Starity

Tim Roth

Tim Roth Tim Roth nemzetisége 1533. 335rajongó 23vélemény
 • Értékelés
 • tehetség: 99%
 • stílus: 94%
 • szimpátia: 96%
 • Születési név
 • Timothy Simon Smith
 • Becenév
 • Tim
 • Születési idő
 • 1961. május 14.
 • Születési hely
 • Dulwich, London, UK
 • Foglalkozás
 • színész, rendezõ
 • Családi állapot
 • nős, 3 gyermek
 • Partner
 • Nikki Butler
 • Magasság
 • 170 cm
 • Eredeti hajszín
 • Szõkésbarna
 • Szemszín
 • Zöld
 • Csillagjegy
 • Bika
 • Linkek
 • IMDB-adatlap
 • Hivatalos weblap
 • Twitter-oldal
 • Starity RSS-csatorna
 • Kapcsolódó sztárok
 • Jennifer Jason Leigh Lisa Kudrow Liv Tyler Naomi Watts Nicole Kidman Uma Thurman Julia Ormond Bruce Willis Edward Norton Gary Oldman John Travolta Kurt Russell Liam Neeson Michael Pitt Samuel L Jackson Steve Buscemi Tupac Shakur Michael Madsen Channing Tatum Christopher Lambert Quentin Tarantino Abbie Cornish Jessica Lange Augustus Prew Kelli Williams Harvey Keitel Richard Madden Amanda Plummer Walton Goggins

Tim Roth életrajza

KORAI ÉVEK

Tim Roth, születési nevén Timothy Simon Smith 1961. május 14-én látta meg a napvilágot Dulwichben, Londonban, Angliában. Édesanyja, Ann festőként és tanárként dolgozott, édesapja, Ernie Smith pedig újságíróként és szintén festőként, valamint 1970-ig a Brit Kommunista Párt tagja volt. Apja Brooklynban, New Yorkban született egy ír származású családba. Az 1940-es években, a Második világháború uátn megváltoztatta családnevét 'Roth'-ra. 

Tim Dulwichban nőtt fel London déli részén egy középosztálybeli területen. Brixtonban járt iskolába. A Camberwell Művészi Főiskolában szobrászatot tanult, mielőtt áttért volna a színészkedésre inkább. Színészi karrierje csupán véletlenszerűen kezdődött: elment egy színházhoz, hogy pumpát keressen a biciklije miatt, miközben a Made in Britain című filmhez meghallgatásokat tartottak és úgy döntött, hogy ő is jelentkezni fog és végül nála landolt a főszerep. 

KARRIER

Tim mint szobrász, nem futott be, de annál összeszedettebb és fényes karriert épített fel, mint színész. Első szerepét 21 évesen kapta, 1982-ben a Made in Britain című televíziós filmben, mint Tevor, aki egy fiatal skinhead. Következő szerepe az Időközben vígjáték-drámában volt Colin szerepében. 1984-ben Az áruló nevezetű krimiben találkozhattunk vele, de ugyanebben az évben még a Return to Waterloo-ban is játszott. 1985-ben a Gyilkosság tükrökkel filmben szerepelt, ami Agatha Christie írónő Tükrökkel csinálják könyvén alapul. 1986-ban a King of the Ghetto drámasorozatban alakított, mint Matthew Long. 1988-ban az Elválasztott világ, Megölni egy papot és a Coppers filmekben volt benne. 1989-ben A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője filmdrámában ő volt Mitchel életrekeltője. 

1990-ben a Van Gogh testvérpár életét bemutató Vincent és Theo életrajzi-drámában Vincent Van Gogh megformálója volt. Ugyanebben az évben még a Rosencrantz és Guildenstern halott nevezetű filmben is szerepelt, mint Guildenstern Gary Oldman mellett, de még a Farendj drámában is játszott. 

Los Angelesbe költözött munka keresés gyanánt és megismerkedett Quentin Tarantino rendezővel. Az 1992-es Kutyaszorítóban című filmben eredetileg vagy Mr. Pink vagy Mr. Drapp (Szőke) szerepét alakította volna, de végül Freddy Newandyke, azaz Mr. Narancs megszemélyesítője lett. 1993-ban a Bodies, Rest & Motion, El marido perfecto és A sötét mélyén alkotásokban szerepelt. 1994-ben Quentin Tarantino által rendezett Ponyvaregényben játszott, mint Tökfej, aki szerepére még Nic Cage is esélyes volt, de végül Tim kapta meg. 1994-ben a Kis Odessza és A szerelem a börtönben drámákban alakított. 1995-ben a Négy szoba bohózat főszereplője, Ted volt, valamint a Rob Roy kalandfilmben is benne volt, olyan színészek mellett, mint Liam Neeson és Jessica Lange. A filmben való alakításáért jelölve lett Golden Globe-ra Oscar-díjra, de végül nem nyerte meg azokat. 

1996-ban a Nincs út haza thrillerfilmben a főszereplő, Joey volt, aki hat év után szabadult a börtönből, azonban mire hazamegy azt veszi észre, hogy minden megváltozott. 1997-ben Az utolsó belövés, a Gengszter és A hazug filmekben tűnt fel. 1998-ban Az óceánjáró zongorista legendája című olasz filmdrámában szerepelt, mint 1900, aki csak a tengeren érzi magát biztonságban és mégsosem járt a szárazföldön. 

2000-ben a Vatel filmdrámában Uma Thurman mellett játszott, a Telitalálatban pedig John Travolta és Lisa Kudrow oldalán. 2001-ben A majmok bolygója sci-fiben, A legyőzhetetlen drámában és A muskétás kalandfilmben szerepelt. 2002-ben a Célkeresztben játszott, mint John Harrett / Frank Dwyer. 2003-ban A királyt megölni... történelmiflmben Oliver Cromwell karaktereként ismerhettük meg. 2004-ben a Gyönyörű ország drámafilmben tűnt fel, valamint a Koemályzóválasztásban és a Bátrak harca - Az új Franciaországban. 2005-ben A halott férj visszatér, Kívűl tágasabb és a Fekete víz filmekben játszott. 

2006-ban A szerencse foglyai bűnügyi-drámában Victor szerepét formálta meg. 2007-ben a Funny Games thrillerben Naomi Watts mellett játszott, ezt követően pedig a Koravén ifjúság és a Szűzlányok ajándéka filmekben volt látható. 2008-ban A hihetetlen Hulk amerikai képregényfilmben Emil Blonskyt alakította, aki a filmben Hulk ellensége. 2009. július 15-én debütált a Hazudj, ha tudsz! bűnügyi sorozatának pilotja, melyben a főszereplő Dr. Cal Lightman életrekeltője volt. A széria összesen három évadot élt meg, az utolsó rész 2012 október 15-én volt. 2012-ben még a Végzetes hazugság, Ébredés és a Piszkos melók filmekben szerepelt. 2013-ban a Möbius thriller-dráma egyik főszereplője volt, Jean Dujardin és Cécile de France mellett. 2014. május 14-én mutatták be elsőként a Cannes-i filmfesztiválon a Grace: Monaco csillaga című filmdrámáját, melyben Prince Rainiert keltette életre Nicole Kidman oldalán. A Klondike minisorozatban is benne volt, mint The Count. 

2015-ben ő hozta Oswaldo Mobray szerepét az Aljas nyolcas című filmben, melyet Quentin Tarantino rendezett, s olyan színészek tűntek fel még mellette, mint Samuel L. Jackson és Kurt Russell. Ugyanebben az évben még a Gyilkos párosban is benne volt. 2016-ban a Rilington Place minisorozatban Reg Christie személyében ismerhettük meg. 2017-ben a Twin Peak szériában ő volt Gary 'Hutch' Hutchens. 2017-ben jelent A bosszú csillaga című sorozatának első évadja, amiben az egyik főszereplő, Jim / Jack Worth megformálója. A széria kapott második szezont, mely 2019-ben jelent meg, a harmadik pedig előreláthatólag 2020-ban fog debütálni.

2018-ban a Gyémánthajsza vígjátékban alakított Uma Thurmannel, majd Az atya drámafilmben is találkozhattunk vele, mint Padre. 2019-ben a Luce drámafilmben Dan Townsont alakítja, illetve A nevek dala drámafilmben is játszik Martin szerepében. 2021-re várható a Bergman Island drámája. A közeljövőben többek között még a Dali Land életrajzi filmben is láthatjuk majd.

DÍJAK ÉS JELÖLÉSEK

2012 – British Independet Film Awards - Best Actor (Broken) (JELÖLT)
2012 - Stockholm Film Festival – Best Actor (Broken) (NYERTES)
2011 – People’s Choice Awards - Favorite TV Crime Fighter (Lie to Me) (NYERTES)
2008 - Giffoni Film Festival - François Truffaut Award (NYERTES)
2007 - Monte-Carlo TV Festival - Mini-Series - Best Performance by an Actor (Tsunami: The Aftermath) (JELÖLT)
2003 – DVD Exclusive Awards - Best Supporting Actor in a DVD Premiere Movie (Emmett’s Mark) (JELÖLT)
2002 – Empire Awards, UK - Best British Actor (Planet of the Apes) (JELÖLT)
2002 - Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Best Supporting Actor (Planet of the Apes) (JELÖLT)
2002 – MTV Movie Awards - Best Villain (Planet of the Apes) (JELÖLT)
2001 - Independent Spirit Awards - Best Foreign Film (The War Zone) (JELÖLT)
2000 – Bodil Awards - Best Non-American Film (The War Zone) (JELÖLT)
1999 – European Film Awards - European Discovery of the Year (The War Zone) (NYERTES)
1999 – Edinburgh International Film Festival – Best New British Feature (The War Zone) (NYERTES)
1999 - British Independet Film Awards – Best Director (The War Zone) (JELÖLT)
1999 - Valladolid International Film Festival – Silver Spike (The War Zone) (NYERTES)
1999 - Valladolid International Film Festival – Golden Spike (The War Zone) (JELÖLT)
1999 – Festróia – Tróia International Film Festival - Tróia Award - First Works Section (The War Zone) (NYERTES)
1999 - Ft. Lauderdale International Film Festival - Best First Feature (The War Zone) (NYERTES)
1999 - Ft. Lauderdale International Film Festival - Best Director (The War Zone) (NYERTES)
1999 – Berlin International Film Festival (C.I.C.A.E. Award) – Panorama (The War Zone) (NYERTES)
1996 - Independent Spirit Awards - Best Male Lead (Little Odessa) (JELÖLT)
1996 - Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films - Best Supporting Actor (Rob Roy) (JELÖLT)
1996 – Academy Awards - Best Actor in a Supporting Role (Rob Roy) (JELÖLT)
1996 – Golden Globes - Best Performance by an Actor in a Supporting Role in a Motion Picture (Rob Roy) – (JELÖLT)
1996 – BAFTA Awards - Best Performance by an Actor in a Supporting Role (Rob Roy) (NYERTES)
1995 - San Francisco International Film Festival - Piper-Heidsieck Award (NYERTES)
1995 - Kansas City Film Critics Circle Awards - Best Supporting Actor (Rob Roy) (NYERTES)
1985 – BAFTA Awards - Most Outstanding Newcomer to Film (The Hit) (JELÖLT)
1985 - Evening Standard British Film Award - Most Promising Newcomer (NYERTES)
1984 – Mystfest – Best Actor (The Hit) (NYERTES

MAGÁNÉLETE

Tim 1993-ban vette feleségül kedvesét, Nikki Butlert, aki két fiúgyermekkel ajándékozta meg őt. Timonthy Hunter (született 1995-ben) és Michael Cormac (született 1996-ban). Rajtuk kívül Timnek van még egy fia, aki 1984-ben született, Lori Bakerrel való kapcsolatából. Jack Roth szintén színész.

Timet apai nagyapja szexuálisan bántalmazta gyermekkorától egészen korai tizenéves koráig. 1999-ben a beszélt erről először, azonban az elkövető kilétét nem árulta el. 2016 decemberében egy brit magazinnak, a The Guardiannak adott interjút, melyben elárulta, hogy a bántalmazó a nagyapja volt, aki még Tim apját is bántalmazta szexuálisan.

ÉRDEKESSÉGEK

– Jó barátságot ápol Gary Oldmannel már hosszú ideje
– Nyolc tetoválással rendelkezik
– Nem kapott semmilyen színészképzést
– Támogatja a Green Party of England and Wales pártot
– Esélyes volt Perselus Piton szerepére a Harry Potter és a bölcsek köve című filmben, de nem vállalta, mivel a Majmok bolygójában szerepelt 

FILMEK

???: Dali Land ... Captain Moore
???: The Misfits ... Schultz
???: The Jesuit ... ???
2020: Bergman Island ... ???
2019: The Song of Names / A nevek dala ... Martin
2019: Luce ... Peter Edgar
2018: The Padre / Az atya ... Padre
2018: The Con Is On / Gyémánthajsza ... Peter Fox
2017: 1 Mile to You ... Coach Jared
2016: Reg ... Reg Keys
2015: The Hateful Eight / Aljas nyolcas ... Oswaldo Mobray
2015: Mr. Right / Gyilkos páros ... Hopper / Reynolds
2015: Hardcore Henry ... Henry's Father
2015: Chronic ... David
2015: 600 Millas ... Hank Harris
2014: Selma ... Gov. George Wallace
2014: October Gale ... Tom
2014: United Passions / A közös szenvedély ... Sepp Blatter
2014: Grace of Monaco / Grace: Monaco csillaga ... Prince Rainier
2013: Möbius ... Ivan Rostovsky
2012: The Liability / Piszkos melók ... Roy
2012: Broken / Ébredés ... Archie
2012: Arbitrage / Végzetes hazugságok ... Det. Michael Bryer
2010: Pete Smalls Is Dead ... Pete Smalls
2009: King Conqueror ... King Pedro II of Aragon
2009: Skellig ... Skellig
2008: The Incredible Hulk / A hihetetlen Hulk ... Emil Blonsky
2007: Virgin Territory / Szűzlányok ajándéka ... Gerbino
2007: Funny Games ... George
2007: Youth Without Youth / Koravén ifjúság ... Dominic Matei
2006: Even Money / A szerencse foglyai ... Victor
2005: Dark Water / Fekete víz ... Jeff Platzer
2005: Don't Come Knocking / Kívül tágasabb ... Sutter
2005: The Last Sign / A halott férj visszatér ... Jeremy Macfarlane
2004: Nouvelle-France / Bátrak harca - Az új Franciaország ... William Pitt
2004: Silver City / Kormányzóválasztás ... Mitch Paine
2004: The Beautiful Country / Gyönyörű ország ... Captain Oh
2003: To Kill a King / A király megölni ... Oliver Cromwell
2002: Emmett's Mark / Célkeresztben ... John Harrett / Frank Dwyer
2001: The Musketeer / A muskétás ... Febre the Man in Black
2001: Invincible / A legyőzhetetlen ... Herschel Steinschneider / Erik Jan Hanussen
2001: Planet of the Apes / A majmok bolygója ... Thade
2000: Lucky Numbers / Telitalálat ... Gig
2000: Vatel ... Marquis de Lauzun
2000: The Million Dollar Hotel / Millió dolláros hotel ... Izzy Goldkiss
1998: La leggenda del pianista sull'oceano / Az óceánjáró zongorista legendája ... Novecento
1998: Animals with the Tollkeeper ... Henry
1997: Deceiver / A hazug ... Wayland
1997: Hoodlum / Gengszter ... Dutch Schultz
1997: Gridlock'd / Az utolsó belövés ... Stretch
1996: No Way Home / Nincs út haza ... Joey
1996: Everyone Says I Love You / A varázsige: I love you ... Charles Ferry
1995: Four Rooms / Négy szoba ... Ted the Bellhop
1995: Rob Roy ... Cunningham
1994: Captives / A szerelem börtönében ... Philip Chaney
1994: Little Odessa / Kis Odessza ... Joshua Shapira
1994: Pulp Fiction / Ponyvaregény ... Pumpkin
1993: Heart of Darkness / A sötétség mélyén ... Marlow
1993: El marido perfecto ... Milan
1993: Bodies, Rest & Motion ... Nick
1992: Backsliding ... Tom Whitton
1992: Reservoir Dogs / Kutyaszorítóban ... Mr. Orange / Freddy
1991: Jumpin' at the Boneyard ... Manny
1990: Rosencrantz & Guildenstern Are Dead / Rosencrantz és Guildenstern halott ... Guildenstern
1990: Farendj ... Anton
1990: Vincent & Theo / Vincent és Theo ... Vincent Van Gogh
1989: The Cook, the Thief, His Wife & Her Lover / A szakács, a tolvaj, a feleség és a szeretője ... Mitchel
1988: Coppers ... Graham
1988: To Kill a Priest / Megölni egy papot ... Felkis
1988: A World Apart / Elválasztott világ ... Harold
1985: Murder with Mirrors / Gyilkosság tükrökkel ... Edgar Lawson
1984: Return to Waterloo ... Boy Punk
1984: The Hit / Az áruló ... Myron
1984: A Class of His Own ... Phil
1983: Meantime / Időközben ... Colin
1982: Made in Britain ... Trevor

SOROZATOK

2017 - 2020: Tin Star / A bosszú csillaga ... Jim Worth / Jack Worth
2017: Twin Peaks ... Gary 'Hutch' Hutchens
2016: Rillington Place ... Reg Christie
2014: Klondike ... The Count
2009 - 2011: Lie to Me / Hazudj, ha tudsz! ... Dr. Cal Lightman
2009: Sea Wolf / Tengeri farkas ... Death Larsen
2006: Tsunami: The Aftermath / A cunami után ... Nick Fraser
1993: Murder in the Heartland ... Charles Starkweather
1992: Screen Two ... Nick Finchley
1991: Tales from the Crypt / Mesék a kriptából ... Jack Craig
1991: The Play on One ... Peter Pike
1989: Theatre Night ... Gregor Samsa / Curly Delafield
1989: A Fine Romance ... The Jaguar
1988: The Modern World: Ten Great Writers ... Franz Kafka / Joseph K.
1986: King of the Ghetto ... Matthew Long
1985: Summer Season ... Tristan Hanley
1985: TV Eye ... Mehmet Ali Agca
1984: Driving Ambition ... Baz

RÖVIDFILMEK

2004: Late Night Shorts ... Presenter
2004: With It ... "Chicken Louis" Farnatelli
2003: Whatever We Do ... Joe
2002: Reservoir Dogs: Deleted Scenes ... Mr. Orange / Freddy
1996: Mocking the Cosmos ... Myrodemnon / Myron

Leggenda del pianista sull'oceano, La (1998) ("Silent Night, Holy Night" (1818) (uncredited))
... aka The Legend of 1900 (USA)
... aka The Legend of the Pianist on the Ocean (USA)

Everyone Says I Love You (1996) (performer: "If I Had You", "I Can't Believe That You're In Love With Me")

Utolsó frissítés: 2020.08.17. 10:10 Noora által


Oszd meg!   iwiw  facebook  twitter  myspace