Starity

Magyar helyesírás - A leggyakoribb téveszmék

3 oldal 1 2 3
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2010. augusztus 21. 14:56 #21
matessz
matessz

Státusznem
  Csoport: Tag
Hozzászólás: 1014
Csatolások: 22
Azonosító: 95461
Idézet (El Mexicano @ 2010.08.21. 14:47)
...Minden szöveget ellenőrzünk a keresővel, és ha megtaláljuk ugyanazt egy másik oldalon, automatikusan megy a kukába a hír...

Hülye gugli megkeseríti a hírírók életét. rohog.gif
2 felhasználónak tetszik: Bessie, xBlondie
2010. augusztus 21. 15:18 #22
- törölt felhasználó -    
Idézet (Zsüdi @ 2010.08.21. 14:56)
Sajnos én olyan helyzetben vagyok, hogy iskolában négy nyelvet tanulunk, és majd kicsit később fel kell vennünk egy ötödiket is (ami vélhetőleg vagy francia, orosz, vagy pedig spanyol lesz), úgyhogy az ilyen alapvető magyar helyesírás néha eléggé betesz...

Mi az, te poliglotának vagy tolmácsnak készülsz? laugh.gif
2010. augusztus 21. 15:21 #23
- törölt felhasználó -    
Idézet (matessz @ 2010.08.21. 14:56)
Hülye gugli megkeseríti a hírírók életét.  rohog.gif

Hát ez az, hogy nem... a hülye gugli sokszor a szó szerint másolt szöveget sem találja meg, ezért kénytelenek vagyunk az állítólagos forrás oldalára belépni és "manuálisan" azaz vizuálisan ellenőrizni. Bizonyos oldalakon lévő szövegeket valamiért nem talál meg a Google... (Bár honlapszerkesztői múltamból határozottan emlékszem rá, hogy meg lehet adni a HTML fejlécében egy paramétert, amely épp azt teszi, hogy ne találja meg a kereső.)

De volt, aki azt a trükköt alkalmazta, hogy egy híroldalról bemásolta szó szerint a cikket, és megadott egy másik forrást, hogy ne jöjjünk rá... de ez sem sikerült neki. rohog.gif
1 felhasználónak tetszik: Bessie
2010. augusztus 21. 18:18 #24
Viktoriiaa
Viktoriiaa
obsessed with FOB and P!ATD ♥

StátuszWhen you say you love me, know I love you more... ♥
Hozzászólás: 1122
Csatolások: 1946
Azonosító: 88094
Idézet (El Mexicano @ 2010.08.21. 12:40)
A beküldött cikkekből, na meg a fórumtémákból levont eddigi tapasztalatok alapján néhány javaslat a helyesírásunk javítására.
I. Toldalékok kapcsolása
1. Eléggé elterjedt tévhit, hogy „az idegen nevekhez kötőjellel kell kapcsolni a toldalékokat”. Ezt felejtsétek el, baromság. Nem az a lényeg, hogy idegen név, hanem a végződésének a kiejtése. Az alábbi két esetben igaz ez:
1. Ha az idegen szó vagy név néma betűre végződik: Mariah-val (mert nem *[mariahhal], hanem [mörájával]), Ashley Tisdale-lel (mert nem *[tisdaléval], hanem [tiszdéjllel]) stb.
2. Ha az idegen szó utolsó magánhangzóját írásban kettőshangzó jelöli: Miley-nak (mert nem *[milejnak], hanem [májlinak]), Carey-t (mert nem *[karejt], hanem [kerit]) stb.
II. Az -i és az -es/-os/-ös melléknévképző
Itt szintén gondok vannak. Szabály a következő (szintén nagyon egyszerű): a kéttagú tulajdonnevekből képzett melléknevek esetén a név mindkét tagja nagy kezdőbetűs marad, és az -i/-es/-os/-ös képzőt kötőjellel kapcsoljuk: Petőfi Sándor-i, Los Angeles-i, New York-i; miley-s, de: Miley Cyrus-os.
III. Vesszők
Minden vonatkozó névmás elé vesszőt kell tenni, és a kötőszók elé is, ha tagmondatokat kapcsolnak össze (szintén tévhit, hogy „az és elé nem kell vessző”; valóban, ha csak egy felsorolás utolsó tagját kapcsolja).
Ezek a vonatkozó névmások: ahol, aki, amely, ami, amíg, amikor stb.; kötőszók: és, hogy, mert, mint stb.
FIGYELEM: a mint elé csak összehasonlító szerkezetben kell vesszőt tenni; nem kell elé vesszőt tenni, ha jelentése '-ként', illetve a több mint, kevesebb mint azaz 'megközelítőleg' jelentésű kifejezésekben.
– Három több, mint kettő. Kettő kevesebb, mint három.
– DE: Több mint 10 ember volt jelen. Kevesebb mint 50-en jöttek el. X.Y. mint listavezető.
IV. Szavak
– videoklip (nem *videóklipp, sem *videóklip)
– klip, klipet, klippel (nem *klipp, *klippet, *klip-el)
– autogram (nem *autógramm, sem *autogramm)
– egyelőre (nem *egyenlőre, hacsak nem arról van szó, hogy egyenlő szeletekre vágod a tortát)
– utána (nem *utánna)
– muszáj, vajon, hajó (nem *muszály, *valyon, *halyó)
Egyelőre ennyi, ha még eszembe jut valami, folytatom.

Már nagyon kellett egy ilyen téma. Köszönöm El Mexicano! wink.gif meghajolo.gif Hátha elolvassák azok, akiknek kellene, és nem lesz tele helyesírási hibákkal a fórum. Végülis magyarok vagyunk, tanuljunk meg helyesen írni magyarul! wink.gif
2010. augusztus 21. 18:33 #25
Bessie
Bessie
Jung Kook

Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 15798
Csatolások: 67785
Azonosító: 27941
Akkor én leszek az egyetlen aki bevallja, hogy néha hiba csúszik a hozzászólásaiba, vagy a cikkeibe? biggrin.gif Sajnos nem vagyok tökéletes, de igyekszem helyesen írni. blush.gif
Egyébként elég cikis ez az egész, mert még a suliban olyan jó voltam helyesírásból, hogy versenyre is küldtek. laugh.gif Persze akkor jobb voltam, na de ez már más tészta. rolleyes.gif

El Mexicanonak (remélem jól írtam) pedig köszönjük a hasznos topikot. meghajolo.gif
1 felhasználónak tetszik: viraag
2010. augusztus 21. 18:43 #26
- törölt felhasználó -    
Nagyon szépen köszönjük ezt a topicot! meghajolo.gif Csak az a baj, hogy akiknek nagyon szüksége lenne rá, nem olvassa el, vagy elolvassa, de nem veszi figyelembe.

Én beismerem, hogy a helyesírásom eléggé(nagyon) rossz (szerintem rengeteg hiba lehetett a cikkeimben). blush.gif
2010. augusztus 21. 23:44 #27
- törölt felhasználó -    
Idézet (Zsüdi @ 2010.08.21. 13:18)
mongyuk --> mondjuk
oszt --> aztán, és (hacsak nem a kártyát osztja)
lécci, légyszi --> légyszí', légy szíves
/több most nem jut az eszembe.../

Én világéletemben helyesen írtam, sőt, ha lehetek picit öntelt, magyarérettségin mindössze egy (de az súlyos) hibám volt, de utólag kiderült, hogy csúnyán írtam, összefolyt a dolog érdemi része, és nem lehetett kivenni belőle, hogy akkor most jó-e, vagy sem. Jómagam is hülyét kapok a rossz helyesírástól, de én úgy vagyok vele, hogy csevegőprogramokban azt csinál az ember, amit akar, és ott belefér a rövidítés, a szleng, és az is, hogy úgy írsz mindent, ahogy kimondod, mert az ilyen dolog általában a viccelődések során érzékletesebbé teszi a beszélgetést. Ezen írásmód használata alól én sem vagyok kivétel, viszont azt már nagyon erős túlzásnak tartom, hogy a szlengelés is feddést von maga után... jó, a cikkeknél megértem, hogy ne használjuk, de én a fórumon ezt igenis megteszem, ha arról van szó...

Ennyire ne legyünk már tanárbácsik'/tanárnénik'... dry.gif
5 felhasználónak tetszik: dijja, Gabor28, .KT., QueenB, Mia
2010. augusztus 21. 23:45 #28
- törölt felhasználó -    
Idézet (ReBecca @ 2010.08.21. 18:43)
Csak az a baj, hogy akiknek nagyon szüksége lenne rá, nem olvassa el, vagy elolvassa, de nem veszi figyelembe.

Sajnos vannak menthetetlenek... mint ahogy a cikkírásnál is. Volt, akinek kb. háromszor megírtam, hogy ne másoljon, és ugyanúgy folytatja. De még meg is kérdezi privátban, hogy szerintem jó lesz-e (a másolt cikk). dry.gif
2010. augusztus 21. 23:49 #29
prézli
prézli
Pókasszony

StátuszI could do anything to show how much you mean, but I won't.
  Csoport: Kitiltott
Hozzászólás: 8034
Csatolások: 25737
Azonosító: 107627
Az az igazság, hogy e topiktól senki sem válik profi helyesíróvá - pláne nem azok, akik miatt nyílt ez a topik. Sajnos ez ellen nem nagyon lehet mit tenni, mert a mai cybervilágnak köszönthetően a rövidítések - asszem, nem tom, haggyuk, ja - kerülnek előtérbe.
2010. augusztus 22. 18:20 #30
- törölt felhasználó -    
Idézet (prézli @ 2010.08.21. 23:49)
Az az igazság, hogy e topiktól senki sem válik profi helyesíróvá - pláne nem azok, akik miatt nyílt ez a topik. Sajnos ez ellen nem nagyon lehet mit tenni, mert a mai cybervilágnak köszönthetően a rövidítések - asszem, nem tom, haggyuk, ja - kerülnek előtérbe.

Én pedig azt mondom, hogy valamit valamiért. Aki cikket szeretne írni, az vagy elolvassa és megpróbálja betartani a szabályokat, vagy törölve lesznek a cikkei, ha tele vannak helyesírási hibákkal. Alapvetően nem is az internetszlengről szól ez a topik, hanem legfőképpen azoknak, akik cikket írnak.
2010. augusztus 23. 16:26 #31
Mrs. Frankenstein
Mrs. Frankenstein
Hozzászólás: 4440
Csatolások: 2054
Azonosító: 126723
Mexicano, az én cikkeimben sok hiba szokott lenni? Mert én mostanság azt veszem észre, hogy csak megformázod, de különösebben nem javítasz rajtuk. Vagy csak nem veszem észre? Szóval akkor hibásan írok vagy azért annyira nem? smileeee.gif
Előre is köszi a választ!
2010. augusztus 23. 17:24 #32
- törölt felhasználó -    
Idézet (EszterLondon @ 2010.08.23. 16:26)
Mexicano, az én cikkeimben sok hiba szokott lenni?

Nem szoktad észrevenni, ha van benne?
2010. augusztus 23. 17:28 #33
xBlondie
xBlondie
fashionista
    Csoport: Kiemelt tag
Hozzászólás: 2713
Csatolások: 14045
Azonosító: 112254
Idézet (El Mexicano @ 2010.08.21. 14:47)
S ha már itt tartunk, megkérek mindenkit, hogy NE MÁSOLJON híreket máshonnan. Fogalmazza át a saját szavaival, nem elég a bevezetőben megcserélni két szót és a többit meg úgy hagyni, ahogy volt. Minden szöveget ellenőrzünk a keresővel, és ha megtaláljuk ugyanazt egy másik oldalon, automatikusan megy a kukába a hír. Nem érdekel, ki írta, milyen régi tag, miről szól, mennyire érdekes. Ha lopott, akkor törölve lesz.

Ezt átmásoltam a cikkek írása részlegbe is. beer.gif
Csak ma kb. 5 ilyennel találkoztam. (Ha nem többel!)
2010. augusztus 23. 17:34 #34
- törölt felhasználó -    
Én csak azért írok, hogy általános véleményetek szerint, én helyesen írok? biggrin.gif Tudom, hogy az írásjelekkel gondban vagyok, főleg a vesszőkkel, de azon még csiszolok, de ezen kívül van még valami?
2010. augusztus 24. 10:06 #35
- törölt felhasználó -    
Idézet (EszterLondon @ 2010.08.23. 16:26)
Mexicano, az én cikkeimben sok hiba szokott lenni? Mert én mostanság azt veszem észre, hogy csak megformázod, de különösebben nem javítasz rajtuk. Vagy csak nem veszem észre? Szóval akkor hibásan írok vagy azért annyira nem? smileeee.gif
Előre is köszi a választ!

Te szép cikkeket írsz. Apróbb vesszőhibákat szoktam javítani még a legprofibb cikkíróknál is (nozso13 pl. irodalomszakos bölcsész, ha jól tudom, ilyeneket még nála is néha), szóval ez nem probléma. Ugyanez vonatkozik Prézlire, Miah008-ra és az összes "régi" tagra, ők általában gyakorlott cikkírók.

Viszont amikor egy 12-13 éves beküld egy teljesen hibátlanul megfogalmazott cikket tökéletes helyesírással, az meg épp ezért gyanús rögtön, hogy másolat máshonnan (és eddig az ilyen be is bizonyosodott).
2 felhasználónak tetszik: Bessie, EszterLondon
2010. augusztus 24. 10:22 #36
Bessie
Bessie
Jung Kook

Státusz❤ YoonKook ❤
  Csoport: Moderátor
Hozzászólás: 15798
Csatolások: 67785
Azonosító: 27941
Egyébként nem értem. Olyan nehéz átfogalmazni valamit? unsure.gif Vagy ha talál egy érdekes cikket, azzal már le is van tudva? Én speciel igyekszem több helyről utána nézni, hátha találok még infót, ami hasznos lehet. Persze van aki megelégszik olyan cikkel, hogy "Bieber gyerekre rávágódott az ajtó", stb...
2010. augusztus 24. 14:33 #37
- törölt felhasználó -    
Idézet (Bessie @ 2010.08.24. 10:22)
Egyébként nem értem. Olyan nehéz átfogalmazni valamit?  unsure.gif Vagy ha talál egy érdekes cikket, azzal már le is van tudva? Én speciel igyekszem több helyről utána nézni, hátha találok még infót, ami hasznos lehet. Persze van aki megelégszik olyan cikkel, hogy "Bieber gyerekre rávágódott az ajtó", stb...

Az az igazság, hogy ehhez is kell egy érzék, ill. készség. Ha valakiben ez nincs meg, akármit csinál, nem fog tudni cikket írni. Ez az életkorral persze fejlődik, fejleszthető, de ez szintén nem azt jelenti, hogy bármelyik 25-30 év feletti tudna cikket írni, mert nem.
2010. augusztus 25. 11:10 #38
- törölt felhasználó -    
Tegnap az M1 híradójában is vagy 5 helyesírási hibát számoltam össze a kiírásokban... szóval ők ugyanúgy nincsenek a helyzet magaslatán, hogy mit kellene egybeírni és mit külön, mit kötőjellel.

Kevésbé gáz, de ciki: hétfőn egy rendelőintézetben voltam, a bejárattal szemben egy tájékoztató tábla, rajta hatalmas betűkkel, hogy melyik osztály hol található az épületben. Csak két szót idézek: "Mentálhigénia", "Pszihológia" (sic). Hát ennyi. rohog.gif (Félreértés ne essék, én a sebészetre mentem... laugh.gif)
2010. augusztus 25. 14:07 #39
- törölt felhasználó -    
Én meg múltkor kaptam egy levelet a nagynénémtől, amiben már előre közölte velem, hogy a hejesírásával már ne is törődjek... És a legjobb: elköszönésnél egybeírta a keresztnevét a nénje szóval, így: NÉV+nénnye... biggrin.gif

Azért ciki, hogy egy felnőtt ember ennyire ne tudjon írni... én esti gimnáziumban érettségiztem le a nyáron, ahol nekem sajnos ilyen-olyan nehézségek miatt indigó segítségével másolták az osztálytársaim az órai anyagot, mert máskülönben nagyon lemaradtam volna a többiektől. Ugyebár a 90% itt is felnőtt volt, a magam akkori 18 évével magasan a legfiatalabbak között voltam. Ezekben az írásokban is volt annyi helyesírási baki, hogy a fejemet fogtam, mikor megláttam, érettségin meg mindenki kérdezgetett, hogy: "Te nem félsz a nyelvtani résztől? Mert én nagyon..." Mindig azt válaszoltam, hogyha fele-fele arányban hallgatsz a füledre, és használod az eszedet, tutira nem lesz baj. A megtekintés napján kérdezték, hogy: "Hány hibád lett, ami a helyesírást illeti?" Mondtam, hogy mindössze egy, az viszont súlyos hibának számított, mert ha gyorsan írok, hiába tudom, hogy mi a helyes, akarva-akaratlanul is mást írok.

Szóval azért megmosolyogtató/elszomorító dolgok vannak a felnőtteknél is, ilyen téren... biggrin.gif
2010. augusztus 25. 14:12 #40
- törölt felhasználó -    
Amúgy teljesen egyetértek veletek. Én is találkoztam ilyen hibával. Egyszer írt egy üzenetet egy lány, hogy "meg szerette" az adott sztárt, és nem adja oda. Szóval..
meg szerette->megszerette
3 oldal 1 2 3
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!