Starity

A lakásbiztosítás váltásával járó előnyök

2024. április 13. 14:02   |   

A lakásbiztosítások piacán egy jogszabályváltozás következtében változások következtek be, melynek köszönhetően nagyon jól járhatunk, ha kihasználjuk a lehetőséget. Na, de pontosan miről is van szó? Az alábbiakban bővebben kifejtjük!

hirdetés
A lakásbiztosítás váltásával járó előnyök

A Genertel Biztosító online platformján lakásbiztosítás témában számos információ található. Emellett a kalkulátor is nagy segítséget jelent, hogy biztosan a számunkra legelőnyösebb döntést hozzuk meg.

Újdonság a lakásbiztosítások terén

Egy jogszabályváltozás eredményeként 2024 márciusában lehetőségünk nyílik a lakásbiztosítás évfordulónk időpontjától függetlenül felmondani a fennálló biztosításunkat. Alapvetően csak évfordulóra lehet felmondani a szerződést, ezért nagy dolog, hogy ettől függetlenül is lehetőségünk van a váltásra. Ennek kapcsán viszont nem árt tisztában lenni néhány fontos információval.

Mikor és hogyan lehet váltani?

Eredetileg március 31. éjfélig mondhatjuk fel a szerződésünket költségmentesen, illetve indoklás nélkül, azonban idén ez a nap a húsvéti ünnepek okán munkaszüneti napra esik, ezért a dátum április 2-ig tolódik ki. Mielőtt elhamarkodott döntést hoznánk, jobb, ha összehasonlítunk több lakásbiztosítási konstrukciót, hogy a lehető legjobb alternatíva mellett döntsünk. 

Érdemes utánajárni a dolgoknak, ugyanis ezidőtájt kedvező árú lakásbiztosítási csomagokra bukkanhatunk, de az sem kizárt, hogy a meglévőhöz hasonló áron találunk olyan biztosítást, mely több extra szolgáltatást tartalmaz.

Tájékozódjunk az árról!

Tagadhatatlan, hogy mint oly sok esetben, úgy a biztosítás kiválasztása során kiválasztásakor is az ár a legfontosabb szempont. Természetesen ez is nagyon sokat nyom a latba, ugyanakkor ha valóban jó döntést szeretnénk hozni, akkor érdemes a fedezeteket is alaposan szemügyre venni.

Az egyik leggyakoribb hiba, az alulbiztosítás

Sajnos az alulbiztosítás egyáltalán nem ritka jelenség. Létrejöhet a szerződéskötéskor is, ha a biztosítási összeg nem megfelelően lett megállapítva vagy a biztosító által felajánlott értékkövetést időről időre visszautasítjuk. De, abban az esetben is bekövetkezhet, ha egy felújítást vagy átalakítást követően otthonunk értéke jelentősen megnő. Az infláció miatt szintén kialakulhat.

Ennek ellentéte sem előnyös

A felülbiztosítás ugyan ritkább, de előfordulhat. Leginkább az vele a probléma, hogy hiába fizetünk magasabb díjat, ha bekövetkezik a káresemény, a biztosító csak az új állapotban történő beszerzési vagy újjáépítési értékig fedezi a kárt. 

Ha anyagilag jól akarunk járni, akkor nem elég belenyugodni, hogy van lakásbiztosításunk, hanem alaposan át kell nézni időről időre, akár szakértő bevonásával, hogy valóban megfelel-e az ingatlanunk aktuális állapotának.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek