Starity

Siobhán Donaghy

Siobhán Donaghy Siobhán Donaghy nemzetisége 8943. 37rajongó 1vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 100%
 • stílus: 100%
 • szimpátia: 90%
 • Születési név
 • Siobhán Emma Donaghy
 • Becenév
 • Shiv, Sio
 • Születési idő
 • 1984. június 14.
 • Születési hely
 • London, Anglia
 • Foglalkozás
 • énekesnõ
 • Családi állapot
 • hajadon
 • Partner
 • nem publikus
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • vörös
 • Szemszín
 • barna
 • Csillagjegy
 • Ikrek
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Heidi Range Keisha Buchanan Mutya Buena

Siobhán Donaghy életrajza

Siobhán Emma Donaghy ír származású, angol énekesnő, dalszerző, dalszövegíró. A Sugababes együttes egyik alapítója, vagyis az eredeti együtteshez tartozott Mutya Buena és Keisha Buchanan mellett. 2001-ig volt az együttes tagja, utána két szólóalbumot és öt kislemezt adott ki, melyek promóció hiányában nem hoztak kiemelkedő sikert a fiatal énekesnőnek.

KORAI ÉVEK
Siobhán Londonban született, két nővére van, Bevin és Róisín, akik sminkmesterek. Az ickenhami Douay Martyrs Schoolban tanult, majd tinédzserkorában az All Saints menedzsere (Ron Tom) fedezte fel, aki később a Sugababes útjait is egyengette.

SUGABABES (1998-2001)
Donaghy és Buena már a stúdióban dolgoztak, mikor csatlakozott hozzájuk Mutya legjobb barátnője, Keisha Buchanan is. Így alakult meg a trio. Ron Tom a 'the Sugababies' nevet találta ki számukra először, majd egy éven belül a London Records szerződést ajánlott számukra, ekkor kezdték magukat Sugababesnek hívni. Első kislemezük az Overload volt, mely nagy sikereket ért el a szigetországban, BRIT Award jelölést hozva a lányoknak. A listákon a 6. helyig jutottak, de Németországban a 3., míg Új-Zélandon a 2. helyet tudhatták magukénak. Első nagylemezük a One Touch címet kapta, a dalok nagy részének írásában a három lány is aktívan közreműködött. Még három sikeres kislemezük jelent meg az Overload után; New Year, Run For Cover, Soul Sound.

Siobhán állítása szerint soha nem jöttek ki jól Keishával, ezért hagyta ott végül az együttest, miután a sok szekálás és bántás miatt depressziós lett. Egy a The London Papernek adott interjúban Donaghy elmondta, hogy "nehéz otthagyni egy együttest és szólókarrierbe kezdeni. Nagyon jó okom volt rá hogy eljöjjek, és soha egy percig sem akartam oda visszamenni." Mutyával azonban mindennek ellenére a mai napig jó viszonyt ápol.

Miután mindhárom eredeti tag kilépett az együttesből, szóba került az eredeti felállás visszaállítása, 2010. márciusában pedig Buena hivatalos kérelmet nyújtott be, hogy levédesse a Sugababes nevet az eredeti tagok nevére íratva.

REVOLUTION IN ME (2003-2004)
Siobhán dalokat kezdett írni, hogy kigyógyuljon depressziójából, ebben pedig Cameron McVey, korábbi producerük volt segítségére. Siobhán eleinte Shanghai Nobody néven kezdett fellépni, mivel nem akart az a lány lenni, aki kilépett a Sugababesből. 2003. márciusában jelentette meg első kislemezét, a Nothing But Songot, mely viszonylag ismeretlen maradt. Második kislemeze és egyben első videoklipje az Overrated volt, melyet már mégis saját nevén adott ki. Az Overrated a 19. helyig jutott az Egyesült Királyságban, harmadik kislemeze, a Twist Of Fate pedig az 52. helyre volt elég. A debütáló album a Revolution in Me címet kapta és 2003. szeptember 29.-én jelent meg a London Records gondozásában, melyen mind a 12 dal írásában közreműködött az énekesnő. A lemez megjelenését követően a lemezlisták 117. helyen nyitott. Siobhán egy negyedik kislemez kiadását is tervezte, mely az Iodine lett volna, de valamiért ez nem történt meg. Az album főleg promóció hiányában csúnya bukás lett, alig 10.000 darab fogyott belőle, annak ellenére, hogy jó kritikákat kapott.

GHOSTS és RENT (2007-2009)
Siobhán első lemeze után közös megegyezés alapján búcsút vett a London Recordstól. Ezután újabb lemezt készített kiadó nélkül, melyet később az EMI csoport része, a Parlophone karolt fel és adott ki. Hivatalos MySpace oldalán népszerűsítette az énekesnő a Ghosts című dalt, mely 2007 februárjában jelent meg bakelitlemez formájában. A két dalt tartalmazó promóciós lemezen a Don't Give It Up is szerepelt, mely az első kislemez lett. Az ehhez készült videoklipet több városban forgatták, így Marrakech-ben, Essaouirában és El Jadidában (Marokkó) is, emellett pedig a hegyekben. A megjelenést követő héten a kislemez a digitális letöltések alapján a 72. helyen debütált, a fizikai maxi megjelenése után pedig elérte a 45. pozíciót. A második kislemez a So You Say lett, mely az Egyesült Királyságban 76. volt a listákon. Maga az album a Ghosts címet kapta és 2007. június 25.-én jelent meg. Ez az album több promóciót kapott, mint az előző, az mégis csak a 92. helyig juttatta. A kritikusok kiváló kritikákkal illették, többen az év popalbumának kiáltották ki, ennek ellenére nem ért el sikereket. Ez részben talán annak is köszönhető, hogy a kiadás utáni héten hibás lemez került a boltokba, ugyanis a korong nem tartalmazta a zenét. Az énekesnő közben megkapta első színházi szerepét is. 2007. október 2-ától Siobhán látható volt a londoni West Enden található Duke of York's Színház RENT című előadásában, melyet William Baker rendezett.

SZÜNET (2009-2011)
2009-ben, miután Ghosts című albumát az interneten egyöntetűen mindenidők legalulértékeltebb lemezévé választották, a We7 nevű zenével foglalkozó weboldalnak azt nyilatkozta, hogy "nem tervezi a jövőben újabb album kiadását, mivel a zeneipar üzleti oldala épp elég ahhoz, hogy távol tartsa őt az egésztől." Majd hozzátette: "Ettől eltekintve persze, ha a jövőben tele leszek ötletekkel és tapasztalatokkal, melyeket a zenén keresztül szeretnék megosztani, akkor visszatérek." 2009-ben az énekesnő közreműködött a Square1 Styfling című dalában, melyet Silvio Pacini szerzett. Később egy interjúban azt mondta, újra dolgozik, de nem biztos benne, mikor jelentet meg új zenét. Eközben a Mattafix Signs of a Struggle és a Morcheeba The Antidote című albumán háttérénekesként szerepelt. Egyik közeli ismerőse nemrégiben megerősítette egy internetes fórumon, hogy az énekesnő él és virul, egy médiacégnél dolgozik és tökéletesen elégedett az életével.

MUTYA KEISHA SIOBHAN (2012)
Az eredeti trió, vagyis Mutya, Keisha és Siobhan, akik anno megalapították a Sugababest, majd sorban kiléptek az együttesből, úgy döntöttek, hogy ismét megpróbálják együtt. Siobhan azt nyilatkozta, hogy nem akart újra önálló projektbe kezdeni, viszont nagyon izgatott, hogy újra a lányokkal dolgozhat. Tehát a trió hamarosan új albummal jelentkezik.

ÉRDEKESSÉGEK:
A Shanghai Nobody álnév a Siobhan Donaghy anagrammája.
A Revolution In Me album booklet 8 alternatív borítót tartalmaz, így nincs hivatalos lemezborító.
Több olyan dala is van, melynek címe nem hangzik el az adott szám dalszövegében.
Suasex című dalában egy spanyol telefonos beszélgetés hallható, melyben iskoláról beszélnek.
Miután a Parlophone-hoz szerződött, a kiadó megvette első albumának jogait.
Nevét 'Shivawn Donahi'-nak kell ejteni.
Siobhán zenéjét elsősorban a Cocteau Twins, Kate Bush, és Shakespears Sister inspirálják.
Siobhán zenéje kísérletező popzene, mely nem sűríthető sem a mainstream pop, de az alternative pop kategóriába sem.

VIDEOKLIPEK:

Sugababes
Overload
Soul Sound
New Year
Run For Cover

Siobhán Donaghy
Overrated
Twist Of Fate
Don't Give It Up
So You Say

ALBUMS

SUGABABES - ONE TOUCH (2000)
1. Overload
2. One Foot In 3. Same Old Story 4. Just Let It Go 5. Look At Me 6. Soul Sound 7. One Touch 8. Lush Life 9. Real Thing 10. New Year 11. Promises 12. Run For Cover

SIOBHAN DONAGHY - REVOLUTION IN ME (2003)
1. Nothing But Song
2. Man Without Friends 3. Overrated 4. Little Bits 5. As You Like It 6. XY 7. Suasex 8. Twist Of Fate 9. Faces 10. Dialect 11. Revolution In Me 12. Iodine
B-Sides: Instances, Those Anythings, Thus Far, I Don't Know Why, I'm Glad You're Mine

SIOBHAN DONAGHY - GHOSTS (2007)
1. Don't Give It Up 2. So You Say 3. There's A Place 4. Sometimes 5. 12 Bar Acid Blues 6. Make It Right 7. Coming Up For Air 8. Goldfish 9. Medevac 10. Halcyon Days 11. Ghosts
iTunes Exclusive Tracks: 12. Man On A Mission 13. Re-Offend
B-Sides: Givin' In, Don't Take Me Back

Közreműködések:
Styfling
(Square1 feat. Siobhan Donaghy) (2009)

Kiadatlan dalok:
Carpe Diem, Crime Of Passion, Hard To Say, Last Request, Obscured By Clouds, Fickle

Utolsó frissítés: 2012.09.23. 01:01 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace