Starity

Nem is olyan ördöngös a házi kenyérsütés!

2022. augusztus 27. 16:04   |   

Az otthoni kenyérsütés egy ideje ismét reneszánszát éli, mégis sokan vannak, akik nem mernek belevágni. Pedig egyáltalán nem olyan bonyolult vagy munkás, mint gondolnánk, és hiszed vagy sem, a legtöbbször már elsőre is nagyon finom, illatos és ropogós friss kenyér lesz a jutalmunk!

hirdetés
Nem is olyan ördöngös a házi kenyérsütés!

Ahogyan te szereted

Sok minden szól a házi sütésű kenyér mellett: egyrészt biztosak lehetünk abban, hogy csak olyan összetevők vannak benne, ami nekünk megfelel – ez kiemelten fontos a valamely ételérzékenységben szenvedők esetében  –, másrészt a saját ízlésünk szerint szabadon variálhatjuk és gazdagíthatjuk az összetevők palettáját, és nem utolsósorban bármikor friss, meleg, ropogós kenyér kerülhet az asztalunkra. És akkor az egész házat betöltő ínycsiklandó illatokról még nem is beszéltünk!

Hozzávalók

A kenyérnek alapvetően mindössze négy egyszerű összetevője van: liszt, víz, só és élesztő vagy kovász. A kovásszal való sütés inkább haladóknak való (de pusztán csak annyiban, hogy a kovász nevelése időt és odafigyelést igénylő feladat), ezért az első próbálkozások alkalmával egyszerűbb élesztővel – akár instant, akár friss verzióval – dolgozni. A jó minőségű kenyér alfája és omegája a jó minőségű, magas sikértartalmú liszt, amely rugalmasra dagasztható és képes megtartani a kelesztés során keletkező gázbuborékokat, ugyanis ennek eredménye a lyukacsos szerkezetű, foszlós belű kenyér.

Vagyis kenyérnek önmagában csak a finomliszt (BL55) nem annyira ideális, sokkal alkalmasabb a kenyérliszt (BL 80; BL 112; BL 160), amely valamivel sötétebb színű a benne lévő több értékes héj rész (korpa) miatt. A különböző liszteket kis gyakorlatot szerezve tetszés szerint keverhetjük egymással, más-más ízű és állagú kenyeret kapva, de ha véletlenül csak finomlisztünk van otthon, abból is tudunk kenyeret sütni.

Egyszerű alaprecept

A legegyszerűbb variációhoz a hozzávetőleges arányok: fél kg liszthez nagyjából 3 dl víz, 2,5 dkg friss élesztő (vagy annak megfelelő mennyiségű instant) és 1-2 teáskanál só kell, de legjobb, ha keresünk az interneten egy szimpatikus receptet, és azt pontosan követjük. A hozzávalókat elég egy tálban lazán összedolgozni, pár percen át kézzel dagasztani, majd letakarva hűtőben keleszteni 6-8 órán át. Ha reggel szeretnénk friss kenyeret, egész éjszakára hagyhatjuk a hűtőben kelni. (Amennyiben viszont ennél gyorsabban szeretnénk friss kenyérhez jutni, alaposan ki kell dagasztanunk a tésztát, és nem árt hozzá némi zsiradékot, például jó minőségű olívaolajat is adni – ebben az esetben elég 1 órán át keleszteni, majd formázás után röviden ismét.)

Ha van kenyérsütőgépünk, már ezeket a munkafázisokat is megspórolhatjuk: a hozzávalókat csak beleszórjuk a gépbe, és választásunk szerint vagy csak a dagasztást-kelesztést végeztetjük el vele (megtakarítva egy kis munkát és odafigyelést meg időt), vagy akár készre is süthetjük a gépben. Ez utóbbi esetben tényleg gyerekjáték a kenyérsütés.

Sütés

Ha nem kenyérsütőgépben sütjük a kenyeret, az egyszerű receptünkhöz szükség lesz egy sütőformára. Nem kell bonyolult dolgokra gondolni, bármilyen hőálló forma megteszi: lehet egy vaslábos, kacsasütő tál, jénai vagy cserépedény. Ebbe tegyük a kézzel kissé megformázott kenyeret, tetejét bevágjuk, lefedjük, majd a hideg sütőbe tegyük be. Alsó-felső sütéssel kb. 240 fokon úgy fél órát sütjük, majd fedő nélkül még tovább, míg szép piros nem lesz. Tehetünk alá egy tepsiben vizet, és a fedő levételekor át is kenegethetjük a kenyér tetejét vízzel, hogy még szebbre süljön.

Ízes-illatos variációk

Ha megvoltak az első sikerélmények, el lehet kezdeni kísérletezni az ízekkel, állagokkal és a különböző összetevőkkel.

A finom- és a kenyérlisztet kombinálhatjuk egyéb lisztfajtákkal: rusztikusabb jelleget kapunk a teljes kiőrlésű liszttől, a tönkölyliszttől és a rozsliszttől (ne legyen több az aránya 20%-nál), míg lazább lesz a kenyerünk, ha rétesliszt vagy búzadara váltja ki a liszt egy részét, illetve ha egy főtt krumplit teszünk hozzá.

Az ízesítés variációi végképp határtalanok: mindenféle olajos mag (tökmag, szezám, lenmag, napraforgó, mák stb.), sőt a dió is nagyon finom benne, de jöhet aszalt paradicsom, olívabogyó, különböző sajtok, és ha nem riadunk meg a pikáns ízektől, dinsztelt vöröshagyma vagy chili paprika is kerülhet bele, továbbá kísérletezhetünk a zöldfűszerekkel is, jó választás például a rozmaring.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

Címkék

sütés kenyér pék
hirdetés

Ajánlott cikkek