Starity

Lee Hi

Lee Hi Lee Hi nemzetisége 2349. 181rajongó 14vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 96%
 • szimpátia: 98%
 • Születési név
 • Lee Ha Yi (이하이)
 • Becenév
 • Lee Hi (하이)
 • Születési idő
 • 1996. szeptember 23.
 • Születési hely
 • Bucheon, Gyeonggi, Dél-Korea
 • Foglalkozás
 • Énekesnő
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 156 cm
 • Eredeti hajszín
 • Fekete
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Mérleg
 • Linkek
 • Hivatalos weblap
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • BoA Kim Jong Hyun Chae-Rin Lee Park Bom Sandara Park Gong Min Ji TaeYang Choi Seung Hyun G-Dragon Lee Min Young Bae Sue Ji Meng Jia Wang Fei Fei Kang Seung Yoon Tablo Park Jin-young (II) Park Jae Sang Kim Jennie Lee Chan Hyuk Kim Han Bin Lee Soo Hyun

Lee Hi életrajza


Teljes név: Lee Ha Yi (이하이)
Művésznév: Lee Hi (하이)
Születési idő: 1996. szeptember 23.
Csillagjegy: Mérleg
Kínai horoszkóp: Patkány
Születési hely: Bucheon, Gyeonggi, Dél-Korea
Magasság: 156cm
Súly: 49kg
Vércsoport: A
Család: Szülők és egy nővér
Oktatás: Szöuli Képzőművészeti Iskola
Beszélt nyelvek: Koreai, angol (felsőfok), japán, spanyol (alapfok)

Lee Ha Yi, vagy művésznevén csak Lee Hi szólista énekesnőként ismert ma a YG Entertainmentnél, Dél-Korea egyik legnépszerűbb ügynökségénél, ami többek között olyan előadókat adott már a világnak, mint a Big Bang, a 2NE1, az Epik High, SE7EN vagy a WINNER. Lee Hi már nem csak szólóban tevékenykedik, de két másik YG által alapított formációnak is a tagja, az egyik ilyen a B&H, vagyis Bom&Hi, amit értelemszerűen a 2NE1-os Park Bom-al együtt alkotnak, a másik a Hi Suhyun, amit pedig az AKMU-s Suhyun-al. Lee Hi rajongói klubjának neve Koreában a Harp, nemzetközileg pedig a HiHeel.

Lee Hi 1996. szeptember 23.-án született a dél-koreai Bucheon városában, a Gyeonggi tartományban. Családját tekintve szüleivel és nővérével él. Tanulmányait több más idolhoz hasonlóan ő is a Szöuli Képzőművészeti Iskolában végzi. Lee Hi első médiában való szereplése 2012-ben volt a K-Pop Star című műsorban, ahol versenyzőként indult, ahol már olyan nagy nevek nyújtottak neki segítséget, mint a 2NE1, a miss A, JYP vagy éppen a YG Entertainment vezérigazgatója Yang Hyun Suk, aki aztán később fel is figyelt Lee Hi-ra, és szerződést ajánlott neki ügynökségénél annak ellenére, hogy Lee Hi a K-Pop Star műsorában csak a második helyen végzett. Hi-nak nem volt sok ideje a gyakornokoskodásra, hiszen 2012 októberében már debütált is, ám ezt megelőzően már közreműködött az Epik High „It's Cold” című dalában, ami október 08.-án jelent meg. Október 24.-én Lee Hi saját szóló karrierjét indította be első szóló singlejével, a „1.2.3.4”-al, amit CHOICE37 és Lydia Paek hangszereltek neki, a szövegért pedig Masta Wu volt a felelős, a dalhoz a videoklipet pedig Han Sa Min rendezte, aki korábban már a Big Bang-nek és a 2NE1-nak is felelős volt a klipjeikért. Lee Hi bemutatkozó dalával rögtön rekordokat döntögetett, ugyanis több zenei chart élmezőnyében végzett, mint pl. a MelOn, az Mnet, az Olleh, a Daum, stb., ami szokatlan volt egy frissen debütáló női szólistától, aki akkor még mindössze csak 16 éves volt.
Második singleje november 22.-én került ki „Scarecrow” címmel, aminek érdekessége, hogy a dalt JYP írta, és eredetileg Park Bom szóló dalának szánták, de végül Lee Hi kaphatta meg. Hi az év végén az Epik High társaságában felléphetett a 2012-es MAMA zenei díjátadón, és jelölve is volt a World Music Awards-on, de a díjat nem ő vitte haza.

2013 márciusában érkezett el az idő a comebackhez, ami 01.-én történt a „Turn It Up”-al, ám ez csak egy prológ dal volt még, majd 06.-án jelent meg teljes M/V az „It's Over” című szerzeményhez, ami aztán Hi első stúdió albumán, a „First Love Part.1”-on kapott helyet. Ez rá egy napra, 07.-étől volt fizikális formátumban is elérhető. Folytatásként érkezett második albuma, ami a „First Love Part.2” címet kapta, erről pedig a „Rose” című dalhoz készítettek kisfilmet, ez 28.-án került fel a hivatalos videó megosztóra.
Legközelebb Lee Hi csak decemberben hallatott magáról, és ekkor sem szólóban, hanem a B&H formáció tagjaként, amit Park Bom-al együtt alkotott. Az alcsoport egy angol nyelvű karácsonyi feldolgozás dalt adott ki „All I Want For Christmas Is You” címmel, ami december 19.-én került ki, rá egy napra pedig az ehhez forgatott videoklip.
2014 novemberében lehetett a fiatal tehetségről újra hallani, amikor is első körben újból az Epik High-al működött közre néhány fellépésnél a „Happen Ending” című dalban, ám az eredeti stúdió verzióban nem ő énekelt, majd a YG Hi-t egy újabb frissen megalapított formációjába rakta bele, a Hi Suhyun-ba, amiben az AKMU-s Suhyun-al vett részt. A lányok első singlje „I'm Different” címmel látott napvilágot, amiben az iKON-ból ismert Bobby is közreműködött. Először az SBS-es Inkigayo műsorában léptek fel a dallal november 16.-án, majd 18.-án a hozzá tartozó videoklipet is kiadták.

2016 februárjának végén bombaként robbant a hír, miszerint Lee Hi hamarosan visszatér három év kihagyás után. Ez nem sokkal később, március 01.-én megerősítést is nyert, amikor is kijött az első teaser videó a hivatalos YouTube csatornára. Lee Hi ezúttal szintén több részletben jelentette meg mini albumát; ennek az első fele a „Seoulite” címet kapta, mely március 09.-én került a boltokba. A vezető dalok az albumról a „Breathe”, illetve a „Hold My Hand” volt, és a YG-hez hűen két klip is napvilágot látott ugyanazon a napon. Március 17.-én Lee Hi első győzelmét ünnepelhette „Breathe” című dalával az M!Countdown-ban, majd 20.-án, az Inkigayo-ban is sikerült ugyanezt megismételnie. Április 19.-én aztán megérkezett Hayi „Seoulite” albumának második része, melyről a vezető dalként kikerülő „My Star”-hoz készült egy újabb, igazán színes és Lee Hi-ra jellemző videoklip. Az album második feléhez összesen 6 dal tartozik, amik közül egyen az iKON-os Bobby illetve egy másikon az Epik High-os Tablo is segédkezett, akikkel Hayi már korábban is közreműködött.

2017-ben a King of Mask Singer varieté showban versenyzőként tűnt fel.

2018. március 21. Japánban debütált mini-albumával. 2019-ben 24°C című EP-jével tért vissza. Vezető kislemeze a No One Dél-Korea zenei listáin vezető pozíciót töltött be, ezért sem meglepő, hogy kislemezével megszerezte első zeneshows győzelmét június 6-án. 

Érdekességek:
⊱ Nevének, a Lee Ha Yi-nak jelentése: "Rövid ideig tartó boldogság".
⊱ A K-Pop Star című műsorban a meghallgatáson Jazmine Sullivan „Bust A Windows” című dalát énekelte, és a 2NE1 „I Am The Best” című dalára táncolt.
⊱ YG azt nyilatkozta, hogy bár Lee Hi a műsorban csak másodikként végzett, az ő szemében Hi volt az első.
⊱ Gyakorlatilag nem is volt gyakornoki képzése, mivel a K-Pop Star műsora és debütálása között csak pár hónap telt el. A tehetségkutató előtt egyszer sem szerepelt a médiában.
⊱ Szokatlan dolgot ért el a zenei műsorokban, amikor ilyen fiatalon debütáló dalával többször is bevette az első helyet, ezért ráragasztották a Rookie Monster becenevet.
⊱ A K-Pop Star-ban a legmagasabb pontszámot akkor érte el, amikor Eminem és Rihanna duettjét, a „Love The Way You Lie”-t énekelte.
⊱ Eleinte a SuPearls csapat tagját képezte, ám YG javaslatára Hi inkább szólóban folytatta a versenyt.
⊱ „It's Over” című dalának videoklipjében az óriás medve plüssök a Big Bang-es Taeyang-nak és GD-nek a paródiái.
⊱ 2013. április 13.-án PSY egyik koncertjén is vendég volt, ahol a „What Should Have Been”-t énekelte vele duettben.
⊱ G-Dragon 2013-as One Of A Kind World Tour 2013 koncertturnéján is részt vett.
⊱ Az Inkigayo-ban a „Rose” egyik fellépésénél a 2NE1-os CL is közreműködött.
⊱ Közel áll a WINNER-es Seungyoon-hoz, és egyesek 'Kang Hi'-ként szokták őket párosítani.
⊱ A későbbiekben saját dalokkal szeretne majd visszatérni.
⊱ A B&H-ben Lee Hi egyszerre a leader és a maknae, vagyis a vezető és a legfiatalabb tag.
⊱ A 2013-as Billboard 21 Under 21: Musics Hottest Minors top 20-as listáján Lee Hi is szerepelt, ami egy nemzetközi lista volt, és ő volt rajta az egyedüli ázsiai választott olyanok mellett, mint Justin Bieber, Miley Cyrus, Ariana Grande vagy a One Direction.
⊱ 2014-ben a legígéretesebb női fiatal énekesnek választotta az Mwave.
⊱ A manapság népszerű új-zélandi énekesnő, Lorde azt nyilatkozta, hogy figyelemmel követte Lee Hi-t a K-Pop Star műsorában, és hogy egyik kedvenc dala Lee Hi „1.2.3.4”-ja, és hogy egyszer szívesen készítene vele duettet.
⊱ Haru Lee, Tablo lánya 'Hawaii Unnie'-nek becézi Hi-t.
⊱ Elismerte, hogy táncosként ügyetlen.
⊱ Azt szeretné, ha az emberek elfogadnák olyannak, amilyen.
⊱ YG lányaként tekint Lee Hi-ra, aki egyszer egy Los Angeles-i útját is lemondta, csak hogy láthassa Lee Hi-t debütálni.
⊱ Eleinte az AKMU-s Chanhyuk kicsit tartott Lee Hi-tól, mert, hogy szerinte távolságtartó volt a kisugárzása, de hasonló korukból adódóan aztán egy utazás során megtalálták a közös nevezőt, és jóba lettek.
⊱ Közeli viszonyt ápol az AKMU-s testvérpárral, a miss A-s Suzy-val, a 2NE1-os Bom-al, Lydia Paek-el és Masta Wu-val, de jó barátok a WINNER és az iKON tagjaival is.
⊱ A Hi Suhyun dala, az „I'm Different” all-kill státuszba került pár órával megjelenése után, vagyis minden más dalt maga mögé utasított a zenei listákon.
⊱ Ügynöksége, ahogy pl. a 2NE1 tagjainak is, megtiltotta neki a randizást.

Írta: lA-dONNA
Folytatta: Bogiboszi

TV műsorok:

2012: ▹ K-Pop Star (SBS) - versenyző
          ▹ Strong Heart
2013: ▹ K-Pop Star 2.
          ▹ Thank You
2014: ▹ Mix & Match
2015: ▹ Healing Camp
          ▹ Kpop Star 4.
          ▹ Show Me The Money 4.
2016: ▹ Kpop Star 5.

Varieté showk:
2016: ▹ Happy Together 3

           ▹ Immortal Songs 2
           ▹ Weekly Idol
           ▹ Two Yoo Project Sugar Man
           ▹ Infinite Challenge
2017: ▹ King of Mask Singer
2019: 
▹ H24°I 

Lee Hi:

Stúdió albumok:
2013: ▸ First Love Part.1
          ▸ First Love Part.2

2016: ▸  Seoulite 
2018: ▸ Lee Hi Japan Debut Album 

Mini albumok:
2016: ▸ Seoulite Part. 1
          ▸ Seoulite Part. 2

2019: ▸ 24℃ 

Kislemezek:
2012: ▸ 1.2.3.4
          ▸ Scarecrow
2016: ▸ Breathe
          ▸ Hold My Hand
          ▸ My Star

2019: ▸ No One (누구 없소) (feat. B.I) 

Közreműködések:
2012: ▸ It's Cold – feat. Epik High
2014: ▸ Happen Ending – feat. Epik High
2015: ▸ Happen Ending (Japanese Ver.) – feat. Epik High

Hi Suhyun:

Singlek:
2014: ▸ I'm Different

B&H:

Singlek:
2013: ▸ All I Want For Christmas Is You

Utolsó frissítés: Tegnap, 20:52 sunmi. által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace