Starity

Íme, a legdrágább és legnagyobb koncertturnék listája

2014. december 09. 16:04   |   Szerző: tiktak

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A történelem legdrágább turnéi lettek összegyűjtve az alábbi listában. Némelyikre a koncertjegy pedig drágább, mint akár egy havi lakbér.

hirdetés
Íme, a legdrágább és legnagyobb koncertturnék listája

Roger Waters

A lista legelső és egyben legdrágább turnéja Roger Waters The Wall koncertsorozata. Csak a kellékekre szánt az egykori Pink Floyd-tag több mint 60 millió dollárt, épp ezért meglepő, hogy a rajongóktól átlagosan csupán 314 dollárt (75 ezer forintot) kért el jegyenként. A turnénak csaknem 220 állomása volt világszerte és majd fél milliárd dollárt termelt.

Madonna

A pop nagyasszonyának Sticky and Sweet elnevezésű turnéja is benne van a történelem legnagyobb turnéi között. A színpad felállítása minden előadás előtt körülbelül 2 millió dollárba került, de valószínűleg ez az összeg nem izgatta Madonnát, hiszen csak ez a turnéja több mint 408 millió dollárt hozott a házhoz és egyébként a mai napig ő tartja a rekordot a legtöbb turnébevétellel rendelkező nők között, ezidáig több mint 1,28 milliárd dollárt turnézott össze magának karrierje során.

Lady Gaga

A 2008-ban berobbant szupersztár és Born This Way Ball turnéja is megér egy pillantást. Talán természetesnek is mondható, hogy Gaga nem ismer határt az élő fellépések költségeit tekintve. A turné során minden este kb. 1 millió dollárba került az óriási mozgó kastély felépítése, nem beszélve arról, hogy 2 millió dollárba került csak az elkészítése. A turné 184 millió dollárt termelt összesen. Idei turnéjával együtt Gaga pedig több mint 500 millió dollárt turnézott össze 6 éves pályafutása alatt, ezzel pedig az ötödik legsikeresebb női előadó.

Beyoncé

Nem maradhat le a listáról természetesen Beyoncé sem és a The Mrs. Carter Show világ körüli turnéja. A hatalmas kiadások mellett több mint 225 millió dollárt hozott, ezzel 2013 legsikeresebb turnéjává nőtte ki magát. A rajongók nagy része nagyjából 70 ezer forintot fizetett, hogy láthassák kedvencüket.

Justin Timberlake

Az énekes visszatérése igazán ütősre sikerült, hiszen The 20/20 Experience turnéja elképesztő sikernek örvend. Az átlagos 336 dolláros jegyek mellett több mint 200 millió dollárt termel Justin a turné befejezése után, 2015 januárjában.

One Direction

Kétség nélkül helyet kell kapnia napjaink egyik legfelkapottabb fiúbandájának turnéjának, a Take Me Home-nak. A 2013-ban futott 129 show körülbelül 114 millió dollárt hozott a srácoknak. Az árak igencsak borsosra sikerültek Amerikában, hiszen Dallasban például 230 ezer forint értékben is értékesítettek jegyeket.

Rolling Stones

A brit Rolling Stones zenekar 50 and Counting elnevezésű turnéjának csupán 30 állomása volt: 7 Európában és 23 az Egyesült Államokban. Viszont, aki jegyet akart vásárolni, annak bizony mélyen a zsebébe kellett nyúlnia, ugyanis átlagosan százezres nagyságrendről volt szó forintban számolva. A 2012-2013-ban futó turné 145 millió dollárt hozott a legendás zenekarnak.

U2

A lista végén pedig a zenetörténelem legnagyobb turnéja szerepel. A U2 360 koncertsorozata, melynek színpadára több tízmilliókat költött a zenekar, de ez az összeg jócskán vissza is térült a bandának. A turné bevétele ugyanis rekordot döntött a maga 736 millió dollárjával.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek