Starity

Liszt-remix

2011. május 07. 08:08   |   Szerző: _ToTo_

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója előtt tisztelegve május 26-án különleges zenei élményben lehet része az Uránia Filmszínház közönségének.

hirdetés
Liszt-remix

Négy különböző zenei stílust képviselő neves formáció vállalkozott arra, hogy a Red Bull Liszt Remix keretén belül újraértelmezze Liszt Ferenc egy-egy híres művét, valamint a jellemző Liszt zenei elemek beépítésével egy-egy saját szerzeményüket újragondolják a neves alkalom tiszteletére.

A könnyűzenei, elektronikus, underground-elemek és a klasszikus hangok ötvözetének elegyéből összeálló egész estés zenei darab mint színházi előadás célja, hogy a magyar klasszikus zene egyik meghatározó alakjának munkássága előtt meghajolva közelebb hozzák azt a fiatalokhoz. A fellépők különböző személyisége és munkássága önmagában is izgalmas és fantasztikus zenei élményt ígér, ám hogy az egyenként 15 perces zenei megszólalások kerek egésszé álljanak össze, arról az est zenei rendezője, Szakos Krisztián fog gondoskodni különleges átvezetőelemek beépítésével.

Az este egyik fellépője a hétről hétre népszerűbb The Carbonfools nevű formáció. Első nagylemezük Poisoned Goulash (Mérgezett gulyás) címmel még 2004-ben jelent meg a Crossroads Records gondozásában. A hangzásvilágot az elektronikus alapok és az élő hangszeres muzsika fúziója határozza meg. Zenéjük a rock, blues, reggae, dub, disco, folk, ethno, darkwave és a mai modern elektronikus műfajok keveredése.

Fennállásuk óta sok-sok remixet készítettek olyan neves előadóknak, mint például a Noir Desir, Kispál és a Borz, Jazz+Az, Korai Öröm, Kimnowak, Anando Drom, stb. Az Egyesült Királyságba a Mint Source kiadó is bizalmat szavazott nekik, és három maxilemezüket is megjelentetett, melyek igen kedvező fogadtatásban részesültek az angol DJ-k körében.

A formáció 2001-ben a Sziget Fesztiválon debütált, és azóta is megállás nélkül koncerteznek. Sajnálatos módon Tóth Szabolcs kivált a csapatból, de 2006 nyarán Fehér Balázs váltotta őt a megüresedett helyen, aki dalszövegeivel érthetetlenné tette a Szénhülyék zenei stílusát.

Második, Carbonheart című lemezük 2008-ban jelent meg, melynek dalait előszeretettel játszottak a rádiók és a televíziók, nem is beszélve a több százezres internetes letöltésről. Magyarország egyik legismertebb koncertzenekaraként folyamatosan járják a klubokat, valamint 2010-ben két londoni koncertet is adtak.

Harmadik nagylemezük, a Carbonsoul 2010 legvégén jelent meg, mely stílusában az előző lemez továbbgondolása. Megmaradt a jellegzetes carbonos pszichedelikus techno-űrrock hangzás, megfűszerezve olyan új elemekkel, mint a new wave,a blues vagy a turbopolka.

Titusz szerint: „Ez a lemez sokkal dalorientáltabb, mint az előző, több szerepet kapott Balázs hangja, megjelentek új elemek, mint a new wave, a blues, de persze megmaradt a jellegzetes carbonos pszichedelikus techno-rock massza is.”

Legújabb slágerüket is folyamatosan játsszák a rádiók és a tv-adók, nem ok nélkül. A magyar zene feltámadni látszik poraiból, és néhány tehetséges formáció által talán elérjük a nemzetközi elismerést is.


The Carbonfools: Hideaway

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek