Starity

Rejtélyek nyomában – Mi történt JonBenét Ramsey-vel? – I. rész

2017. szeptember 05. 17:05   |   Szerző: iamisabelle

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Vajon min mehetett keresztül JonBenét Ramsey a halál éjszakáján? Cikkünkben összeszedtünk minden tudnivalót.

hirdetés
Rejtélyek nyomában – Mi történt JonBenét Ramsey-vel? – I. rész
Fotó: Gyönyörű kislány volt, hatalmas mosollyal

FIGYELEM! A BEJEGYZÉS FELKAVARÓ ÍRÁST, ILLETVE KÉPEKET TARTALMAZ!

Biztosan nagyon sokat hallottatok már Amerika egyik legnagyobb rejtéjéről, ami még a mai napig is az, hogy ki ölte meg Jonbenét Ramsey-t.

A szőke, babaszerű kislány már korán érdeklődni kezdett a szépségversenyek iránt és édesanyja, aki maga is szépségkirálynő címet viselt, támogatta lánya ambícióját. Városi, megyei, állami szépségversenyeket nyertek és mire a kislány betöltötte a hatodik életévét, országos ismertségre tettek szert. A kislány a család és a város sztárja volt. 

Jonbenét Ramsey

Számos dokumentumfilm, bejegyzés, nyomozás és teória létezik a mindössze hatéves kislány és szépségkirálynő halálával kapcsolatban. Nézzük, mit tudunk róla!

Kezdjük azzal, hogy ki is volt JonBenét Ramsey 

JonBenét 1990. augusztus 6-án született az Egyesült Államokban, Atlantában, Patsy Ramsey és John Bennett Ramsey lányaként. Volt egy nála két évvel idősebb fivére is, Burke Ramsey. Egy nagyon sikeres, és mondhatni 'tökéletes' családnak néztek ki, illetve talán egy darabig azok is voltak.

John sikeres üzletember volt, anyja pedig tiszteletbeli polgár. JonBenét számtalan szépségversenyen részt vett, és rengeteget meg is nyert. Gyönyörű, és nagyon okos, hamar tanulékony kislány volt. Több teória szerint az anyja féltékenységből ölte meg, mivel ő is szépségkirálynő volt akkoriban.

Balról: JonBenét Ramsey, John Bennett Ramsey, Patsy Ramsey, Burke Ramsey

Hogyan halt meg? 

A rengeteg teóriával ellentétbe, elmondjük, hogy mi az, amit a rendőrség, illetve a nyomozók nyilvánosságra hoztak.

01. 1996. december 25-én a család egy karácsonyi partiban volt, ahonnan este 9 óra körül indultak haza. JonBenét elaludt az úton, és mikor hazaértek nem akarták felkelteni, így rögtön ágyba fektették. 

02. Másnap úgy tervezték, hogy elmennek nyaralni, ezért korán fognak kelni. Így is tettek. Patsy 5:45-kor felkelt, és ahogy le akart menni kávét készíteni, a lépcsőn talált egy kettő és fél oldalas levelet. 

03. A levélben nagyrészt az állt, hogy 118.000 dollár váltságdíjat követelnek a kislányért cserébe, akit elraboltak. Ha értesítik a rendőrséget, akkor a kislányt megölik.

04. Patsy azonnal felszalad, hogy megkeresse a kislányt, akit nem talál az ágyban, így egyből felkelti John-t is.

05. Burke elvileg átalussza az eseményt.

06. Egyből hívják a 911-et, és beszámolnak arról, hogy gyermekrablás történt, a rendőrség a helyszínre siet.

07. Áthívják az összes közeli barátaikat, és mire a rendőrség kiérkezik, egy pár közeli barát a konyhában takarít, ami valjuk be, eléggé fura.

08. Mivel a rendőrök felkészületlenek voltak egy ilyen esetre, fogalmuk sem volt mit kell tenni. Először, le kellett volna zárni a házat, és kiküldeni minden embert, mivel így is rengeteg lehetséges bizonyítékot semmisítettek meg azzal, hogy takarítottak, és fel alá járkáltak.

A rendőrök még abban is hibáztak, hogy ahelyett, hogy egy nyomozót küldtek volna körbenézni a házban, érthetetlen okokból a család egyik barátját, Fleet White-ot kérték meg, szakszerűtlenül. Fleettel együtt elment John is, JonBenét apja, és az első utuk az alagsorba vezetett, ahol megtalálták a kislány holttestét egy fehér pokrócba göngyölve. 

John ismét csak hibát követett el azzal, hogy a kislányt egyből magához ölelte, felemelte, és felvitte az emeletre. Ezzel DNS-eket, illetve bizonyítékokat semmisített meg. Ezután már lehetetlen volt a nyomozóknak rekonstruálni azt, hogy a kislány a halála idején milyen pozícióban lehetett, illetve természetesen a DNS nyomok is elvesztek. 

Jonbenét Ramsey fehér pokrócba göngyölve

JonBenét nyakán egy kötél volt, ami hozzá volt erősítve egy fa darabhoz, amiről később kiderült, hogy Patsy falfestő ecsetjei közül az egyiknek a nyele. Ragasztószalag volt a kislány száján, illetve kisebb zúzódások a testén. A koponyája be volt törve, és két darab sérülés volt a füle alatt, amire a rendőrök először azt mondták, hogy egy sokkoló okozta. Később valószínűsíthető volt, hogy Burke egyik vasúti játékából származó sín nyomai voltak a kislányok, mivel milliméter pontosságra egyezett a gyermeken talált kettő seb távolságával.

Véres volt az alsóneműje, ami arra engedett következtetni, hogy a halál előtt, közben, vagy után, megerőszakolhatták. Később erre pontos bizonyítékot nem találtak, annyi biztos volt, hogy JonBenét alsóneműjén kettő ember vére volt megtalálható. Az egyik a sajátja, a másik pedig ismeretlen eredetű. Plusz, azt sem tudták bebizonyítani, hogy klasszikus megerőszakolás áldozata lett. Úgy nyilatkoztak, hogy a kislánnyal valaki eljátszadozott.

Szülők a gyanú árnyékában

A történetet követően, mivel a hívás nem érkezett meg a lehetséges emberrablótól, első gyanusítottak a szülők voltak. 

Elsőként bevitték őket kihallgatásra, ami nem több, mint 22 óráig tartott. John és Patsy nem voltak hajlandóak arra, hogy külön hallgassák ki őket, és mivel a rendőrség ebbe belement, újabb nyomozói hibát követtek el. A szülők még azt sem engedték a rend őreinek, hogy nyolc éves fiúkat, Burke-ot kikérdezzék. Ezt azzal indokolták, miszerint a trauma miatt szeretnék, ha egy pszichológus beszélne vele, ami szintén alapból furcsa. „Normál” esetben, egy család, ha elveszítik a lányukat, és, ha a tettesek nem ők, akkor teljes mértékben együttműködnek a rendőrséggel.

Az alagsorban találtak egy kitört ablakot, amit John okozott állítása szerint, még hetekkel korábban, csak nem volt ideje megjavítani. A nyomozásba Amerika akkori egyik legjobb nyomozóját is bevonták, aki megerősítette, hogy bizony az alagsor ablakán befér egy ember. Találtak egy bakancslábnyomot az ablak előtt, de nem sok mindent tudtak vele kezdeni, mivel bár a lábméret megegyezett a kisfiúéval (aki egy nyolc éves gyerek volt, tehát kizárt, hogy egy vele egykorú, ismeretlen személy vitte véghez a gyilkosságot és betörést), a cipőt nem találták meg.

Később mégis kiderült családi fotókról, miszerint Burke-nek volt egy ugyanolyan márkájú bakancsa, viszont már „kidobták” hónapokkal korábban, így nem tudták megmutatni és elfelejtették, mikor először erről kérdezték őket. Az ablak alatt volt egy bőrönd, amit a család elmondása szerint sosem tartottak ott, tehát valaki odatette (pont olyan méretű volt, amibe JonBenét elfért volna). Többen úgy vélték, hogy ebben akarták elvinni a kislány holttestét.

Pszichológus véleménye

JonBenét kora ellenére sokszor bepisilt éjszaka. Patsy ilyenkor nagyon mérges volt. Felthetőleg a halála éjszakáján is bepisilt. Több elmélet szerint Patsy véletlenül annyira megütötte a kislányt, hogy az okozhatta a koponya betörését, majd megpróbálták eltüntetni a nyomokat, és emberrablásnak beállítani. Több pszichológus szerint a bepisilésnek több oka is lehet. Ezek között tudható a szorongás, a félelem, illetve a folyamatos szexuális zaklatás.

Burke autista hajlamai miatt elképzelhetőnek tartották, hogy ő zaklatta a kislányt szexuálisan, ugyanis többször játszott Burke a saját ürülékével, majd próbálta azt visszajuttatni a testébe. Lehet, hogy megkérte JonBenétet, hogy csatlakozzon hozzá, és valószínüleg összekeverte a kettő nyílást a kislányon.

A 22 órás kihallgatás után sem jutottak előrébb az üggyel. Megérkeztek az írásszakértők is, akik összevetették az állítólagos emberrabló kézírását Patsy és John írásával is. Rengeteg hasonlatot véltek felfedezni Patsy és az „elkövető” írása között.

Pár eltérés nyilván volt, de a legtöbb jel arra utalt, hogy bizony Patsy maga írta. Ami még feltette az i-re tette a pontot, hogy Patsy egykori munkás noteszéből lett kitépve a lap, amire az emberrabló írt. Ez pedig mélyen eltemetve volt a dolgozószobában. Kizárható, hogy erre mind lett volna ideje a betörőnek feltünés nélkül.

JonBenét halála és a rendőrség értesítése között pontosan öt óra telt el, ami elég idő egy gyilkosság helyszínének felállítására.

Itt pedig egy kép, ahol össze van hasonlítva 'az emberrabló' és Patsy írása. A felső sor mindig az emberrablóé, a második sor pedig Patsy-é

Patsy a kihallgatáson nagyon nyugodt volt, viszont amikor arról kérdezték, hogy ő ölte-e meg a lányát, nagyon felháborodott, és rendre parancsolta a rendőrséget, hogy őket hagyják ki ebből, és nyomozzanak tovább.

A sajtónak, és riportereknek nem voltak hajlandóak válaszolni semmilyen kérdésre, viszont körülbelül egy héttel a haláleset után, Patsy és John megjelent egy talk show-ban, amiben beszámolnak a körülményekről, illetve egy 100.000 dolláros összeget ajánlanak fel annak, aki előrébb viszi a nyomozást.

Sokan furcsának gondolták ezt, hiszen az emberrabló 118 ezer dollárt követelt, és a szülők azt állították, azért értesíttették a rendőröket, és nem várták a hívást, mert nem volt a tulajdonukban ekkora összeg.

A boncolás eredményében megtalálható volt az, hogy JonBenét a halála előtti egy órában ananászt evett. Patsy-ék a kihallgatáson esküdtek arról, hogy nem ők etették meg a kislányt ananásszal, és fogalmuk sincs, hogyan került a szevezetébe. A helyszínelés közben találtak egy tál ananászt a konyhai asztalon, és egy teljesen letisztogatott, ujjlenyomat nélküli zseblámpát is. Több teória szerint a zseblámpának köze volt JonBenét halálához.

A következő részben leírjuk, hogy kik voltak a gyanúsítottak, és miért, majd arra is fény derül, hogy mi volt a legutolsó, leghíresebb elmélet JonBenét halálával kapcsolatban, plusz, hogy a testévre mit nyilatkozott tavaly, 2016-ban, 20 évvel az eset után.

Ha van külön 'kedvenc' összeesküvés elméleted / rejtélyes történeted, írd meg kommentben és kivesézzük azt is a jövőben!

  • Korábban is foglalkoztunk a témával rövidebben: katt!

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek