Starity

10 kihalt állat – párosujjú patások

2015. március 04. 09:09   |   Szerző: Darkness

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A párosujjú patások közé számtalan család tartozik, köztük a sertésfélék, szarvasok, antilopok, szarvasmarhák és bölények. Ismerjünk meg pár újabb kipusztult fajt!

hirdetés
10 kihalt állat – párosujjú patások

Dicrocerus elegans

A valószínűleg Ázsiából származó faj Európában vetette meg a lábát 10 millió évvel ezelőtt. Apró termete és ugyancsak apró, hegyes agancsa volt, melyről még érdemes megjegyezni, hogy ez a faj viselt először efféle fejdíszt. Így nem csoda, hogy nem volt olyan ékes és nagy, mint ma élő rokonaié.

Palaeomeryx kaupi

E szarvasfajnak sem sutája, sem pedig bakja nem rendelkezett aganccsal. Helyette a hímeknek hatalmas szemfogaik voltak, melyek úgy festettek, mint holmi görbe tőrök. Patáik széles felülete is bizonyítja, hogy nyirkos, mocsaras területeken éltek, körülbelül 14-11 millió évvel ezelőtt.

Megaloceros giganteus

Mint ahogyan azt neve is mutatja, az óriásszarvas hatalmas méreteket öltött kétméteres marmagasságával és 3,5 méter széles agancsával. E tekintélyes szarv ellehetetlenítette az állatot az erdei életmódtól, így a sztyeppék és tundrák lakójává vált. 12.000 éve pusztult ki véglegesen.

Cervalces scotti

A 12.000 éve kihalt emlős Amerika mocsaras területén élt, megjelenését hosszú lábak és lapátos agancsok jellemezték. Eltűnésében szerepet játszott az ember megérkezése és a gleccserek visszahúzódása.

Miotragocerus pannoniae

E nyugat-európai faj szélesre terpesztett lábfeje is bizonyítja, hogy víz mentén élt, mely akár még a ragadozók elől is menedéket nyújthatott számára. Amire szüksége is volt, hiszen marmagassága alig érte el az egy métert. 

Entelodon deguilheimi

A valódi húsevő emlősök kifejlődése előtt ezen élőlény tartotta rettegésben a környék állatait. Igaz, sokak szerint ők inkább dögevők voltak. Óriási, akár egy méter hosszú fejükben ragadozószerű fogak sorakoztak, hosszú lábaikkal pedig nagy sebességgel tudtak futni. Mindezek ellenére életmódjuk ismerete a mai napig kétséges, ugyanakkor egyre többen vélekednek úgy, hogy e teremtmény ragadozó életmódot folytathatott. 32 millió évvel ezelőtt ez a faj is végleg eltűnt a Földről.

Kubanochoerus gigas

Az akár féltonnás állat a mai Grúzia és Kína területén tengette mindennapjait. Koponyáján egy fejlett szarvszerű kinövés volt, mely valószínűleg a hímek közötti harcban kapott fontos szerepet. Mint neve is mutatja, 1,2 méteres magasságával e nemzetségen belül ez a faj volt a legnagyobb, s talán éppen emiatt pusztult ki meglepően rövid idő alatt, mintegy 14 millió évvel ezelőtt.

Aepycamelus major

A 2,2 méteres állatnak rendkívül hosszú lába és nyaka volt, mely adottságokkal külsőre sokban hasonlított egy ma élő zsiráfra. A napjainkban is köztünk lévő tevékhez hasonlóan párnázott talpuk volt és lábujjaikon jártak. 12-9 millió éve élt Észak-Amerikában, testfelépítéséből pedig  arra következtethetünk, hogy a magasabb fák lombjaiból táplálkozott.

Pelorovis oldowayensis

A 800.000 éve kihalt állat Afrikában volt honos, még családján belül is nagynak számított másfél méteres magasságával. Tülke ugyan hatalmasra megnőtt és félelmetes hatást keltett, ám valószínűleg ékessége sokkal inkább pózolásra, mintsem védekezésre szolgált.

Schomburgk-szarvas

A 35 centiméteres agancsot viselő szarvas korábban hatalmas példányszámban fordult elő Thaiföld területén, később viszont az ember vadászni kezdett rá, mely véglegesen megpecsételte sorsát. Az utolsó élő egyedet 1938-ban, fogságban ölték meg.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek