Starity

Megdöbbentő „rajzfilmteóriák” – I. rész

2016. augusztus 28. 15:03   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

A mesék mindig is fontos részét képezték életünknek, generációk nőttek fel és szórakoztak rajtuk. Éppen ezért nézik sokan felnőtt fejjel is szívesen egykori kedvenceiket.

hirdetés

Ugyanakkor a gyermeki elme igen befolyásolható és fogékony, így nem is olyan nehéz elképzelni, hogy a készítők rejtett (vagy kevésbé rejtett) üzenetekkel kívánták manipulálni kiskorú nézőiket.

Íme néhány bizarr elmélet, ami alkalmas a kedélyek felborzolására. Mindenki döntse el maga, melyik igaz és melyik egyszerű koholmány.

I. Hupikék Törpikék


1. Rasszizmus?

Az első képregényük, a The Black Smurf, 1963-ban jelent meg. Itt a törpök megbetegednek, melynek tünetei igen érdekesek. Bőrszínük feketévé változik, elveszítik az intelligenciájukat, valamint nem lesznek képesek értelmes beszédre, csak a ‘gnap’ hang kiadására.

Fotó a képeregényből

2. Antiszemitizmus?

A törpök legnagyobb ellensége Hókuszpók, vagyis Gargamel, aki egy pénzsóvár, nagy orrú, sötét hajú fickó. A macskája, Sziamiaú Azraelként ismert az eredeti történetben, ez egy zsidó név, ráadásul a halál angyalának elnevezése a héber hagyományok szerint.
A törpök üdvözlését is érdemes megfigyelni, ami igencsak emlékeztet a náci karlendítésre.

Gif az ominózus jelenetről

3. Kommunizmus?

Okoska, a kocka törp, aki folyton a könyveket bújja, és mindig előáll egy zavarbeejtő tudományos szerkezettel. Mivel a kommunisták az egyenlőségre törekednek, bárki, aki kimagaslik az intelligenciájával a törpök között, azt disszidensként bélyegzik meg, aki megbontja a jól működő egységet.

4. Homoszexualitás?

A következő elmélet arra alapoz, hogy egyik törpünk sem alakít ki romantikus kapcsolatot Törpillával. Annak ellenére, hogy ő a tárgya néhány gyerekes rivalizálásnak, különösen Törperős és Ügyi között, nincs semmiféle heteroszexuális feszültség Aprajafalván. A szexuális töltet érzékelhetőbb Törperős és Ügyi között, akik mintha jobban le akarnák nyűgözni egymást, mint Törpillát.

5. Antifeminizmus?

Mint tudjuk, a törpök között csak férfiak voltak Törpilla érkezéséig. És mit is tudunk Törpilláról? Szálkás haja és ronda szempillái voltak, valamint egy gonosz varázsló alkotta meg, hogy elpusztítsa a törpöket. Ez persze nem jött össze, és egy sikeres „plasztikai beavatkozás” után Törpilla egy szőke bombázóvá vált. És miután már nem volt csúnya, a törpök is befogadták és megszerették.

Előtte-utána kép

6. Klu-Klux-Klán vonatkozás?

Mindegyik törp ugyanolyan színű, és mindegyikük fején fehér sapka van, kivéve vezetőjüket, aki piros fejfedőt hord. Ráadásul csapatukat mindössze egyetlen női nemű egyed erősíti. Mindezek akár felfoghatók egy KKK referenciaként is, hiszen a szervezetben kizárólag a Nagymester látható vörös ruhában, a többi tag fehér köpenyt és csuklyát visel.

II. Aladdin

1. Dzsini és az árus ugyanaz a személy?

Emlékeztek még a film elején szereplő árusra, aki üdvözli a nézőket és elmeséli a történetet? Ugyebár nála van Dzsini lámpája, de nemcsak ez az alapja a teóriának. A küllemükben sok hasonlóságot fedezhetünk fel, ugyanaz a kék ruha egy piros övvel átkötve, bozontos szemöldök, valamint a nevetséges szakáll, ami a végén kunkorodik. Ha ez még nem lenne elég ahhoz, hogy gyanakodjunk, mindkét szereplőnek Robin Williams kölcsönzi a hangját.

Lehetséges, hogy miután Dzsini szabad lett, nyitott egy bazárt, és azzal járja a a világot? Vagy csak egy ravasz árussal van dolgunk, aki nagyon, de nagyon el akarja adni a portékáit?

2. A jövőben játszódik?

Dzsini elmondása szerint tízezer évig volt bezárva a lámpásba, és Aladdin ruházatát harmadik századinak nevezi. Egy gyors fejszámolás után rájöhetünk, hogy eszerint a történetnek legalább tízezer-háromszázban kell játszódnia. Ez megmagyarázná a mágiát és a repülő szőnyeget, vagyis a fejlett technikát egy poszt-apokaliptikus, félig arab világban.

III. Tündéri keresztszülők

1. Cosmo és Wanda csak az antidepresszánsok metamorfózisai?

Az elmélet szerint Timmy depressziós, és keresztszülei nem mások, mint a szertralin és fluoxetin metamorfózisai. Átsegítik a problémákon, de csak addig, amíg szüksége van rájuk. A problémákkal egy időben jelentek meg, és ha Timmy visszaél a “varázserejükkel”, az komoly mellékhatásokkal, következményekkel jár.

Gyógyszer által kreált képzelet?

2. Egy magányos és molesztált fiú képzelgései?

Egy másik teória szerint Timmy keresztszülei meghaltak, amikor fiatalabb volt, és mivel ők voltak az egyetlen felnőttek, akik megértették őt, egy képzelt világba – melyben a keresztszülei segítik őt és vigyáznak rá – menekül a valóság elől. A valóság elől, amelyben a szülei nem foglalkoznak vele, a bébiszitterje rendszeresen bántalmazza, de nem elég bátor ahhoz, hogy ezt elmondja bárkinek is. A kívánságai csak az ő elméjében léteznek, ezért nem járnak semmilyen maradandó következménnyel. Mr. Crocker évek óta szexuálisan zaklatja, ezért akarja ellopni Timmy “tündéreit” a hallucinációkban, mint az ártatlanság, boldogság és egy szebb jövő reményének megtestesítőit.

Gyermekbántalmazó lenne?

Ezek pusztán teóriák, egyik sem bizonyított, de érdemes elgondolkozni rajtuk. Nem minden az, aminek látszik – vajon most is helytálló ez a mondás?

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek