Starity

Lauri Ylönen

Lauri Ylönen Lauri Ylönen nemzetisége 1576. 260rajongó 28vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 94%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Lauri Johannes Ylönen
 • Becenév
 • Lintu, Pentu, Nalle
 • Születési idő
 • 1979. április 23.
 • Születési hely
 • Helsinki, Finnország
 • Foglalkozás
 • énekes, dalszerző
 • Családi állapot
 • nőtlen, 1 gyermek
 • Magasság
 • 169 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • zöld
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna

Lauri Ylönen életrajza

Lauri Johannes Ylönen 1979. április 23-án született Helsinkiben, és itt is nőtt fel.  Öt éves korában kezdett el zongorázni tanulni, majd ezt követte a gitározás és a dobolás. Lauri hét éves volt, amikor először találkozott későbbi basszusgitárosával, Eero Heinonennel, akivel az iskolai évek során közeli barátokká váltak. Nővére, Hanna unszolására kezdett el énekelni, ami annyira megtetszett neki, úgy döntött, ezt folytatni akarja, így szép lassan megalakult a The Rasmus.

 

The Rasmus

Kezdetek

Lauri és Eero az 1990-es évek elején megkezdték tanulmányaikat a Suutarila középiskolában, és itt találkoztak Pauli Rantasalmi-val, majd később Janne Heiskanennel is. Végül 1994-ben megalapította az akkor még Trashmosh névre keresztelt bandáját a basszusgitáros Eero Heinonen, a gitáros Pauli Rantasalmi, valamint a dobos Jarno Lahti közreműködésével. A nevüket nem sokkal később Antillára, majd egyszerűen Rasmusra változtatták. Legelső alkalommal 1994-ben, a téli szünet előtt játszottak nyilvánosság előtt az iskolájukban. Lauri vált a banda énekesévé, dalszerzőjévé, valamint dalszövegírójává is, ezért később, mivel a zenélés minden idejét felemésztette, kilépett az iskolából.
1995-ben Jarno kilépett a bandából, a helyét Janne Heiskanen vette át. Ez év decemberében megjelent a legelső EP-jük, „1st” néven, olyan dalokkal, mint a Funky Jam, a Myself, a Frog és a Rakkauslaulu. Alig pár hét elteltével pedig máris elkelt belőle ezer példány.

Peep & Playboys (1996–1997)

A legelső EP után nem sokkal, szeptember 23-án megjelent a debütáló album, a Peep, ami Finnországban, Észtországban és Oroszországban aranylemez lett. Később, még ez évben megjelent két újabb EP-jük, a „2nd” és a „3rd”. A „2nd” végül nyolcadik helyezést ért el a finn kislemez-eladási listákon.
A következő évben nyertek egy EMMA-díjat, mint az 1996-os év legjobb feltörekvő bandája. Lauri és Pauli úgy döntöttek, ott hagyják az iskolát, hogy teljes mértékben a Rasmusra koncentrálhassanak, és ennek meg is lett az eredménye, hiszen augusztus 29-én megjelent a második lemezük, a Playboys. Finnországban ez is aranylemez lett, akárcsak a hozzátartozó kislemez, a májusban megjelent Blue is.

Hell of a Tester (1998)

1998. november 2-án megjelent a harmadik lemezük, a Hell of a Tester (egyes átiratban egyszerűen hellofatester), ami egy hatalmas változást jelentett a zenekar életében, hiszen az addig funk rockos hangzásvilágot leváltotta a szolidabb rock. A Rasmusnak ismét sikeresnek bizonyult, hiszen ez az album is aranylemez lett. A legnépszerűbb kislemezük, a szeptemberben megjelent Liquid az északi MTV-n bekerült a TOP 40-es listába, ráadásul annyira lenyűgözte még a kritikusokat is, hogy megszavazták az év kislemezének is, sőt, a következő évben a legjobb finn videónak járó díjat is megnyerték ezzel a szerzeménnyel.

Into & Hell of a Collection (2001–2002)

A három éves kihagyás alatt számtalan dolog történt a zenekarral. Az 1999-es évet mondhatni, végigturnézták, ráadásul ők jelentették a különböző finn fesztiválokon a legnagyobb szenzációt. Janne Heiskanen elhagyta a bandát, a helyét végül Aki Hakala vette át, aki azóta a mai napig a zenekar dobosaként ismert. A Killer és Kwan nevezetű finn bandákkal megalapították a saját kis független kiadójukat a pályakezdő finn előadók számára.
2000-ben a zenekar ismételten névváltásra kényszerült, hiszen az általuk használt néven már egy svéd DJ is alkotott, így váltottak a ma ismert The Rasmusra.

2001 októberében a The Rasmus kiadta a negyedik, Into (finn szó, lelkesedést jelent) névre keresztelt stúdióalbumát. Az album első helyen szerepelt a finn lejátszási listákon, és a kislemezek, a F-F-F-Falling, a Chill, a Madness és a Heartbreaker/Days is hatalmas sikereket értek el világszerte. Ezek mind szerepeltek a legelső válogatás album, a Hell of a Collection tizennyolc dala között.
2002-ben négy EMMA-díjat nyertek, díjazták őket a legjobb együttesként, megkapták a legjobb albumnak, a legjobb dalnak (F-F-F-Falling), valamint a legjobb Pop/Rock albumnak járó díjat is.

Dead Letters (2003–2004)

2003. március 21-én a The Rasmus kiadta az ötödik lemezét, a Dead Letters-t. Világszerte 1,7 millió példány fogyott belőle, nyolcszoros arany-, illetve hatszoros platinalemez lett. Az In The Shadows kislemez hatszoros arany- és kétszeres platinalemez. Ismételten számtalan díjat zsebeltek be, a 2003-as MTV EMA-n ők lettek a legjobb északi előadó, valamint megnyertek számtalan EMMA-díjat, hiszen a legjobb album, a legjobb együttes, a legjobb videó (In My Life) és a legjobb előadó kategóriában is arattak. Valamint az ECHO Awards keretein belül díjazták őket, mint a legjobb nemzetközi feltörekvőket, és az MTV Russia Music Awards által legjobb nemzetközi banda díja is őket illeti meg. Emellett az In The Shadows kapott egy Kerrang jelölést a legjobb kislemez kategóriában.

2004-ben egy sikeres turné befejeztével megjelent a legelső koncert DVD-jük, ami az akkori albumhoz hűen a Live Letters néven került kiadásra. A felvételek Svájcban készültek, a Gampel Open Air fesztivál keretein belül, 2004. augusztus 21-én.

Hide from the Sun (2005–2006)

2005. szeptember 12-én kiadták a hatodik albumukat, a Hide from the Sun-t. Finnországban platinalemez lett, és csak az Egyesült Királyságban 15.000 példányt adtak el belőle, és 20.000-ret az Egyesült Államokban – összességében az eladási szám világszerte fél millió körül mozog.
2006-ban jelölték a legjobb rockbanda kategóriában, emellett jelöléseket kaptak az év rock albuma, az év dala (No Fear) és a legjobb finn együttes kategóriákban.

Black Roses (2007–2008)

A nyolcadik lemez, a Black Roses 2008. szeptember 27-én jelent meg. Szinte azonnal letaszította a finn eladási listákon a Metallica akkori lemezét, és egy hét után aranylemez lett. Eredetileg márciusban szerették volna kiadni, azonban a megjelenési dátumot elhalasztották, hogy még több új dalt rögzítsenek, például az egyik legkedveltebb, legsikeresebb kislemez dalt, a Livin’ In A World Without You-t. Ebből az anyagból egész világon végül 350.000 példányt adtak el.

2009. november 28-án a második, Best of 2001–2009 névre keresztelt válogatás albumukat, ami ahogy a cím is mutatja, a 2001-2009 közötti legjobb számaikat gyűjti egybe, az egyetlen újdonságot az Anette Olzon közreműködésével készült October & April című szám jelenti. Ezt még a Black Roses idején rögzítették, azonban nem illett annak a lemeznek a témájához, így arra nem került fel.

The Rasmus (2011–2012)

Már 2010 végén elkezdtek dolgozni a legújabb albumukon, amiről Lauri azt nyilatkozta, az Into lemezhez hasonló hangzásvilággal szeretnének visszatérni. A legelső kislemez, az I’m a Mess premierje 2012. február 25-én volt annak a shownak a keretein belül, ahol végül kiválasztották, ki is képviselje Finnországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, és ez volt a Szabadtéri atlétikai Európa-bajnokság hivatalos dala is.
A teljes lemezt végül április 18-án adták ki, amit május 15-én követett a következő kislemez, a Stranger. Ezzel az anyaggal végül két díjat nyertek meg, egyet a legjobb albumborítóért, egyet pedig az I’m a Mess videójáért, amit a legjobbnak választottak.

 

Szólókarrier

Lauri legelső szóló karrierjéből származó kislemeze, a Heavy 2011 februárjában jelent meg, aminek a premierje abban a hónapban 26-án volt az EMMA-gála keretein belül. Lauri kijelentette, hogy valami egészen mást akar, mint amit a The Rasmus által megszoktunk, így a szólóanyagát ha be kell kategorizálni, elektropopnak nevezhetnénk. Az album a saját maga által létrehozott kiadó neve, a Dynasty Recording alatt jelent meg végül március 30-án, New World néven.
2011 májusában bejelentette, hogy a második kislemez az In The City lesz a debütáló albumáról.
Lauri ebben ez év nyarán sorra járta Finnország fesztiváljait, valamint néhány európai országban is fellépett, az utolsó helyszín Németország volt szeptemberben. E hónap végén kiderült, hogy a harmadik kislemez a What Are You Waiting For egyik remixe lesz, majd hivatalos oldalán bejelentette, hogy folytatja az európai turnéját 2012-ben, kezdetnek két Oroszországi helyszínnel.
2011-ben bezsebelt egy MTV EMA díjat, mint a legjobb finn előadó, majd a legjobb nemzetközi előadóként is jelölték.
2013-ban She’s A Bomb néven egy újabb kislemez került ki a keze alól.

 

Magánélet

2008 áprilisában született meg első gyermeke, Julius Kristian Ylnen akkori barátnőjétől, Paula Vesalától, a finn  PMMP énekesnőjétől, azonban nem sokkal Julius születését követően különváltak.

 

Érdekességek

- Kedvenc bandái közé tartozik a Björk, a Muse, a The Red Hot Chile Peppers és a Metallica.
- Kedvenc saját száma a Chill.
- Kedvenc színe a sötétkék és a fekete.
- Kedvenc könyve a Gyűrűk Ura.
- Kedvenc filmjei a Holló, a Táncos a sötétben és a Madarak.
- Kedvenc állata a madár.
- Kedvenc italai a Karhu, a Salmiakki és a vodka.
- Kedvenc tantárgya a biológia és a matek volt.
- A legelső zenei példalépe a Motley Crue volt.
- Hobbijai közé tartozik a gördeszkázás és a BMX-ezés.
- Kedvenc évszaka a tél.
- Legszívesebben Björkkel találkozna.
- A legfontosabb embernek az életében a nővérét, Hannát tartja.
- Érdekli a boszorkányság.
- Fél a kutyáktól.
- Legelső dalszövegét a Myselfhez írta.
- Vegetáriánus.
- Ateista.

The Rasmus

1996 – Peep
1997 – Playboys 
1998 – Hell of a Tester 
2001 – Hell Of A Collection
2001 – Into 
2003 – Dead Letters 
2005 – Hide from the Sun 
2008 – Black Roses 
2010 – Best of 2001-2009 
2012 – The Rasmus

Szólókarrier

2011 – New World
2013 –

Utolsó frissítés: 2016.08.26. 18:06 Cosmo által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace