Starity

Szűcs Krisztián

Szűcs Krisztián Szűcs Krisztián nemzetisége 17076. 4rajongó 0vélemény

Szűcs Krisztián életrajza

Szűcs Krisztián a Heaven Street Seven (röviden a HS7) frontembere.

 

Heaven Street Seven:


A zenekart Szűcs Krisztián és Németh Róbert, valamint Orbán Gyula és Kiss Endre alapította 1995-ben, az esztergomi Vitéz János Tanítóképző Főiskolán. Első lemezük magánkiadásban jelent meg. Egy évvel később csatlakozott Balczer Gábor, majd Kiss Endre elhagyta az együttest. 1997-ben az MTV is játssza Wallflower c. klipjüket. 1998-ban a Budapest Dolls c. lemezen először jelennek meg nem angol nyelvű dalaik, a zenekarhoz csatlakozik Takács Zoltán, alias Jappán. 2004 tavaszán tagcserét követően a zenekar új gitárosa Ábrahám Zsolt lett. Működésük 20. évében jelentették be, hogy 2015 augusztusában tartják búcsúkoncertjüket.

 

Aktív évek: 

1995.

Több éves tervezgetés, "teaházi akusztikus zenélgetés" és a kollégium női zuhanyzójában rögzített barkácsfelvételek után megalakul a Heaven Street Seven. Az alapító tagok Szűcs Krisztián és Németh Róbert (főiskolai évfolyamtársak Esztergomban) valamint Orbán Gyula és Kiss Endre (korábban együtt zenéltek a paksi Houdinis zenekarban). Ez év nyarán - Stuttgartban, Bernhard Hahn hangmérnök baráti segítségével - elkészül a debütáló anyag, a Tick Tock No Fear, mely az év őszén jelenik meg magánkiadásban. Az első komolyabb koncertek. Start.

1996.

1995. őszétől, az ugyancsak houdinis-es múltú Balczer Gábor csatlakozása után már öttagú a zenekar. \'96 nyarán elkészül a Goal című lemezanyag, ám kiadó még nincs. Az év őszén Kiss Endre elhagyja a HS7 kötelékét.

1997.

Mindenféle kiadókeresések után a Heaven Street Seven leszerződik a Warner Music Hungary frissen alakult 1G Records nevű cégével. Boltokba kerül a Goal című lemezanyag. Elkészül a zenekar első komoly klipje a Wallflower című dalhoz, mely klip szerepel az MTV műsorában is. Néhányan azt hiszik, hogy a HS7 egy hazánkba tévedt ausztrál vagy amerikai zenekar. Nem az.

1998.

Friss dalpark állt össze. A viccesen szokásosnak nevezhető nyári Stuttgarti stúdiózás nyomán, immár harmadik ízben Bernhard Hahn stúdiójában, - a Quimby-s Balanyi Szilárd átmeneti közreműködésével - elkészül a Budapest Dolls című lemezanyag. Komoly fordulat a zenekar életében: ez a lemez tartalmazza az első magyar nyelvű dalokat, melyek közül kettő - a Hiphop mjúzik és a Valami - afféle hazai slágerecskévé izmosodik. \'98 őszén a zenekar intenzív billentyűskeresés után megtalálja Takács Zoltánt, azaz Jappánt.

1999.

Tulajdonképpen átmeneti év, készülnek az új dalok, mégis, van egy kiemelkedő esemény: a zenekar az REM (és a dEUS) előtt játszik a Kisstadionban. Peter Buck lemezt kér a Hevenyesektől. Kap. Mike Mills is kér, de neki már nem jut.

2000.

2000. tavaszán boltokba kerül a HS7 első teljes egészében magyar nyelvű lemezanyaga, a Cukor. A Neo-duó produceri támogatásával elkészített Cukor a zenekar "áttörést" jelentő albuma, rajta a Heaven Street Seven olyan közismert slágerei, mint a szívhez szóló Hol van az a krézi srác, a táncos Mozdulj, vagy a pörgős Sajnálom. A Krézi srác nem kisebb tettet visz véghez, minthogy a lemez megjelenése hónapjában vezeti a magyar rádiós játszási listát. Hasonlót alternatívnak nevezett hazai zenekar azóta sem produkált. A HS7 valójában innentől számít országosan igazán ismert és elismert zenekarnak, sikeres klubkoncertekkel és fontos fesztiválfellépésekkel. A zenekar négyszámos, a Cukor dalaira épülő angol nyelvű EP-jét, a White Lies In Hi-Fi című korongot az angol Record Collector a hónap kislemezévé választja.

2002.

Elkészül a zenekar addigi leghosszabb, legszerteágazóbb, legösszetettebb albuma, a Kisfilmek a nagyvilágból. Az albumon olyan emlékezetes számok találhatóak, mint az albumelőzetes, keserédes Éjszaka, a kuplés Dél-Amerika (melynek rajzfilmes klipjét Gróf Balázs készítette), az ugrálós Ezután vagy az epikus Régi nóta.

2003.

A HS7 a Sziget Fesztivál Nagyszínpadán a hazai zenekarok fősávjában lép fel a Fun Lovin Criminals előtt.

2004.

Másfél év stúdiómunka után elkészül a zenekar korábbi, "próbatermi" hangása felé visszakanyarodó, "karcosabb" irányba törekvő Szállj ki és gyalogolj. Rajta olyan dalok, mint az Ez a szerelem, a Hangerő, a Csízbörger vagy a Taposs a szívemen. A zenekar ezért az albumért - már a következő év elején - 2005. tavaszán a MAHASZ Fonogram-díját kapja, az Év rockalbuma kategóriában. A lemez megjelenése után a HS7 és Balczer Gábor gitáros útjai elválnak. Helyére egy évtizedes jóbarát, a szegedi Időrablókból és a Neo-ból ismert Ábrahám Zsolt kerül. Az új felállású HS7 már a 2004-es év őszén új dalok írásába kezd.

2005.

Ahogy már említettük: a Száll ki és gyalogolj ez év tavaszán az Év rockalbuma kategóriában MAHASZ Fonogram-díjat nyer. Az év decemberében megkezdődnek az új HS7-album munkálatai. A felvételeket ismét a Szállj ki és gyalogolj album hangmérnök/társproducere, Schram Dávid irányítja.

2006.

A 2006-os év mozgalmasan indul. Miközben a zenekar a stúdióban új lemezanyagán dolgozik, január 21-én, a MIDEM-en, a franciaországi Cannes-ban átveszi az EU, a MIDEM és az MTV Europe közös díjának, a Border Breakers Award-nak European Breakthrough Award nevű különdíját. A zenekart több száz, az új csatlakozó tagországokból nominált együttes és előadó közül választja ki a nemzetközi zsűri. Május elején boltokba kerül a zenekar új lemezanyaga, a Tudom, hogy szeretsz titokban. A zenekar az album címadó dalát - idehaza szokatlan módon - virtuális kislemezként, egy ingyenes letöltős oldalon "jelenteti meg". Az új HS7-album - Ábrahám Zsolt gitáros debütálása - több mértékadó hazai kritikus és médium (est.hu könnyű rovat, WAN2, Radio Café, origo.hu) szerint a zenekar eddigi legjobb, "legvirgoncabb", "halmozottan slágeres" munkája.

2007.

A HS7 egy különleges fellépéssel nyitja az új évet. Akusztikus koncertet ad a budapesti Művészetek Palotájában, s nem csak új köntösbe öltözteti dalait, hanem különleges vendégeket is a színpadra invitál: a Varga Ferenc Vonósnégyest, a romafolkos Karaván Famíliát és Presser Gábort. Az év tavaszán rögzítésre kerül a Tudom, hogy szeretsz titokban című album angol verziója - a több európai országban hamarosan megjelenő Sordid Little Symphonies (melyhez a zenekar egyébként külön budapesti lemezbemutatót is mellékel). És - csak, hogy folytassuk a specialitások sorát - egy újabb izgalmas kanyar: április közepétől a HS7 a legendás ausztrál Church társaságában sikeres, 10 országot érintő, 15 állomásos turnén vesz részt Bécstől Londonig. 

 

Tagok:


Szűcs Krisztián – ének, gitár
Németh Róbert – basszus
Takács Zoltán – billentyűs, vokál
Ábrahám Zsolt – gitár
Orbán Gyula – dob 

 

Díjak:


-A Szállj ki és gyalogolj c. lemezért 2005-ben a MAHASZ Fonogram-díját kapták, az Év    rockalbuma kategóriában.
-A zenekar 2006-ban Cannes-ban az EU, a MIDEM és az MTV Europe közös díjának, a Border  Breakers Award-nak European Breakthrough Award nevű különdíját nyerte el.
-Story Ötcsillag-díj (2009) 

LAPCSOMAG

Lemezek:


 

Tick tock no fear – 1995 (MD)
Goal – 1997
Budapest Dolls – 1998
Cukor – 2000
VOLT Fesztivál (tavasz volt) – 2001
Kisfilmek a nagyvilágból – 2002
Szállj ki és gyalogolj! – 2004
Tick tock no fear – 2005 (a 10 évvel korábban megjelent első HS7 lemezanyag újrakiadása)
Tudom, hogy szeretsz titokban – 2006
Sordid Little Symphonies – 2007
Jazz – 2008
Dunabeat - 1995-2010
Gigerli - 2011
Felkeltem a reggelt - 2012

 

Kislemezek:


HipHop mjúzik – 1998
Hol van az a krézi srác? – 2000
Sajnálom – 2000
White lies in HiFi – 2000
Mozdulj! – 2001
Éjszaka – 2002
Ezután – 2002
Dél-Amerika – 2002
Csízbörger – 2004
Ez a szerelem – 2004
5 Track EP (promóciós kislemez a Szállj Ki és Gyalogolj album 5 dalának angol nyelvű változatával) - 2005
Hangerő – 2005
Márta (promóciós kislemez) – 2006
Tudom, hogy szeretsz titokban - 2007
Mikor utoljára láttalak – 2008
Szia - 2009 

Utolsó frissítés: 2015.08.26. 11:11 Domi05 által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace