Starity

Jó hír a diszlexiásoknak: a hangoskönyv segít a tanulásban

2024. április 10. 16:04   |   

Nagyon nehéz azoknak, akik diszlexiával küzdenek, ugyanis ők egyes betűket nem is érzékelnek, éppen ezért a szöveg is összefolyik, érthetetlen lesz számukra. Nemrégiben azonban végeztek egy kísérletet, amely bizakodásra adhat okot: a hangoskönyv hallgatása ugyanazokat az agyi területeket aktiválja, mint egy könyv olvasása.

hirdetés
Jó hír a diszlexiásoknak: a hangoskönyv segít a tanulásban

Mi a felfedezés lényege?

Ez mindenképpen érdekes felfedezés, de aki már eddig is hallgatta a VOIZ hangoskönyveit, ugyanezt tapasztalhatta. Egy-egy megható történet ugyanis ugyanolyan érzéseket vált ki hallgatva és olvasva is. A szövevényesebb sztorik esetében ugyanolyan erősen koncentrálnunk kell, hogy megértsük az összefüggéseket. Ilyen értelemben valóban nincs nagy különbség a könyv és a hangoskönyv között.

A kísérlet azt vizsgálta, mely területek aktiválódnak az agyban az olvasás, és melyek a hallgatás során. Azt gondolták, eltérő mintázatot kapnak majd, de nem így lett! Kiderült ugyanis, hogy az agyunk a szó jelentését fogja fel, értelmezi, ilyen szempontból pedig teljesen mindegy, hogy azt a szót mely érzékszervünk közvetíti számára: a szemünk vagy a fülünk.

Hogyan zajlott a kísérlet?

A Berkeley kutatói kilenc embert vizsgáltak. Kiválasztottak egy angol nyelvű rádióműsort, amelyben történeteket adtak elő. Voltak, akik hallgatták a hangfelvételt, mások olvasták a szöveget. A kutatók minden egyes szónál megnézték, mely agyi terület aktiválódik, hogyan dolgozza fel az agy az információkat. Maguk is meglepődtek, mikor kiderült, hogy egyformán.

Érdekesség, hogy ugyanez a kutatócsoport korábban már végzett egy kísérletet, ahol szintén hangos történeteket kellett hallgatnia az alanyoknak. Ez alapján készítették el az agy színes térképét. Nézték, mely szavak milyen területre hatnak. Ki is rajzolódott egy, amely a társas kapcsolatok és szokások feldolgozási területének tekinthető. Ha például valaki meghallja az “apa” szót, ez aktiválódik.

Azonban a jövőre nézve további tervek is vannak. A vizsgálatot folytatni szeretnék, és olyanokat is meghívnának alanynak, akik diszlexiával küzdenek vagy nem angol anyanyelvűek, esetleg több nyelven is beszélnek. Kíváncsian várjuk az eredményeket!

A hangoskönyv már bizonyított

Mint ahogy a fentebbi leírásból is kitűnik, a hangoskönyv egy nagyon szuper dolog, és elég sok problémás helyzetre jelent megoldást. Nemcsak a diszlexiásoknak segíthet a tanulásban, hanem azoknak is, akiknek nincs idejük könyvet olvasni.

Egy hangoskönyv ugyanis vezetés, sportolás, sorban állás, utazás közben is hallgatható, épp ezért például egyetemistáknak is ajánlható. A VOIZ hangoskönyv applikációban nemcsak szépirodalmi művek, hanem szakkönyvek is szép számban elérhetők.

A hangoskönyveket ugyanakkor gyerekek is hallgathatják: bár a mesélés este a szülők feladata, de napközben, amikor a gyerkőc ébren van, a figyelme leköthető úgy is, hogy elindítunk neki egy népmesét vagy egy modern műmesét: ezek is mind megtalálhatók az alkalmazásban.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek