Starity

Néhány egészséges recept fogyáshoz

2022. március 01. 02:02   |   

A karácsonynak vége és az új év ünnepei még későbbi időpontokban lesznek.

hirdetés
Néhány egészséges recept fogyáshoz
Fotó: nadianb / Shutterstock.com

Az elmúlt év utolsó napjaiban a legtöbben kényelembe helyeztük magunkat és nem törődtünk azzal, hogy itt-ott elfogyasztunk valamilyen édességet, bekapunk egy finom falatkát, süteményt vagy valamilyen más finomságot. De a testünk ezt másképpen érzékeli, és úgy tűnik, hogy az ünnepek alatt jócskán felszedtünk a testsúlyunkra. Pedig annyiszor megfogadtuk már, hogy nem esszük túl magunkat és mindent megteszünk a testsúlyunk csökkentése érdekében.

Nos, igen, az ígéretet könnyű megtenni, de a következetes betartása annál nehezebb. A kezdés idejét általában mindig kitoljuk és azt mondjuk, hogy majd hétfőn elkezdjük, aztán a hónap első napján, és most azt mondjuk, hogy az új év első napja is egy nagyszerű lehetőség. Valljuk be, hogy ezt mondogatjuk magunknak minden évben, de sosem tartjuk be? Az idén próbálja ki másképpen!

A fotó forrása: Nina Firsova / Shutterstock.com

Kezdetnek kiváló az életmódváltás

Nem feltétlenül szükséges, hogy az első lépései az edzőterembe vezessenek. Sokkal fontosabb, hogy tudatosítsuk magunkban, hogy miért akarunk változtatni, és kezdjen el gondolkodni az egész életmódja megváltoztatásán. A testmozgás ugyan hasznos, de mit érünk el vele, ha utána cukros üdítőt és sült gyorséttermi élelmiszereket fogyasztunk?

Tudta, hogy szervezetünknek kiegyensúlyozott, fehérjékből, szénhidrátokból és zsírokból álló étrendre van szüksége a megfelelő működéshez?

Mindennek az alapja az étkezési szokások megváltoztatása

Az egészséges táplálkozáshoz nem kell sok tudomány. Lehet, hogy egyesek számára bonyolultnak, sőt lehetetlennek tűnik, de ennek éppen az ellenkezője igaz. Csak néhány alapvető szabályt kell elsajátítania, mint például az elegendő testmozgás és alvás, az ivási rend és az egészséges táplálkozás elveinek követése.

A táplálkozás és az étrendi követelmények a megfelelően működő anyagcsere alapját képezik és a rendszeres testmozgással együtt számos betegséget, például a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a magas koleszterinszintet stb. előzhetnek meg.

A fotó forrása: Elena Shashkina / Shutterstock.com

Nem kell azonnal táplálkozási szakembert keresni

Ha nem tudja, hogyan változtasson az étkezési szokásain, felmerül Önben a gondolat, hogy érdemes volna felkeresnie egy táplálkozási szakembert. Ez természetesen rendben is van, másrészt azonban a szakember ajánlhat egy olyan diétát, amelyet ha betart, elérheti álmai alakját. De amint visszatér a régi szokásaihoz - amit a legtöbben idővel megtesznek - máris beindul az ú.n. jojó-effektus. És ezt senki sem szeretné.

Próbáljon változtatni az étrendjén először saját maga, az egészséges tányér módszerét alkalmazva. Gondoljon a napi ételbevitelére úgy, mint egy tányérra, és ossza fel  negyedekre. Az egyik negyedet zöldségek képezzék, míg a másikat gyümölcsök. A bevitt mennyiség egyharmadát képezzék a szénhidrátok, majd a tányér fennmaradó részét fehérjékkel töltsük meg.

Mégiscsak ki szeretné próbálni a diétát? Próbáljon ki olyant, amellyel csökkenti a szénhidrátbevitelt!

A keto diéta, amelyet alacsony szénhidráttartalmú vagy fehérje diétaként ismerhet, az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált. Alapja, hogy a szénhidrátbevitelt minimálisra csökkentjük így a szervezet az ú.n. ketózis állapotba kerül, ahol a szénhidrátok helyett a saját felhalmozott zsírtartalékait kezdi el energiaforrásként használni. Ettől fogyni kezdünk.

A keto diéta esetében azonban fontos, hogy magas fehérjetartalmú étrendet kövessünk annak érdekében, hogy ne veszítsünk az izomtömegünkből. Fogyaszthat sovány húsokat, halat, sonkát, sajtot, tojást, túrót és más fehérjében gazdag ételeket, és ne feledkezzen meg a zsírokról sem, amelyek nagyszerű forrása a diófélék és a magvak. Bizonyos zöldségek és néhány gyümölcs is engedélyezett.

Tudta, hogy az egyik engedélyezett zöldség a cukkini? Mit szólna egy cukkinis lasagne elkészítéséhez? Szereti a burgonyát? A keto diétában azonban ezt el kell felejteni, helyettesítse például karfiollal. A hagyományos rizs helyett használjon konjac rizst, a kenyeret pedig cserélje protein kenyérre.

A cukros, bolti gabonapelyhek helyett készítsen saját recept szerinti gabonapelyhet, például kedvenc magjaiból, diófélékből, kókuszolajból és cikória szirupból. Készítsen körözöttet az újévi szendvicsekhez túróval, metélőhagymával és újhagymával, vagy próbálja ki a bazsalikomos pestóval készült szendvicset. Ha nem tudja, hogy mit főzzön, próbálja ki a káposztafasírtot.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek