Starity

Így zajlott a Smells Like Teen Spirit forgatása

2014. július 05. 15:03   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A Smells Like Teen Spirit volt a nagy vízválasztó a Nirvana életében, hiszen a Nevermind slágere hozta meg a srácoknak a világhírnevet.

hirdetés
Így zajlott a Smells Like Teen Spirit forgatása

A Nirvana mindig is hatalmas vonzerővel bírt, legyen szó koncertről, egy lerobbant furgonról, egy egyszerű házról vagy épp egy gyűrött dallistáról, a zenekar nevével szinte mindent el lehet adni. Nemrégiben elkőkerült egy plakát a legendás Smells Like Teen Spirit című slágerrel kapcsolatban – mely dalt az NME a valaha írt legjobb dalnak kiáltotta ki -, melynek segítségével Kurt, Krist és Dave a leendő szereplőket kereste az új dal videoklipjéhez.

„Casting felhívás a Nirvana-rajongók számára!!!
A Nirvanának szüksége van rád, hogy feltűnj a hamarosan készülő Smells Like Teen Spirit videoklipben. Legyél 18 és 25 év közötti és alkalmazkodj a középiskolás megjelenéshez pl.: laza, punk, fura, sportos. Légy szíves, ne öltözz zenekarnevekkel vagy logókkal ellátott ruhába. Legyél a GMT Stúdió hatos színpadánál augusztus 17-én (szombaton) délelőtt fél 12-kor. Úgy készülj, hogy maradni tudj néhány órán át! Gyere, támogasd a Nirvanát és mulass jól!”

Érdekesség, hogy a dalhoz készült kisfilmet Samuel Bayer rendezte megközelítőleg 30.000 és 50.000 dollár értékben. Az alapkoncepció egy iskolai koncerten nyugodott, mellyel a zenekar a középiskolás élményeket kívánta feleleveníteni. (A videóban feltűnik egy portás is, amely magát Kurt Cobain parodizálta, ugyanis miután a zenész otthagyta az iskolát, később portásként tér vissza egy rövid időre.)

Magát a videoklipet legalább annyira inspirálta Johnathan Kaplan 1978-as Over The Edge című filmje, mint a Ramones Rock N' Roll High Schoolja. A videót a Los Angelestől nyugatra található kisvárosban, Culver Cityben forgatták a GMT Stúdióban. A srácok azért kérték, hogy a leendő szereplők feliratoktól mentes felsőben érkezzenek, mivel Kurt kérésére az anarchiára asszociáló körbe foglalt A-betűvel ellátott felsőt adtak a lányokra.


Íme, a videó vágásakor készült script

A videó hatalmas sikernek örvendett: a Nirvana elnyerte vele az MTV Music Awardson a Legjobb új előadónak, a Legjobb alternatív csapatnak és a Legjobb videoklipnek járó díjat is 1992-ben, valamint 2000-ben bekerült a Guiness Világrekordok Könyvébe, mint az MTV Europe által legtöbbször játszott videóklip.

A dalt napjainkig közel 164 millió alkalommal tekintették meg a YouTube-on – attól függetlenül, hogy a megjelenéstől számított 18 év múlva került feltöltésre a videómegosztóra -, melyből 812 ezren kedvelték és alig 15 ezren tartották kevésbé jónak.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek