Starity

Új fegyver a fájlcserélõk kezében: a posta

Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!
2007. március 14. 17:56 #1
_ToTo_
_ToTo_
Cinikus kritikus
 
StátuszMár több, mint 19 éve...
  Csoport: Moderátor
Csatlakozott: 05.03.01.
Hozzászólás: 12489
Csatolások: 11645
Azonosító: 4133
Offline offline


Új fegyver a fájlcserélõk kezében: a posta

bûnözés hovaszarjak posta rózsavíz videomegosztók warez zene
Az illegális fájlletöltés förtelmes bûn, de a barterezés és a cserebere az USA ötven államában teljesen törvényes – erre a felismerésre alapozzák zseniális üzleti tervüket azok az amerikai cégek, amelyek a net helyett a postát használják az információs szabadság valóra váltására. Igen, ide jutottunk 2007-re: a postára.
A Wired több olyan vállalkozást is összeszedett, amely az online fájlcserélõk helyett humán kurírokra bízza a feladatot. Az offline zene- és filmterjesztés nagyjából úgy mûködik, hogy a tagok Keresek-Kínálok listákat állítanak össze, és levélben vagy csomagban elküldik egymásnak azt a cd-t vagy dvd-t, amire a másiknak szüksége van.
A Peerflix például dvd-ben utazik, és a postaköltségen kívül 99 centet hajt be minden egyes kézbesített film után, ahogy az az alábbi folyamatábrán látható:

A beszédes nevû Lala nagyjából ugyanezt mûvel zenei cd-kkel, tranzakciónként 1 dollárért, a Paperbackswap puhafedeles könyvek csereberéjét bonyolítja (a raktárkészletben több mint egymillió könyv van), a Gamewsap pedig számítógépes játékokat közvetít. A szervezõ cég elméletileg megél a jutalékokból, a kiadóknak meg kuss van – már amíg ki nem lobbiznak egy jó kis új törvényt, és betiltatják a postásokat.


forrás: index
2007. március 16. 05:02 #2
Kika
Kika
visszatérő vendég
    Csoport: Tag
Csatlakozott: 04.10.26.
Hozzászólás: 160
Csatolások: 198
Azonosító: 687
Offline offline
Ez itthonjol bebukna, bar legalabb a postasoknak sok CDjuk/DVDjuk lenne biggrin.gif
Hozzászólok Nem indíthatsz új témát!