Starity

30 tény a Harry Potterről, amiért újra akarod olvasni a könyveket

2014. június 04. 14:02   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ha a 2000-es évek elején voltál gyerek, garantáltan fantasztikus gyerekkorod volt. Ki ne várta volna a roxforti levelét vagy azt, hogy egy hatalmas hórihorgas fazon bejelentse, hogy varázsló vagy? Na, ugye! Elhoztunk nektek 30 érdekességet, mely minden bizonnyal meghozza a kedveteket az olvasáshoz újra!

hirdetés
30 tény a Harry Potterről, amiért újra akarod olvasni a könyveket

1. Az első Harry Potter-könyv 1998-ban jelent meg az Egyesült Királyságban és Amerikában, amikor az írónő, J.K. Rowling szerint véget ért a Roxfort ostroma. Az írónő csupán egyetlen mondatot üzent ezzel kapcsolatban: „Ott nyílok, ahol zárul.” Ugye ismerős mindenkinek, hogy mit is jelent ez?

2. Edevis tükrét Harry az első évadban fedezi fel és rögtön beleszeret az önmaga teremtette csodába. „Nem lelked tükre ez, hanem a szívedé” felirat pedig minden szónál beszédesebb, hát még az, hogy a fiú, aki soha nem ismerhette a szüleit, végre ott állhat családja körében. Ti is meghatódtatok, igaz?

3. Érdekesség, hogy az Expecto Patronum varázsige latinul annyit tesz: Várok a védelmezőmre. (Kis emlékeztető: Harry patrónusa szarvas alakjában jelent meg, és mint tudjuk, édesapja animágusként ennek az állatnak az alakját öltötte magára.)

4. A bizonyíték arra, hogy a patrónus a fizikai reprezentációja az emberi lélek megjelenésének az az volt, hogy James Potter patrónusa egy szarvas volt, Lily Potteré pedig egy őzsuta – akárcsak Perselus Pitoné, aki halálosan szerelmes volt Lilybe.

5. Ha már a patrónusoknál tartunk: Ron védelmezője egy Jack Russell terrier, mely köztudottan üldözi a vidrákat... Hermione patrónusa pedig véletlenül épp vidra alakot öltött.

6. Fred tragikus roxfortbeli halála után George sosem tudta újra megidézni patrónusát.

7. Rowling elmondása szerint a Hedvig nevet egy szentekről szóló könyvben találta. Sokan – tévesen – úgy hiszik, hogy e csodaszép név a férfiakat illeti, ám csalódniuk kell: a Hedvig női név, ahogyan viselője, a gyönyörű hóbagoly is nőstény, akit Harry 11. születésnapjára kap Hagridtól.

8. Ha összecseréled a Remus Lupin névben a betűket, megkapod a primus lune kifejezést, mely latinul annyit tesz: első Hold – ezzel is utalva a varázsló vérfarkas voltára. Különlegesség, hogy Lupint gyerekkorában Fenrir Greyback, a kor megrémisztőbb vérfarkasa harapta meg, így változott Lupin is szörnyeteggé minden holdtöltekor. Miatta ültették a Fúriafüzet a Roxfort udvarán – ide vonult el átváltozásakor –, melynek rejtekhelye a roxmortsi Szellemszállásra vezetett.

9. Joanne Kathleen Rowling elmondása szerint ha Voldemort találkozott volna egy mumussal, az a nagyúr holttestévé változott volna, ugyanis Tudjukki a saját halálától rettegett legjobban: halhatatlanságra vágyott és ezért is szerette volna megkaparintani a Bölcsek kövét.

10. Sirius Black és Fred Weasley – két generáció kedvenc nevettetői – nevetve távoztak a másvilágra. Míg Sirius a Mágiaügyi Minisztériumban, addig Fred a Roxfortban lelte halált.

11. Dumbledore halálának idején a 150. életévét taposta. Ejha!

12. A Malfoy mint családi név a latin maleficus szóból ered, mely azt jelenti: gonosz dolgot tenni.

13. A bodzafapálca az egyetlen a világon, mely tartalmazza egy thesztrál szőrét, ami azért különös, mert csak azok láthatják e különleges állatokat, akik már láttak valakit meghalni. Hátborzongató, nemde?

14. Rowling eredetileg úgy tervezte, hogy Arthur Weasley-nek meg kellett volna halnia az ötödik részben, miután Nagini megtámadta, de végül Siriust „ölte meg”. Mit gondoltok, jó csere volt?

15. A dementorok a fizikai megjelenései a depressziónak az írónő elmondása szerint.

16. Voldemort képtelen a szeretetre, mivel szerelmi bájital hatása alatt fogant.

17. Perselus Piton azért gyűlölte Neville Longbottomot, mert nem ő lett a Kiválasztott. Ha Neville lett volna az, akkor Lily Potternek nem kellett volna meghalnia, és ez bántotta Pitont hosszú évekig.

18. Ha a muglik valamilyen oknál fogva rátalálnának a Roxfortra, a védővarázsok és bűbájok értelmében csupán egy „Vigyázat! Veszély!” feliratot találnának... Legalábbis ezt olvastuk a Roxfort történetében.

19. A dementorok nem szaporodnak, egyszerűen úgy nőnek, mint a gomba és a pusztulás táplálja, kelti életre őket. Brrrr...

20. Azon a Halloweenon volt Lily és James Potter halálának 10. évfordulója, amikor Harry és Ron megmentették Hermionét a trolltól, és barátok lettek.

21. A rettegett Bellatrix – aki miatt Neville szülei megzavarodtak – neve is rejt némi érdekességet, ugyanis e név latinul azt jelenti, hogy női harcos.

22. Ron első barátnőjének, Lavender Brownnak a neve az új szerető anagrammája. Klassz!

23. A Dumbledore mint név egy régi angol szóból, a bumblebee-ből ered. Rowling azt nyilatkozta ezzel kapcsolatban, hogy nem nehézség számára elképzelni az iskolaigazgatót, amint jóízűen hümmög.

24. Az írónő azt is elárulta, miszerint úgy tervezte, hogy Ron meghal valamikor a történet közepén és Hermione Harryvel vigasztalódott volna, aztán mégis meggondolta magát – és milyen jól tette!

25. Harry Potter világában megközelítőleg 3000 varázsló és boszorkány él Angliában. Na, és nálunk vajon mennyien?

26. Érdekesség, hogy a nemes és nagy múltú Black család minden tagja egy-egy csillag után lett elnevezve. Sirius a kutya csillagkép után kapta a nevét, így nem is meglepő, hogy animágusként kutya alakját öltötte magára a varázsló.

27. Joanne Kathleen elárulta, azért tette Harryt szemüvegessé, hogy ez emlékeztesse arra, hogy ő is sebezhető.

28. Harry Hagrid motorbiciklijén érkezik először a Privet Drive 4. szám alá, és később, ugyanezen a járművön távozik onnan.

29. A Sötét Nagyúr 71 éves volt, amikor elhunyt, így bekövetkezett az, amitől mindig a legjobban félt.

30. Minden 30. másodpercben valaki elölről kezdi a Harry Potter-könyvek olvasását. Reméljük, most ti is ezt tervezitek!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek