Starity

Harry Potter kalandjai — számokban

2011. augusztus 09. 08:08   |   Szerző: xBlondie

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kedvenc varázslóink 10 éven át szórakoztattak minket, de most minden véget ért. A befejező résszel együtt Harryék is elbúcsúztak tőlünk, úgyhogy itt az ideje, hogy átnézzünk néhány érdekes információt a filmsorozattal kapcsolatban.

hirdetés
Harry Potter kalandjai — számokban

A Harry Potter sikersorozat befejező része igazán nagy bevételt hozott a moziknak egész bolygónkon. A sikeres filmsorozattól elbúcsúzván nézzünk meg néhány számot, mely a filmet jellemezte az elmúlt évek során.

9 év, 7 hónap és 29 nap: ennyi idő telt el az első, Harry Potter és a bölcsek köve, illetve az utolsó, Harry Potter és a halál ereklyéi 2., fantasy műfajú alkotások között. 2001. november 16-án kezdődött a bemutató rész vetítése, amely három Oscar-díjat is azonnal megnyert. (A második és a hetedik rész első fele kettő-kettővel, míg a harmadik és a negyedik egy-egy díjjal büszkélkedhet.) Harry sorsának alakulása pedig tíz évvel később, 2011. július 15-én zárult le a mozikban.

Az első hét részért – a Halál ereklyéi második felvonását nem beleszámítva – a világ minden jegypénztára összesen nem kevesebb mint 6,37 milliárd dollárt szedett be. A Bölcsek köve, a Titkok kamrája, az Azkabani fogoly és a Tűz serlege bevételei a bemutató hétvégéjén külön-külön 80 és 100 millió dollár között mozogtak, azonban valamiért a negyedik és az ötödik alkotásra nem volt olyan nagy az érdeklődés: ezek kevesebb mint 80 millió dollárnyi sikert hoztak. A Halál ereklyéi első részével azonban óriásit ugrott a nézettség, ezzel együtt a befolyó pénzösszeg is, így egészen 125 millió dollárral lettek gazdagabbak a film közreműködői. Ismételten, ezek a számok csupán a filmek vetítésének első hétvégéjére vonatkoznak; az összesített adat a 6,37 milliárd dollár.

Talán megdöbbentőnek tűnik, de igaz: mind a nyolc kalandos film összesen 19 órán és 41 percen át szórakoztatott minket. Ezek közül a leghosszabb a Titkok kamrája a maga 155 percével, a legrövidebb pedig a Halál ereklyéi második része 131 perces hosszal.

Természetesen most, a fantasysorozat vége után sem áll meg egyik – idő közben felnőtt – szereplő élete sem. Jelenleg Tom Felton az, aki a legtöbb filmen dolgozik, utána következik Rupert Grint, azután Emma Watson, és végül a főszereplő Harry Pottert alakító Daniel Radcliffe (akinek utolsó helye annak tudható be, hogy a filmezésen kívül színdarabokban is vállal szerepeket). Biztos, hogy még rengeteg szerepben láthatjuk őket, és kívánjuk is nekik a legjobbakat. Mindenesetre egy dolog biztos: köszönettel tartozunk az írónőnek, a szereplőknek és a háttérben tevékenykedő összes dolgozónak is, hiszen nélkülük nem jöhetett volna létre ez a tíz éven át tartó sikersorozat.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek