Starity

Meghatározó nők a világtörténelemben – I. rész

2017. május 01. 16:04   |   Szerző: szendreigabriella

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Divatdiktátor? Inspiráló? Kegyetlen? Íme néhány híres nő a világtörténelemből – egészen a 2000-es évekig.

hirdetés

Amióta világ a világ élnek férfiak és nők. A történelemben még is több ezer évig az erősebbik nem volt a domináns a gyengébbik nemmel szemben. Tanulhattunk királyokról, hadvezérekről, hősőkről. Mégis akadtak olyan nők a világtörténelemben, akik hatalmat, sikert, figyelmet szereztek, vagy épp inspirálták nőtársaikat. 

Ebben a listában először 13 nőt láthattok, akik kegyetlenkedései vagy épp erős akarata miatt kerültek fel a listára. Akad itt keménykezű uralkodónő, szexszimbólum vagy épp szerető. 

1. Kleopátra (Kr. e. 69 – Kr. e. 30)

Kleopátra Kr. e. 51-től haláláig volt Egyiptom királynője és egyben az utolsó fáraó. Amiért ismert lett a történelem könyvekben az a Caesarral való viszonya volt. Majd a Caesar elleni merénylet után hozzáment Marcus Antoniushoz. Caesartól egy, Antoniustól pedig három gyermeke született. Majd Octavianus, Caesar törvényes örököse betört Egyiptomba. A bekövetkezett események miatt Kleopátra öngyilkosságot követett el. Ókori feljegyzések szerint halálát egy áspiskígyó marása okozta. A híres fáraónő alakja több filmet is inspirált az elmúlt években. Készítettek egyet 1963 és 1999-ben is. Caesar életét feldolgozó filmekben is többször feltűnik Kleopátra alakja. 

2. Jeanne D’arc (1412–1431)

A orléans-i szűz néven is ismert lány egy francia nemzeti hős, akit a katolikus vallás szentnek is nyilvánított Szent Johanna néven. A százéves háború idején vezette a francia nép felszabadító harcát az angolok ellen. Parasztlányként született, majd több meghatározó győzelmet aratott, amelyek lehetővé tették VII. Károly trónra kerülését. Végül elfogták, az angolok kezére adták, majd az egyházi törvényszék elítélte és mindössze 19 évesen máglyán megégették. Halála után 24 évvel, az esetet felülvizsgálták, majd ártatlannak találták és mártírrá nyilvánították. 

3. I. (Véres) Mária (1516- 1558)

I. Mária angol és ír királynő. VIII. Henrik angol király és Aragóniai Katalin egyetlen, felnőttkort megért gyermeke volt. Valamint I. Erzsébet angol királynő féltestvére. Uralkodása alatt az ekkor már protestáns angolokat próbálta visszaállítani a katolikus hitre, innét a Véres Mária és a Bloody Mary elnevezése. A protestánsok ellen elég keményen lépett fel, valamint az őt ért felkelést is kegyetlenül verte le. Később saját féltestvérét, Erzsébetet a Tower-be zárta, hogy ne jelentsen számára konkurenciát. Állítólag két gyermeke született, de egyik sem érte meg még a gyermekkort sem. 1558. november 17-én saját ágyában hunyt el. 

4. I. Erzsébet  (1533-1603)

I. Erzsébet Anglia és Írország egyik legnagyobb uralkodója. Uralma alatt az ország tengeri és kereskedelmi nagyhatalommá vált. Szülei VIII. Henrik és Boleyn Anna voltak, valamint féltestvére az imént említett I. Mária. 1554-ben kitört a Wyatt-felkelés annak érdekében, hogy ő kerülhessen a trónra. De féltestvére a Towerbe záratta. Mária halála után azonban ő került a trónra. Egész életében visszautasította a kérőket és az uralkodásnak szentelte minden idejét. Ezért is nevezték „Anglia jegyesének”, valamint a „szűz királynőnek”. Attól függetlenül, hogy nem ment férjhez szeretői voltak. Legnagyobb szerelme Robert Dudley volt, Leicester grófja. 45 évig volt Anglia királynője. 

5. Báthory Erzsébet (1560-1614)

Báthory Erzsébet magyar grófnő, akit a kegyetlenkedéseinek legendái tettek világszerte ismertté. Azóta a tudomány ma már csak koncepciós vádakként tekint az alakját övező rémségekre. Először 1729-ben jelent meg a Tragica historia című könyvben Báthory állítólagos kegyetlenkedései és vérfürdőinek legendái. Mára olyan pletykák maradtak fent Báthory kegyetlenkedéseiből, hogy szolgálóit megkínozta, vérükben fürdött, hogy megállítsa az öregedést. 1610-ben tartóztatták le az őt övező pletykák miatt. Majd a csejtei kastélyba zárták. Ott halt meg, elborult elmével 54 éves korában. Halála után Báthory Erzsébet alakja több művészt is megihletett. Elneveztek róla zenekart, írtak róla dalokat, készítettek róla festményeket, valamint több film adaptáció is készült Báthory legendáiról és életéről. 

6. Mária Terézia (1717-1780)

Mária Terézia német-római császári hercegnő, osztrák főhercegnő, magyar, cseh és német királyi hercegnő, aki 1740-től Ausztria uralkodó főhercegnője, magyar és cseh királynő, majd Lotaringiai Ferenccel kötött házassága révén 1745 és 1765 között a német-római császárné lett. 40 éves uralkodása alatt fontos és mai napig is élő reformokat vezetett be. Például az oktatás terén. Uralkodásának mai megítélése Magyarországon elég szélsőséges. Házassága alatt 16 gyermeke született. Mária Terézia 1780-ban hunyt el Bécsben. 

7. Madame de Pompadour (1721-1764)

Madame de Pompadour a világ egyik leghíresebb szeretőjeként került be a köztudatba, aki XI. Lajos francia király ágyát melegítette. A király márkinő címet ajándékozta neki, valamint beleszólhatott a bel- és külügyekbe is. Két gyermeke született a királytól. 1764-ben súlyos betegséget kapott, majd meghalt. 

8. II. Katalin (1729-1796)

1762-től haláláig Oroszország cárnője volt. Uralkodása alatt erősödött meg annyira az ország, hogy nagyhatalomként tekintettek Oroszországra. Valamint kiterjesztette az ország határait is. Születésekor a Zsófia nevet kapta, de mikor áttért az ortodox hitre akkor kapta a Katalin nevet. 1745-ben összeházasodott a trónörökössel, III. Péterrel. 1762-ben, Erzsébet cárnő halála után Péter lett az uralkodó. A házasság nem működött. Péter is szeretőket tartott, valamint Katalin is. Katalin így tett szert különböző kapcsolataira, melyek jól jöttek az 1762-ben bekövetkezett államcsíny alkalmával, melyen keresztűl Katalin átvette a hatalmat férjétől. Pétertől egy gyermeke született Pál néven. 1796-os halála után fia követte a trónon. A cárnő állítólag az öltözőszobájában eszméletét vesztette, majd 36 óra haldoklás után, elhunyt. 

9. Marie Antoinette (1755-1793)

Marie Antoinette, Mária Terézia királynő 15. gyermekeként született. Osztrák főhercegnő, német-római császári, magyar és cseh királyi hercegnő, valamint házassága révén Franciaország és Navarra királynéja volt. 14 évesen hozzáment XVI. Lajos francia királyhoz. Érdekelte a divat, a szerencsejáték és a pazarlás. Egyes források szerint soha semelyik királyné nem költött annyit ruhára mint ő. Házasságából 4 gyermeke született, abból 1 élte túl a gyermekkort. A királyi pár uralkodása alatt a nép éhezett, miközben ők a palotáikra költötték az ország pénzét. 1789-ben kitört a francia forradalom. A király és királyné szökni próbált, majd elfogták őket és börtönbe zárták. 1793-ban férje után őt is elítélték és guillotine általi halál lett a veszte. Tragikus sorsa sok filmrendezőt megihletett az évek során. 

10. Jane Austen (1775-1817)

Jane Austen neve bizonyára ismerős lehet a romantikus könyvek kedvelőinek. Egy angol kis faluban született és 7 testvér mellett nevelkedett. Egy-két szerelmi kalandtól eltekintve Jane sohasem ment férjhez. Egy Harris Bigg-Wither nevű férfi eljegyezte egyszer, de később felbontották jegyességüket. Ezután visszavonultan élt, mert a gyógyíthatatlan Addison-kórban szenvedett. 1817-ben hunyt el. Legismertebb regénye a Büszkeség és Balítélet, melyet rengetegszer filmesítettek már meg, valamint életéről is készültek filmek. 

11. Wittelsbach Erzsébet (Sissi) (1837-1898)

Ausztria császárnéja, Magyarország és Csehország királynéja, valamint Ferenc József felesége volt. Apja Miksa József bajor herceg, anyja Mária Ludovika Vilma bajor hercegnő volt. Sisi Bajorországban született 7 testvérével. Ferenc József császár, édesanyja, Zsófia főhercegnő, Sisi nővérét, Ilonát szánta a fiának. De Ferenc József végül Erzsébetet választotta hitveséül. Az esküvő után Sisi nehezen fogadta el a spanyol etikett által szabályozott életet és később nem is kívánta elfogadni. Folyamatos harcban állt anyósával is, aki nem nézte jó szemmel Sisi szabad szelleműségét. Valamint a gyermekei születése után is folytonos harcot vívtak a gyermekei „felügyeleti jogáért”.

Erzsébet erős érdeklődést mutatott Magyarország felé. Megtanult magyarul és ideje nagy részét is itt töltötte. Élete utolsó évtizedét meghatározta Rudolf fia 1889-es öngyilkossága, melyet élete végéig nem dolgozott fel. Végül 1898-ban, Genfben érte a halál egy merénylő által. Személye annyira nagy hatással volt Magyarországra, hogy még most is sok településen megtalálhatóak a róla készült szobrok. Valamint filmek is készültek életéről. Legismertebb életét feldolgozó filmtrilógia az 1955-ös Romy Schneider főszereplésével készült Sissi című film. 

12. Emmeline Pankhurst (1858-1928)

Brit politikai aktivista és vezetője az úgynevezett brit Suffragettes mozgalomnak, akik a női szavazati jogért harcoltak.  Emmelinet széles kőrben bírálják harcias taktikájáért és még a történészek is vitatják hatékonyságát, de a munkája egyértelműen eredményes lett a UK-ben élő nők számára. Politikai munkássága alatt végül 1918-ban elérte, hogy a nők is szavazhassanak. Mikor egészsége romlott beköltözött egy idősek otthonába. Végül 69 évesen, 1928 június 14-én elhunyt. 1999-ben a Time magazin a 100 legfontosabb XX.századi ember közé is beválasztotta. Richard Pankhursttal való házassága alatt egyébként 5 gyermeke született és abból 3 lánya, édesanyjuk halála után is büszke tagjai voltak a Suffragettes mozgalomnak. 

13. Marie Curie (1867-1934)

Marie Skłodowska Curie egy lengyel fizikus és kémikus, aki úttörő kutatásokat végzett a radioaktivitásról. Ő volt az első nő, aki Nobel díjat kapott, valamint az első ember és mai napig is egyetlen nő aki kétszer is nyert Nobel díjat. Ő az egyetlen olyan ember, aki két különböző tudományágban is megkaphatta a Nobel díjat. Ő volt az első női professzora a párizsi egyetemnek. 24 évesen kezdett el tanulni Párizsban, ahol elkezdte a tudományos munkáját. 1903-ban férjével, valamint Henri Becquerelel megosztva megkapta első Nobel díját, valamint 1911-ben egy kémiai Nobel díjal is gazdagodott.

A Curie családnak 5 Nobel díj van a birtokában, abból Marie kettőt szerzett. Egyébként nem csak Nobel díjat kapott munkásságáért, hanem például Davy-érmét és Williard Gibbs-díjjat is. Pierre Curievel való házassága alatt két lánygyermeke született. Irène nevű lánya követte anyja nyomdokait és úgy-szint megnyert egy kémiai Nobel díjat. Curie Franciaországban halt meg 1934-ben egy szanatóriumban. 

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek