Starity

Beszólt a Fashion Police Zendayának, Kelly Osbourne kilép

2015. február 28. 15:03   |   Szerző: LoveNessa

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Giuliana Rancic rasszista kommentje sokaknál kiverte a biztosítékot, köztük Ozzy Osbourne lányánál is, aki emiatt ott is hagyta a műsort.

hirdetés
Beszólt a Fashion Police Zendayának, Kelly Osbourne kilép

Az E!-n futó Fashion Police című műsor különkiadást tartott február 23-án az idei Oscar-gála miatt, amikor pedig a 18 éves Zendaya ruhájának és külsejének kivesézéséhez értek, az egyik műsorvezető, mégpedig Giuliana Rancic nem éppen a megfelelő módon nyilvánította ki nemtetszését.

A 40 éves televíziós személyiség ugyanis úgy vélte, hogy a fiatal énekes-színésznő raszta haja olyan hatást kelt, mintha pacsuliolaj szaga lenne... vagy inkább fű. A komment után néhány műsorvezetőtársa és a közönség egyes tagjai is nevetésben törtek ki, ám bőven akadtak olyanok is, akiknek egyáltalán nem nyerte el a tetszését a rasszista beszólás, sőt, egyenesen sértőnek vélték – ami, lássuk be, nem is csoda.

Az adást követően a dühös emberek a Twitteren és más internetes felületeken osztották meg felháborodásukat, ráadásul voltak olyanok is, akik arra is emlékeztették a nagyvilágot és Giulianát, hogy anno, amikor Kylie Jenner viselt rasztára hajazó loknikat, úgy vélte, hogy merész és menő volt.

Rövidesen pedig végre maga az érintett is megszólalt az üggyel kapcsolatban: Van egy határ aközött, hogy mi vicces és mi tiszteletlen. Valaki mondott valamit az oscaros hajamról, ami nyugtalanít és feszélyez. Nem azért, mert nem volt ínyemre az összeállítást értékelők lelkesedése, hanem azért, mert tudatlan gyalázkodás és egyértelmű tiszteletlenség ért. Azt mondani, hogy egy 18 éves fiatal nő raszta hajjal biztosan olyan szagot áraszt magából, mint a pacsuliolaj vagy a fű, nem csak hatalmas sztereotípia, de felháborítóan sértő is. Általában nem érzem a szükségességét, hogy reagáljak a negatív dolgokra, de egyes megjegyzéseket nem hagyhatok figyelmen kívül – kezdte Zendaya.

Majd így folytatta az Instagramra és a Twitterre is feltöltött közleményét: Elárulom, hogy édesapámnak, a bátyámnak, a legjobb gyerekkori barátomnak és a kis unokatestvéreimnek is raszta hajuk van. Tudni szeretnétek, hogy mi a közös Ava DuVernayben, Ledisiben, Terry McMillanben, Vincent Brownban, Heather Andrea Williamsben és még sok más különböző származású férfiben, nőben és gyermekben? A raszta. És egyiknek sincs marihuánaszaga. Már így is kemény kritika éri az afroamerikai frizurát a társadalomban a tudatlan emberek segítsége nélkül, akik a hajfürtök alapján ítélkeznek. Azért viseltem így a hajamat az Oscar vörös szőnyegén, hogy pozitív fényben tüntessem fel őket, és hogy emlékeztessem az embereket, hogy úgy jó a hajunk, ahogy van. Számomra a raszta az erő és a gyönyörűség szimbóluma, akárcsak az oroszlán sörénye. Azt ajánlom néhány embernek, hogy hallgassák meg India.Arie I Am Not My Hair című dalát és gondolkozzanak egy kicsit, mielőtt kinyitják a szájukat és elhamarkodottan ítélkeznek.

A Disney-üdvöske üzenetére rövidesen Giuliana is reagált: Kedves Zendaya! Sajnálom, hogy megsértettelek téged és másokat is. A sikkes-bohém külsőre utaltam. Semmi köze nem volt a fajokhoz és sosem tenném.

A botrányba pedig Kelly Osbourne-t is próbálták belekeverni, aki egyébként meg sem szólalt a műsorban, amikor az incidens történt. Sőt, arcán lehetett is látni, hogy nagyon nem tetszett neki kolléganője állásfoglalása. Nem fogtok belerángatni ebbe! A helyzetet mindkét fél felnőttként kezelte. Remélem, hogy rájuk tudjátok hagyni és ugyanúgy fogtok cselekedni. Azt ugye felfogjátok srácok, hogy Zendayával barátok vagyunk? – írta Twitter-oldalára.

Azonban sokan még ezt követően is sértegető tweeteket küldtek a 30 éves Osbourne lánynak, akinél február 24-én, kedden végleg betelt a pohár, és bár szerződése miatt nem beszélhetett túl sokat az ügyről, végül kifakadt: Nem én mondtam a füves kommentet. Nem tűröm el a rasszizmust, ennek eredményeképpen pedig erősen fontolgatom, hogy maradok-e a műsorban!

Még ugyanezen a napon a fiatal énekes-színésznő pedig lecserélte borítóképét a Twitteren egy raszta hajú emberek fotóiból készült montázsra, az E! pedig megosztott egy videoüzenetet, melyben Giuliana nyilvánosan is bocsánatot kért Zendayától és mindenki mástól, akit megsértett.

Nagyon szeretnék beszélni valamiről, ami nyomja a szívemet. Bocsánatot szeretnék kérni a kommentem miatt, amit múlt este mondtam a Fashion Police-ban Zendaya hajáról. Most, hogy már tudjátok, a Fashion Police egy olyan műsor, ami kifigurázza a hírességeket jó szándékúan, de megértem, hogy azzal, amit mondtam előző este, átléptem a határt. Csak szeretném, ha mindenki tudná, hogy nem állt szándékomban senkit sem bántani. De már megtanultam, hogy nem az én szándékom a lényeg, ez az eredmény. Az eredmény pedig az, hogy embereket sértettem meg, köztük Zendayát is, és ez nem jó. Ezért azt szeretném mondani Zendayának és mindenki másnak, akit megbántottam, hogy nagyon-nagyon sajnálom, őszintén. Ez egy tanulságos tapasztalat volt számomra. Sokat tanultam ma és ez az incidens megtanított arra, hogy tisztában legyek a klisékkel és sztereotípiákkal, azzal, hogy mekkora kárt tudnak tenni, és arra, hogy felelős vagyok, ahogy mindannyian, hogy ne állandósítsuk ezeket. Köszönöm, hogy meghallgattatok – mondta Giuliana.

Az incidens kapcsán egyébként rengeteg híresség is Zendaya pártját fogta, köztük Kerry Washingtonnal, Khloé Kardashiannel, Viola Davisszel és a Selma című film rendezőjével, Ava DuVernayjal, akit a fiatal tehetség saját üzenetében is megemlített.

A tegnapi napon pedig a TMZ azt a hírt közölte, hogy Kelly Osbourne meghozta döntését és immár hivatalosan is kilép a Fashion Police-ból. Források elárulták, hogy Kellynek már korábban is voltak összetűzései a show fejeseivel, Guilana megnyilvánulása pedig már az utolsó csepp volt a pohárban.

 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek