Idézet (Sally Sparrow @ 2013.05.08. 09:00)
A régebbi rendszernek az volt a lényege, hogy volt egy érettségi, ami a mai középszintnek felel meg (pontosabban például ha jól tudom, történelemből nem is volt írásbeli, csak szóbeli), és nem sokkal utána meg hívtak be felvételi vizsgára az adott egyetemek/főiskolák, amiket megjelöltél. Arra külön kellett készülni / tanulni. Arra is volt tételsor, meg ilyenek. De, ott legalább látták rajtad, hogy lelkes vagy, hogy tudod, hogy van hozzá affinitásod, hogy tehetséges vagy. Most mi van? Kapsz egy pontot és te az a pontszám vagy. Senkit nem érdekel, hogy az érettségin nem voltál jó passzban, hogy terhességért kapsz sok pontot vagy mert el vagy eresztve anyagilag. Az egy pont, lényegtelen, mikből áll össze. És így aztán boldog-boldogtalan bekerül... Anno azért volt egy értelmiségi színvonal úgymond a felsőoktatásban. Akkor is voltak linkebbek, de közel sem ennyien, mint most. Akik bekerülnek, azoknak egy jelentős része csak lébecol ott, vagy mert bekerült államira, vagy mert anyuci-apuci a segge alá tolja a lakást, a pénzt, az autót... Nem neki kell perkálnia. Persze most is vannak sokan, akik tanulás mellett akár éjszaka is dolgoznak, hogy finanszírozni tudják a tandíjukat, de valljuk be, a fizetős rendszer nem ennek a rétegnek kedvez...
Félreértés ne essék, persze, szükség van a költségtérítésre is! Hiszen az egyetemnek is élnie kell valamiből és tudnia kell fizetni az oktatókat, stb. De sajnos ezek a pénzek általában totálisan felesleges dolgokra mennek el, arról nem is beszélve, hogy ma már "külön iparág" épült a hallgatók pumpolására. Minden apró cseprő dologért fizetni kell. Ha lemaradtál a tantárgyfelvételről, ha elfelejtetted az ETR jelszavadat, stb...
Szerettem volna, de az elszúrt matek miatt nem vettek fel a egyetemre. Mondjuk sosem voltam otthon a matematika világában. De nem is bánom, hogy akkor nem vettek fel. Ha sikerűl elhelyezkednem, akkor talán újra megpróbálom, nem én lennék a történelem első levelezőse Tanulva mások hibáiból, nincs kedvem 3,5 év helyett 5-5,5 ott tölteni, szimplán azért mert a dolgozatot javító tanárnak kiadták a megbuktandók qvótáját, és úgy, hogy amit tanítanak, az egyszer felesleges másszor unalmas. Volt osztály társam szerint hiányzik a mérnöki kihívás, az egész átment tömegtermelésbe, az iskola megkapja a fejpénzt, onnantól kezdve nem érdeke, hogy az oda járó hallgatók esetleg szarrá unják magukat és, hogy nem kapnak semmi olyan feladatot, amihez egy picit is agyalniuk kellene és nem csak a memoriájukból kell elővarázsolni a 800 oldalas jegyzetből a 234 oldal 5. bekezdését. Ahogy hallom, kicsit röhejesnek tartom.
Kérdeztem és egyénileg nem tudsz valamit csinálni?
válasz: Miből, honnan szerezzek eszközöket, pénzt és alapanyagot?
És valamilyen szinten jogos, ismeretség nélkül tuti nem fog találni szponzorokat.
Meg ahogy írtad, külön gusztustalan, hogy minden szarért vizetni kell, még azért is, hogy "fönt tartsák a helyed", ugye, passzív félév.
És a tanárok mindenhol lefele mutogatnak, mert az általánosban nem tanították, mert a középsuliban nem tanították, jó hogy nem kérik számon az óvónőket, biztos nem kapot elég ingert az óvodában és ezért lett a gyerek ilyen retard.