Starity

A végzetes első szerelem a filmvásznon

2013. június 01. 16:04   |   Szerző: Mina20

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Mindannyiunk életében meghatározó az első szerelem, így nem csoda, hogy rendezők százai csaptak le a témára. A Rómeó és Júlia óta azonban tudjuk, hogy a sokszor ártatlannak tűnő tini románc tragédiába is torkollhat. A cikkben összeszedtük minden idők legszebb filmre vitt tinédzser drámáit.

hirdetés
A végzetes első szerelem a filmvásznon

Séta a múltba (2002)

A Séta a múltba Nicholas Sparks: Leghosszabb út című regénye alapján készült a kétezres évek elején. A főhős egy menő srác, Landon, aki egy félresikerült tréfa miatt büntetést kap az iskolában. A fiút rákényszerítik mindenféle „nem menő” közösségi tevékenységre, például az iskola drámaszakkörének folyamatos látogatására, vagy a szombati korrepetálás vállalására.

A helyi lelkész lánya, a különc Jamie is aktívan részt vesz ezeken, így szép lassan összebarátkoznak a fiúval. A barátságból szerelem lesz, amely egyáltalán nem mentes a problémáktól. Landont haverjai folyamatosan piszkálják új barátnője miatt, de Jamie sem kerülheti el az iskolai megaláztatásokat. Ott van még a dühös apa is, aki nem nézi jó szemmel egyetlen lánya kapcsolatát a balhés fiúval. A dráma viszont csak itt kezdődik.

A film nem lett kasszasiker, de megható története garantáltan leköti az ember figyelmét. A képernyőn Mandy Moore és Shane West egy olyan tiszta és igazi szerelmet mutat be, ami a valóságban igen ritka.

Koizora (2007)

Bizonyára kevesen ismerik ezt a japán remekművet, amely sablonossága ellenére is megindító. A történet a jól bevált kliséket követi, a jó kislány és a rosszfiú egymásba szeretnek. A háttérben azonban a gonosz sors azon töri a fejét, miként állhat a szerelmesek, Mika és Hiro útjába. A fiú nem a jó tetteiről híres, és végül ez a sötét múlt, és a tragikus végkifejlet tesz pontot a kapcsolat végére.

A film nem mentes a megrázó fordulatoktól. Nemi erőszak, drogok, iskolai bántalmazások, és nem utolsó sorban egy nem kívánt terhesség is szolgáltatja a drámát. A Koizora tragikuma olyannyira eltúlzott, hogy kissé valószerűtlenné is teszi a sztorit. Bár az eredeti regény sokkal mélyebben megérinti az embert, a film is megállja a helyét a műfajban.

A felhők fölött 3 méterrel (2009)

Nem maradhat le a listáról az egyik legnépszerűbb spanyol tinifilm sem, amit nem csak a helyes pasik, hanem a megkapó történet is ellenállhatatlanná varázsol.

Babi a jómódú diáklány élete fenekestül felfordul, mikor megismerkedik a helyi rosszfiúval, Hugóval, aki előszeretettel verekszik és vesz részt illegális motorversenyeken. Személyiségük különbözőbb nem is lehetne, de a kezdeti ellenszenv mégis szerelemmé alakul.

Az ember azt hinné, hogy az ilyen filmek lányoknak készülnek, de ezt bátran ajánlhatjuk a fiúk figyelmébe is, főleg a motorok és az akció miatt. A Felhők fölött 3 méterrel annyira népszerű lett, hogy készült folytatása is.

Rómeó + Júlia (1996)

Shakespeare klasszikusának sikere egy kicsit sem halványodott az idő előre haladtával sem, mi sem bizonyítja jobban, hogy rengeteg feldolgozás készült belőle.

A Rómeó + Júlia az eredetivel ellentétben nem a régi Veronában, hanem a napsütötte Verona Beachen játszódik. Ebben a világban a kard már elavult, és herceg sem uralkodik, de kapunk helyette pisztolyokat és egy igazságos rendőrkapitányt. Érdekesség még, hogy a modern környezet ellenére, kisebb változtatásokkal, de a szereplők az eredeti mű régies szövegét használják.

A színészek jobban pedig nem is lehetnének, Rómeót Leonardo DiCaprio, Júliát pedig Claire Danes alakítja. Azért ha dolgozatra készülsz, semmiképpen ne ezt a verziót nézd meg!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek