Starity

Michael Shanks

Michael Shanks Michael Shanks nemzetisége 2369. 182rajongó 9vélemény
  • Értékelés
  • tehetség: 96%
  • stílus: 97%
  • szimpátia: 99%

Michael Shanks életrajza


A sztáradatlapot jelenleg nem szerkeszti senki, ezért hiányos, helytelen információkat is tartalmazhat.

Michael Shanks 1970. december 15-én született Vancouver, Kanadában, de a Kamloops nevű városban nőtt fel. Van egy testvére.1994-ben diplomázott le a Brit Columbiai Egyetemen, ám előtte kereskedelmi ismereteket tanult. Az egyetemen döntött úgy, hogy követi álmait, szenvedélyét és színészetet fog tanulni. Ezt követően a Stratford Shakespeare Festival tagjaként két év alatt bejárta a világot.

Karrierje

1993-ban debütált a Hegylakó sorozat "The Zone" című epizódjában. Sok sorozatban játszott vendégszerepet, mielőtt elvállalta volna Dr. Daniel Jackson szerepét a Stargate SG-1 című katonai-sci-fi sorozatban. Ilyen volt pl. a Hegylakó, a Mókás hekus, Madison és az University Hospital. Első filmes alakítására 1995-ben került sor a Szemben az igazságszolgáltatással-ban. 1997-ben pedig A vadon hívó szava című tévéfilmben láthattuk.

Majd jött 1997-ben a Stargate SG-1 sorozat. Michael éppen Torontóba akart költözni, amikor az ügynöke elintézte számára a meghallgatást. Két hónap múlva hívták be, hogy az MGM gyártásvezetőivel találkozzon. Először hárman voltak, majd ketten maradtak. Ekkor még nem kapott konkrét választ, csak annyit kértek tőle, hogy pár napig maradjon még a városban. Pár nap múlva visszament, ekkor ismét hárman voltak a meghallgatáson, mert az MGM igazgatója nem tudott dönteni, hogy kit válasszon Dr. Daniel Jackson szerepére. Ezután ellenőrizték a magasságukat, majd ismét hazaküldték őket. Két nap múlva Michael megkapta a szerepet. A Csillagkapu első 5 évadján keresztül játszotta Dr. Daniel Jackson régészt, aki önként jelentkezett a CSK-1-es csoportba, hogy tanulmányozza más bolygók kultúráját. Az antropológia és nyelvészet doktora, és első kézből szerzett tapasztalatai vannak az Abydos kultúráról. A jelenlegiek mellett szakértője az ősi nyelveknek és kultúráknak is, hiszen több mint 20 nyelven beszél, köztük ó-egyiptomiul is. Akkor került először kapcsolatba a hadsereggel, amikor felkérték, hogy fejtsen meg egy titokzatos ősi keréken található hieroglifákat. Az Ő fordításának köszönhetően nyílt ki először a Csillagkapu. Részt vett az első kapun túlra induló expedícióban, amely Abydos-ba vezetett.

Michael a szerepe elloposodására hivatkozva elhagyta a sorozatot az 5. évad végén, ám a 6. évadban feltűnt néhány részben, mint vendégszereplő. Továbbra is Dr. Daniel Jacksont játszotta, valamint egy Thor nevű Asgardot szinkronizált. A 7. évadtól egész a 10. évadig ismét főszerepet kapott a sorozatban. 2004-ben megkapta a Leo Awardot a "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában.  A díjat a 7. évad "Élethajó" című részével kapta.

A Csillagkapu sorozat forgatása alatt számos más sorozatban ill. tévéfilmben vállalt szerepet. 1999-ben például a Menekülés a Marsról tévéfilmben játszott, 2000-ben a Gyanús folyóban vállalt szerepet. 2002-ben a Házról házra tévéfilmben láthattuk, valamint szerepelt a német-dél-afrikai koprodukcióban, a Sumuruban. 2001-től 2003-ig az Androméda sorozatban vendégszerepelt. 2004-ben a Csillagkapu: Atlantisz bevezető részében játszott, szintén Dr. Daniel Jackson-ként. 2005-ben a Rajzás 2. című horrorfilmben tűnt fel és még ez évben egy részben vendégszerepelt a Miami helyszínelőkben is.

2006-ban Christopher Judge-val megalapították a Slacktwaddle Productions-t. Az első termelés a 2007-es női sci-fi naptár volt, majd ezt követte 2008-ban a férfi sci-fi naptár.

2007-ben a Gyilkos kígyóban játszott és vendégszerepelt a 24 című sorozat 6. évadában ill. az Eureka című sorozatban. 2008-ban ismét a Csillagkapu: Atlantiszban játszott, az 5., egyben az utolsó évad 10. és 11. részében. Ha a sorozat nem fejeződött volna be, akkor a 6. évadban állandó főszerepet kapott volna. De így jött a Stargate: The Ark of Truth (Csillagkapu: Az igazság ládája) és a Stargate: Continuum (Csillagkapu: Folytonosság) DVD filmek.

2008-ban Shannen Doherty mellett tűnt fel A Grand Canyon elveszett kincse tévéfilmben. 2009-ben egy részben vendégszerepelt a Sanctuary-Génrejtek című sorozatban, majd feltűnt a Stargate: Universe című új csillagkapu sorozat bevezető epizódjában egy rövid részlet erejéig. Kiemelkedőbb szerepet csak az első évad 14. és 18. epizódjában kapott, de a 19. részben is feltűnt, ám itt is csak egy rövidke részlet erejéig.

2010-ben a Supernatural című horrorsorozat 5. évadában is elvállalt egy vendégszerepet, ahol Robot alakítja, egy luteránus templom tagját, ami egy olyan közösség, ami arra szerveződött, hogy harcoljon a démonokkal ha eljön a világvége. Valamint a The Good Guys, Tower Prep és Smallville-ben is feltűnik pár részben. 2010-ben még egy katasztrófafilmben is szerepet kapott. Ez a film az Arctic Blast (Amikor megfagy a világ) címet viseli. 2011-ben A lány és a farkas című filmben ő alakította Adrien Lazar-t, Henry (Max Irons) édesapját. Ezt követően Milla Jovovich, Julian McMahon és Sarah Wayne Callies mellett szerepel az Arcmás című drámában, a Christmas Lodge-ban pedig Erin Karpluk partnerét alakította.

A kanadai CTV és az amerikai NBC közös koprodukcióban elkészítette legújabb kórházas sorozatát, a Saving Hope-ot, amely 2012. június 7-én debütált Michael Shanks, Erica Durance és Daniel Gillies főszereplésével. Michael alakítja a kórház sebész főorvosát, aki egy baleset következtében kómába került, s ezután szellemként tevékenykedik a kórházban. 2015. szeptemberében startol a 4. évad.

2013. január 31-én Kanadában mutatták be a The Bouquet című családi filmet Michael és Kristy Swanson főszereplésével. 2013. április 2-án került bemutatásra a 13 Eerie című amerikai horror, melyben Michael is feltűnt olyan színészek mellett, mint Katharine Isabelle, Brendan Fletcher vagy a Bones című sorozatból ismert Seeley Booth öccse, Jared Booth megformálója, Brendan Fehr. 2013. augusztus 9-én debütált amerikában az Elysium című sci-fi, melyben olyan színészek mellett kapott szerepet, mint William Fichtner, Matt Damon, Diego Luna, Jodie Foster, Alice Braga, Carly Pope és Talisa Soto. 2016-ban a Hearts of Spring romantikus filmben kapott főszerepet, valamint jelenleg is még a Saving Hope c. sorozatban láthatjuk. A drámasorozatban Erica Durance oldalán alakítja Dr. Charlie Harrist.  

2017-ben szerepet vállalt a Yellow című drámafilmben, ahol olyan srácot alakított, aki éppen vak randin vesz részt. A rövidfilm mindössze 33 perces. A következő film, amiben feltűnt a Christmas Homecoming című drámafilm volt, amely az Afganisztánból hazatérő katonák életét mutatja be, hogyan is próbálnak visszailleszkedni a közösségbe, és megtalálni a szerelmet. 2018-ban nyolc rész erejéig feltűnik az Unspeakable című minisorozatban, ahol Will Sanders szerepét kapta meg. 

Magánélet

Egy darabig együtt élt Vaitiera Bandera modell, színésznővel, aki szintén szerepelt a Csillagkapuban, ő alakította Sha're-t, Daniel Jackson feleségét. 1998-ban megszületett közös kislányuk, Tatiana.
2001-ben az Androméda sorozat forgatásán ismerte meg Lexa Doig színésznőt, aki szintén szerepelt a Csillagkapu sorozatban, a 9. és 10. szezonban Dr. Carolyn Lam-ot alakította. 2003. augusztus 2-án összeházasodtak. 2004. szeptember 13-án megszületett első közös gyermekük, kislány, aki a Mia Tabitha Shanks nevet kapta. 2006. március 19-én pedig egy fiúgyermeknek adott életet Michael felesége, aki a Samuel David Shanks névre hallgat.

Érdekességek 

Michaelt édesapja a középső nevén (Garrett) szólította olyankor, ha Michael rossz fát tett a tűzre, testvére pedig "Munko"-nak hívta, mert a Michael-t nem tudta kiejteni.

Díjak és jelölések

2013 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Saving Hope ~ jelölés

2013 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Primeval: New World (Őslények kalandorai: Új világ) ~ jelölés

2013 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Arctic Air ~ jelölés

2010 - Leo Awards - "Legjobb férfi vendégszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Sanctuary ("Penance" epizód) ~ jelölés

2009 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő egész estés drámában" kategóriában / Stargate: Continuum ~ megnyert

2005 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Stargate SG-1 ("Threads" epizód) ~ jelölés

2005 - Saturn Awards - "Legjobb színész televíziós sorozatban" kategóriában / Stargate SG-1 ~ jelölés

2004 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Stargate SG-1 ("Lifeboat ~ Élethajó" epizód) ~ megnyert

2004 - Saturn Awards - "Legjobb színész televíziós sorozatban" kategóriában / Stargate SG-1 ~ jelölés

2003 - Leo Awards - "Legjobb férfi vendégjáték" kategóriában / Stargate SG-1 ("Abyss" epizód) ~ jelölés

2001 - Saturn Awards - "Legjobb férfi mellékszereplő a televízióban" kategóriában / Stargate SG-1 ~ jelölés

2000 - Leo Awards - "Legjobb férfi főszereplő drámai sorozatban" kategóriában / Stargate SG-1 ("Forever in a Day" epizód) ~ jelölés

Filmek:

2017 - Christmas Homecoming
2017 - Yellow 
2016 - Hearts of Spring
2013 - Mr. Hockey: The Gordie Howe Story
2013 - Elysium / Elysium - Zárt világ
2013 - 13 Eerie
2013 - The Bouquet
2011 - The Pastor's Wife / A lelkész felesége
2011 - Christmas Lodge
2011 - Faces in the Crowd / Arcmás
2011 - Tactical Force / Speciális alakulat
2011 - Red Riding Hood / A lány és a farkas
2010 - Arctic Blast / Arctic Blast - Amikor megfagy a világ
2009 - Stargate SG-1: Children of the Gods-Final Cut / Csillagkapu: Istenek gyermekei
2009 - Living Out Loud / Győzzön az élet!
2009 - Desperate Escape
2008 - The Lost Treasure of the Grand Canyon / A Grand Canyon elveszett kincse
2008 - Stargate: Continuum  Csillagkapu: Folytonosság
2008 - Stargate: The Ark of Truth  Csillagkapu: Az igazság ládája
2007 - Mega Snake / Gyilkos kígyó
2007 - Judicial Indiscretion / Bizonytalan játszma
2006 - Under the Mistletoe / A fagyöngy alatt
2005 - Swarmed  / Rajzás - Az új faj
2003 - Sumuru / A kígyóistennő bolygója
2002 - Door to Door / Házról házra
2002 - All Around the Town / Ha kimondod a nevem
2001 - Suddenly Naked
2000 - Suspicious River / Gyanús folyó
2000 - Mr. Fortune's Smile
2000 - The Artist's Circle
1999 - Escape from Mars  / Menekülés a Marsról
1997 - The Call of the Wild: Dog of the Yukon / A vadon hívó szava
1995 - A Family Divided / Szemben az igazságszolgáltatással

Sorozatok:

Unspeakable (2018) - Will Sanders (8 rész)
2012-2017 - Saving Hope
2011 - Captain Starship
2011 - Flashpoint / Elit egység
2011 - Endgame  / Végjáték
2010 - Smallville
2010 - Tower Prep
2010 - The Good Guys
2009-2010 - Stargate: Universe  / Csillagkapu: Univerzum
2010 - Supernatural  / Odaát
2010 - Mr. Young
2009 - Sanctuary  / Génrejtek
2008-2009 - Burn Notice / Minden lében négy kanál
2004-2008 - Stargate: Atlantis  / Csillagkapu: Atlantisz
2007 - Eureka
2007 - 24
1997-2007 - Stargate SG-1 / Csillagkapu
2005 - CSI: Miami / Miami helyszínelők
2001-2003 - Andromeda  / Androméda
2002 - The Twilight Zone
2002 - Chris Isaak Show
1998-2000 - The Outer Limits  / Végtelen határok
1995 - University Hospital
1994 - Madison
1993 - The Commish / Mókás hekus
1993 - Highlander  / Hegylakó

 

Videójáték:

2013 - Stargate SG1: Unleashed

Színház szerepei:

1998 - Hamlet (Stanley Arts Theatre Club, Vancouver)
1995-1996 - Merchant of Venice / A velencei kalmár (Stratford Festival, Ontario)
1995-1996 - King Lear / Lear király (Stratford Festival, Ontario)
1995-1996 - Amadeus (Stratford Festival, Ontario)
1995-1996 - Macbeth (Stratford Festival, Ontario)
1995-1996 - The Merry Wives of Windsor / A windsori víg nők (Stratford Festival, Ontario)
1994 - Love's Labour's Lost (University of British Columbia)
1993 - Leonce and Lena / Leonce és Léna (University of British Columbia)
1993 - Love of the Nightingale (University of British Columbia)
1993 - You're a Good Man, Charlie Brown (University of British Columbia)
1993 - Wait Until Dark (University of British Columbia)
1993 - Dombey and Son / Dombey és fia (University of British Columbia)
1992 - Sure Thing / Biztos dolog (University of British Columbia)
1992 - Loot / Zsákmány (University of British Columbia)
1992 - Translations / Fordítások (University of British Columbia)
1992 - Hopscotch (University of British Columbia)
1992 - The Lion in Winter (University of British Columbia)
          

Rendező:

2001 - Stargate SG-1 

Forgatókönyvíró:

2003-2004 - Stargate SG-1 

Utolsó frissítés: 2018.04.20. 19:07 AmyVie által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace