Starity

30 dolog, amit talán még nem tudtál a 30 éves Dirty Dancingről

2017. május 21. 10:10   |   Szerző: LexiCobain

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

1987-ben, azaz éppen harminc éve mutatták be a Jennifer Grey és Patrick Swayze főszereplésével készült kultfilmet. Az évforduló kapcsán 30 érdekességet hoztunk el a forgatásról.

hirdetés
30 dolog, amit talán még nem tudtál a 30 éves Dirty Dancingről
Fotó: Vestron Pictures

1. Sarah Jessica Parkert és Billy Zane-t is meghallgatták Baby és Johnny szerepéért.

2. Val Kilmernek ajánlották fel Johnny szerepét végül, de ő köszönte szépen, nem élt a lehetőséggel.

3. A tavi jelenetnél azért nincsenek közeli felvételek a szereplőkről, mert októberben forgatták őket és a színészek annyira fáztak, hogy kék volt az ajkuk. (Hasonló volt a helyzet a réti jelenetekkel kapcsolatban: mivel a levelek már hullottak a fákról, zöld festékspray-vel be kellett színezni őket, hogy ne legyenek feltűnőek.)

4. Jennifer Grey a valóságban tíz évvel idősebb volt a karakterénél, de a meghallgatáson mindössze öt percre volt szüksége ahhoz, hogy bebizonyítsa, igenis a húszas évei közepén járva is képes megeleveníteni egy 16-17 éves tinédzsert.

5. Patrick Swayze-nek minden erejét be kellett vetnie, hogy rábeszélje Jennifert arra, hogy elfogadja a szerepet, mert a színésznő a Vörös hajnal című közös filmjük forgatása óta ki nem állhatta őt.

6. A She's Like the Wind című dalt maga Patrick énekelte a filmben, és ő is szerezte azt Stacy Widelitz közreműködésével. (A dalt a tervek szerint a Grandview, U.S.A. című filmben használták volna.)

7. Eredetileg Dr. Ruth Westheimernek szerették volna adni Mrs. Schumacher szerepét, de miután megtudta, hogy a karakter tolvaj, nemet mondott rá, így a lehetőség Paula Truemanhoz vándorolt.

8. Swayze nem használt dublőrt, minden jelenetét maga forgatta.

9. Sharon Stone nagyon szerette volna Baby szerepét, meg is hallgatták érte, de visszahívást már nem kapott.

10. Az egyik legikonikusabb jelenet véletlenül került a filmbe. Biztosan emlékeztek arra, amikor Baby a földön kúszik oda Johnnyhoz, melyről az az igazság, hogy a színészeknek nem is volt tudomásuk róla, hogy forgatnak, ugyanis éppen szünetet tartottak és így bolondoztak egymással.

11. Cynthia Rhodes szerződött le először a produkcióhoz, ami azért furcsa, mert általában a főszerepeket szokták először kiosztani. (Penny Johnsont alakította a filmben.)

12. A történet egy pontján Pennynek abortuszra kellett mennie, ami azért is döbbenetes, mert a film bemutatásakor a magzatelhajtás illegális volt az Egyesült Államokban.

13. A forgatás előtt mindössze két hétig próbáltak a szereplők, és a forgatás is csak 44 napot ölelt fel.

14. Jennifer majdnem lemaradt a film premierjéről, mert nem sokkal azelőtt Írországban járva autóbalesetet szenvedett akkori barátjával, Matthew Broderickkel, melyben két ember meghalt.

15. Johnny karaktere eredetileg olasz származású lett volna, de miután Patrick megkapta a lehetőséget, hogy eljátssza őt, átírták rá a szerepet.

16. A tesztközönségnek annyira nem tetszett a film, hogy kis híján mozikba sem került, hanem rögtön VHS-en adták volna ki.

17. A cím hamarabb megvolt, mint maga a történet.

18. Patricknek hatmillió dollárt (~ 1.6 milliárd forint) ajánlottak, hogy vállaljon szerepet a folytatásban, de nemet mondott rá. Később meggondolta magát, és felbukkant a Dirty Dancing: Havana Nightsban.

19. A Dirty Dancingnek köszönheti a Seinfeldben kapott szerepét Wayne Knight, akit legtöbben talán a Jurassic Parkban játszott mellékszerepe miatt ismernek hazánkban.

20. Ugyan Swayze győzte meg Grey-t, hogy vállalja a szerepet, még így sem zajlott zökkenőmentesen a munka köztük. Ez annál a jelenetnél érződik legjobban, amikor a színész megcsiklandozza kolléganőjét, aki nevetni kezd, ő maga azonban láthatóan nem díjazza a vihogást.

21. Jennifer nagyon meglepődött, amikor meghallotta a nevét az Őrült, dilis, szerelem. című filmben, amikor Ryan Gosling a Dirty Dancing ikoniks emelős jelenetét emlegeti. A színésznő a férjével ült be a filmre a moziba.

22. Szimbolikus jelentőssége volt a főszereplők ruhájának: Baby mindig világos, pasztellszíneket viselt, Johnny pedig sötéteket, ezzel is érzékeltetve a köztük lévő különbségeket, illetve a „jólány” – „rosszfiú” image-et.

23. A filmet Virginában és Észak-Carolinában forgatták.

24. A történetet ötmillió dollárból (~ 1.3 milliárd forint) hozták tető alá, ami aztán 214 millió dolláros (~ 57 milliárd forint) bevételt hozott a készítők konyhájára.

25. Swayze utálta a Babyt senki sem ültetheti a sarokba montatot, ami azért is különös, mert ez az egyik legtöbbet idézett filmes mondat.

26. Conan O'Briennek köszönhetően 1997-ben újra kiadták a filmet, mert a műsorvezető arra kérte a nézőket, indítsanak petíciót az ügy érdekében, ami végül sikerrel járt.

27. 2007 és 2008 között az Egyesült Királyságban volt egy Dirty Dancing: The Time of Your Life című táncos tehetségkutató verseny, melynek bírái között ült néhány színész a filmből7

28. Jennifer félt megcsinálni az emeléses jelenetet a próbákon, így élesben vállalta csak be és soha többé nem vállalkozott a mutatványra.

29. A történetet Eleanor Bergstein forgatókönyvíró élete inspirálta: családja rendszeres vendég volt Catskillsben az 1960-as években, őt magát 22 éves koráig Babynek szólították és házibulikban tanult meg piszkosul jól táncolni.

30. Május 24-én kerül bemutatásra az ABC-n a film remake-j Abigail Breslin, Colt Prattes, Sarah Hyland, Katey Sagal és Nicole Scherzinger főszereplésével.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek