Starity

Rina Sawayama

Rina Sawayama Rina Sawayama nemzetisége 14140. 6rajongó 2vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Rina Sawayama
 • Születési idő
 • 1990. augusztus 08.
 • Születési hely
 • Niigita, Japán
 • Foglalkozás
 • Énekesnő, modell, dalszerző
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • Barna
 • Szemszín
 • Barna
 • Csillagjegy
 • Oroszlán
 • Linkek
 • Twitter-oldal
 • Facebook-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Keanu Reeves Lady Gaga Elton John Charli XCX

Rina Sawayama életrajza

KEZDETEK, MAGÁNÉLET

1990. augusztus 16-án született Niigata városában, Japánban, majd öt éves korában családjával Angliába emigráltak. Londonban nőtt fel és él jelenleg is. A család eredeti tervei szerint visszatértek volna Japánba miután Rina betölti tizedik életévét, de végül a maradás mellett döntöttek. Szülei elváltak, így édesanyja egyedül nevelte Rinát. Kezdetben sok nehézsége adódott az angol nyelvvel, nem tudott kommunikálni a kortársaival és a tanáraival sem tökéletesen, de a popzene iránti rajongásával sikerült másokhoz kapcsolódnia. Egy interjúban elárulta, hogy Londonban felnőni az egyik legjobb dolog, ami történhetett vele, ugyanis a város rendkívül sokszínű, ami a különböző rasszokat illeti. Hogy megőrizze japán gyökereit, belemerült a japán musicalek világába. 16 évesen kezdte feltölteni popzene feldolgozásait a Myspace-re, valamint hip-hop bandát is alapított Lazy Lion néven. 17 éves korában tanára szexuálisan bántalmazta, ezért később szex-és párkapcsolati terápiára járt. A traumáról a "Your Age" című számában énekel.

Egyetemi éveit a cambridge-i Magdalene College-ben töltötte, ahol politikát, pszichológiát és szociológiát tanult. Politikatudományokból szerzett diplomát. 2020-ban online kurzust kezdett el az Oxford Egyetemen.

2018-ban, egy, a Broadly-vel folytatott interjú során vallotta be, hogy a saját neméhez vonzódik: "Mindig is lányokról szóltak a dalaim. Nem hiszem, hogy valaha is említettem fiúkat". Magát pánszexuálisnak vallja.

2017-ben felkerült a The Guardian és a Dazed "A 2017-es év 100 kultúrát meghatározó alakja" listáira is. Lady Gaga Rinát egy "kísérletező popzenei látnokként" írta le, aki "elutasítja a szabályok követését".

KARRIER

2013-2016: Kezdetek

A Where U Are kisfilmje mindössze 500 fontból készült 

Énekesnői karrierje 2013 februárjában, a "Sleeping in Waking" című számával indult el. Az év áprilisában az angol Make Mine kiadó gondozása alatt megjelent a kislemez vinyl változata új dallal, a "Who?"-val kiegészülve. Ezt követte a "Terror" című dal, melyet Halloween estéjén adott ki Riina művésznév alatt. Elmondása szerint kezdetben azért nem használta a teljes nevét, mert kényelmetlen volt számára a hosszúsága miatt. A világ 2015 júniusában hallhatott újra Rina felől, ekkor jelent meg ugyanis első videoklipje, mely a "Tunnel Vision" című számához készült. A 2016-os évben debütált következő kisfilmje, melyet Alessandro Kurr-ral közösen rendezett a "Where U Are" dalhoz. A szám az ember és a digitalizáció kapcsolatának témáját járja körbe. "Online a legjobb megszerkesztett énedet mutathatod és a túlmelegedő telefonod felvátja az emberi melegséget. A legfurcsább az egészben, hogy együtt vagytok, mégis nagyon egyedül." - mondta a dal kapcsán Rina. A kritikusok elismerően nyilatkoztak a dal R&B és pop hangzásvilágáról.

2017-2020: Rina & Sawayama

Jelenet az Ordinary Superstar klipjéből

2017 márciusában megjelent "Cyber Stockholm Syndrome" kislemeze, melynek jelentéséről így nyilatkozott: "A digitális világ menedéket, létfontosságú támogató kapcsolati hálót és menekülést nyújthat. Erről szól a dal: pesszimizmus, optimizmus, szorongás és szabadság."

Ezt követték "Alterlife" és "Tunnel Vision" című dalai, valamint debütáló EP-lemeze, a Rina. Az énekesnő ekkor még egyetlen kiadóval sem állt szerződésben, így elmondása szerint három évig kellett dolgoznia azért, hogy összegyűjtsön elég pénzt az EP kiadásához. A The Guardian "frissítő és modern" jelzőkkel illette a korongot, míg az angol Pitchfork egyenesen az év legjobb pop és R&B albumának minősítette a lemezt.

2018 februárjában kiadta "Valentine" című számát, júniusban pedig videoklipet az "Ordinary Superstar"-hoz. Augusztusban megjelent a "Cherry", melyben nyíltan felvállalja vonzódását saját neméhez. A 2018-as év végén útjára indult Ordinary Superstar elnevezésű turnéja, melynek keretén belül eljutott az Egyesült Államokba és Kanadába is, Anglia mellett. 2019-ben Charli XCX-szel turnézott Anglia-szerte. Ebben az évben debütált színésznőként: kisebb szerepet kapott a Turn Up Charlie című komédia sorozatban.

Fotó a Time Out magazin számára (2020)

2020-ban csatlakozott a Dirty Hit kiadóhoz, majd gondozásuk alatt kiadta nu metal, heavy metal és pop elemekkel átitatott "STFU!" című számot. Ezt követte a "Comme des Garçons (Like the Boys)", ami a 2000-es évek dance számai előtt tiszteleg. A harmadik kislemeznek debütáló stúdióalbumára a 2000-es évek R&B stílusát és rockot ötvöző "XS" című számot választotta, mely március 2.-án jelent meg. Ezt követte májusban a "Chosen Family" kislemez. Első stúdióalbuma, a Sawayama végül április 17-én került a boltok polcaira és széleskörű elismerésben részesült. 2020 júniusában otthoni stúdiójában elkészítette Lady Gaga "Dance in the Dark" dalának átdolgozott változatát az europop hangzásvilágot nu metalra cserélve.

2020 júliusában közösségi oldalán keresztül kijelentette, hogy mivel nem rendelkezik brit állampolgársággal, nem jogosult a BRIT Awards és a Mercury Prize díjaira. Ezt követően a #SawayamaIsBritish (magyarul: Sawayama brit) hashtag elterjedt az angol X-en (akkori Twitteren). Rina többek között megszerezte Elton John online támogatását is. A Brit Hanglemezgyártók Szövetsége (British Phonographic Industry, BPI) végül később megváltoztatta a szabályokat, így mindenki, aki az országban maradt, jelölhető a díjakra. 

Debütáló előadása az amerikai televízióban

2020. október 26-án debütált az amerikai televízióban, méghozzá Jimmy Fallon The Tonight Show-jának vendége volt, ahol előadta "XS" című számát. Következő hónapban kiadta "Lucid" című dalát, melynek producere a BloodPop volt, akivel Lady Gaga is dolgozott korábban. December 4.-én megjelent debütáló albuma deluxe verziója.

2021-jelenleg: Hold the Girl és John Wick

2021 áprilisában elkészítette a "Chosen Family" duettváltozatát Elton Johnnal. Augusztusban felkerült a Newsweek Japan "100 világ által elismert japán származású személy" listájára. Szeptember harmadikán jelent meg Lady Gaga "Free Woman" számához készített remixe és Gaga remixalbumán, a Dawn of Chromaticán is helyet kapott. Ebben az évben kezdett el dolgozni második albumán. Novemberben a The Dynasty Tour elnevezésű turnéra indult, mellyel Sawayama című korongját népszerűsítette. 2022. január 27-én jelent meg Charli XCX-szel közös száma, a "Beg for You". Március 31-én ismét egy kollaboráció debütált, méghozzá a brazil Drag Queen-nel, Pabllo Vittar-ral közös "Follow Me".

This Hell című dalával visszaszól azoknak, akik szerint saját nemhez vonzódni bűn (2022)

Második stúdióalbuma, a Hold the Girl 2022. szeptember 16-án került a nagyvilág elé. Rina elmondása szerint az albumot inspirálta többek között az, hogy egy érzelmileg megterhelő időszakot hagyott maga mögött. Terápiára járt, hogy megtanulja kezelni komplex érzelmeit, s ez késztette arra, hogy a zene által fejezze ki ezeket. Továbbá azt is elárulta, hogy nagy löketet adott neki a korong elkészítésében Taylor Swift Folklore című albuma, ugyanis nagyon vonzotta az ötlet, hogy Taylor-hoz hasonlóan ő is kitalált történetekről írjon dalokat, miközben saját érzelmeit is beleszövi.

Szintén szeptember 16-án látta meg a napvilágot a "Frankenstein" című single, melyről így nyilatkozott: "Arról szól, hogy valaki újra talpra állít, amikor össze vagyok törve. Darabokban vagyok, mielőtt valaki újra összeszerelne. Ez egy nagyon emberi és valós élmény, egy új énemnek a megalkotása."

Elton Johnnal lépett fel a Glastonbury Fesztiválon (2023)

Az album első kislemeze a "This Hell", melyet még a korong megjelenése előtt kiadott, május 18-án, ahogy a második kislemez, a "Catch Me in the Air" is korábban debütált, egészen pontosan június 27-én. A címadó dal július 27-én, a "Phantom" augusztus 25-én, a "Hurricanes" szeptember 12-én került kiadásra.

Filmszínésznőként 2023 márciusában debütált. Jimmy Fallon esti beszélgetőműsosorában elmondta, hogy telefonhívást kapott a John Wick filmsorozat rendezőjétől, aki látva az "XS" és a "Bad Friend" számához készült videoklipeket, szerepet ajánlott neki a film negyedik részében. Miután azt elfogadta, egy öt hetes tréningen kellett résztvennie, amely elengedhetetlen volt a harcjelenetekhez való felkészüléshez. Rina játéka a filmben pozitív visszhangot váltott ki a nézőkben és kritikusokban egyaránt. A hivatalos leírás szerint egy Akira nevű lányt alakított, aki apjával közösen összeáll John Wick-kel, hogy segítsenek megküzdeni neki a bérgyilkosokkal. Keanu Reeves, aki John megformálója, Rinát "lelkesnek" jellemezte a forgatás alatt és elmondása szerint nagyon jól játszik a filmben. Az énekesnő dalt is írt a filmhez, mely az "An Eye for An Eye" címet kapta.

A brit Vogue 2024 márciusi számának címlapján olyan ikonikus nők mellett szerepelt, mint Jane Fonda, Salma Hayek, Oprah Winfrey, Serena Williams, Cindy Crawford, Naomi Campbell, Miley Cyrus és Dua Lipa.

A John Wick című filmben, mint Akira 

-LeerdammerGirl-

SOROZATOK

2019: Turn Up Charlie - Layla Valentine (2 epizód)

FILMEK

2023: John Wick: 4. felvonás - Akira

ALBUMOK

Sawayama (2020)

Hold the Girl (2022)

 

EP-LEMEZEK

RINA (2017)

 

KISLEMEZEK

Phantom (2022)

Hurricanes (2022)

Hold the Girl (2022)

Catch Me in the Air (2022)

This Hell (2022)

Frankenstein (2022)

Lucid (2020)

Bad Friend (2020)

Chosen Family (2020)

XS (2020)

Comme des Garçons (Like the Boys) (2020)

STFU! (2020)

Flicker (2018)

Cherry (2018)

Valentine (2018)

Ordinary Superstar (2018)

Tunnel Vision (2017)

Alterlife (2017)

Cyber Stockholm Syndrome (2017)

This Time Last Year (2016)

Where U Are (2015) 

Sleeping in Waking (2013)

Utolsó frissítés: 2024.06.03. 17:05 LeerdammerGirl által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace