Starity

Skarsgårdék az európai filmes szakma élére törnek

2012. január 07. 12:12   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nincs olyan európai, de amerikai sem, aki ne ismerne legalább egy Skarsgård fiút. 2012-ben nagy valószínűséggel az is megismeri őket, aki eddig még nem sokat hallott róluk.

hirdetés
Skarsgårdék az európai filmes szakma élére törnek

A svéd Skarsgård família mostanában elég sokszor merül fel filmes berkekben – nem csoda, hiszen a papa, Stellan és fiai, Bill, Gustaf, Alexander és Valter – mind színészek, méghozzá szépen ívelő karrierrel. Stellant a filmrajongóknak nem kell bemutatni, hiszen rengeteg svéd, és számos nemzetközi alkotásban találkozhattunk vele, mostanság pedig Martin Vangerként borzolja a kedélyeket az amerikai A tetovált lányban.

A nemzetközileg december végén, míg idehaza január közepén debütáló remake kapcsán faggatta az elismert színészt az amNewYork, hiszen A tetovált lány, vagyis a Millennium-trilógia eredetileg egy svéd író, Stieg Larsson könyvei alapján készült – előbb svéd verzióban, 2009-ben –, majd 2011-ben ezeket a filmeket is alapul véve az amerikai filmes adaptáció.

Általában mit gondolsz egy-egy remake-ről?
– Szeretem őket, ha jól vannak megcsinálva. A probléma ezekkel annyi, hogy néhány európai szakember csinál egy remek produkciót, majd később a hollywoodiak azt mondják, hogy igen, ez egy remek film volt, akkor csináljuk meg mi is. Így elveszíti a hangulatát, a személyességét, hiszen csak egy általános rendező jegyzi ezeket a filmeket.

– Nyilvánvalóan Fincher nem egy átlagos rendező…
– Ez a film nem olyan, mint egy Ingmar Bergman-remake, hanem egy másik film ugyanazon könyv alapján. David Fincher pedig a világ egyik legjobb rendezője.

– Igaz, hogy szeret egy jelenetet több tucatszor felvenni?
– Igen, igaz. Amikor először találkoztunk, azt mondta, nem lesz móka, mert negyvenszer veszi fel a jelenetet. Erre azt feleltem, hogy nem működik, ha nem vicces, szóval vegyük fel azt a 40 felvételt. De ez egyébként attól is függ, hogy milyen színész vagy.

– Furcsa volt egy hollywoodi filmet angolul forgatni Svédországban, a hazádban?
– Forgattam már angolul Svédországban, bár egy másik rendezővel – Lars von Trierrel – és az ország másik részében. Viszont 20 éve először egyenesen a saját ágyamból mehetek dolgozni, ez igazán kellemes.

– Tudva hogy a fiaid is színészek, várhatunk valami jó kis családi filmet?
– [nevet] Megcsinálhatjuk, megcsinálhatjuk. Hozhatom anyukámat is, szóval meglenne a kis stáb.

Mint már említettük, a Skarsgård fiúk mostanában egyre magasabbra ívelő karrierrel büszkélkedhetnek, Bill új filmje, a Simon and the Oaks 13 Guldbagge-jelölést (az Oscar-díj svéd megfelelője) zsebelhetett be, emellett az európai szakma jelölte 2012 legígéretesebb fiatal tehetségének díjára is, amely értelmében az év első felében Európát járja, emellett a neves filmfesztiválokon is feltűnik majd, hiszen hatalmas siker a Simon and the Oaks.

Alexander jelenleg a True Bloodot forgatja az USA-ban, s Mr. Northmanként hatalmas sikernek örvend, amire új filmje, a Csatahajó is rásegít. Gustaf is gőzerővel dolgozik új filmjein, szóval egyikük sem pihen, az új esztendő mindannyiuk számára sok munkával indult.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek