Idézet (Miah008 @ 2012.01.11. 19:31)
A biológia számomra mindig könnyebb volt, mint a földrajz, annak ellenére, hogy a földrajzot választottam. Tavaly perfekt kémia tanárom volt, szóval azzal sem lenne gond szerintem. Ezek a dolgok számomra érthetőek, úgyhogy szerintem nem lenne gond, szóval szerintem ezt tűzöm ki célul. Egyébként tavaly biológia faktra akartam menni, de kiderült, hogy az nem indul ebben az évben, így döntöttem végül a föci mellett, mert szerettem volna gyorsan érettségit, ráadásul a tavalyi anyag tök jó volt.
Illetve van egy barátnőm, aki meg bioszra megy, szóval, ha minden jól menne, akkor ő abból tudna kisegíteni.
A föci szakkal meg az a gond, hogy családom nagyon ellenzi, legfőképpen bátyám, aki már ismeri a körülményeket az egyetemről.
A biomérnöki és a biológia is TTK-n van nem?
Egyébként köszi a segítséget.
Na, látod, ez az, amit én nem tudok, hogy mi az, ami jobban megy neked, mert ugyebár nem vagyok Te.XD Ha úgy érzed, hogy jobban megy a biosz, mint a föci, akkor nyugodtan válaszd azt a szakot! Mi az, ami jobban érdekel? A föci vagy a biosz? Melyiket tanulnád szívesen, és melyikben dolgoznál szívesen? Nem tudom, hogy milyen a biológia tanárod, de az enyém olyan, hogy az osztálytól csak az alap műveltséghez tartozó dolgokat kérdezi vissza órán, és fakton (mint ma) azt az anyagot, ami nekünk biztos kell. Meg fakton annyi mindent vettünk tavaly, ami az órákba egyszerűen nem fértek bele. Ezért is mondom, hogy inkább föci, mert a biosznak annyi plusz anyaga van az érettségizőknek (nekem egy jó vaskos faktos füzetem van röpke 50 oldalall), hogy azt az órán tanult dolgokból nem tudod jóra megírni, mert kevés az anyag. Ha valaki bioszból akar érettségizni, akkor van valami esélye, ha azt a plusz információt lejegyzetelte és meg is tanulta. De, mint említettem neked, ezt igazából neked kell eldöntened, hogy mi az, amit szívesen csinálnál az elkövetkezendő 30 évben, és, hogy melyik tárgyból vagy a jobb, melyik érdekel jobban stb. Én mindig is biosz-b*zi voltam, hetedikes korom óta imádom.XD Már kilencedikben tudtam, hogy az lesz a választott érettségi tárgyam. Meg én már anno 14 évesen kiagyaltam itthon, hogy mi szeretnék lenni, ha majd Nagy leszek. Na, de, az sose, de úgy az életben semmi vagy senki iránt se manipuláljon az, ha valaki véleménye nem egyezik meg a tiéddel!
Ne engedd, hogy az emberek befolyásoljanak, mert a te életed, te fogod leélni! Én is gondolkoztam a Debreceni Egyetemen, mert a TTK szakon indítanak mentőtisztit, de 280 pont a belépő. El is gondolkoztam azon, hogy a színvonal vajon milyen is lehet.
De ebben csak te, ne a szüleid, csak te dönts! Én is olyan szakra megyek, ami enyhén szólva hőbörgést vált ki itthon. Legalább öt kemény éve hallgatom azt, hogy csak az egészségügyet kerüljem el, a mentőautókat pedig pláne. A hülye gyerek mit akar?XD Mentőtiszt lenni mentőautón. Nem tetszik nekik? Majd elfogadják és beletörődnek. Ez az én életem, én akarok dönteni és, ha törik, ha szakad, de el fogom érni az álmaimat. Meghallgattam a véleményüket erről vagy tíz milliószor, de még mindig hajthatatlan vagyok. Igen is a talpára kell az embernek állnia az ilyen dolgokkal kapcsolatban, még akkor is, ha nem tetszést vált ki. Ők a szüleid, te a gyermekük vagy. Hőbörögnek egy sort, aztán elfogadják. Én is ezzel sanyargatom őket itthon. Próbálok segíteni, mert látom, hogy nagyon tanácstalan vagy, de, minr ahogy leírtam már egy párszor, ehhez önmagaddal kell vitatkozni és
neked kell eldöntened. Mondom, én szívem szerint küldenélek mentőtisztnek XD, de hát ezt nem dönthetem el helyetted. Ez a döntés egy életre szól, pont ezért sem nekem, sem a szüleidnek, sem másnak nem szabad, hogy befolyásoljon.
Idézet (Mélodrame @ 2012.01.11. 20:33)
A felvi.hu-s kalkulátorban kíváncsiságból kiszámoltam, hány pontom lenne ebben az új rendszerben...hát nem jutok szóhoz: 10 ponttal lenne több, de nem ez a lényeg, hanem hogy az emelt érettségi + felsőfokú nyelvvizsga párosítás sem elég a max 100 többletponthoz

ez számomra valami hihetetlen, felfoghatatlan és botrányos. Az előző rendszerben, ha volt egy emelt érettségid és egy középfokod, azzal meg is volt a 80-ból 75 pontod...
Viszont, ebből kiindulva, remélhetőleg nem nagyon fognak emelkedni a ponthatárok

Többlet pontokat szinte alig lehet összeszedni. Múltkor pont ezt magyarázta nekem a pályaválasztásos csaj, hogy egy emelt érettségivel rosszabbul járok, mint egy nagyon jó középpel. Egyszerűen kiszámoltuk, és több pontom volt egy négyes közép biosszal, mint egy kettes vagy hármas emelt biosszal. Az emelt akkor éri meg, ha legalább 60%-ot elérsz, akkor meg igazán prónak kell lenned. Nekem egy komplex angol középfokú nyelvvizsgám van és csak 28 pontot ér, amit nagyon keveslek. De inkább azon akadtam ki, hogy mikért jár plusz pont. Dikszlexia, diszgráfia, GYES - esküszöm, már gondoltam arra is, hogy teherbe esek, mert valami plusz 20-40 pontot ér? Néztem WTF?! Plusz 20-40 pont, mert van egy papírom arról, hogy hülye vagyok, vagy, mert elfelejtődött a védekezés. Csak úgy néztem, hogy mikért jár plusz pont. Osztálytársnőmnek mindenről van papírja. Dikszlexia, diszgréfia, diszkalkulia meg rák sem tudja. Felmentette magát matekból, érettségiznie sem kell belőle, de azt hiszem akkor fogok a 220-ba belenyúlni, ha ő bekerül egyetemre én meg nem.