Starity

Lykke Li

Lykke Li Lykke Li nemzetisége 3030. 111rajongó 21vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 99%
  • stílus: 94%
  • szimpátia: 94%

Lykke Li életrajza

KEZDETEK (1986-2007)

Li Lykke Timotej Zachrisson, ismertebb nevén Lykke Li 1986. március 18-án látta meg a napvilágot a svédországi Ystad városban. Édesanyja a fotográfus Kärsti Stiege, édesapja pedig a szintén zenész Johan Zachrisson – művésznevén Zilverzurfarn, a svéd punk-reggae Dag Vag nevezetű együttes tagja. Nála fiatalabb testvére, Zacharias Zachrisson (más néven Vacation Forever) is a zene világában tevékenykedik. A család Stockholmba költözött, amikor Zachrisson még kisgyermek volt, majd hatéves korában egy portugáliai hegytetőre költöztek, ahol öt évig éltek. Ezen kívül éltek már Lisszabonban, Marokkóban, Nepálban és Indiában is. Három hónappal a tizenkilencedik születésnapja előtt a New York-i Brooklynba költözött. 21 évesen tért vissza, hogy felvegye első albumát. 

YOUTH NOVELS (2008-2010)

Li 2007-ben adta ki első EP-jét, melynek címe Little Bit lett. A Stereogum 2007 októberében egy olyan zenészként említette meg őt, akire érdemes lehet felfigyelni, s zenéjét a soul, az elektro és a "porcukros pop" keverékének nevezte. Li debütáló albuma, a Youth Novels 2008. január 30-án jelent meg az LL Recordingsnak hála, majd 2007 júniusában szélesebb körű európai kiadást kapott. Az albumot Björn Yttling, Peter Bjorn, John és Lasse Mårtén készítette, melynek inspirációja állítólag egy korábbi, hároméves kapcsolat volt. Az Egyesült Államokban 2008. augusztus 19-én jelent meg, az Egyesült Királyságban pedig 2008 júniusában. 

Közreműködött a svéd zenésszel, Kleeruppal, közös szerzeményük az Until We Bleed címet kapta. Együtt dolgozott még a Röyksopp norvég elektronikus duóval is, hangját két dalukban is lehet hallani, címük: Miss It So Much és Were You Ever Wanted. Feldolgozta a Kings of Leon Knocked Up című szerzeményét, miután az együttes azzal a kéréssel fordult Lykke-hez, hogy dolgozza fel az egyik általa választott számukat. Ezen kívül a Gifted című zeneszámban is énekel, melyet Kanye Westtel együtt ad elő. Li 2009-ben fellépett a Coachella Valley Music and Arts Fesztiválon április 19-én és szintén ebben az évben a Lollapalooza fesztiválon augusztus 8-án a Youth Novels  promóciós turnéja keretében. 

Az I'm Good, I'm Gone című dalának remixelt változata hallható a 2009-es Sorority Row című horrorfilmben. A Possibility című dalt az Alkonyat – Új Hold című 2009-es filmhez írta. Li-t felkérték, hogy írjon egy dalt a filmhez, de vonakodott elkötelezni magát a projekt mellett. Miután meglátta a film korai vetítését, úgy döntött, hogy mégis közre szeretne működni benne. A filmzene 2009. október 16-án jelent meg. 

Lykke Li 2009-ben a Coachella fesztivál színpadán 

WOUNDED RHYMES (2011-2013)

A Get Some című dal szerepelt a Hawaii Five-0 első évadának 15. epizódjában, melynek címe Kai e'e és 2011. január 23-án került adásba. A dalt az ABC Family Pretty Little Liars című drámájában is használták a második évad 18. epizódjában, amelynek címe A Kiss Before Lying, ezt pedig 2012. január 30-án adták le először a nézőközönségnek. Ugyanezen alkotása felcsenedült még a The Vampire Diaries Klaus című epizódjában, majd a Don't Trust the B---- in Apartment 23 című sorozatban és a Teen Wolf Heart Monitor elnevezésű epizódjában is. A dalt a Premium Rush című filmben is felhasználták. Unrequited Love című szerzeménye hallható a The Good Wife egyik részében.

Li Melodies and Desires dala a 2010-es ausztrál Griff the Invisible filmben, a Get Some szerkesztett változata pedig a Batman: Arkham City című videojáték Catwoman előzetesében hallható. A korábban a Kleeruppal elkészített közös szerzeménye, az Until We Bleed a Misfits és a Ringer című sorozatokban is felcsendült. 

Második albuma, a Wounded Rhymes 2011-ben jelent meg. Az album 2011 legjobb albumainak számos listáján szerepelt, köztük a Q, a Mojo, a The Observer, a The New York Times, a The Huffington Post és a Rolling Stone magazinokban is. A Glee 2011. április 19-i epizódjában (a A Night of Neglect-ben) Tina az énekesnő I Follow Rivers című dalát adta elő. Li 2011-ben fellépett a Latitude Fesztiválon, amelyet 2011. július 14. és 18. között rendeztek az angliai Suffolkban található Henham Parkban. Zenekarával együtt megjelent a The Tonight Show with Jay Leno-ban 2011 augusztusában, majd a Late Show with David Letterman-ben 2011 novemberében. 

A belga DJ és producer, a The Magician által készített remix az I Follow Rivers-ről szerepelt Jacques Audiard Rust and Bone című 2012-es filmjében, illetve a 2013-as Palme d'Or-nyertes Blue Is the Warmest Colour című romantikus filmben is. Li közreműködött a 2012-es Volym 1 album összeállításban a Come Near című zeneszámmal, amelyet az INGRID svéd lemezkiadó adott ki, ahol ő az egyik alapító tag. Emellett a Silver Springs feldolgozásával hozzájárult egy 2012-es Fleetwood Mac tribute album elkészítéséhez, amely a Best Coast, a Marianne Faithfull és az MGMT előadásait is tartalmazta. 2013-ban David Lynch második stúdióalbumán, a The Big Dream-en vendégzenészként működött közre, hangját az I'm Waiting Here című zeneszámban lehet hallani.

I NEVER LEARN ÉS SO SAD SO SEXY (2014-2019)

2014. február 27-én Li közzétette a harmadik stúdióalbumán szereplő, I Never Learn című dalhoz készült videoklipet. A megjelenést követően, 2014. március 4-én tette közzé a Love Me Like I'm Not Made of Stone videóját. 2014. április 10-én kiadott egy videót az album vezető dalához, melynek címe No Rest for the Wicked. 2014. július 15-én a Gunshot kilpje is közzétételre került.

Li hivatalosan 2014. május 2-án adta ki az I Never Learn-t. Albuma ismét több listán is szerepelt, többek között a Billboard, a Complex és a Pitchfork magazinokban. Az Egyesült Államokban a Billboard 200 29. helyén debütált, ez volt eddig a Lykke Li által elért legmagasabb helyezés. A megjelenés előtt Li 2014. április 21-én kiadta az ASAP Rocky szereplésével készült No Rest for the Wicked remixét. 2014. május 30-án Li kiadta a No Rest for the Wicked remix EP-jét is. Robin Schulz német elektronikus DJ remixelte a No Rest for the Wicked-et, amely a lemezlovas debütáló albumán, a Prayerön kapott helyet.

Legelső színészi szerepét a Tarik Saleh által rendezett 2014-es svéd bűnügyi filmben, a Tommy-ban kapta meg, amelyhez egy dalt is írt Du är den ende címmel. A No One Ever Loved című szerzeményét a Csillagainkban a hiba címet viselő filmdrámához írta és 2014. május 19-én jelent meg. Li vendégzenészként részt vett az U2 Songs of Innocence albumán, itt a The Troubles című zeneszámban énekelt.2014. november 14-én Li jelentős figyelemre tett szert, amikor is Drake Hold On, We Going Home című dalát dolgozta fel, amelyet előző este a londoni Eventim Apollón mutattak be. 2015. január 5-én Li közzétett egy képet Instagram-fiókján, mellyel együtt bejelentette, hogy ideiglenesen visszavonul. 

2015-ben Li énekelt Emile Haynie We Wall című debütáló albumán a Come Find Me című számban, amelyben a The xx-ből ismert Romy Madley Croft is szerepel. Woodkiddel közösen készített egy dalt A Beavatott filmsorozathoz. A Never Let You Down című dal kislemezként jelent meg 2015. március 9-én. 

2015. április 6-án Philippe Tempelman rendezésében kiadott egy videót a Never Gonna Love Again-hez. 2016 szeptemberében a Liv szupercsoport Lykke Li közreműködésével kiadta első kislemezét, amelyet Wings of Love címre kereszteltek. A hozzá kapcsolódó videoklipet Lykke Li rendezte. 

Li 2018. június 8-án adta ki negyedik stúdióalbumát, a So Sad So Sexy-t az RCA-n keresztül. A bejelentéssel együtt Li kiadott az albumról két dalt is; a Deep End-et és a Hard Rain-t. 

2019 áprilisában énekelt és szerepelt Mark Ronson Late Night Feelings című dalának videójában. 

2019 júliusában Li kiadta a Still Sad Still Sexy című EP-t, amely a So Sad So Sexy album 4 remixét és két új dalt is tartalmaz. 

KÖZELGŐ ÖTÖDIK STÚDIÓALBUM (2020-TÓL NAPJAINKIG)

Egy kisebb szünet után 2020 októberében visszatért a zenéhez, s ennek következményeként kiadta a BRON című dalt, amelynek szövege teljes egészében svéd nyelven íródott. 

Lykke Li a svéd Elle magazinban

EGYÉB TEVÉKENYSÉGEK

2010 szeptemberében Li-t jelentették be a Levi's Curve ID Collection hivatalos arcának Pixie Geldof és Miss Nine mellett. 2012 januárjában szerződést kötött a VIVA Model Management ügynökséggel.

Li színészként debütált a Tarik Saleh rendezésében készült 2014-es svéd bűnügyi filmben, a Tommy-ban. A filmet 2014 márciusában mutatták be a skandináv mozikban. Li szerepel Terrence Malick 2017-ben megjelent Song to Song című filmjében is, amelyben BV (Rylan Gosling) barátnőjét alakítja.

A Gunshot című dalt felhasználták a Peugeot 108 televíziós reklámjában, amelynek főszereplője Li. A Gucci 2015. tavaszi/nyári kollekciójának rövidfilmjében is szerepelt, melyben felcsendült a Just Like a Dream című dal is, s amely 2015. március 2-án debütált. 

MŰVÉSZETE

Li Neil Young-ot, a Shangri-Las-t, a This Mortal Coil-t, a Beatles-t és a The Rolling Stones-t nevezte meg hatásként, kijelentve, hogy "A mai mércével mérve már nem popzenészek, de azok voltak." További hatások még a Velvet Underground, Leonard Cohen és a Beach House.

Szoprán hangtartománnyal rendelkezik.

Az énekesnő és párja, Jeff Bhasker

MAGÁNÉLET

A transzcendentális meditáció gyakorlatáról 2014-ben ezt nyilatkozta: "Kreatív szempontból nagyon érdekes. Korábban csak néhány mondatot tudtam írni, és néhány napig szünetet kellett tartanom, mielőtt visszatérhettem volna. Hirtelen megírhattam és befejezhettem egy dalt egy mozdulattal - vers, vers, vers, kórus, az egész. És ez történne dalról dalra. Végre kinyitottam a kaput."

2015. október 30-án Li fotót tett közzé az Instagramon, amelyben bejelentette terhességét. 2016. február 12-én a Facebookon jelentette be fia, Dion születését, akinek apja a szintén zenész Jeff Bhasker. 

Édesanyja három héttel Dion születése után meghalt, azt mondta, hogy a So Sad So Sexy albuma életének e nehéz időszakából született. 

• Youth Novels (2008)
• Wounded Rhymes (2011)
• I Never Learn (2014)
• So Sad So Sexy (2018) 

Utolsó frissítés: 2021.11.24. 13:01 Rêveur által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace