Starity

Rowan Atkinson

Rowan Atkinson Rowan Atkinson nemzetisége 345. 1597rajongó 152vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 96%
 • stílus: 91%
 • szimpátia: 94%
 • Születési név
 • Rowan Sebastian Atkinson
 • Becenév
 • Rubber face [Gumiarc], Mr. Bean
 • Születési idő
 • 1955. január 06.
 • Születési hely
 • Consett, Egyesült Királyság
 • Foglalkozás
 • humorista, komikus, színész, rendező, producer
 • Családi állapot
 • elvált, 2 gyermek
 • Partner
 • Louise Ford
 • Magasság
 • 180 cm
 • Eredeti hajszín
 • barna
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Bak
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Claudia Schiffer Denise Richards Gillian Anderson Ivana Milicevic Keira Knightley Linda Cardellini Sarah Michelle Gellar Shannon Elizabeth Laura Linney Sally Field Alan Rickman Billy Bob Thornton Freddie Prinze Jr. Hugh Grant John Cleese Liam Neeson Patrick Swayze Pierce Brosnan Seth Green Emma Thompson January Jones Isla Fisher Heike Makatsch Colin Firth Bill Nighy Hugh Dancy Maggie Smith Willem Dafoe Martine McCutcheon Matthew Lillard Andrew Lincoln Breckin Meyer Whoopi Goldberg Kris Marshall Thomas Brodie-Sangster Lúcia Moniz Jim Broadbent Olivia Olson Martin Freeman

Rowan Atkinson életrajza


Korai évek 

1955. január hatodikán látta meg a napvilágot Consett-ben, Country Durham-ben, Anglia területén. A szülők legfiatalabb gyermeke. Édesapja, Eric Atkinson farmerként és cégvezetőként tevékenykedett, édesanyja pedig Ella May (szül. Bainbridge), akik 1945. június 29-én kötöttek házasságot. Kisöccse, Paul korán elhunyt, rajta kívül a szülőknek született még két gyermeke, Rodney (közgazdász) és Rupert. Farmon nőtt fel, és anglikán vallásban nevelkedett. Már egészen fiatal korában megmutatkozott az autók iránti szeretete. 

Tanulmányai 

A Durham Choristers előkészítő iskolában tanult, mielőtt a St. Bees Iskolába, majd a Newcastle-i Egyetemre került volna. Az egyetemen elektrotechnikai diplomát szerzett. 1975-ben az oxfordi Queen’s College-n folytatta tanulmányait, ahol villamosmérnöki oklevélre tett szert. 2005-ban az intézmény tiszteletbeli tagjává vált. Édesapja is ebben az iskolában tanult. 

Karrier 

Rádiósként 

1976 augusztusában az Edinburgh-i Fringe Fesztiválon volt jelen, itt fedezte fel őt a brit közszolgálati adó és a BBC is. Így 1979-ben a BBC Radio 3-höz került, aholis a The Atkinson People című komédiaműsorban szerepelt. A sorozatot Richard Curtisszel írták közösen, a produceri munkálatokat pedig Griff Rhys Jones végezte.

 

A Fekete Viperában Edmund hercegként

Televízió 

Az egyetem után Angus Deayton-nel turnézott, majd egy televíziós műsort forgattak. A show sikere után 1979-ben a London Week Television-hoz került, ahol a Canned Laughter nevű műsorban szerepelt. Ezt követően a BBC Not the Nine O’Clock News műsorát vezette. 1983-ban a Not the Nince O’Clock sikerének köszönhetően a The Black Adder/Fekete Vipera című szitkomédia főszereplője lett, melyet Richard Curtisszel írtak közösen. A sorozat az angol történelmet parodizálta a középkortól az 1. világháborúig. Három év elteltével, részben költségvetési aggályok miatt, egy másik sorozatot közvetítettek, melyet ezúttal Curtus és Ben Elton írt. 1986-ban jelent meg a Blackadder II, melyet a Blackadder the Third és a Blackadder Goes Forth követett, utóbbi az első világháború idején játszódott. A Blackadder-sorozat a BBC egyik legsikeresebb szitkomédiasorozata volt, melynek a fent említetteken kívül speciális, ünnepi kiadásai is megjelentek (például Blackadder’s Christmas Carol, Blackadder: The Cavalier Years, Blackadder: Back & Forth). A Balckadder Goes Forth végső jelenetét a kritikusok „merésznek és erősnek” nevezték.

1988-ban az Oscar-díjas The Appointments of Dennis Jennings nevű rövidfilmben szerepelt. 1995 és 1996 között a The Thin Blue Line nevű szitkomédiában volt látható, mint Raymond Fowler (a történet egy rendőrállomáson játszódik). 1999-ben orvost alakított a The Curse of Fatal Death című filmben, a Doctor Who speciális kiadásában. A 2002-es évben a Scooby-Doo-ban játszotta a főgonoszt. 2003-ban megkapta Johnny English szerepét az azonos című akciófilmben, mely a klasszikus kémtörténetek, így például James Bond kalandjainak paródiája. Szintén ebben az évben szerepelt az Igazából szerelem című karácsonyi romantikus filmben, mint Rufus. 2005-ben az Eltakarítónőben játszott Patrick Swayze oldalán. 2011 júliusában a Top Gear autós műsorban vendégeskedett. A showban egy Kia Cee’d típusú autót vezetett, körideje pedig 1:41.1 lett. Ez évben jelent meg a Johnny English második része. 2012 nyarán Londonban, az Olimpia nyitóünnepségén volt jelen Mr. Beanként. 2015-ben megkapta VIII. Henrik szerepét Horrible Histories-ben, egy epizód erejéig alakította a karaktert. A 2016-os évben Jules Maigret bőrébe bújhatott a Maigret című filmsorozatban, melynek eddig összesen négy része jelent meg: a Maigret's Dead Man és a Maigret Sets a Trap 2016-ban, valamint a Maigret in Montmartre és a Maigret: Night at the Crossroads 2017-ben. A 2017-es évben láthattuk továbbá a Red Nose Day Actually minisorozaban Rufusként. Legújabb filmje Johnny English harmadik része, melynek 2018. október 5-én volt a premierje. Ebben az évben Snoop Dogg és Olly Mursh közös dalának klipjében is láthattuk. 2019-ben az One Red Nose Day And a Wedding című rövidfilmben szerepelt Lily James és Hugh Grant oldalán. 

A James Bondot is leköröző Johnny English

Mr. Bean

Az áttörő sikert azonban a legendás Mr. Bean megformálása hozta meg számára. A műsor újév napján, 1990-ben volt látható először a képernyőkön, mégpedig egy fél órás miniműsorként a Thames Televisionnál. Érdekes, különc karaktere, nevetséges arcmimikái  meghozták számára a várva várt sikert. Az azóta Gumiarcként elhíresült Bean-t megformáló Rowan azt nyilatkozta, hogy Jacques Tati karakere, Monsieur Hulot volt számára az inspiráció. A sorozat 1990-től 1995-ig futott. 1997-ben Bab úr filmet kapott, melynek a Bean - Az igazi katasztrófafilm címet választották. Ezt követte a Mr. Bean nyaral, melyet 2007-ben vetítettek először. 

2011 vége felé a színész bejelentette, hogy nem bújik többet Mr. Bean bőrébe, mert túl öregnek érzi magát a felnőtt testbe zárt gyermek megformálásához. „Bár nem tagadom, örök gyermek vagyok, akit egy felnőtt testébe zártak, úgy érzem, testileg és lelkileg is kiöregedtem Mr. Beanből […] Mr. Bean valójában kortalan és örökifjú figura, és valljuk be, én minden vagyok, csak kortalan és örökifjú nem." - nyilatkozta egy interjúban. Mindezek ellenére végleges búcsút mégsem vehettünk a figurától, ugyanis 2014-ben a Snickers reklámjában, 2015-ben a Red Nose Day jótékonysági műsorban, 2017-ben pedig a Huan Le Xi Ju Ren és a Top Funny Comedian: The Movie című filmekben újból feltűnt. 2018-ban ismételten Mr. Bean bőrébe bújt a színész; Karácsony és Halloween alkalmából vicces videók kerültek fel a YouTube-ra.

Gumiarcból mára már ikon vált

Színház 

1979-ben a The Secret Policeman’s Ball című darabban szerepelt Londonban, az Amnesty International számára. 1980-ban egy négy hónapos turnét vállalt az Egyesült Királyság területén. A színpadi felvételeket később Belfastban adták ki. 1984-ben a The Nerd című komédiában volt látható, mégpedig az akkor mindössze tíz éves  Christian Bale mellett. A londoni Aldwych Színházban is játszott; olyan darabokban szerepelt, mint a Sneeze vagy az Other Stories. 2009-ben az Oliver! című musicalben kapott szerepet, mely Charles Dickens Oliver Twist regényén alapul. Fagint keltette életre, s eme alakításáért Olivier-díjra is volt jelölve. 2013 februárjában egy 12 hetes produkcióban játszott a Wyndham's Theatre-ben, Londonban. 

Magánélet 

1990 februárjában házasságot kötött Sunetra Sastry-vel. Két gyermekük született, Ben és Lily. A pár 1980-ban találkozott először, mikoris Sunetra a BBC-nél dolgozott sminkesként. 2014-ben külön költöztek, 2015. november 10-én pedig elváltak. Egyes források szerint Rowan 2014-től Louise Forddal randevúzik. 

2001 márciusában, miközben egy kenyai ünnepnapra utazott, magángépének pilóta elájult. Szerencsére a színész sikeresen fenntartotta a repülőgépet a levegőben, amíg a pilóta magához nem tért, és el tudta juttatni a repülőt a Nairobi Wilson’s Airport-ra. 

Feleségével 25 évig voltak házasok

Politika 

~ 2005 júniusában egy olyan koalíció vezetője volt, mely a brit parlamentnek írt levelet azzal a céllal, hogy alaposan átvizsgálják a vitatott vallási gyűlölettörvényt. 

~ 2009-ben bírálta a homofób intézkedéseket. Azt nyilatkozta, hogy a Lordok Házának ezek ellen kellene szavaznia.

Írta: LeerdammerGirl. Másolása tilos!

Filmek
1982  Fundamental Frolics - önmaga
1983  Dead on Time - Bernard Fripp   
1983  Never Say Never Again/James Bind: Soha ne mondd, hogy soha! - Nigel Small-Fawcett
1989  The Appointments of Dennis Jennings - Dr. Schooner   
1989  The Tall Guy - Ron Anderson   
1990  The Witches - Mr. Stringer   
1993  Hot Shots!    
1994  Four Weddings and a Funeral -  Gerald
1994  The Lion King/ Oroszlánkirály - Zazu (hang)
1997  Bean - Az igazi katasztrófafilm - Mr. Bean
2000  Maybe Baby - Mr. James   
2001  Rat Race - Enrico Pollini   
2002  Scooby-Doo - Szörnyek póráz nélkül - Emile Mondavarious   
2003  Johnny English - Johnny English
2003  Love Actually/Igazából szerelem - Rufus   
2005  Keeping Mum/ Az eltakarítónő - Reverend Walter Goodfellow   
2007  Mr. Bean's Holiday/Mr. Bean nyaral - Mr. Bean   
2011  Johnny English Reborn - Johnny English   
2017  Huan Le Xi Ju Ren - Mr. Bean (kámeaszerep)
2017  Top Funny Comedian: The Movie - Mr. Bean
2018   Johnny English Strikes Again/ Johnny English újratöltve - Johnny English 

2019  One Red Nose Day And a Wedding - Gerald atya (rövidfilm) 

Sorozatok
1979  Canned Laughter - Robert Box   
1979  The Secret Policeman's Ball   
1979-1982  Not the Nine O'Clock News   
1980  Peter Cook & Co   
1980  The Innes Book of Records       
1981  The Secret Policeman's Other Ball   
1983  The Black Adder/Fekete Vipera -  Edmund herceg
1986  Blackadder II - Edmund, Lord Blackadder   
1986  Saturday Live - önmaga
1987  Blackadder the Third - Edmund Blackadder
1988  Blackadder: The Cavalier Years - Sir Edmund Blackadder   
1988  Blackadder's Christmas Carol - Ebenezer Blackadder   
1989  Blackadder Goes Forth - Edmund Blackadder kapitány   
1990-1995  MrBean - Mr. Bean   
1991  Bernard and the Genie - Bernard főnöke   
1991  The Driven Man - önmaga
1992  Rowan Atkinson Live - önmaga
1992  Funny Business - Kevin/narrátor
1992  A Bit of Fry & Laurie   
1992  Laughing Matters - önmaga
1995–1996  The Thin Blue Line - Raymond Fowler   
1999  Blackadder: Back & Forth - Lord Blackadder/III. Edmund király/ Centurion Blaccadius (film)
1999  Doctor Who and the Curse of Fatal Death - orvos   
2001  Popsters - Nasty Neville   
2015-2016  Mr. Bean - Mr. Bean (rajzfilm; hang)
2003  Lying to Michael Jackson - Martin Bashir   
2005  Spider-Plant Man - Peter Piper/Spider-Plant Man   
2010  Bondi Rescue - Mr. Bean
2012  The Olympics Opening Ceremony - Mr. Bean   
2015  Horrible Histories - VIII. Henrik
2016-2017  Maigret - Jules Maigret   
2017  Red Nose Day Actually - Rufus

2018-2019 Handy Bean - Mr. Bean 

Reklámok
1980  Kronenbourg 1664
1983  Appletiser - Fisherman
1989  Give Blood - orvos
1991–1997  Barclaycard - Richard Latham
1994  REMA 1000 - Mr. Bean
1997  M&M's - Mr. Bean
1999  Nissan Tino - Mr. Bean
2014  Snickers - Mr. Bean

2017 British Airways - Mr. Bean

Színház
1981  Rowan Atkinson in Revue (Globe Theatre)   
1984  The Nerd - Willum Cubbert (Aldwych Theatre)
1986  Rowan Atkinson at the Atkinson (Atkinson Theatre)
1988  The Sneeze (Aldwych Theatre)
2009  Oliver! - Fagin   
2013  Quartermaine's Terms - St. John Quartermaine (Wyndham's Theatre) 

Utolsó frissítés: 2019.11.26. 20:08 LeerdammerGirl által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace