Sally!
Itt vannak a feladatok, a megoldásokkal. Egyet kell értenem duracellel, ez egyszerűen... nincs is rá jó szó, annyira gáz volt XD Én is az érvelés mellett döntöttem, de kicsit megbántam, lehet a novellával jobban jártam volna.
Érettségi
2013. május 06. 13:51
2013. május 06. 13:56
Lindsay019Disney princess♔ |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 08.04.22. Hozzászólás: 4957 Csatolások: 54911 Azonosító: 58811 offline |
Hát, szerintem rohadtul nehéz volt. Sosem volt gondom a szövegértéssel, de számomra most alig volt elég az idő, átnézni nem nagyon tudtam és szerintem sok helyen nem volt egyértelmű, hogy mit is kéne odaírni... többesélyes volt. Az esszétémák sem tetszettek annyira, az elmúlt 4-5 érettségi időszakhoz képest nem voltak olyan jók. Természetesen az érvelést választottam, mivel novellát sosem elemeztünk, az összehasonlítás meg nem volt most jó.
Érvelésnél Stendhal: Vörös és Feketét valamint Jókai Mór: Az arany embert választottam. Ezután - én hülye - szépen leírtam Az ember tragédiáját, mire rájöttem, hogy csak epikus lehet... Na mondom, anyám tyúkja, gyorsan leírtam a Jane Eyret is. Szóval ha a tanárnőm kihúzza, akkor is megvan a három mű + a három oldal, ha minden igaz.
Egyébként az érzés, mikor 10 mű eszembe jut az utazáshoz és ebből kilencet nem tanultunk, pedig kellett volna... Felbecsülhetetlen.
A nem hivatalos megoldást még nem merem megnézni, nem biztos, hogy látni akarom én aztat.
Érvelésnél Stendhal: Vörös és Feketét valamint Jókai Mór: Az arany embert választottam. Ezután - én hülye - szépen leírtam Az ember tragédiáját, mire rájöttem, hogy csak epikus lehet... Na mondom, anyám tyúkja, gyorsan leírtam a Jane Eyret is. Szóval ha a tanárnőm kihúzza, akkor is megvan a három mű + a három oldal, ha minden igaz.
Egyébként az érzés, mikor 10 mű eszembe jut az utazáshoz és ebből kilencet nem tanultunk, pedig kellett volna... Felbecsülhetetlen.
A nem hivatalos megoldást még nem merem megnézni, nem biztos, hogy látni akarom én aztat.
2013. május 06. 13:58
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.05.06. 13:12)
Elemzésnél nem is feltétlenül kell ismerni a szerzőt. Csak a szövegre kell koncentrálni és úgy mond használni kell a józan p@r@szti eszedet. Pont ez a szép a magyarban, hogy lehet kreatívkodni és meg lehet írni (a közepet legalábbis) mindenféle lexikális tudás nélkül.
Anno én kacérkodtam az emeltszinttel, de nem mertem belevágni. Viszont hogy jól teljesítsek középszinten, jártam emelt felkészítőkre. Magyarból, németből és történelemből is.
Anno én kacérkodtam az emeltszinttel, de nem mertem belevágni. Viszont hogy jól teljesítsek középszinten, jártam emelt felkészítőkre. Magyarból, németből és történelemből is.
Hát nekünk még nem volt emelt, meg középszint, csak egy szint volt mindenből. Meg nem voltak ilyen százalékok sem.
2013. május 06. 14:13
nicol belloxHuncut |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.01.22. Hozzászólás: 8136 Csatolások: 5409 Azonosító: 143848 offline |
Idézet (Ade. @ 2013.05.06. 13:35)
Úristen 5 oldalt írtál Az áráváról nekem a 3 is nehézkesen ment.Egyébként most fetűnően könnyű volt a magyar.Nem tudja valaki mikortól lesznek fennt a megoldások??
Nagyon szeretek írni, talán ezért tudtam ennyit írni róla, meg tetszett a szöveg is, ha lett volna még időm szerintem akkor a 6 oldal is meg lett volna : )
Amúgy a minőség a lényeg, nem a mennyiség És ha már a 3 oldal meg van neked, akkor az már jó : )
2 felhasználónak tetszik:
Sally Sparrow,
Ade.
2013. május 06. 14:19
Sally SparrowLondonb*zi chenoista |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.05.26. Hozzászólás: 10970 Csatolások: 8081 Azonosító: 128114 offline |
Idézet (Charlotte Benning @ 2013.05.06. 13:58)
Hát nekünk még nem volt emelt, meg középszint, csak egy szint volt mindenből. Meg nem voltak ilyen százalékok sem.
Én is csak akkor érettségiztem, amikor be lett vezetve ez a hülyeség. Mondanom sem kell, hogy gőze sem volt senkinek, mire számíthat. Így hát nagyon kevesen is vállalták be az emeltet, mert fogalmuk nem volt, hogy eszik-e vagy isszák meg hogy egyáltalán.
2013. május 06. 14:21
nicol belloxHuncut |
Csoport: Tag Csatlakozott: 11.01.22. Hozzászólás: 8136 Csatolások: 5409 Azonosító: 143848 offline |
Idézet (duracell @ 2013.05.06. 13:49)
Kedvencem: Keretezze be a helyes választ!
A karika már kevés?
áááá de süsü vagyok, én karikáztam véletlen, azért remélem elfogadják ha jó : )
2013. május 06. 14:26
duracellmockingjay™ |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.08.18. Hozzászólás: 2085 Csatolások: 34566 Azonosító: 133509 offline |
Idézet (nicol bellox @ 2013.05.06. 14:21)
áááá de süsü vagyok, én karikáztam véletlen, azért remélem elfogadják ha jó : )
Elvileg el kell fogadniuk.
Csak ez így megmaradt, mert mikor olvastam, grimaszoltam rajta egy jót. És rajzoltam köré egy csúnya négyzetet.
Végül is mindegy, a nem hivatalos megoldás szerint elcsesztem.
1 felhasználónak tetszik:
Adrianna
2013. május 06. 14:38
nicol belloxHuncut |
Idézet (duracell @ 2013.05.06. 14:26)
Elvileg el kell fogadniuk.
Csak ez így megmaradt, mert mikor olvastam, grimaszoltam rajta egy jót. És rajzoltam köré egy csúnya négyzetet.
Én nekem meg fel sem tűnt, hogy keretezni kell, elolvastam de valahogy nem jutott el az agyamig, hogy a keret más mint a karika Elolvastam és egyből karikáztam, ugyanis azt szoktam meg, hogy mindig karikázni kell. Amúgy ez csak 1 pontos feladat azt hiszem, tehát ha elrontottuk, az sem olyan nagy baj : )
Bár néha 1 ponton múlik minden ...
2013. május 06. 14:42
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.05.06. 14:19)
Én is csak akkor érettségiztem, amikor be lett vezetve ez a hülyeség. Mondanom sem kell, hogy gőze sem volt senkinek, mire számíthat. Így hát nagyon kevesen is vállalták be az emeltet, mert fogalmuk nem volt, hogy eszik-e vagy isszák meg hogy egyáltalán.
Na ja, azóta is szívnak szegény érettségizők, mint a torkos borz. Nem irígylem őket. Ilyen szempontból jobban örülök, hogy én még a régi rendszerben érettségiztem. Nem volt ennyi tökölés, mint most. Meg ilyen bizonytalanság sem, mert csak azt kérhették számon, amit négy év alatt valóban leadtak.
2013. május 06. 14:43
nicol belloxHuncut |
Idézet (Charlotte Benning @ 2013.05.06. 14:42)
Na ja, azóta is szívnak szegény érettségizők, mint a torkos borz. Nem irígylem őket. Ilyen szempontból jobban örülök, hogy én még a régi rendszerben érettségiztem. Nem volt ennyi tökölés, mint most. Meg ilyen bizonytalanság sem, mert csak azt kérhették számon, amit négy év alatt valóban leadtak.
Te melyik évben érettségiztél ?
2013. május 06. 15:28
Ahogy így elolvastam a hozzászólásokat úgy látszik nem vagyok egyedül azzal, hogy nem volt valami díjnyertes ez a szövegértés. Voltak ugyan egyszerű részei, de az a táblázat meg az utolsó feladat, hát azt hittem eldobom a hajam. Kíváncsi leszek mennyit fogok elérni a 40 pontból.
Az a keretezze be, meg tényleg komoly volt. Kétszer olvastam el, mert elsőre azt hittem én vagyok a hülye és félre olvastam.
Amúgy pedig sok sikert a továbbiakhoz mindenkinek!
Az a keretezze be, meg tényleg komoly volt. Kétszer olvastam el, mert elsőre azt hittem én vagyok a hülye és félre olvastam.
Amúgy pedig sok sikert a továbbiakhoz mindenkinek!
2013. május 06. 17:20
Adriannaღ music lover ღ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 08.06.17. Hozzászólás: 1582 Csatolások: 5393 Azonosító: 63884 offline |
Most nem tudom rosszul érzem-e, de nekem nem tűnt túl nehéznek a magyar, szövegértést befejeztem időben, az elbeszélésről 4 és fél oldalt írtam. Bár átnézni nem nagyon tudtam utána, de közben mindenre alaposan figyeltem (illetve igyekeztem:D). Azt sem mondom, hogy könnyű volt amúgy (például a táblázatos feladat meg az utsó feladat az első részben vagy az összehasonlító elemzés, jézusom:D). Nekem tetszettek a szövegek, és nagyon remélem, hogy tényleg úgy sikerült, ahogy érzem. Bár amikor megláttam én is a táblázatot vagy az összehasonlító elemzést, kelletlenül felröhögtem. Ja és a négyzetesnél is. Látom másoknak is nagyon tetszett.
Amúgy megéreztem, hogy ismeretlen novella lesz (jó ez elbeszélés volt, de akkor is:D), szóval el nem tudom mondani mennyire örültem, amikor megláttam.
A megoldókulcsot nem fogom megnézni, nem akarom felidegesíteni magam azon, ha valamit elrontottam. Nekem hiába mondják, hogy már úgy is mindegy, inkább tudjam meg mindnek az eredményét akkor és ott, amikor kiadják.
Amúgy megéreztem, hogy ismeretlen novella lesz (jó ez elbeszélés volt, de akkor is:D), szóval el nem tudom mondani mennyire örültem, amikor megláttam.
A megoldókulcsot nem fogom megnézni, nem akarom felidegesíteni magam azon, ha valamit elrontottam. Nekem hiába mondják, hogy már úgy is mindegy, inkább tudjam meg mindnek az eredményét akkor és ott, amikor kiadják.
nicol bellox
2013. május 06. 19:05
nicol belloxHuncut |
2013. május 06. 19:13
trinaheart attack. |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.07.01. Hozzászólás: 2325 Csatolások: 0 Azonosító: 130399 offline |
Idézet (nicol bellox @ 2013.05.06. 19:05)
Erről mit gondoltok ?
http://index.hu/belfold/2013/05/06/felreertheto_volt_az_egyik_feladat_a_magyar_erettsegin/
http://index.hu/belfold/2013/05/06/felreertheto_volt_az_egyik_feladat_a_magyar_erettsegin/
Nekem teljesen egyértelmű volt, hogy az át van húzva, és hogy oda nem kell írni semmit o.O Nálunk is voltak mondjuk, akik a vonalra is írtak...
Amúgy esetleg valaki nem tudja véletlen,hogy Márai művében kiderült-e ,hogy ki meséli el az egész sztorit?! Csak mert én már hallottam mindent a nagynénikétől kezdve a testvérig.
2013. május 06. 19:25
Beylacarter |
Csoport: Kitiltott Csatlakozott: 12.09.22. Hozzászólás: 8612 Csatolások: 2491 Azonosító: 186418 offline |
Idézet (Charlotte Benning @ 2013.05.06. 14:42)
Ahogy elnézem az ideit, annyira nem volt gáz, legalábbis a tavalyihoz képest. Én tavaly a Kosztolányi Lenni, nem lenni kérdésén akadtam ki. Három tankönyvem volt, és egyikben sem volt benne az, hogy Kosztolányinak volt egy Lenni vagy nem lenni novellája, középszinten mégis megkérdezték, holott órán nem hangzott el, és egyik tankönyvben sem volt benne. Szóval ne aggódj direkt olyan kérdéseket adnak fel, amik beugratósak vagy benne sincsenek a tankönyvben, nemhogy amit le is adtak órán. Ha kitölteném most így randomba, lehet, hogy találnék megint olyan kérdést, ami egyáltalán nem jogos és szívatós, de szerintem ez a magyar nem volt annyira vészes. Remélem mindenkinek jól sikerült! Hajrá még ezen a héten!
2013. május 06. 19:55
duracellmockingjay™ |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 10.08.18. Hozzászólás: 2085 Csatolások: 34566 Azonosító: 133509 offline |
Idézet (Beyla @ 2013.05.06. 19:25)
Három tankönyvem volt, és egyikben sem volt benne az, hogy Kosztolányinak volt egy Lenni vagy nem lenni novellája, középszinten mégis megkérdezték, holott órán nem hangzott el, és egyik tankönyvben sem volt benne. Szóval ne aggódj direkt olyan kérdéseket adnak fel, amik beugratósak vagy benne sincsenek a tankönyvben, nemhogy amit le is adtak órán.
Igazság szerint direkt tesznek ismeretlen szövegeket és verseket. Az a céljuk, hogy felmérjék, mit tudunk kezdeni a totál ismeretlen szövegekkel. Nekünk érettségi előtt mondta is egyébként a tanárnő, hogy ne számítsunk semmi ismerősre. Régebben sokszor volt az évforduló névadó, igaz, most már mindegy, de nekik van idén évfordulójuk:
Világirodalom:
- Moliére (1622-1673)
- Stendhal (1783-1842)
- Lev Tolsztoj (1828-1910)
- Arthur Rimbeaud (1854-1873)
Magyar irodalom:
- Csokonai Vitéz Mihály (1773-1805)
- Katona József: Bánk Bán (csak mert 1213-ban játszódik)
- Kölcsey Ferenc (1790-1838)
- Petőfi Sándor (1823-1849)
- Madách Imre (1823-1864)
- Krúdy Gyula (1878-1933)
- Babits Mihály (1883-1941)
- Juhász Gyula (1883-1937)
- Tóth Árpád (1886-1928)
- Karinthy Frigyes (1887-1938)
- Illyés Gyula (1902-1983)
- Weöres Sándor (1913-1989)
Ezt a listát tanulás közben írtuk össze tesómmal. Ehhez képest egyedül Stendhal (Vörös és fekete) volt felhozható tényező, esetleg Tolsztoj. Szívesen írtam volna Az ember tragédiáját is, de sajnos csak epikát fogadtak el...
Lindsay019
2013. május 06. 20:00
Lindsay019Disney princess♔ |
Csoport: Moderátor Csatlakozott: 08.04.22. Hozzászólás: 4957 Csatolások: 54911 Azonosító: 58811 offline |
Idézet (trina @ 2013.05.06. 19:13)
Nekem teljesen egyértelmű volt, hogy az át van húzva, és hogy oda nem kell írni semmit o.O Nálunk is voltak mondjuk, akik a vonalra is írtak...
Amúgy esetleg valaki nem tudja véletlen,hogy Márai művében kiderült-e ,hogy ki meséli el az egész sztorit?! Csak mert én már hallottam mindent a nagynénikétől kezdve a testvérig.
Sajnos nálunk is sokan eltévesztették, nekik kb. 8-10 pont mínusz emiatt. Azért ez durva.
Egyébként ha a 7. feladatnál tényleg a B a megoldás, akkor valaki el tudná nekem mondani, hogy miért? Én a C-t írtam, tipp volt, elismerem, de idegesít, hogy nem tudok rájönni, miért a B.
Egyik osztálytársam facebookon: "XY! anyud felhivta anyumat és azt mondta h elv nem fogják beleszámolni ezt a feladatot"
A 12 pontosról volt szó. Most szerintetek? Szerintem elég naivak, ha azt hiszik, hogy emiatt nem számolják...
Na mi van, még a végén visszamegyünk május végén 60 percre, hogy újraírjuk az első részt?
2013. május 06. 20:52
Idézet (Lindsay019 @ 2013.05.06. 20:00)
Sajnos nálunk is sokan eltévesztették, nekik kb. 8-10 pont mínusz emiatt. Azért ez durva.
Egyébként ha a 7. feladatnál tényleg a B a megoldás, akkor valaki el tudná nekem mondani, hogy miért? Én a C-t írtam, tipp volt, elismerem, de idegesít, hogy nem tudok rájönni, miért a B.
Egyik osztálytársam facebookon: "XY! anyud felhivta anyumat és azt mondta h elv nem fogják beleszámolni ezt a feladatot"
A 12 pontosról volt szó. Most szerintetek? Szerintem elég naivak, ha azt hiszik, hogy emiatt nem számolják...
Na mi van, még a végén visszamegyünk május végén 60 percre, hogy újraírjuk az első részt?
Na igen ez a 7-es feladat engem is kiakasztott, mert szerintem is inkább a C a jó.
Na azért ez már szégyen lenne, ha vissza kéne menni, mondván, hogy egy feladatot elnézett a fél ország. Nem tagadom egy fél pillanatra engem is megzavart, de mivel láttam, hogy 12 pontos és a kihúzottak nélkül volt 12 üres hely, logikus, hogy nem álok neki még azoknak is.
Adrianna
2013. május 06. 21:00
Minimanó94♥Mrs. Brown♥ |
Csoport: Tag Csatlakozott: 10.02.17. Hozzászólás: 4158 Csatolások: 1061 Azonosító: 120485 offline |
Idézet (GomNaNa @ 2013.05.06. 20:52)
Na igen ez a 7-es feladat engem is kiakasztott, mert szerintem is inkább a C a jó.
Na azért ez már szégyen lenne, ha vissza kéne menni, mondván, hogy egy feladatot elnézett a fél ország. Nem tagadom egy fél pillanatra engem is megzavart, de mivel láttam, hogy 12 pontos és a kihúzottak nélkül volt 12 üres hely, logikus, hogy nem álok neki még azoknak is.
Hát még jó, hogy én a D-t jelöltem.
Amúgy nem akarok megbánta senkit sem, de szerintem egyértelmű volt, hogy ki vannak húzva a négyzetek, oda írni se lehetett volna semmit. Mondjuk szerintem a szövegértésre, több időt kellene adni, nekem alig volt elég a 60 perc.
Adrianna
2013. május 06. 21:28
Idézet (Minimanó94 @ 2013.05.06. 21:00)
Hát még jó, hogy én a D-t jelöltem.
Amúgy nem akarok megbánta senkit sem, de szerintem egyértelmű volt, hogy ki vannak húzva a négyzetek, oda írni se lehetett volna semmit. Mondjuk szerintem a szövegértésre, több időt kellene adni, nekem alig volt elég a 60 perc.
Már kíváncsi vagyok rá, hogy volt olyan,aki a B-t jelölte?
Igen így utólag higgadtan teljesen egyértelmű már mindenkinek, de abban a "nagy stresszben" csoda, hogy egyesek nem felejtették el a nevüket. Nekem pl. van néhány osztálytársam, akiket szívesen kidobtam volna az ablakon, mert én alapjáraton nyugodt ember vagyok, de ezzel az oktalan stresszelésükkel már igen csak felidegesítettek,mert percenkét kérdezték mindenkitől: "ugye menni fog?", "Nem lesz nehéz?"
Születése után elhunyt Demi Lovato húgának első gyermeke
Születése után elhunyt Demi Lovato húgának első gyermeke
A kislány nem élte túl a szülést.
Chloë Grace Moretz felvállalta a másságát
Chloë Grace Moretz felvállalta a másságát
Chloë Grace Moretz coming outtolt.
Halloween 2024: lássuk kiknek öltöztek be a sztárok!
Halloween 2024: lássuk kiknek öltöztek be a sztárok!
Nézd meg, milyen jelmezt választottak!
Nagy szerepet kapott egy szappanosdoboz Liam Payne halálának ügyében
Nagy szerepet kapott egy szappanosdoboz Liam Payne halálának ügyében
Kiderülhet, kitől szerezte a drogokat.
Shawn Mendes meglepő dolgot árult el a szexualitásáról
Shawn Mendes meglepő dolgot árult el a szexualitásáról
Ilyen megjegyzésre nem sokan számítottak tőle.
Saoirse Ronan megjegyzésétől megfagyott a levegő a stúdióban
Saoirse Ronan megjegyzésétől megfagyott a levegő a stúdióban
A színésznő riposztja meglepte a férfi vendégeket.
Emma Stone leborotválta a haját
Emma Stone leborotválta a haját
Borotvált fejjel debütált egy SNL partin.
Selena Gomez: "Nem érdekel, hogy nem nézek ki piszkafának"
Selena Gomez: "Nem érdekel, hogy nem nézek ki piszkafának"
Kiosztotta a kommentelőket.