Starity

New Orleans-i legendák nyomában – Madame LaLaurie

2015. június 12. 22:10   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Cikksorozatunk második felvonásában Madame Delphine LaLaurie élete van a középpontban. A kegyetlen LaLaurie az első női sorozatgyilkosok között van számon tartva, sokan pedig a vérben fürdő Báthory Erzsébethez hasonlították.

hirdetés
New Orleans-i legendák nyomában – Madame LaLaurie

Korai élete

Marie Delphine Macarty néven született New Orleansban, 1775 körül. Nagyapja Írországból emigrált New Orleansba, habár francia vér is csörgedezett az ereiben, ami nem meglepő, ugyanis a város lakosságának jelentős része francia származású. Kevesen tudják, de unokatestvére, Augustin de Macarty egy ideig a város polgármestere volt.

Mindössze 15 évesen, 1800. június 11-én hozzáment a spanyol Don Ramos de López y Angulóhoz. Ebből a házasságából csupán egyetlen gyermeke született, Borquita. Ramos később életét vesztette egy Madridba tartó úton, Delphine pedig újraházasodott. Második férje Jean Blanque volt, akivel 1808-ban esküdtek.

Ebből a házasságából négy további gyermeke született: Marie Louise Pauline, Louise Marie Laure, Marie Louise Jeanne és Jeanne Pierre Paulin Blanque. Jean Blanque 1816-ban elhunyt, Delphine pedig harmadszorra is férjhez ment az orvosként dolgozó Leonard Louis Nicolas LaLaurie-hoz, ekkor vette fel a LaLaurie nevet. Az ekkor már a Delphine LaLaurie nevet viselő asszony férjével, valamint a gyermekei közül kettővel élt együtt. Louis  vette meg azt az épületet is, melyben a későbbi sokkoló események történtek.

Madame LaLaurie

A rabszolgák kínzása

A LaLaurie família köztudottan néger származású rabszolgákat tartott a háznál, ami nem is volt újdonság a környék lakói számára. 1838-ban Harriett Martineau a New Orleans-i lakosoknak azt állította, hogy Madame LaLaurie szolgái enyhén nyúzottak és nyomorultak. Ezt azonban senki sem hitte el, hiszen nyilvánosan Delphine igazán kedves volt a négerekkel.

Ettől függetlenül az asszonyról számtalan rossz pletykát terjesztettek akkoriban a rossz nyelvek, olyannyira, hogy bírósági ügy lett belőle. A nyomozás során viszont nem találtak semmi olyasmit, ami arra utalt volna, hogy a nő szadista, esetleg sorozatgyilkos lenne, így ejtették a vádakat.

Martineau egyéb dolgokat is mondott Delphine-ről. Nem sokkal a látogatás után LaLaurie egyik szomszédja látta az egyik rabszolgáját, aki történetesen egy 12 éves kislány volt, Lia. A lány olyannyira félt a nőtől, hogy öngyilkosságot követett el. Holttestét a ház kertjében találták meg. LaLaurie emiatt elvesztett 9 rabszolgát, viszont a rokonai visszavásárolták őket. Szintén Martineau számolt be arról, hogy Delphine néhány rabszolgát a tűzhelyhez láncolt, valamint a lányait verte, ha ételt mertek adni bármelyiknek is.

Fény derül a borzalmakra – a nagy tűzvész

1834. április 10-ét írtak a naptárak, amikor a LaLaurie ház konyhájában tűz ütött ki. Amikor a rendőrség és a tűzoltók odaértek, rátaláltak egy 70 éves nőre, a szakácsra, aki a bokájánál fogva volt a tűzhelyhez kötve. A nő bevallotta, hogy öngyilkossági kísérlet miatt ő maga gyújtott tüzet, ugyanis félt attól, hogy Madame LaLaurie felviszi őt is a legfelső szobába – bárki, aki odakerült, többet nem jött ki.

Egy nappal később a járókelők betörtek a LaLaurie-házba, és egyenesen a rabszolgák felé vették az irányt. Hét embert találtak megcsonkítva, hiányzó vagy szétszakadt végtagokkal. A tűzoltók, a rendőrök és egyéb szemtanúk szerint sok nőt az ágyhoz kötve találtak meg felnyitott gyomorral, férfiakat szemgolyó nélkül, illetve intim területeken megcsonkítva. Néhány rabszolgának a beleit a padlóhoz szögezték, az egyik nőt kar nélkül, míg egy másik rabszolgát összevarrt szájjal találtak meg – utóbbinak a szájában állati ürülék volt.

Későbbi élete

Miután mindeni megtudta Delphine titkát, a nő Párizsba menekült, és haláláig ott élt. LaLaurie párizsi életéről nem sok információ maradt meg és halálának körülményei is tisztázatlanok. Egyes legendák szerint 1888-ban vesztette életét vadkanvadászat közben, míg mások azt állítják, hogy a kegyetlen sorozatgyilkos 1842. december 7-én hunyta le örökre a szemeit.

Kathy Bates, mint Madame Delphine LaLaurie az American Horror Story című sorozatban

2007 áprilisában Nicolas Cage megvásárolta a LaLaurie-birtokot közel 4 millió dollárért, és egy interjúban elárulta, hogy nincs gondja azzal, ha ott kell tartózkodnia, viszont nem szívesen alszik a házban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek