Starity

Lee Da Hae

Lee Da Hae Lee Da Hae nemzetisége 8815. 25rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 100%
 • Születési név
 • Byun Da Hye (변다혜)
 • Becenév
 • Da Hae (다해)
 • Születési idő
 • 1984. április 19.
 • Születési hely
 • Szöul, Dél-korea
 • Foglalkozás
 • Színésznő, Modell
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Kos
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Lee Jun Ki Lee Dong Wook Jang Hyuk

Lee Da Hae életrajza

Születési név: Byun Da Hye (변다혜)
Művésznév: Lee Da Hae (이다해)
Születési idő: 1984. április 19.
Születési hely: Szöul, Dél-Korea
Magasság: 176 cm
Testsúly: 54 kg
Vércsoport: 0
Csillagjegy: Bika
Kínai csillagjegy: Patkány
Oktatás: Burwood Girls High School (Sydney, New South Wales, Ausztrália), Dongguk University (színház és filmművészeti szak)
Család: szülei, 1 báty

Da Hye 5. évfolyamos volt, mikor gyökeresen megváltozott az élete, ugyanis családjával az ausztráliai Sydney-be költözött. Da Hye így kamaszkorát Sydney-ben töltötte, de már ekkor kiderült mennyire is fűti a szereplési vágy, hisz rengetegszer állt ki a közönség elé ahol a hagyományos koreai tánctudásával kápráztatta el a nagyérdeműt.
2001-ben leérettségizett a Burwood Girls High School-ban ezt követően pedig édesanyjával visszaköltözött Szöulba, mert szeretett volna színésznőként érvényesülni. Édesapja és bátyja viszont nem tartottak velük, így ők azóta is Sydney-ben élnek.


KARRIER

Da Hye még a hazatérése évében 2001-ben bemutatkozott a szórakoztató iparban, ugyanis elindult a 71. Miss Chunhyang szépségversenyen, ahol végül meg is szerezte az első helyet.
Ezt követően születési nevét elhagyva Lee Da Hae-ként kezdett el szereplőválogatásokra járni és egy évvel később 2002-ben megkapta első kisebb szerepét a Shoot for the Stars című sorozatban, valamint ugyan ebben az évben a Ling Ling című két részes sorozatban is feltűnt. Ezeket 2003-ban a Love of Thousands Years és a Good New követett.

2004. január 4-én az MBC műsorra tűzte a Star's Echo című két részes ún. Drama Special-ját, melyben Da Hae a fő hős Jo Hyun Jae barátnőjét alakítja. A sorozat különlegessége, hogy ez egy koreai-japán összefogás eredménye, ezért is került kisebb késéssel levetítésre Japánba is, ott a Fuji TV június 27-én adta le.
Január 19-től viszont a KBS2 műsorra tűzte a Little Bride-et (más néven Sweet 18), ahol már vezető szereposztásba került. Karrierje első főszerepét végül a Lotus Flower Fairy-ben kapta meg ahol Kim Sung Min oldalán június 7-től egészen 2005. február 11-ig volt műsoron a 174 részes sorozattal. Alakítása pedig olyan jól sikerült, hogy a 41. Baeksang Arts Awards-on elnyerte a "Legjobb új színésznőnek" járó díjat, ezzel megalapozva népszerűségét.

2005-ben színészi karrierje tovább erősödött, hiszen két sikeres sorozatban is főszereplőként tündökölt. Elsőként a Green Rose került levetítésre ahol Ko Soo-val játszótt együtt és amelyet március ás május között adott le az SBS, majd az év végén december 14-én szintén az SBS-en elindult új sorozata is a My Girl, ahol Lee Dong Wook oldalát szerepelt valamint ebben a sorozatban már másodjára játszott együtt Lee Jun Ki-val. A sorozat utolsó részét végül 2006. február 2-án adták le, a sorozat hatalmas sikerének köszönhetően pedig már a hazai népszerűsége mellett a hallyu hullám egyik kiemelkedő sztárjának mondták.

Da Hae hosszabb kihagyás után 2007. március 19-én tért vissza kisképernyőre a Hello, My Lady! romantikus dráma főszereplőjeként. A 16 részes sorozatot a KBS2 sugározta az utolsó részt pedig május 8-án adták le.
Később megkapta a Robber című 16 részes sorozat női főszerepét, amit az SBS 2008. január 2-án tűzött műsorra. Ebben a romantikus drámában Jang Hyuk volt a partnere, a sorozat február 28-ig volt műsoron. Augusztus 25-én viszont az East of Eden-el tért vissza a tévéképernyőre, ahol olyan nagy nevekkel játszott együtt mint Song Seung Hun, Yeon Jeon Hun, Han Ji hye, Lee Yeon Hee és Park Hae Jin. A sorozat nagy sikere ellenére Da Hae nem igazán volt kibékülve karaktere alakulásával így végül a 40. részben kiírták. Da Hae leírta, hogy Hye Rin szerepével végül nem tudott teljes mértékben azonosulni és szerinte túl szélsőséges volt karakterének jelleme, és úgy érezte, hogy a nézőkben róla is egy negatív kép alakul ki ezáltal. Kijelentése elég nagy vitát robbantott ki az interneten, rajongói támogatták és szerintük megalapozott döntést hozott, míg sokan azzal támadták, hogy ez a lépése nem volt épp túl szakszerű.

2009-ben Da Hae megvált korábbi ügynökségétől és a Rain ügynökségével a J. Tune Camp-el szerződött le. Valamint ebben beszélt róla, hogy diplomáját a Konkuk Egyetem, Színház- és Filmművészeti szakán szerezte.
2010-ben a The Slave Hunters (Chuno) női főszerepével tért vissza, ahol immáron másodjára játszott együtt Jang Hyuk-al. A sorozat sikere ellenére viszont Dae Hae-t sok kritika érte első sorban azt kifogásolták, hogy egy rabszolgának hogyan lehet szép, sminkkel letisztult arca, valamint az ápolt manikűrözött körmök sem épp egy rabszolgára valló tulajdonságok. A külsőségek mellett pedig némely kritikus Da Hae alakításával sem volt igazán megelégedve. A negatív kritikák ellenére viszont Da Hae nem volt elégedetlen, szerinte ezek mind kis apróságok amik egyáltalán nem vettek el a sorozat nagy sikeréből.
Később Da Hae az év második felében feltűnt a The Fugitive: Plan B című sorozatban, de itt csak egy apróbb vendég szerep erejéig láthatták rajongói.

2010. március 9-én kezdődtek el első filmjének forgatásai, melyet Song of Dreams címmel szántak a mozikban, ám finanszírozási gondokra hivatkozva a forgatást leállították és még a mai napig ne jelent meg.
A film bedőlése után döntött úgy, hogy elfogadja a Russian Coffee női főszerepét, amiről a készítőkkel szóbeli megállapodást kötött, ám 10 nappal a forgatás kezdete előtt Da Hae végül elállt a szereptől, amiért a filmet forgalmazó produkciós cég az Ocean Film beperelte őt szerződés szegésért. A produkcióban végül Kim So Yeon váltotta és 2012. szeptemberében a bíróság a felperes vagyis a produkciós cég javára döntött. Da Hae esetében 40%-os felelősségre vonást állapítottak meg, így 21 millió won kártérítést kellett fizetnie.

2011 februárjában Da Hae lett a Seoul Art and Culture Awards házigazdája.
Ugyan ebben az évben május 20-án pedig útnak indította az MBC legújabb sorozatát a Miss Ripley-t. Da Hae karaktere egy valós megtörtént eseményt dolgoz fel, ugyanis Shin Jeong Ah volt akadémiai kurátor okleveleket hamisított és pénzt sikkasztott az akadémia alapjából. A sorozat végül hatalmas népszerűségre tett szert, szerepének köszönhetően pedig ez a sorozat igazi forduló pontot jelentett a színésznő karrierjében.

Da Hae remek mandarin kínai nyelv tudása és a tény, hogy több mint 3 millió követője van a Weibo-n lehetővé tette számára, hogy 2012-ben sikeresen debütáljon a kínai televízióban is. Korábban a kínai alkotásokban szereplő koreai színésznőknek tolmácsra volt szükségük, hogy kapcsolatot teremtsenek a rajongóknak, de Da Hae keményen dolgozott azon, hogy elsajátítsa a nyelvet így sokan megjegyezték, hogy ő az első olyan koreai színésznő aki végre kínaiul beszél. A kínai alkotás Loce Recipe (Love Actually) címmel jelent meg és a Huan TV adta le, a sorozatba pedig Joe Cheng tajvani színésszel játszott együtt.
Ugyan ebben az évben lejárt a szerződése a DBM Entertainment-el Da Hae viszont szerződés újítás helyett ügynökséget váltott és a Forestar Entertainment-el írt alá új szerződést.

2013. február 13-án a KBS2 el kezdte vetíteni D Hae legújabb sorozatát az Iris 2-t, a mi a 2009-es IRIS folytatása, ám a szereplő gárda szinte teljes egészében le lett cserélve. Itt immáron harmadjára játszott együtt Jang Hyuk-al, de a sorozatban olyan nagy nevek kaptak vezető szerepet, mint Yoon Doo Joon, Lee Joon, Lee Beom Soo vagy épp Kim Seung Woo. A sorozat különlegessége, hogy ahogy az első évad úgy a 2. több jelenetét is Budapesten vették fel, emellett pedig még Kambodzsa kapott még nagyobb szerepet.

2014-ben Da Hae újra ügynökséget váltott, így jelenleg az FNC Entertainment kezeli a tevékenységeit.
Április 5-én pedig útnak indította az MBC legújabb sorozatát a Hotel King-et ahol immáron másodjára játszott együtt Lee Dong Wook-al. A 32 részes sorozat egészen július 27-ig volt műsoron.
Miután a dráma végetért Da Hae ügynöksége bejelentette, hogy a színésznő jelenleg 7 kozmetikai illetve ruházati márka reklámarca Ázsia szerte.

Da Hae egy év kihagyás után 2016 elején került újra tévé képernyőre a Best Couple című kínai-koreai alkotású sorozattal. Dae Hee a sorozat női főszereplőjeként Choi Hwa Youngként láthatjuk és a Hunan TV-n volt látható.
Áprilisban került nyilvánosságra, hogy két év után ott hagyta eddigi kezelőcégét az NC Entertainmentet és kizárólagos szerződést írt alá a JS Pictures-el.

Egy éves szünetet követően 2018 márciusában az SBS kisképernyőjén újra szerepben láthatták rajongói, hisz a Good Witch sorozat főszereplőjeként tért vissza. 


DÍJAK, ELISMERÉSEK

2013 : 8th Asia Model Festival Awards Asia Star Award
2012 : Third LETV Entertainment Awards (China): Most popular actress in Asia Pacific Region [Love Actually]
2011: 19th Korean Cultural and Entertainment Awards: Daesang (nagydíj) [Miss Ripley]
2011: Yahoo! Asia Buzz Awards - Korea's Top Female Star
2011: 6th Asia Model Festival Awards - Asia Star Awards
2010: China Fashion Awards: Asian Fashion Leader
2010: KBS Drama Awards: Best Couple Award with Jang Hyuk [Chuno]
2010: 47th Savings Day - Presidential Citation for Frugality
2009: 4th Asia Model Festival Awards: Popular Female Star Award
2007: KBS Drama Awards: Excellence Award, Mini Series - Actress [Hello! Miss]
2006: SBS Drama Awards - Top 10 Star [My Girl]
2005: SBS Drama Awards: Excellence Award, Special Drama - Actress [Green Rose and My Girl]
2005: 41st Baeksang Arts Awards: Best New Actress Award [Lotus Flower Fairy]
2004 : MBC Drama Awards: Best New Actress Award [Lotus Flower Fairy]

Írta: BeJoyful 

Sorozatok
2018: Good Witch
2016: Best Couple
2014: Hotel King
2013: IRIS 2
2012: Love Recipe /Love Actually
2011: Miss Ripley
2010: The Fugitive: Plan B
2010: The Slave Hunters
2008: Robber
2008: East of Eden
2007: Hello! My Lady
2005: My Girl
2005: Green Rose
2004: Lotus Flower Fairy /Heaven's Fate
2004: Star's Echo
2004: Sweet 18
2003: Good News
2003: Love of Thousands Years
2002: Ling Ling
2002: SHoot for the Stars

Filmek
2011: Song of Dreams (pénzügyi gondok miatt nem készültel)

Műsorvezetői munkái
2011: 2nd Seoul Art and Culture Awards
2010: KBS Drama Awards
2010: 6th Mister World Pageant (angol nyelven közvetített)
2009: KBS Drama Awards
2009: 6th Asia Song Festival
2008: 50th Anniversary of the Korea-Thailand Festival
2007: KBS Drama Awards
2007: Mnet KM Music Festival
2006: SBS Drama awards
2004: Humming Tree 2004 Music On Concert

Videó klipekben történt megjelenései
2010: Browneyed Soul - I Will Move Away
2009: Kim Hyung Joong - Today's Horoscope
2009: Wilber Pan - Pas de Deux
2008: Kim Bum Soo - Memory
2002: J-Walk - Someday  

Sorozat/film dalok
2006: Iy You are Willing To (My Girl OST)

Kampány dalok
2008: Can, Can, Can! (Samsung)
2007: I Love Rock 'n' Roll (Donors Camp -koreai ver.)  

Utolsó frissítés: 2018.01.27. 16:04 BeJoyful által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace