Starity

Kendrick Lamar

Kendrick Lamar Kendrick Lamar nemzetisége 6761. 30rajongó 3vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 100%
  • stílus: 100%
  • szimpátia: 100%

Kendrick Lamar életrajza

KENDRICK LAMAR

KORAI ÉVEK (1987-2009)

Kendrick Lamar Duckworth Kaliforniában született 1987. június 17-én. Szülei a chicagói bűnözés ellen menekültek a városba. Ennek ellenére is édesapja kapcsolatban állt a Gangster Disciples bandával. A 80-as években „divatos” volt a drogkereskedelem a crackkel, így Lamar különböző utcai sikkasztásokban és bűntényekben nőtt fel. Ez sokkal inkább befolyásolta, mintsem bántotta őt. Jó tanuló volt, írásai kiemelkedőek voltak – ekkora szerezte első verseit és dalszövegeit.

Lamar családja közvetlenül érintett volt az utcai erőszaknak, mégis ő igyekezte kivonni magát, és mindig finoman beszélt, még gyerekként is. Felvette a K-Dot nevet, és ezzel adta elő első dalait, mint rapper. 16 évesen megjelent az első mixtape, a Youngest Head Nigga in Charge.

Erre figyelt fel a Top Dawg Entertainment, ami egy kaliforniai bázisú kiadó. Velük további két mixtape-je jelent meg, a Training Day (2005) és a C4 (2009).

Kaliforniában sok helyi rapperrel együtt dolgozott (Jay Rock, Ab-Soul és School Q. Lamar, akikkel megalapította a Black Hippy-t).

TALÁLKOZÁS DR. DRE-VEL (2010-2012)

2010-ben elhagyta a K-Dot nevet, és elkezdte használni a sajátját. Megjelent a negyedik mixtape-je, az Overly Dedicated. Ugyanabben azévben kiadta első független lemezét a TDE alatt, a Section.80-t, ami exkluzívan csak az iTuneson jelent meg.

Lamar folytatta a dalszövegszerzést, és tehetségének köszönhetően egyre nagyobb nevekkel keveredett össze (Young Jeezy, The Game és Lil Wayne). Dr. Dre, a hip-hop egyik legnagyobb tiszteletében álló producere felkarolta a fiatal előadót, s a mentora lett.

Általa egyre nagyobb figyelmet kapott, ráadásul Dr. Dre leszerződtette őt független kiadójához, az Aftermath Entertainmenthez, ahol olyan sztárok vannak, mint Eminem és 50 Cent. Az Aftermath az Interscope gondozása alatt állt, akik eltökélték, hogy Lamar karrierjét a következő szintre helyezik, illetve, hogy újabb hip-hop csillagot ragyogtatnak fel.

GOOD KID, M.A.A.D. CITY (2012-2013)

2012 októberében megjelent a várva-várt lemeze, a good kid, m.A.A.d city. Erre Lady Gaga is rögzített egy dalt, ami végül nem került fel kreatív nézeteltérések miatt. Erről több slágere is megjelent: Swimming Pools (Drank) és Poetic Justice.

Az album No2-ként debütált a Billboard Hot 200-on mintegy 242 ezres első heti eladással az USA-ban. A kritikusok is pozitívan fogadták. Kilenc hónapon belül a good kid, m.A.A.d city platina minősítést kapott a RIAA-tól.

A lemezzel több nagy show-ban is fellépett, illetve interjút adott: Saturday Night Live, Late Night with David Letterman és Late Night With Jimmy Fallon. Szűk rajongói bázisa alakult ki nemcsak a hard-core hip-hop rajongók, hanem az egyetemi hallgatók és alternatív rock fanatikusok között is.

2013 augusztusában Big Sean Control dalában is szerepelt, ahol a része felháborodást keltett, mivel King of New Yorknak nevezte magát, illetve túlragyogni kíván olyan neveket, mint ASAP Rocky, Drake és Big Sean. Sok New York-i rapper megsértődött, és válaszul egy rap diss-dallal (diss track) vágtak vissza neki. Lamar 510%-os népszerűségi növekedést zsebelt be ezzel.

2013. szeptember 6-án Kanye West bejelentette, hogy elindítja Yeezus turnéját, ahol Kendrick Lamar kíséri el. Ez októberben kezdődött el. Ugyanebben a hónapban Eminem nyolcadik lemezén, a The Marshall Mathers LP 2-n is feltűnt. Október 15-én öt BET Hip-Hop díjat zsebelt be.

Novemberben a GQ az Év rapperjének nevezte, emellett hét Grammy-jelölést is kapott a 2014-es átadón. Bár díjat nem kapott, fellépett a MAAD City-vel, illetve egy mash-upot is előadott az Imagine Dragonsszal.

TO PIMP A BUTTERFLY & UNTITLED UNMASTERED (2014-2016)

Lamar sikere itt nem állt meg. Provokáló dalszövegei ellenére az MTV többször a Hottest MC-nek nevezte őt. „Először tartottam attól, hogy megmutassam a félelmeimet, de végül rávettem magam arra, hogy sebezhető legyek és kitűnjek” – árulta el a Guardiannek.

2015. március 23-án új albuma jelent meg, a To Pimp a Butterfly, amin közreműködött Bilal, Snoop Dogg és Pharrel Williams is. A kritikusok itt is pozitív írásokkal jutalmazták, a Billboard Hot 200 listáján pedig első helyre került mintegy 324 ezres eladással az USA-ban. Lamar 11 Grammy-jelölést kapott ezzel a munkájával, amivel ötöt szoborra is váltott.

Május 17-én közreműködött Taylor Swift Bad Blood remixében, és a videoklipben is szerepelt. Ez a verzió hetekig vezette a Billboard Hot 100 listáját.

A lemezzel négy jelölést kapott az MTV Video Music Awardsán. 2015 októberében turnéra indult a Kunta's Groove Sessionssel.

2016 elején Kanye West No Mare Parties in L.A. Dalában hallhattuk, ami a SoundCloudon jelent meg. Március 4–én kiadta az Untitled Unmastered lemezt, ami lényegében demókból állt, amiket nem fejezett be.

DAMN. (2017- napjainkig)

2017 hozta meg számára a világhírnevet ennek ellenére. A HUMBLE. a világ minden pontján sláger lett. A DAMN. április 14-én jelent meg, és közreműködött rajta Rihanna, Zacari and U2. A kritikusok az év legjobb korongjának, és a hip-hop egyik legigényesebb munkájának nevezték. A Metacriticen elképesztő mintegy 95-ös átlaga van (38 pozitív, egy mixelt, nulla negatív), míg a hallgatók 8.6-ra értékelték.

A Rolling Stone „a régi találkozik az új szinttel” címszóval értékelte, és öt csillagot kapott tőlük. Billboard Hot 200-on number one lett, míg a HUMBLE hetekig vezette a Billboard Hot 100-at. Május 4-re a RIAA platina minősítést szabott ki rá, mivel elérte az egymilliós eladást (egy hónap alatt).

A HUMBLE.-t a szintén nagy sikerű DNA. követte. A LOYALTY. felvétel videoklipjében Rihanna is feltűnt.

Augusztusban ő volt az MTV VMA nagy nyertese: a show megnyitása mellett hat díjat is hazavitt, beleértve az Év videóját is.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

TURNÉK

»» 80 Tour (2011)
»» good kid, m.A.A.d city World Tour (2013)
»» Kunta Groove Sessions Tour (2015)
»» Damn Tour (2017)

NYITÓ ELŐADÓ:

»» The Yeezus Tour (Kanye West) (2013–14)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SZEMÉLYES

» 2015-ben eljegyezte gyerekkori szerelmét, Whitney Alfordot
» Keresztény vallású, Istenhívő ember
» Nem vállal politikai szerepet „Nem hiszem, hogy az elnök dönt. Szerintem ő csak egy bábú. Ezért nem is szavazok. Feleslegesnek érzem” – vallotta be.

NAGYLEMEZEK

»» Section.80 (2011)

 1. Fuck Your Ethnicity
2. Hol’ Up
3. A.D.H.D
4. No Makeup (Her Vice) [feat. Colin Munroe]
5. Tammy’s Song (Her Evils)
6. Chapter Six
7. Ronald Reagan Era (His Evils) [feat. RZA]
8. Poe Man's Dreams (His Vice) [feat. GLC]
9. The Spiteful Chant [feat. ScHoolboy Q]
10. Chapter Ten
11. Keisha’s Song (Her Pain) [feat. Astro Bot]
12. Rigamortis
13. Kush & Corinthians (His Pain) [feat. BJ The Chicago Kid]
14. Blow My High (Members Only)
15. Ab-Soul’s Outro [feat. Ab-Soul]
16. HiiiPoWeR

»» Good Kid, M.A.A.D City (2012)

 1. Sherane a.k.a Master Splinter's Daughter
2. Bitch, Don't Kill My Vibe
3. Backseat Freestyle
4. The Art of Peer Pressure
5. Money Trees ft. Jay Rock
6. Poetic Justice ft. Drake
7.  good kid
8. ​m.A.A.d city ft. MC Eiht
9. Swimming Pools (Drank)
10. Sing About Me, I'm Dying of Thirst
11. Real ft. Anna Wise
12. Compton ft. Dr. Dre
13. The Recipe ft. Dr. Dre
14. Black Boy Fly
15. Now or Never ft. Mary J. Blige
16. Collect Calls
17. County Building Blues
18. The Recipe (Remix) ft. Black Hippy
19. Swimming Pools (Black Hippy Remix) ft. ScHoolboy Q, Ab-Soul, Jay Rock
20. Bitch, Don't Kill My Vibe (Remix) ft. Jay Z

»» To Pimp a Butterfly (2015)

 1. Wesley's Theory ft. George Clinton and Thundercat
2. For Free? (Interlude)
3. King Kunta
4. Institutionalized ft. Bilal, Anna Wise and Snoop Dogg
5. These Walls ft. Bilal, Anna Wise and Thundercat
6. u
7. Alright
8. For Sale? (Interlude)
9. Momma
10. Hood Politics
11. How Much A Dollar Cost ft. James Fauntleroy and Ronald Isley
12. Complexion ft. Rapsody
13. The Blacker the Berry
14. You Ain't Gotta Lie (Momma Said)
15. i
16. Mortal Man

»» DAMN. (2017)

 1. BLOOD.
2. DNA.
3. YAH.
4. ELEMENT.
5. FEEL.
6. LOYALTY. ft. Rihanna
7. PRIDE.
8. HUMBLE.
9. LUST.
10. LOVE. ft. Zacari
11. XXX. ft. U2
12. FEAR.
13. GOD.
14. DUCKWORTH.

Utolsó frissítés: 2017.08.31. 01:01 Glamster által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace