Starity

Amikor megakadályozni nem is, lassítani mindenképpen lehet a porckopás folyamatát

2023. január 22. 15:03   |   

A felnőtt lakosságnak közel 20%-a érintett az ízületi porckopásban, vagy más néven artrózisban, és sajnos az újabb tendenciák szerint egyre fiatalabb korban. Míg 50 éves kor alatt nagyobb arányban jelentkezik a férfiaknál, azon túl inkább a nőket sújtja ez a népbetegségnek számító ízületi probléma.

hirdetés
Amikor megakadályozni nem is, lassítani mindenképpen lehet a porckopás folyamatát

Az ízületek és a porckopás

Az ízületeken belül a csontvégek felszínét porc borítja. Az életkor előrehaladtával természetes folyamatnak tekinthető, hogy a porc felszíne töredezetté válik és elvékonyodik, esetleg idővel szinte teljesen felszívódik. Porckopásról tulajdonképpen akkor beszélhetünk, ha ez a leépülési folyamat már aránytalanul jelentősebb mértékű, mint a porcok felépítése. Sajnos az életkori “elhasználódáshoz” hasonló eredménnyel járhat, ha kevesebb ízületi folyadék termelődik valamilyen oknál fogva az ízületekben, és ezáltal fokozódik a porcfelületek egymáson való súrlódása.

A porckopásnak (artrózis) elsődleges és másodlagos fajtáját különböztetjük meg. Elsődleges artrózisról akkor beszélünk, amikor annak legfőbb kiváltó oka az öregedés. Ez a típusú kopás elsősorban a nőket veszélyezteti. A másodlagos porckopásnak valamely ismert betegség a konkrét kiváltó oka, amely lehet valamilyen fejlődési rendellenesség, gyulladás. Ez a probléma bármely nemnél, illetve bármely életszakaszban előfordulhat.

Mikor gyanakodjunk porckopásra?

A porckopás sajnos egy igazán alattomos betegség, hiszen előfordulhat, hogy még a betegség előrehaladott állapotában sem jelentkeznek fájdalmak vagy egyéb markáns tünetek. Mindazonáltal azonban az esetek többségében több mint kellemetlen tünetei vannak a porckopásnak.

Ilyen lehet például:

  • az ízületekben jelentkező fájdalom intenzívebb mozgás esetén,

  • az ízületekben jelentkező fájdalom időjárás változásakor,

  • az ízületek rugalmasságának elvesztése, mozgásbeszűkülése,

  • az ízületek duzzadása.

A porckopás legveszélyeztetettebb területei:

  • az ujjak,

  • a gerinc (csigolyák, derék, nyak),

  • a teherviselő ízületek, mint a boka, térd, csípő.

Az ujjaknál általában merevséggel és fájdalommal jelentkezik az artrózis. A betegség előrehaladtával ezek a tünetek csökkenhetnek ugyan, ám az ízületekben csontos kinövésekkel szembesülhetünk, amelyek jelentősen korlátozhatják az ujjak mozgását.

Ha a porckopás a nyaki vagy deréki részen jelentkezik, az általában a reggeleket teheti tönkre, hiszen általában ilyenkor, a hosszabb nyugalmi állapotot követően jelentkezhetnek a nyak-, illetve derékfájdalmak.

A legáltalánosabb azonban a teherviselő ízületeknél: a térdnél, a bokánál, illetve a csípőnél jelentkező porckopás. Az évek előrehaladtával ezek az ízületek vannak a legnagyobb terhelésnek kitéve, mely akár egy tartáshiba vagy más ortopédiai probléma, akár túlsúly következtében aránytalan módon jelentkezhet, kóros elváltozásokat előidézve. Egy megfelelő térdtámasszal, illetve bokatámasszal azonban tehermentesíteni tudjuk az érintett ízületet, enyhítve a fájdalmat és a további balesetveszélyt a mindennapos mozdulataink során is.

Milyen okok vezethetnek a porckopás kialakulásához?

A porcok életkorral járó leépülése mellett vannak egyéb tényezők is, amelyek hozzájárulnak a kopási folyamathoz. Ilyenek lehetnek:

  • az örökletes tényezők,

  • az ízületek sérülése,

  • az ízületek rendszeres vagy aránytalan túlterhelése versenyszerű sport vagy nehéz fizikai munka következtében,

  • az izmok leépülése, gyengülése, mozgásszegény életmód vagy időskor következtében,

  • az elhízás, mivel a túlsúly folyamatosan túlzott terhelést jelent az ízületekre és a porcokra.

Hogyan védekezhetünk a porckopás ellen?

A fő hangsúlyt porckopás esetén is mindenképpen annak megelőzésére kell helyezni. A legfontosabb talán a rendszeres testmozgás, ami hatékony “eszköz” lehet az egyik kiváltó ok, a túlsúly ellen, emellett jelentősen javíthat a porcok anyagcseréjén is. Mozgás során ugyanis olyan tápanyagok kerülnek be az ízületi folyadékból a porc állományba, amelyek elősegíthetik a porcok hosszabb élettartamát. Másrészt az ízületeink védelmét szolgálja, ha az azt körülvevő izmok megerősödnek, hiszen így azok erősebb tartást tudnak biztosítani, jobban tehermentesítve az ízületet. Ehhez legcélravezetőbb a speciális, célzott gyógytorna, amit érdemes szakavatott gyógytornász segítségével elsajátítani. A további problémák megelőzését szolgálják a mindennapi használatra szánt ízületi támaszok, melyek nemcsak a fájdalom, de az ízületet érő terhelés csökkentésében is segítenek.

Azonban a porcok szempontjából amilyen hasznos, legalább olyan káros is lehet a mozgás, annak is elsősorban a túlterheléssel járó élsport része. A nagymértékű terhelésnél ezért mindenképpen érdemes nagy hangsúlyt fektetni a mozgás fokozatos felépítésére: a megfelelő bemelegítésre és lazításra, nyújtásra, illetve a regenerálódásra!

Ezekkel a módszerekkel ha teljesen nem is kerüljük el a porckopást, ám mindenképpen lassíthatjuk a kialakulásának folyamatát.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek