Starity

Megsértette a felvidéki magyarokat Tóth Gabi új művésznevével

2017. január 15. 15:03   |   Szerző: Glamster

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Sokan bojkottálják az énekesnőt új névválasztása végett: rengeteg felvidéki magyart sért vele.

hirdetés

Facebook / Tóth Gabi

Tóth Gabi magyarázkodásra szorult, miután bejelentette, ezentúl Totova néven fog publikálni. A felvidéki magyarok azonban úgy megharagudtak, hogy külön Facebook-oldal indult arra, hogy bojkottálják az énekesnőt, különösen A Dal keretein belül, ahol Gabi is indul.

Az énekesnő egy rádióban magyarázta, honnan is jött neki a Totova név:

2010-ben kaptam ezt a nevet, amikor elmentem Dunaszerdahelyre fellépni, és így konferáltak fel a színpadra. Nagyon mókás volt számomra, mert így még nem hallottam ebben a formában nevemet. Azóta ez rám ragadt. A baráti társaságom engem már évek óta Tótovának hív. Amikor kijöttem azzal, hogy új stílussal szeretnék az embereknek kedveskedni, akkor egyértelmű volt, hogy ez a név nem véletlenül jött akkor

– mondta Tóth Gabi a műsorban.

A Körkép cikke úgy asszociál erre, mint a celebhülyeség határa, s ezt már kétezren osztották meg.

És itt jön a probléma. Ami ugyanis az ő számára mókás, egy új brand kezdete, az a szlovákiai magyarok számára állandó küzdelem. Az -ová utótagot ugyanis a nők Szlovákiában általában megkapják, ha kérik, ha nem. Az elmúlt években kampányok sokasága próbált„ovátlanítani” Dél-Szlovákiában, felhívva a figyelmet a magyar névhasználat fontosságára, ezzel is jelezve a magyar nemzethez való tartozást Felvidéken is.

És akkor jön egy énekesi tehetséggel gazdagon, ám intelligenciával annál szerényebben megáldott énekesnő és öncélú magamutogatásában úgy dönt, a felvidéki magyarság asszimilációjának egyik nyilvánvaló jelével próbál a későbbiekben kitűnni

magyarázzák a problémát.

Gabihoz is eljutott a bojkott és sérelem hír, így Facebook-oldalán próbálta megmagyarázni döntését:

(...) Ez a név csupán játék a szavakkal, mely egy - mindig is így gondoltam - félreértésből született, de az évek folyamán hozzám nőtt. Szeretném ha senki sem látna bele többet annál, ami. Ez a név ártalmatlan. Nem akar senkit sem bántani. A nevek nem bántanak másokat. Az emberek bántanak másokat. Nekem pedig sohasem állt szándékomban ez (...)

– írta az énekesnő.

Ezzel sem sikerült mindenkit meggyőznie, hiszen a Facebook-oldal már közel 1000 lájkot gyűjtött be, s aláírást gyűjtenek „Totova” bojkottálására.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek