Starity

Kiállítás nyílik a Harry Potter és a bölcsek köve 20 éves megjelenése kapcsán

2016. augusztus 30. 16:04   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szinte még kimondani is hihetetlen, hogy jövőre már húsz éve lesz, hogy a boltok polcaira került az első Harry Potter-regény.

hirdetés
Kiállítás nyílik a Harry Potter és a bölcsek köve 20 éves megjelenése kapcsán

1997-ben még nem is sejtettük, hogy minden idők legsikeresebb regénysorozatának első részét tartjuk a kezünkben, de egyvalamit biztosan tudtunk: hogy J. K. Rowling valami maradandót alkotott, mi pedig nemcsak a szívünkbe zártuk őt, hanem egy életre megszerettette velünk az olvasást.

Jövőre már húsz éve lesz, hogy megjelent az első Harry Potter-könyv, ennyi év távlatából pedig nosztalgiával vegyes szeretettel gondolunk vissza arra az első alkalomra, amikor felcsaptuk a kis varázslótanoncról szóló regény színes fedelét. Azt hihetnénk, valódi tündérmese volt Jo Rowling szegénysorból való kiemelkedése, pedig könyvkiadók tucatjai utasították el a regény kéziratát olvasva. Egyedül a Bloomsbury látott benne fantáziát – onnantól pedig egyenes út vezetett a világhírnévig.

A könyvet további hat kötet követte, melyeket mind-mind meg is filmesítették, így Rowlingnak egy életre megszűntek az anyagi gondjai. Az írónő azonban a mai napig megmaradt szerény, alázatos és segítőkész nőnek, aki a sorozatból származó bevétele jelentős részét jótékonykodásra fordította.

Hamarosan azonban elérkezik az évforduló napja, melynek alkalmából áldását adta a British Library megkeresésére, így egy varázslatos kiállítás nyílik majd a Harry Potter és a bölcsek köve megjelenésének húsz éves évfordulója kapcsán, melynek keretein belül az érdeklődők bepillantást nyerhetnek abba, hogy hogyan dolgozott első regényén az írónő, akkor milyen sorsot képzelt el az ikonikussá vált karakternek, és számtalan más érdekességről is lehull a lepel.

Nagyon izgatottak vagyunk, amiért J. K. Rowlinggal és a Bloomsburyvel dolgozhatunk. Mi a British Librarynél abszolút úgy érezzük, hogy nálunk van a megfelelő helyszín a kiállítás megrendezésére, mivel a szomszédunkban van a King's Cross vasútállomás a kilenc és háromnegyedik vágánnyal, és nekünk van a legnagyobb kollekciónk a varárázstörténelemből, ez így pedig egy igazán überelhetetlen kombináció

– nyilatkozta a Metrónak Jamie Andrews kurátor.

Maga a kiállítást egyébként 2017. október 20-án nyílik meg, és 2018. február 28-áig várja majd a látogatókat, így az érdeklődők még hosszú várakozás elé néznek.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek