Starity

Meghatározó nők a világtörténelemben - II. rész

2017. július 15. 14:02   |   Szerző: szendreigabriella

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Divatdiktátor? Inspiráló? Kegyetlen? Íme néhány híres nő a világtörténelemből – egészen a 2000-es évekig.

hirdetés

Az előző részben már olvashattatok 13 nőt, akik mély nyomokat hagytak a világtörténelemben. Akadt szerető, keménykezű uralkodónő vagy épp bátor harcosnő, aki a haláláig küzdött hazájáért. 

Lezárásként pedig 12 híres nőről olvashattok. 

1. Mata Hari (1876 – 1917)

Margaretha Geertruida Zelle néven született Hollandiában. 18 éves korában hozzáment a skót Rudolf MacLeodhoz. A házasság alatt egy fiú és egy lány gyermekük született, bár a házasság nem működött, mert a férje ivott és volt, hogy bántalmazta is őket. Az eltérő életkoruk miatt is adódtak problémák, majd 1899-ben ért véget házasságuk a család egyetlen fiúgyermeke halálával együtt.

1905-ben Párizsba szökött és itt indult be táncosnői és kurtizán karrierje. Kezdetben a Lady Mac Leod, majd a Mata Hari művésznevet használta. Karrierje magasan ívelt felfelé, majd 1908 és 1910 között válságba jutott, ezért vidékre költözött és próbálta karrierjét fellendíteni. 1917-ben perbe fogták, hogy kémkedett a németeknek, elárulta a francia hajók pontos helyét és 50 ezer francia katona halála szárad az ő lelkén. Elítélték és ki is végezték.

Halála után kiderült, hogy ezért az esetért nem ő volt a felelős. 2001-ben a Mata Hari Alapítvány kérte az ügy felülvizsgálását, majd kiderült, hogy Mata Hari ártatlan. Életéről sok film is készült. Még Gábor Zsazsa is eljátszhatta karakterét 1972-ben. 

2. Maud Wagner (1877- 1961)

Maud egy cirkuszi előadóművészként is tevékenykedett és ő volt az első ismert női tetoválóművész az Egyesült Államokban. 1877-ben született Amerikában, majd számos vándorcirkuszban dolgozott. Megismerkedett Gus Wagner tetkóssal, aki elkezdte tanítani, majd feleségül is vette. Született egy lányuk is Lotteva néven. Miután elhagyta a cirkuszt, szerte az Egyesült Államokban utazott és tetovált. 1961-ben halt meg 84 évesen. 

3. Coco Chanel (1883-1971)

Gabrielle Bonheur francia divattervező, a Chanel divatház alapítója, valamint a XX. századi női elegancia legkiemelkedőbb képviselője. 18 éves korában sajátította el a varrás művészetét, majd bácsikájához költözött és színdarabokban szerepelt. Később sikert hozott neki, majd ettől fogva mindenki Cocónak nevezte.

Első szerelme Arthur Capel, egy gazdag angol bankár fia volt. 1909-ben otthagyta a színésznői pályáját, majd Párizsba költözött Arthurhoz. 1910-ben megnyílt első üzlete, majd a sikerek után 1913-ban, majd 1914-ben is nyitott egy üzletet. 1918-ban újabb boltot nyitott, ahol már a kalapokon kívül árult ékszereket is, emellett a legendás Chanel N°5 parfüm is helyet kapott a polcain.

A Chanel N°5 parfüm többek között azért is különleges, mert ez volt az első mesterségesen előállított parfüm, Marilyn Monroe kedvenc illata, valamint az 5-ös szám volt Coco szerencseszáma. Tartós divattá tette a kis fekete ruhát is, valamint a kosztümékszereket. 1971-ben 87 évesen hunyt el. 

4. Eleanor Roosevelt (1884-1962)

Eleanor az Egyesült Államok 34. first ladyje volt 1933-tól 1945-ig. Támogatta férje, Franklin D. Roosevelt politikáját, valamint harcolt a nők egyenjogúságáért. Társalapítója volt a Freedom House szervezetnek és támogatta az ENSZ megalapítását. Öt gyermeke született Roosevelttel való házasságából. 1962-ben, 78 évesen hunyt el. 

5. Amelia Earhart (1897-1937)

Amerika első jelentős női pilótája. 1917-ben belépett a kanadai Vöröskeresztbe, hogy a háború alatt a sebesült katonákon segítsen. 1920-ban repült először, mint utas és egyből beleszeretett az érzésbe. Pilótaleckéket vett, megszerezte pilótaigazolványát, majd saját repülőgépet vett.

Heteken belül női magassági rekordot állított fel 4300 méter elérésével. 1928-ban, bár csak utasként, de átszelte az Atlanti-óceánt. 1929-ben megalapította a Ninety-Nines nevű szervezetet, melynek célja az volt, hogy minél több nővel ismertesse meg a repülést. Több rekord-döntés és hosszú utak után elhatározta, hogy körbeutazza a földet. 1937. június 1-jén útnak is indult.

A Csendes-óceán közepén fekvő Howland-szigetére kellett volna érkeznie, de a sziget közelében vihar keletkezett. A repülőgép soha nem érkezett meg. Az Amerikai Haditengerészet később próbálta megtalálni, de nem találtak semmit. Ameliat 1939-ben halottá nyilvánították.

6. Teréz anya (1910-1997)

Kalkuttai Szent Teréz albán nemzetiségű, római katolikus apáca. Teréz anya Agnes Gonxha Bojaxhiu néven született 1910-ben. Édesanyja tevékeny szerepet töltött be az egyház-község életében, így nevelte gyermekeit is.

18 éves korában döntötte el, hogy missziós nővér szeretne lenni. Jelentkezett az írországi Loreto nővérekhez barátnőjével. Szerzetesi fogadalmát Indiában tette le, majd a Teréz nevet választotta. 1930-1948-ig hittant és földrajzot tanított kalkuttai Szent Mária szerzetesi iskolában, melynek később igazgatója lett. 1948-ban engedélyt kért, hogy elhagyhassa a közösséget és független apácaként Kalkutta nyomornegyedében dolgozhasson.

1950-ben saját szerzetesrendet alapított, Szeretet Misszionáriusai névvel. Munkásságáért Nobel-békedíjat és számos magas kitüntetést kapott. Időskorára több szívrohama is volt és szívműtéten is átesett.1997-ben 87 évesen hunyt el. Teréz anyát 2003-ban a pápa boldoggá, majd 2016-ban szentté avatta. 

7. Frida Kahlo (1907- 1954)

Frida egy mexikói festőművész, valamint a XX. század egyik emblematikus alakja. Apai nagyszülei Magyarországról települtek át Németországba, valamint édesapja, aki fényképész volt, innét érkezett Mexikóba, ahol elvette Frida édesanyját. Hat évesen gyermekbénulásban betegedett meg, s jobb lába deformálódott.

1925-ben egy villamos balesetben az életére kiható sérüléseket szenvedett. Súlyos gerincsérülése lett, mely miatt hónapokig gipszfűzőbe volt. Az unalom és a fájdalom elől menekülve kezdett festeni. 1928-ban csatlakozott a művészek csoportjához. Itt ismerkedett meg a neves festővel, Diego Riverával, akivel 1929-ben össze is házasodott.

1930-1933 között az Egyesült Államokban éltek, ahol a társasági élet kedvelt alakjai lettek. Bár megmondták Fridának, hogy balesete miatt gyermeket nem tud kihordani még is többször teherbe esett, de mindegyik eset sajnos vetéléssel végződött. Mexikóba visszaköltözésük után Rivera, akinek eddig is voltak házasságon kívüli kapcsolatai, viszonyt kezdett Frida húgával. Ezek után Frida sem maradt hűséges férjéhez. Szeretői között olyan emberek voltak, mint a magyar származású Muray Miklós vagy Lev Trockij.

1937-ben több festővel közösen volt egy mexikói kiállítása, majd 1938-ban önálló kiállítást nyitott. Ő volt az első latin festő akitől képet vásárolt a Louvre. A második világháború éveiben tanított, tagja lett a mexikói kultúrát támogató testületnek, valamint részt vett a szürrealisták nemzetközi kiállításán is. Gerince elkezdett egyre jobban fájni, műtétek sora várt rá, majd tolószékbe került. 1953-ban amputálták jobb lábát és nem hagyhatta el az ágyát sem. 1954-ben halt meg. A házat amiben lakott, Diego Rivera a mexikói államnak adta. Ott nyílt meg a Frida Kahlo Múzeum.

Életéről Frida címmel forgattak egy nagysikerű filmet, Salma Hayek főszereplésével.

8. Marilyn Monroe (1926-1962)

1926. június 1-jén született Norma Jeane Mortenson néven, Los Angelesben. Gyermekkora nem volt túl békés, mivel édesanyja Gladys nem tudta eltartani, valamint különböző mentális betegségekben szenvedett. Különböző gyámszülőknél és árvaházban is lakott. 1942-ben is vissza akarták küldeni az árvaházba, de ekkor a 16 éves lány hozzáment James Doughertyhez, így háztartásbeli lett. Férjének a második világháborúban a csendes-óceáni hadszíntéren kellett szolgálnia, így Monroe hozzáköltözött a fiú szüleihez és egy repülőgépet gyártó cégnél vállalt munkát.

1944-ben egy David Conover nevű fényképész érkezett a gyárba, hogy az ott dolgozó nőket fotózza. Itt fedezték fel a lány szépségét és 1945-ben már egy modellszerzősét is aláírt. Göndör barna haját kiegyenesítette,valamint szőkére festette, hogy könnyebben találjon munkát. 1946-ban leszerződtette a 20th Century Fox egyik igazgatója. Innét kezdte el használni a Marilyn Monroe művésznevet. 1946-ban a férjétől is elvált, mert ellenezte, hogy dolgozik. 1947-ben kapta meg első szerepét. További kisebb szerepek után mégsem hosszabbították meg szerződését, ezért visszatért a modellkedéshez. Végül 1948-ban szerződést kötött vele a Columbia Pictures igazgatója. Később a William Morris ügynökség alelnökének, Johnny Hydennek lett a barátnője. Ő fizette a kisebb plasztikai műtéteit is.

1950-től kapott kisebb és nagyobb filmszerepeket és innét kezdett híressé válni. Olyan filmekben szerepelt, mint a Hogyan fogjunk milliomost?  vagy a Van, aki forrón szereti. Azonban mindegyik filmjében a külsején volt a hangsúly, nem a tehetségén. Innét kezdődtek betegségei: krónikus álmatlanságban, önbizalomhiányban, szorongásban szenvedett. Elkezdett alkoholt inni és amfetamint szedni, bár csak 1956 után lett gyógyszerfüggő.

1954-ben hozzáment Joe DiMaggiohoz. 1956-ban hivatalosan is Marilyn Monroera változtatta a nevét, majd Joe DiMaggioval való válása után 1956-ban hozzáment Arthur Millerhez. Ezek után újabb sikereknek örvendhetett, még Golden Globe-díjra is jelölték. Utolsó filmje 1960-ban készült el, melyet Miller az ő számára írt. Ugyanebben az évben házasságuk véglegesen megromlott és el is váltak.

1961-ben megműtötték endometriózisa miatt és kivették az epehólyagját is. Súlyos depresszióban is szenvedett rossz magánélete, valamint gyermektelensége miatt is. Ugyanis Monroe-nak volt egy méhen kívüli terhessége, valamint egyes feltevések szerint több abortuszon is átesett. 1962-ben részt vett Kennedy elnök születésnapi ünnepségén, ahol elénekelte neki a mára már ikonikusnak számító Happy Birthday Mr. President című dalt, melyek után feltételezték, hogy Monroe és Kennedy titkos viszonyt folytattak.

1962. augusztus 5-én holtan találták házában. Az orvosi vizsgálatok megállapították, hogy túladagolásban halt meg és öngyilkosságot állapítottak meg. Haláláról sok teória kering azóta is. Marilyn Monroe a mai napig az egész világ egyik legikonikusabb egyénisége és szeximbóluma. 

9. Audrey Hepburn (1929-1993)

Audrey Kathleen van Heemstra Ruston néven született Belgiumban 1929-ben. Kisgyermekkora a második világháború idejére tehető, ami nem volt túl boldog számára. 1945 után Amszterdamba költözött és balettet tanult. 1948-ban a családjával Londonba költöztek, ahol beiratkozott a Rambert balettiskolába. Majd tánckari balerina volt, musicalekben kapott táncos szerepeket, modellkedett, valamint kisebb szerepeket is kapott filmekben.

Első főszerepe a Római vakáció című filmben volt, ezért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat is. Ezek után sorra kapta a filmszerepeket. Olyan ikonikus filmekben játszott, mint az Álom luxuskivitelben vagy a My Fair Lady. 1953-ban megismerkedett Hubert de Givenchyval, a divattervezővel, akivel mély barátságuk alakult ki. Onnantól kezdve ő tervezte ruháit. Így lett Audrey a világ egyik divat ikonja. 1954-ben ment hozzá a színész, Mel Ferrerhez. Házasságuk alatt többször is elvetélt, majd 1960-ban megszületett fiúk, Sean. 1968-ban elváltak Mellel.

1968-ban hozzáment az olasz pszichiáterhez, Andrea Dottihoz, Olaszországba költözött, tőle született második fia, Luca. Miután megtudta, hogy férje megcsalja, elvált tőle. 1980-ban ismerte meg a holland televíziós színészt, Robert Wolderst, akivel haláláig élt együtt.

1988-ban az ENSZ Gyermeksegélyezési Alapjának jószolgálati nagykövete lett. 1993-ban halt meg, vastagbélrákban. 1994-ben két fia megalapította az Audrey Hepburn Gyermekalapítványt. 1999-ben készült az életéről egy film, The Audrey Hepburn Story címmel.

10. Jeanne Manford (1920-2013)

Jeanne Sobelson Manford amerikai aktivista, aki küzdött a leszbikusok és melegek jogaiért. 1920-ban született Amerikában és 4 lánytestvér mellett nőt fel. Férjhez ment Jules Manfordhoz, akitől két fiú és egy lány gyermeke született. 1972-ben kapták a hírt, hogy fia a kórházban van. Megverték azért, mert kiderült, meleg. A jelentések a fiát állították be hibásnak, ezért válaszul Jeanne írt egy levelet a New York Postnak, melyben kifejtette azt, hogy van egy homoszexuális fia és ő szereti őt.

Ezek után interjúkat adott több városban, valamint 1972-ben részt vett a fiával egy meleg felvonuláson, arra buzdítva a szülőket és az embereket, hogy támogassák a homoszexuálisokat. Élete során létrehozta a PFLAG szervezetet a leszbikusok és melegek támogatására. Munkássága alatt sok kitüntetést kapott. Jeanne 2013-ban hunyt el 92 évesen. 

11. Diana Hercegnő (1961–1997)

Diana walesi hercegné, Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége volt. Diana, Edward John Spencer és felesége legfiatalabb lányaként született. Diana felmenői között királyok és királynők is találhatóak, innen a magas arisztokráciai rangja. Diana kiválóan úszott és ugrott és balett-táncosnő szeretett volna lenni, de 178 cm-es magassága miatt nem lehetett hivatásos táncos.

1981-ig Londonban élt, majd egy tánciskolában oktatóként dolgozott, valamint óvodában is volt kisegítő. Károly herceg csak olyan nőt vehetett el, aki hajadon, arisztokrata hátterű és protestáns vallású volt. Diana tökéletesen megfelelt ezeknek az elvárásoknak. Eljegyzésük 1981. február 24-én történt és a Szent Pál-bazilikában házasodtak össze 1981. július 29-én.

A televízión át is közvetített esküvőt közel egymilliárd ember kísérte figyelemmel. A 80-as évek végén már megromlott házasságuk, hiszen Károly Camillába volt szerelmes. 1992-ben szétköltöztek, majd 1993-ban Diana bejelentette, hogy vissza akar vonulni a nyilvánosságtól. Ennek ellenére mindig ő maradt a szívek királynője, az emberek rajongtak érte. 1996-ban hivatalosan is kimondták a válást.

Diana 1997-ben vesztette életét szeretőjével egy közlekedési balesetben, miközben paparazzók követték őket. Diana haláláról is különböző teóriák hallhatóak a mai napig. 

12. Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova (1937-)

Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova volt az első női űrhajós, aki a világűrben járt. 1937-ben született Oroszországban. Szabadidejében sokat ejtőernyőzött, ezért volt előnye, mikor 1962-ben kiválasztották az űrprogramban való részvételre.

1963. június 16-án a Vosztok–6 fedélzetén szállt fel, 48-szor megkerülte bolygónkat és három nap után sikeresen visszatért. 1963-ban házasságot kötött Andrijan Nyikolajevvel. Egy gyermekük született, majd 1982-ben végül elváltak. Temérdek mennyiségű kitüntetést szerzett, valamint a Holdon egy krátert is elneveztek róla. Valentyina Vlagyimirovna Tyereskova jelenleg 80 éves.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek