Idézet (malibu96 @ 2010.04.09. 12:57)
Én németet tanulok már most 8. éve, de nem szeretem. Túl sok benne a nyelvtan. Középiskolától (azaz mindjárt

) felveszem az angolt, amivel szerintem többre megyek mint a némettel. De majd szeretnék spanyolul vagy olaszul is tanulni és a franciát is kipróbálnám

bár az a kiejtés...

A németnél nem sok könnyebb nyelv van... a ragozás nagyon egyszerű, ha a der die das táblázatot tudod, akkor tudsz mindent. Kivétel sincs sok. Igeidő sem. Gyakorlatilag 2 múlt időt kell ismerned, abból csak az egyiket használják, a jövő idő meg ugye werden + infinitív, tehát azzal sincs gond.
Angolban alapból 12 igeidő van, abból legalább 8-9et használnak is, bár ragozás ugye nincs, ami nagyon megkönnyíti a nyelvet, de nekem a legtöbb németes aki később kezdte az angolt, azt mondta, hogy a német könnyebb. Nekem mindegyik nagyon könnyű volt mondjuk.
A spanyol és a francia nehezebbek szerintem jóval, hiába teszi az ember egymás mellé a szavakat, rengeteg a kivétel a ragozásban. Én pl. spanyolban a múlt időknél nagyon megzavarodtam, hogy mikor melyiket kell használni, mert hasonlóak mint az angolban, csak más a használat, nekem nem volt túl logikus.
De eddig a legnehezebb az az orosz nekem. A cirill írás a legkisebb gond, bár ahhoz is nem tudom mennyi idő kellene, hogy folyamatosan és szépen olvasni tudjak. Német után elég nehéz megszokni, hogy az oroszban nincsenek névelők. Meg sajna túlragoznak mindent... az sem mindegy, hogy 3 alma, vagy 6 alma mert még azt is máshogy kell ragozni.
Azzal meg egyetértek, h a spanyol, olasz, angol a legszebb nyelvek, de én ide sorolnám a franciát és az oroszt is.