Starity

Érettségi

21 oldal 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2013. május 07. 19:50 #281
- törölt felhasználó -    
Idézet (nicol bellox @ 2013.05.07. 19:06)
Ti mit néztek át törire ? Egyébként szerintem ennek az esszének törinél nem kéne, hogy legyen , szóbelinél úgyis elmondjuk, na meg addig legalább van időnk rendesen felkészülni..., itt írásbelinél nyugodtan kivehetnék...

semmit. a töri csak szövegértés és forrás-átfogalmazás és évszámlopás az atlaszból.

ennyi erővel irásbeli sem kellene, mert szóbelin úgyis elmondod biggrin.gif kell az a 2-3 esszé is, ami amúgy lókuki, mert annyi forrás van hozzá..meg az atlasz is, hogy azt a hülye is ötösre irja.
2 felhasználónak tetszik: Alison Lerman, Ade.
2013. május 07. 19:52 #282
Vandi
Vandi
AM

Státuszwake me up when september and school ends
  Csoport: Tag
Hozzászólás: 3860
Csatolások: 66
Azonosító: 130677
Nekem még van négy évem érettségiig, de nagyon szurkolok nektek, ügyesek legyetek! biggrin.gif
2 felhasználónak tetszik: nicol bellox, Minimanó94
2013. május 07. 19:56 #283
nicol bellox
nicol bellox
Huncut

Státusz:)
Hozzászólás: 8136
Csatolások: 5409
Azonosító: 143848
Idézet (cm93 @ 2013.05.07. 19:50)
semmit. a töri csak szövegértés és forrás-átfogalmazás és évszámlopás az atlaszból. 
ennyi erővel irásbeli sem kellene, mert szóbelin úgyis elmondod biggrin.gif kell az a 2-3 esszé is, ami amúgy lókuki, mert annyi forrás van hozzá..meg az atlasz is, hogy azt a hülye is ötösre irja.

Szerintem azért jó ha van egy alap tudásunk hozzá ,szóval én átnézek egy két tételt : )
5 felhasználónak tetszik: miss_areo, duracell, Lindsay019, Beyla, Adrianna
2013. május 07. 19:57 #284
- törölt felhasználó -    
Bár még jó pár év kell nekem az érettségiig,az idén kisérettségizem és az se piskóta. Magyarból és matekból megyünk,a magyar vészesen közeledik.(btw. nyelvtan és irodalom külön van 10- 10 tétel mindkettőhöz.) Persze,még nem említettem a matekot is,ami már most nehéz pedig csak 1 éves anyagból írjuk.Felháborító,hogy mennyi terhet tesznek egy tizenéves vállára.
Az idén érettségizőknek sok sikert kívánok,és elnézést,hogy eltértem a témától. smileeee.gif
2013. május 07. 20:13 #285
- törölt felhasználó -    

Két éve érettségiztem, a töri sétagalop. Az esszé meg kifejezetten poénos, beleírod a forrást valamelyest és kész.
Utólag vettem észre, hogy a nagyesszémben négy fontos tényt elírtam (neveket és beosztásokat cseréltem fel meg egy kis apróságot, a diktatúrákról és az elnyomásról írtam, vagy valami hasonló), de mivel a legtöbb töritanár a könyvén túl nem lát max pontos lett, én meg két hétig izgultam miatta.
Pont a töri miatt nem kell izgulni, ha eddig hoztátok a négyes-ötöst, akkor ezen is fog menni.
Inkább az lesz a fontos, hogy tud, mit hol találsz az atlaszban, mert ugye könyvjelzőzni nem lehet.
2013. május 07. 20:17 #286
- törölt felhasználó -    
Mondták ma a tvben, h elég nehéz volt megbukni. Mondta ezt egy matektanár. Hát nem azért, de neki könnyű biggrin.gif És ne így fogd fel, drukkolok, h a kettesed meglegyen! Mi is ott izgultunk, mindenki a matektól félt a legjobban, de talán sikerül!
Mindenkinek sok sikert a törire, nem kell izgulni! wink.gif

Idézet (trina @ 2013.05.07. 15:40)
Ma éltem át életem legborzalmasabb 3 óráját. Bevallom, sosem voltam egy zseni matekból, tényleg mindig a kettesre mentem, de ez a mai...hát azt hittem ott ájulok el a lap felett. Reménykedem hogy meglesz az a 25%, de érzem hogy ebből nekem szóbeli lesz :/ Ezek után én a töritől már nem is félek, ennél már csak jobb lehet biggrin.gif Sok sikert mindenkinek holnapra!
8 felhasználónak tetszik: Alison Lerman, trina, miss_areo, duracell, Beyla, kurrek, silenc, Adrianna
2013. május 07. 20:23 #287
Alison Lerman
Alison Lerman
♦ Princess of Persia™♦

Státusz"Jesus gave his life for me, and I'll give my life to him." R.J.S.
Hozzászólás: 6376
Csatolások: 1346
Azonosító: 134139
Idézet (Chelsy @ 2013.05.07. 20:17)
Mondták ma a tvben, h elég nehéz volt megbukni. Mondta ezt egy matektanár. Hát nem azért, de neki könnyű biggrin.gif És ne így fogd fel, drukkolok, h a kettesed meglegyen! Mi is ott izgultunk, mindenki a matektól félt a legjobban, de talán sikerül!

Tényleg nehezebb volt, mint az összes többi, amiket eddig megcsináltam, de az is legyengített, hogy túlságosan idegeskedtem. Hát a második részben, amikor a gráfos feladatot megláttam, már a tenyeremet dörzsöltem, hogy ez a specialitásom, aztán majdnem elbőgtem magam, amikor nem tudtam azonnal. ÚGy a nyolcadik próbálkozásra összeadtam a fokszámokat, hogy egyáltalán párosak e. Aztán sikerült. tongue.gif
Szerintem meglesz a 3as. De megbukni tuti nem fogok! A magyarnál pedig reménykedek az 5ösben. smileeee.gif De majd a szóbeli eldönti. biggrin.gif
És igen, könnyű volt - mondja ezt egy matektanár. Imádom amikor okoskodnak! tongue.gif
Sok sikert mindenkinek holnapra! biggrin.gif
4 felhasználónak tetszik: duracell, Beyla, Adrianna, Lindsay019
2013. május 07. 20:32 #288
trina
trina
heart attack.
Hozzászólás: 2325
Csatolások: 0
Azonosító: 130399
Idézet (Chelsy @ 2013.05.07. 20:17)

Köszönöm! Annyi szerencsém van, hogy mindenbe tényleg belekezdtem, és hogy a 2. részből elég sokat tudtam kihozni. Bízom a részpontokba de nagyon smileeee.gif Ahogy így most számolgattam eléggé a 25 pont körül tengek lengek...szóval én már csak reménykedni tudok biggrin.gif Abban bízok hogy hátha összekaparnak 1-2 pontot a tanárok, mert látják hogy nem vagyok egy hülye gyerek, a többi tárggyal semmi problémám. De ez a matek...
1 felhasználónak tetszik: kurrek
2013. május 07. 20:32 #289
nicol bellox
nicol bellox
Huncut

Idézet (Alison Lerman @ 2013.05.07. 20:23)
Hát a második részben, amikor a gráfos feladatot megláttam, már a tenyeremet dörzsöltem, hogy ez a specialitásom, aztán majdnem elbőgtem magam, amikor nem tudtam azonnal. ÚGy a nyolcadik próbálkozásra összeadtam a fokszámokat, hogy egyáltalán párosak e. Aztán sikerült. tongue.gif
Sok sikert mindenkinek holnapra! biggrin.gif

A gráfosnál én is vagy 5x minimum próbálkoztam, és sehogy sem sikerült megrajzolni jóra, már oda is írtam válasznak, hogy nincs ilyen gráf, aztán az idő vége felé gondoltam megpróbálom újra, és akkor sikerült nagy örömömre : )
A "b" válaszhoz meg oda írtam, hogy Anna(vagy ki) nem mérkőzhetett meg Barnival mert :"én próbáltam úgyis gráfot csinálni, de nem jött össze, na meg úgy Barninak sem lenne jó fokszáma, mert akkor már 5 lenne" .. Na valami ilyesmit írtam, nem teljesen szóról szóra, de ez a lényeg : D

Köszii, sok sikert neked is wink.gif
2 felhasználónak tetszik: Alison Lerman, Beyla
2013. május 07. 21:45 #290
Lindsay019
Lindsay019
Disney princess♔

Státusz"Some people are worth melting for." Olaf ♥
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 4957
Csatolások: 54911
Azonosító: 58811

És emelt szinten? biggrin.gif blush.gif

A kilencedikes könyvet meg a tizedikes háromnegyedét átolvastuk, a jogszabályi kerettanterv listáját 1848-ig átnéztük, igyekeztünk megtanulni a kronológiát és még vissza van némi olvasgatás cografon.
Az első részhez, a 44 pontos teszthez nem lehet atlaszt használni. sad.gif De a négy esszéhez igen. thumbsup.gif

Ha minden igaz, akkor az időhöz kapunk +25%-ot a német miatt. blush.gif
3 felhasználónak tetszik: kurrek, duracell, Alison Lerman
2013. május 07. 22:09 #291
kurrek
kurrek
ღ Emton ღ

Státusz“And I will love you until I take my last breath on this earth.”
  Csoport: Kiemelt tag
Hozzászólás: 6362
Csatolások: 23371
Azonosító: 138617
Bele sem merek gondolni, hogy az öt éves német szakom után, a matek érettségim németül lesz..:/ Mondjuk, ha azt nézem, magyarul matekból mindig hármas voltam, most, hogy németül tanulom négyes vagyok..biggrin.gif
2013. május 08. 08:52 #292
- törölt felhasználó -    
Idézet (kurrek @ 2013.05.07. 22:09)
Bele sem merek gondolni, hogy az öt éves német szakom után, a matek érettségim németül lesz..:/ Mondjuk, ha azt nézem, magyarul matekból mindig hármas voltam, most, hogy németül tanulom négyes vagyok..biggrin.gif

Úristen! biggrin.gif Német nyelvű matek érettségi??!!! biggrin.gif Nem tudom kik találják ki ezeket, de érdekes emberek, az biztos.
1 felhasználónak tetszik: kurrek
2013. május 08. 09:00 #293
Sally Sparrow
Sally Sparrow
Londonb*zi chenoista

StátuszSoy una chica húngara, chenoísta y apasionada por Londres.
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 10970
Csatolások: 8081
Azonosító: 128114
Idézet (Lindsay019 @ 2013.05.07. 13:29)
Nem ismerem annyira a régi rendszert, de leírásod alapján szerintem is jobb lenne. Végigtanultam az elmúlt 12 évet, ötös voltam mindenből. Most itt az érettségi, éjjelente nem tudok rendesen aludni és az adott napi teljesítményem számít, nem az, amit előtte güriztem... Szerintem ez igazságtalan. reklamalo.gif 
Meg hát a sok pont is, például OKTV-s versenyekért 50 pont, de a felsőfokú nyelvvizsga csak 40. A diszlexiások is kapnak 40 pontot, de nekik meg a matekon kívül írásbelizni sem kell. Hát hol élünk? omg.gif
És így ki megy egyetemre? Aki terhes + hátrányos, kap 100 pontot. Ja, meg aki gazdag. Majdnem kihagytam.
A matekról az a véleményem, hogy az elmúlt 12 évben egy-két jegyem volt rosszabb, mint ötös, volt, hogy dicséretet is kaptam. Ma az első (!) részben a nem hivatalos kulcs alapján 10 pontot vesztettem. Ezt már b@#!hatom... mad.gif

A régebbi rendszernek az volt a lényege, hogy volt egy érettségi, ami a mai középszintnek felel meg (pontosabban például ha jól tudom, történelemből nem is volt írásbeli, csak szóbeli), és nem sokkal utána meg hívtak be felvételi vizsgára az adott egyetemek/főiskolák, amiket megjelöltél. Arra külön kellett készülni / tanulni. Arra is volt tételsor, meg ilyenek. De, ott legalább látták rajtad, hogy lelkes vagy, hogy tudod, hogy van hozzá affinitásod, hogy tehetséges vagy. Most mi van? Kapsz egy pontot és te az a pontszám vagy. Senkit nem érdekel, hogy az érettségin nem voltál jó passzban, hogy terhességért kapsz sok pontot vagy mert el vagy eresztve anyagilag. Az egy pont, lényegtelen, mikből áll össze. És így aztán boldog-boldogtalan bekerül... Anno azért volt egy értelmiségi színvonal úgymond a felsőoktatásban. Akkor is voltak linkebbek, de közel sem ennyien, mint most. Akik bekerülnek, azoknak egy jelentős része csak lébecol ott, vagy mert bekerült államira, vagy mert anyuci-apuci a segge alá tolja a lakást, a pénzt, az autót... Nem neki kell perkálnia. Persze most is vannak sokan, akik tanulás mellett akár éjszaka is dolgoznak, hogy finanszírozni tudják a tandíjukat, de valljuk be, a fizetős rendszer nem ennek a rétegnek kedvez...
Félreértés ne essék, persze, szükség van a költségtérítésre is! Hiszen az egyetemnek is élnie kell valamiből és tudnia kell fizetni az oktatókat, stb. De sajnos ezek a pénzek általában totálisan felesleges dolgokra mennek el, arról nem is beszélve, hogy ma már "külön iparág" épült a hallgatók pumpolására. Minden apró cseprő dologért fizetni kell. Ha lemaradtál a tantárgyfelvételről, ha elfelejtetted az ETR jelszavadat, stb... mad.gif
4 felhasználónak tetszik: Adrianna, duracell, Lindsay019, Appalache
2013. május 08. 10:02 #294
- törölt felhasználó -    
Idézet (Sally Sparrow @ 2013.05.08. 09:00)
A régebbi rendszernek az volt a lényege, hogy volt egy érettségi, ami a mai középszintnek felel meg (pontosabban például ha jól tudom, történelemből nem is volt írásbeli, csak szóbeli), és nem sokkal utána meg hívtak be felvételi vizsgára az adott egyetemek/főiskolák, amiket megjelöltél. Arra külön kellett készülni / tanulni. Arra is volt tételsor, meg ilyenek. De, ott legalább látták rajtad, hogy lelkes vagy, hogy tudod, hogy van hozzá affinitásod, hogy tehetséges vagy. Most mi van? Kapsz egy pontot és te az a pontszám vagy. Senkit nem érdekel, hogy az érettségin nem voltál jó passzban, hogy terhességért kapsz sok pontot vagy mert el vagy eresztve anyagilag. Az egy pont, lényegtelen, mikből áll össze. És így aztán boldog-boldogtalan bekerül... Anno azért volt egy értelmiségi színvonal úgymond a felsőoktatásban. Akkor is voltak linkebbek, de közel sem ennyien, mint most. Akik bekerülnek, azoknak egy jelentős része csak lébecol ott, vagy mert bekerült államira, vagy mert anyuci-apuci a segge alá tolja a lakást, a pénzt, az autót... Nem neki kell perkálnia. Persze most is vannak sokan, akik tanulás mellett akár éjszaka is dolgoznak, hogy finanszírozni tudják a tandíjukat, de valljuk be, a fizetős rendszer nem ennek a rétegnek kedvez...
Félreértés ne essék, persze, szükség van a költségtérítésre is! Hiszen az egyetemnek is élnie kell valamiből és tudnia kell fizetni az oktatókat, stb. De sajnos ezek a pénzek általában totálisan felesleges dolgokra mennek el, arról nem is beszélve, hogy ma már "külön iparág" épült a hallgatók pumpolására. Minden apró cseprő dologért fizetni kell. Ha lemaradtál a tantárgyfelvételről, ha elfelejtetted az ETR jelszavadat, stb... mad.gif

Szerettem volna, de az elszúrt matek miatt nem vettek fel a egyetemre. Mondjuk sosem voltam otthon a matematika világában. De nem is bánom, hogy akkor nem vettek fel. Ha sikerűl elhelyezkednem, akkor talán újra megpróbálom, nem én lennék a történelem első levelezőse Tanulva mások hibáiból, nincs kedvem 3,5 év helyett 5-5,5 ott tölteni, szimplán azért mert a dolgozatot javító tanárnak kiadták a megbuktandók qvótáját, és úgy, hogy amit tanítanak, az egyszer felesleges másszor unalmas. Volt osztály társam szerint hiányzik a mérnöki kihívás, az egész átment tömegtermelésbe, az iskola megkapja a fejpénzt, onnantól kezdve nem érdeke, hogy az oda járó hallgatók esetleg szarrá unják magukat és, hogy nem kapnak semmi olyan feladatot, amihez egy picit is agyalniuk kellene és nem csak a memoriájukból kell elővarázsolni a 800 oldalas jegyzetből a 234 oldal 5. bekezdését. Ahogy hallom, kicsit röhejesnek tartom.
Kérdeztem és egyénileg nem tudsz valamit csinálni?
válasz: Miből, honnan szerezzek eszközöket, pénzt és alapanyagot?
És valamilyen szinten jogos, ismeretség nélkül tuti nem fog találni szponzorokat.
Meg ahogy írtad, külön gusztustalan, hogy minden szarért vizetni kell, még azért is, hogy "fönt tartsák a helyed", ugye, passzív félév.

És a tanárok mindenhol lefele mutogatnak, mert az általánosban nem tanították, mert a középsuliban nem tanították, jó hogy nem kérik számon az óvónőket, biztos nem kapot elég ingert az óvodában és ezért lett a gyerek ilyen retard.
2013. május 08. 10:04 #295
kurrek
kurrek
ღ Emton ღ

Státusz“And I will love you until I take my last breath on this earth.”
  Csoport: Kiemelt tag
Hozzászólás: 6362
Csatolások: 23371
Azonosító: 138617
Idézet (cm93 @ 2013.05.08. 08:52)
Úristen! biggrin.gif Német nyelvű matek érettségi??!!! biggrin.gif Nem tudom kik találják ki ezeket, de érdekes emberek, az biztos.

Nem hát..de kéttannylevűben ez van, még az a szerencsém, hogy a töri nem németül van, pedig tanulok német civilizációt, ott az irodalom, a töri és a föci is németül van. tongue.gif
Amúgy annyira nem vészes..eddig, majd a szövegeseknél nézek, mint a lukinyúl, de a rövidebb feladatokat eddig sikerült megértenem...tongue.gif Hozzáteszem, nem is a magyar matek van lefordítva németül, hanem külön csinálnak nekünk matek érettségit németül és eddig kb. minden évben nehezebb volt, mint a magyar és nem abból az éretelmből, hogy németül van, hanem maga a feladat..csak, hogy még jobban kiszúrjanak velünk..:/
2013. május 08. 11:33 #296
- törölt felhasználó -    
Sziasztok. smileeee.gif
Nektek hogy sikerült a töri?
Én kicsit csalódottan jöttem haza,mindig négyes voltam töriből ,azt hittem a mai nap könnyebb lesz.Úgy érzem eléggé elszúrtam.:/ Azt hittem tegnap hogy a mateknál nem lesz rosszabb,de szerintem ez nehezebb volt.
3 felhasználónak tetszik: Adrianna, Alison Lerman, Lindsay019
2013. május 08. 13:14 #297
nicol bellox
nicol bellox
Huncut

Szörnyű volt ez a töri, azt hittem tök könnyű lesz, mert mindig is szerettem és mindig jó voltam belőle..! Ehhez képest nehezebb volt mint a matek..: SS

Itt vannak a nem hivatalos megoldások :
http://www.origo.hu/itthon/20130508-a-2013as-tortenelem-erettsegi-nem-hivatalos-megoldasai.html
3 felhasználónak tetszik: Adrianna, rencsi95, Ade.
2013. május 08. 13:27 #298
- törölt felhasználó -    
Idézet (nicol bellox @ 2013.05.08. 13:14)
Szörnyű volt ez a töri, azt hittem tök könnyű lesz, mert mindig is szerettem  és mindig jó voltam belőle..! Ehhez képest nehezebb volt mint a matek..: SS
Itt vannak a nem hivatalos megoldások :
http://www.origo.hu/itthon/20130508-a-2013as-tortenelem-erettsegi-nem-hivatalos-megoldasai.html

Hú a 10. feladat az egy picit húzos. (lehet, hogy tévedek) Elvileg 18-ban feloszlatta birodalmát Károly király és császár, ergo Osztrák Magyar Monarchia nem lehetett, továbbá a Károlyi féle köztársaság illetve Tanácsköztársaság is beleszól a dologba.
Anno töritanárnőm azt mondta, hogy ilyen kis szarokon lehet elcsúszni, ha az éppen aktuális állam megnevezések nem stimmelnek. Magyar királyság, csak egy példa.

És mik voltak az esszé témák?
2013. május 08. 13:31 #299
Adrianna
Adrianna
ღ music lover ღ

StátuszWish you were my first love... :) <3
Hozzászólás: 1582
Csatolások: 5393
Azonosító: 63884
Nem elég, hogy a töri teljesen kiakasztott (hiába írják itt egyesek, hogy az mennyire könnyű a források meg ezek miatt, hát pont nem volt az szerintem, elég szar feladatokat tettek be), de bónuszban még a telefonom is eltűnt az asztalról, szóval két órán át jártam a várost (osztálytársakhoz mentem), hogy kinél van, mert hogy éppenséggel csak annyit tudtam, hogy xy átadta z-nek, meg z a fél osztálynak és nem tudni merre van. Csak 15 percre hagytam ott véletlenül (azt hittem már elraktam), miután végeztem, és ofő kedves odaadta xy-nak, a többit meg már ismeritek. Hát nem titkolom, hogy bekönnyezett a nap végére a szemem. De meglett szerencsére, csupán az idegeim mentek tönkre. mellow.gif
Ráadásul holnap nekem emelt angol, úgy félek, miután egész nap azt hallgattuk ofőtől, hogy a magyart is sokan benézték osztályban meg eddig az összes emelt kics*szett nehéz volt, hogy már nem tudom mire számítsak.

Úgy érzem nem ér semmit a 4 év teljesítményem, és elcseszi ez a sok sz*r érettségi. Nagyon jó érzés. reklamalo.gif
7 felhasználónak tetszik: Alison Lerman, duracell, Lindsay019, miss_areo, House Of Wax, Minimanó94, kurrek
2013. május 08. 13:32 #300
nicol bellox
nicol bellox
Huncut

Idézet (wrestlingfan @ 2013.05.08. 13:27)
Hú a 10. feladat az egy picit húzos. (lehet, hogy tévedek) Elvileg 18-ban feloszlatta birodalmát Károly király és császár, ergo Osztrák Magyar Monarchia nem lehetett, továbbá a Károlyi féle köztársaság illetve Tanácsköztársaság is beleszól a dologba. 
Anno töritanárnőm azt mondta, hogy ilyen kis szarokon lehet elcsúszni, ha az éppen aktuális állam megnevezések nem stimmelnek. Magyar királyság, csak egy példa. 
És mik voltak az esszé témák?

Szinte az összes húzós volt, kivéve az első. Az esszék is ott vannak abba amit linkeltem, én az A-t ( középkor gazdasága, honfoglalás, kiegyezés) választottam. A 21 pontot kiegyezés hosszú esszére kb 5 percem volt...: S A Barokkos feladat is rossz volt..: S
Tegnap amúgy megcsináltam a 2012-es és a 2011-es érettségit töriből és mindkettő 70-80 pont között volt..., sokkal könnyebb volt mindkettő mint ez a 2013-mas : (((
1 felhasználónak tetszik: Adrianna
21 oldal 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!