Starity

Pesuth Rita

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2006. december 09. 17:09 #1
ziziblans
ziziblans
 
Státusz"A szeretet örök!"
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.11.28.
Hozzászólás: 864
Csatolások: 3999
Azonosító: 20803
Offline offline
Akit érdekel a 6x-os kick-box világbajnokunk, írjon, véleményezzen.

Jelenleg fittness edzõként szerepel.
2006. december 09. 19:01 #2
ziziblans
ziziblans
 
Státusz"A szeretet örök!"
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.11.28.
Hozzászólás: 864
Csatolások: 3999
Azonosító: 20803
Offline offline
Idézet(ziziblans @ 2006. December 9. - 18:09)
Akit érdekel a 6x-os kick-box világbajnokunk, írjon, véleményezzen.

Jelenleg fittness edzõként szerepel.

2006. december 11. 01:20 #3
ziziblans
ziziblans
 
Státusz"A szeretet örök!"
  Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.11.28.
Hozzászólás: 864
Csatolások: 3999
Azonosító: 20803
Offline offline
Idézet(ziziblans @ 2006. December 9. - 20:01)


PESUTH RITA

Szépségkirálynõ, tv-sztár, de mindenek elõtt: egy hölgy, akitõl retteg a világ. Szépség minden idõben, és az ellenfelek által rettegett szörnyeteg, amikor a szorítóban küzd. Az 1974-ben született Pesuth Rita sportága, a kick-box ötvözi a klasszikus küzdõsportok és a modern harcmûvészetek elemeit, amelynek gyõztese csak az lehet, aki egyszerre birtokolja a kreativitást, az erõt, és az ügyességet. A kilencvenes években szó szerint a legyõzhetetlen világbajnok, Pesuth Rita lábai elôtt hevert a világ, és a helyzet azóta is csak annyiban változott, hogy a bajnoknõ egy mindenki által ûzhetõ rokonsportágban, a fitness-ben ad ezrek által látogatott órákat.

A kick-box sportkarate
A kick-box (korábban all-style sportkarate) a karate , taekwon-do , ökölvívás elemeibõl felépített küzdõsport. A kick-box magyarra fordítva rúgás-ütést jelent, technikái így ütések, rúgások és védések. A kick-box 1970-72 között az USA-ban és Angliában alakult ki azáltal, hogy a sportolók védõfelszerelést kezdtek el használni az edzéseken, versenyeken. A legtöbbet tették e sport elterjesztéséért Mike Anderson és Peter Land urak.
Kezdettõl fogva alapvetõen 2 szabályrendszer, a semi- és light-contact (félerõs támadások) valamint full-contact , low-kick és thai-box (teljes erejû támadások, k. o. szisztéma) szerint rendeznek küzdelmi versenyeket. Vannak azonban formagyakorlat-versenyek is. A 14 év alattiak csak a semi-contact szabály szerint versenyezhetnek. A küzdelmi versenyeket súlycsoportok szerint rendezik, a fiúk és lányok külön versenyeznek.
Hazánkban, 1977-ben, a budapesti Közgáz Klubban kezdtek ezzel a sporttal foglalkozni, osztrák mesterek (Peter Land, Gerhardt Tuschla) segítségével. 1978-ban a magyar kick-box csatlakozott a WAKO (World Amateur Kick-boxing Organization) világszövetséghez. Ettõl kezdve országszerte klubok alakultak, versenyeket rendeztek és a sportolók elindultak nemzetközi versenyeken is. 1985-ben a budapesti világbajnokságon Hanák Antal megszerezte a sportág elsõ világbajnoki címét, full-contactban. 1993 óta Magyarország vezeti a világranglistát a megszerzett érmeket tekintve. Magyarok a legeredményesebb versenyzõk is: Pesuth Rita és Debreczeni Dezsõ is hatszor lett kick-box világbajnok!
Mint minden küzdõsportban, a tudást itt is övszínek jelzik. A színes övek a tanuló fokozatok, a fekete öv mester fokozatot jelöl. A kick-box sportolók ruházata hasonló a többi küzdõsportban használatoshoz. Klubunkban a fekete nadrág és fehér felsõ (pólótrikó vagy V-kivágású kabát) az elõírt ruházat.




A Bolyai János Általános Iskolában 1985 óta van kick-box tanfolyam. Az Árpád DSE 1997-ben , elõdje, az ÁDSK 1988-ban alakult meg. Jelenleg minden korosztályban indulunk versenyeken. 2003-ban 55 fõ edz 3 csoportban, közülük 20 fõ versenyzõ.
A távol-keleti eredetû küzdõsportok (küzdõmûvészetek) 3-4 ezer éves múltra tekintenek vissza. A legendák szerint a kínai Shaolin kolostorban kell keresnünk a gyökereket. Itt hozta létre önvédelmi rendszerét az állatok küzdelmeit tanulmányozva egy buddhista pap, Boddhidharma . Innen vitték szét buddhista szerzetesek, kereskedõk Kínába , Japánba , Koreába és egyéb helyekre a Shaolin kung-fu stílust. Az említett országokban aztán önálló fejlõdés során alakultak ki a ma ismert stílusok elõdei. Ezek valamikor ténylegesen harcra, önvédelemre voltak használatosak, ám mára a legtöbb sporttá szelídült. Az alábbiakban megismerheted közülük a legfontosabbakat:

Shotokan karate-do
A shotokan karate (Japán, 1922) megalkotója Gichin Funakoshi. Sportolói fehér öltözetben (gi) edzenek. Versenyen puszta kézzel küzdenek, fejre érintés nélkül kell ütni és rúgni. Magyarországon 1974 óta gyakorolják. A shotokan karatéhoz nagyon hasonló a shito-ryu, a wado-ryu és a kempo karate stílus.
Kyokushinkai karate
A kyokushinkai karate (Japán, 1956) megalkotója a koreai származású Masutatsu Oyama. Ez az "erõkarate". A sportolók fehér öltözetet viselnek. Versenyeiken puszta kézzel küzdenek, az egész test és a combok is támadhatók teljes erõvel (k. o. szisztéma), de fejre tilos ütni. Az gyõz, aki a küzdelmet jobban bírja, "állva" marad a végén. Hazánkban 1970 óta gyakorolják. A kommandósok kiképzésénél is ezt a stílust alkalmazzák. A kyokushinkai hazai vezetõje Furkó Kálmán.
Taekwon-do
A taekwon-do (Korea, 1955) létrehozója Choi Hong-hi (unokatestvére a kyokushinkai megalkotójának). Fehér ruhában edzenek, ruhájuk hátán mindig ott olvasható a taekwon-do felirat. Jellemzõ e sportra a sok rúgás és kevés ütés. Ma több ága van, a két legfontosabb az ITF és a WTF taekwon-do, melyek a mozgásanyagban nem, de a versenyszabályokban különböznek egymástól. Az ITF-é a kick-box light-contact versenyre hasonlít. A WTF küzdelmi versenye full-contactban zajlik, ahol a sportolók a szokásos védõkön kívül mellvédõt is viselnek, de fejre ütni tilos. Az ITF hazai vezetõje Harmat László, a WTF-é Patakfalvi Miklós. A WTF taekwon-do olimpiai sport.
Kung-fu
Sok kung-fu irányzat (Kína) létezik hazánkban. Többnyire fekete ruhában edzenek, övet stílustól függõen viselnek vagy nem. Ritkán rendeznek versenyt, mert mozgásanyaguk inkább önvédelmi vagy egészség-megõrzõ jellegû. Sokan a mozgás szépségéért gyakorolják. A legenda szerint Boddhidharma alkotta meg az irányzat õsét az állatok küzdelmének tanulmányozásával.
Thai-box
Ez a küzdõsport (Thaiföld) a legkeményebb és a legdurvább. A versenyzéssel többnyire profik foglalkoznak. Félmeztelenül, rövidnadrágban, ringben küzdenek. Nagyon sok a sérülés!
A kung-fu és a thai-box jelenleg eléggé áttekinthetetlen. Sok a gyenge edzõ, az önjelölt mester közöttük.
Judo
Ezt a küzdõsportot (magyar neve cselgáncs) Jigoro Kano (Japán) a ju-jitsuból hozta létre. 1930 óta gyakorolják hazánkban. Olimpiai sportág. 1992-ben Kovács Antal olimpiai bajnok lett.
Aikido
Morihei Uyeshiba hozta létre Japánban. Lényege a harc nélküli közdelem. Sok dobás, izületcsavarás jellemzi. Nem versenysport.
Ju-jitsu
Kemény, õsi japán eredetû önvédelmi sport. Megtalálhatók benne a judo, a karate, az aikido technikái. Alkalmas a katonai kiképzésre.
Ökölvívás
Ezt a küzdõsportot már az ókori Görögországban is gyakorolták, ott rendezték az elsõ olimpiát. Itt csak ütni lehet. Olimpiai sport.
Birkózás
Hasonlóan az ökölvíváshoz, ezt is gyakorolták már az ókorban is. Ez van legtávolabb a kick-boxtól. Olimpiai sport.



A kick-box a legeredményesebb nem olimpiai sportág hazánkban. Mivel 80 fölött van a megszerzett aranyérmek száma, csak a világbajnokokat sorolom fel. Nevüket jegyezd meg!

Pesuth Rita III. dan, hatszoros; Csicsely Szilvia II. dan, kétszeres; Filó Andor I. dan;
Debreczeni Dezsõ III. dan, hatszoros, Gönczi János II. dan, kétszeres; Hanák Antal I. dan;
Hugyetz Lajos V. dan, ötszörös; Pruzsinszky Ivett II. dan, kétszeres; Kocsis Tünde I. dan;
Dancsó Zoltán IV. dan, négyszeres; Tumbász József IV. dan; Szabó Árpád I. dan;
Lantos Gyula II. dan, háromszoros; Tóth István III. dan; Szalma Zsuzsanna I. dan;
Szilágyi Diána I. dan, háromszoros; Aburkó Gábor III. dan; Wappel Tibor I. dan;
Szûcs Zoltán V. dan, háromszoros; Budai Barnabás II. dan; Marton Klára I. dan;
Katona Barnabás V. dan, kétszeres; Növényi Norbert II. dan;
Balogh Oszkár II. dan, kétszeres; Bády Gabriella I. dan;

A magyar kick-box vezetõi:
dr. Leyrer Richárd VI. dan elnök, a világszövetség alelnöke
Galambos Péter VI. dan alelnök, szakmai vezetõ
Szûcs Zoltán V. dan semi-contact szövetségi kapitány
Zrínyi Miklós VI. dan light-contact szövetségi kapitány
Katona Attila V. dan full-contact szövetségi kapitány
Német Ferenc IV. dan low-kick szövetségi kapitány

A több mint 40 kick-box klub közül a nagyobb klubok és vezetõi:

Hunyadi SE Budapest 50 fõ - Galambos Péter VI. dan
Csepeli SzSE Budapest 80 fõ - Király István IV. dan
Szigetszentmiklós-Tököl SE 40 fõ - Gnyálin István V. dan
Combat 'D' SC Szeged 100 fõ - Feketéné Németh Erika IV. dan
Tigers KBSE Szeged 80 fõ - Német Ferenc IV. dan
Farm-Traktor KBSE Nyíregyháza 80 fõ - Károly István V. dan
Esztergomi KBSE Esztergom 80 fõ - Zrínyi Miklós VI. dan
Báthory SE Debrecen 50 fõ - Ignéczi László IV. dan
Lakótelepi SE Békéscsaba 100 fõ - Gregor László V. dan
Árpád DSE Budapest 55 fõ - Balázs Imre IV. dan

Az ÁDSE sportolói közül országos bajnokságot nyertek:

gyerek korosztályban
Horváth Attila
Horváth Melinda
Hadnagy Andrea
Fábián Tamás 2001

serdülõ korosztályban
Horváth Attila
Sokorai Karolina
Titi Noémi 1996, 1997
Bürg Dorottya 2002

junior korosztályban
Balázs Jácint
Molnár Róbert 1994, 1996
Csutorás László
Sokorai Karolina 1996, 1997

felnõtt II. osztályban : Molnár Róbert (1995), Pór Péter (1997), Skamla Henriette (1998)
felnõtt I. osztályban : Molnár Róbert (1997)

Junior Európa-bajnoki címet szereztek :
1994-ben
Sokorai Karolina
Sokorai Nikoletta
Szili Norbert
1995-ben
Horváth Attila
1996-ban
Molnár Róbert

Vienna Open-t nyert:
Molnár Róbert 1997-ben

Világbajnokság 1997-ben
Molnár Róbert 63 kg V. hely

Fekete övet szerzett:
Molnár Róbert (2000) Kovács Imre (2001) Turi Mónika (2002) Balázs Henriett (2004)



Kick-box szakosztály az Árpád DSE-ben


Kick-box szakosztály az Árpád DSE-ben


Kick-box szakosztály az Árpád DSE-ben


Kick-box szakosztály az Árpád DSE-ben


Kick-box szakosztály az Árpád DSE-ben


Kick-box szakosztály az Árpád DSE-ben

A kispesti Bolyai János Általános Iskolában 15 éve mûködik az Árpád DSE. Egyik szakosztályában a kick-box sporttal foglalkoznak. Az alábbiakban tájékoztatót találhatnak a kick-box gyakorlása iránt érdeklõdõk.

Kedden és csütörtökön 16-17.30 között van a 12 éven aluliak edzése. A kezdõkkel és középhaladókkal Turi Mónika és Cseke Anikó, a versenyzõkkel Balázs Imre foglalkozik. A kezdõk között az utóbbi években már mindig vannak óvodások is.

Ugyanezeken a napokon 17.30-19 óra között van a 12 éven felüliek edzése. Az edzéseket Balázs Imre tartja, segítõje Balázs Henriett. A csoport vegyes összetételû, korban és tudásszintben egyaránt.

Az edzésekbe bármikor be lehet kapcsolódni. Jelenleg az alsó korhatár 4-5 év, felsõ korhatár nincs. Az edzések nyíltak, az ott folyó munkát bármikor meg lehet tekinteni. A tanfolyamon fizetendõ havi díj 2.000 Ft.

Kick-box edzések


Helyszín: Bolyai János Általános Iskola tornaterme
1195 Budapest, Árpád u. 14.

Az egyesület neve: Árpád Diáksport Egyesület

Az edzések idõpontja:
"gyerek" csoport: 5-12 éves korig kedd és csütörtök 16-17.30
"felnõtt" csoport: 12 éves kortól kedd és csütörtök 17.30-19

Tanfolyamdíj: 2.000 Ft/hó

Edzõk:
Balázs Imre IV. dan, vezetõ edzõ
Turi Mónika I. dan
Balázs Henriett I. dan
Cseke Anikó 1. kyu

Szükséges felszerelés:
Fehér pólótrikó, melegítõ alsó vagy kick-box hosszúnadrág, kesztyû

Az edzések nyíltak, az érdeklõdõk azokat megtekinthetik. A tanfolyamokba bármikor be lehet kapcsolódni. A "gyerek" csoportba 4-5 éves kortól már várjuk az érdeklõdõket!

Érdeklõdni lehet
Telefonon: 282-8632
06-20-914-3417

Balázs Imre
vezetõ edzõ
fõmenü
Fõoldal
Aktuális
Hírek
Tájékoztatók
Pályázatok
Programok
Önkormányzat
Képviselõ-testület
Bizottságok
Frakciók
Ülések, határozatok
Rendeletek
Kisebbségek
Országgyûlési képviselõ
Polgármesteri Hivatal
Hivatalvezetõ
Irodák
Tudnivalók
Intézmények
Egészségügy
Egyházak, felekezetek
Jog-igazságszolgáltatás
Média
Mûvelõdés-kultúra
Nevelés-oktatás
Óvodák
Iskolák
Rendvédelem
Sport-szabadidõ
Szociális gondoskodás
Városüzemeltetés
Fõvárosi, országos
Civil szervezetek
Alapítványok
Egészségügyi-szociális
Ifjúsági
Gazdasági
Közbiztonsági
Kulturális
Nyugdíjas
Szabadidõs-sport
Politikai
Egyéb
Helytörténet
Kiadványok, cikkek
Kiállítások
Kitüntetett kispestiek
Velünk történt
Választások, szavazások
2006
Önkormányzati választások 2006
Választási eredmények
Polgármesterjelöltek
Képviselõjelöltek
Kisebbségi önkormányzatok választása
Választási hírek
Kampányhírek
Országgyûlési választások 2006
2004
2003
2002
Önkormányzat 2002-2006
Képviselõ-testület 2002-2006
Kisebbségi Önkormányzatok 2002-2006
Testvérvárosok
Smolyan-Vrbovec-Zombor
Testvérvárosi programok
Szolgáltatás
Közlekedés
Közüzemi
Lakáskezelés
Távközlés-kábeltv
Vegyes
WEBdoktor
Honlapok
Térképtár
Kispest újság
Keresés: Puskás Ferenc utca
Melyik közterület viselje Puskás Ferenc nevét Kispesten?

1. Ady Endre út
2. Új Temetõ út
3. Fõ utca
4. Templom tér
5. Nem kell Puskás Ferencrõl közterületet elnevezni
e-mail

további szavazások2006. 12. 11.
minden jog fenntartva - ujsag@kispest.hu
2007. március 17. 02:07 #4
bencsmark
bencsmark
új tag
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 06.12.08.
Hozzászólás: 24
Csatolások: 0
Azonosító: 21268
Offline offline
Kellemes hajnalt!

Nem vagyok egy megrögzött fórumozó blush.gif
ellenben, ha a nyilatkozatok, az ellesett életképek
a "beszélgetõs" mûsorokból, következtetni lehet egy ember jellemére
akkor a szó legnemesebb értelmében értve, õ mélységesen emberi! wub.gif
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!