli hullák hajnalában.

Buckland egyik legfőbb inspirációjaként a U2 gitárosát, The Edge-et emlegeti, viszont ő maga is további gitárosokat ihletett, így például a The Fray Joe Kingjét, a The Killers-t, vagy éppen a Train Par Monahanjét. A The Edge maga is elismerően nyilatkozott Bucklandről: "Jonny Buckland egy inspiráció gitárosok számára szerte a világon, és büszkévé tesz, hogy én voltam rá az egyik legnagyobb hatással. Igazi rock sztárnak érzem magam ettől."

Martin többször is hangoztatta, hogy Buckland nélkül egyáltalán nem létezne a Coldplay. Koncertek alatt is gyakran emlegeti szeretetteljesen a gitárost, valamint használja az általa ráaggatott Jonny Boy becenevet.

A Coldplay több nagyobb multicég ajánlatát is visszautasította, akik dalaikat termékeik eladásához kívánták használni. Ezzel együtt viszont a banda pozitív kapcsolatot ápol az Apple céggel, akik az iTunes Store reklámjához felhasználták a Viva La Vidát, kölcsönösen asszisztálva egymás marketingkampányához.

Az együttes bevételének 10%-át minden évben jótékonysági célokra költi, többek közt támogatói az Amnesty Internationalnak, a Make Trade Fair-kampánynak, a Meat Free Monday-nak és a Kids Company-nak.

Magánélet:

Bucklandet a magánéletben is szoros szálak kötik a zenekar frontemberéhez, Chris Martinhoz. Ő például Simon Pegg-gel együtt a keresztapja Martin és Gwyneth Paltrow lányának, Apple-nak.

A gitáros nagy focirajongó, a Tottenham Hotspur F.C.-nek szurkol. Sokáig vegetáriánusnak vallotta magát, viszont miután huzamosabb időt töltött Japánban, ahol nem tudta lekommunikálni igényeit, mégis rászokott a húsra.

2009-ben kötött házasságot az ékszerész Chloe Evansszal, akivel Londonban telepedtek le. Két közös gyermekük van: Violet (2007) és Jonah (2011)

Coldplay
kiadó: Parlophone, Capitol, Atlantic

Nagylemezek:

Parachutes (2000)

1. "Don't Panic" 2:17
2. "Shiver" 5:00
3. "Spies" 5:19
4. "Sparks" 3:47
5. "Yellow" 4:29
6. "Trouble" 4:31
7. "Parachutes" 0:46
8. "High Speed" 4:14
9. "We Never Change" 4:09
10. "Everything's Not Lost" 5:39
11. "Life Is For Living (Hidden Track)" 1:77

A Rush Of Blood to the Head (2002)

No. Title Length
1. "Politik" 5:18
2. "In My Place" 3:48
3. "God Put a Smile upon Your Face" 4:57
4. "The Scientist" 5:09
5. "Clocks" 5:07
6. "Daylight" 5:27
7. "Green Eyes" 3:43
8. "Warning Sign" 5:31
9. "A Whisper" 3:58
10. "A Rush of Blood to the Head" 5:51
11. "Amsterdam" 5:19

X&Y (2005)

1. "Square One" 4:47
2. "What If" 4:57
3. "White Shadows" 5:28
4. "Fix You" 4:54
5. "Talk" (Berryman, Buckland, Champion, Martin, Hütter, Bartos, Schult) 5:11
6. "X&Y" 4:34
7. "Speed of Sound" 4:48
8. "A Message" 4:45
9. "Low" 5:32
10. "The Hardest Part" 4:25
11. "Swallowed in the Sea" 3:58
12. "Twisted Logic"  (4:31 után fél perc szünetet tartamaz) 5:01
13. "Til Kingdom Come" (hidden track) 4:10

Viva la Vida or Death and All His Friends (2008)

1. "Life in Technicolor" (Berryman/Buckland/Champion/Martin/Hopkins) 2:29
2. "Cemeteries of London" 3:21
3. "Lost!" 3:55
4. "42" 3:57
5. "Lovers in Japan/Reign of Love" (3:57/2:56) 6:51
6. "Yes" ((4:04) benne: "Chinese Sleep Chant" (3:01)) 7:06
7. "Viva la Vida" 4:01
8. "Violet Hill" 3:42
9. "Strawberry Swing" 4:09

Mylo Xyloto (2011)

1. "Mylo Xyloto" 0:43
2. "Hurts Like Heaven" 4:02
3. "Paradise" 4:37
4. "Charlie Brown" 4:45
5. "Us Against the World" 3:59
6. "M.M.I.X." 0:49
7. "Every Teardrop Is a Waterfall" 4:00
8. "Major Minus" 3:30
9. "U.F.O." 2:17
10. "Princess of China" (and Rihanna) 3:59
11. "Up in Flames" 3:13
12. "A Hopeful Transmission" 0:33
13. "Don't Let It Break Your Heart" 3:54
14. "Up with the Birds" 3:45

Ghost Stories (2014)

1. "Always in My Head" 3:36
2. "Magic" 4:45
3. "Ink" 3:48
4. "True Love" 4:05
5. "Midnight" 4:54
6. "Another's Arms" 3:54
7. "Oceans" 5:21
8. "A Sky Full of Stars" 4:28
9. "O" ("Fly On" – 0:00–3:54 / "O" – 6:18–7:47) 7:47

A Head Full of Dreams (2015)

1. "A Head Full of Dreams" 3:43
2. "Birds" 3:49
3. "Hymn for the Weekend" 4:18
4. "Everglow" 4:42
5. "Adventure of a Lifetime" 4:23
6. "Fun" (featuring Tove Lo) 4:27
7. "Kaleidoscope" 1:51
8. "Army of One" (includes hidden song "X Marks the Spot" at 3:23) 6:16
9. "Amazing Day" 4:31
10. "Colour Spectrum" 1:00
11. "Up&Up" 6:45

Utolsó frissítés: 2016.09.04. 19:07 mse90 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace