Starity

Hat író, akinek a műve a filmiparban is megállta a helyét

2012. március 18. 12:12   |   Szerző: Zsozsi13

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Rengeteg olyan kortárs írót ismerni, akinek műve vagy művei hatalmas sikereket arattak nem csak könyv formájában, hanem a filmvásznon is. Nézzünk néhány írót, akiknek a könyvei világsikereket értek el a mozikban is!

hirdetés
Hat író, akinek a műve a filmiparban is megállta a helyét

Az elmúlt években egyre több könyvet filmesítettek meg, és ennek zöme meggyőzte a tévénézőket is. Lássunk néhány írót, akiknek művei meghozták a világsikert a filmkészítőknek, szereplőknek és persze a szerzőnek is.

Stephenie Meyer

Korunk egyik legkedveltebb írói közé tartozik. Leghíresebb regénysorozata az elmúlt évek kedvelt vámpíros-fantasyfilmje, a Twilight-széria. 2008-ban adták ki az első részét, és idén novemberben pedig mozivászonra kerül a negyedik és egyben utolsó epizódja, a Hajnalhasadás is. Másik igen kedvelt regényét, ami a Burok címet viseli, pedig szintén készülnek megfilmesíteni, és talán nemsokára az is hasonló sikereket fog elérni.

L.J. Simth

Lisa Jane Smith szintén közkedvelt írónő. Bizonyára sokan ismerik, hiszen ő az egyik legnézettebb sorozat, a Vámpírnaplók megalkotója. 2009-ben jelent meg a sorozat a tévében, ami iránt még ma is hatalmas az érdeklődés. Másik híres könyvsorozata, a The Secret Circle nemrég jelent meg a tévéképernyőkön, de máris óriási rajongótábort gyűjtött. Egyes hírek szerint az írónő egy újabb sorozat írásába kezdett.

J.K. Rowling

Joannes Rowling az évek során híressé vált Harry Potter című könyvsorozat megteremtője. 2001-ben elkészült a Harry Potter és a Bölcsek köve filmváltozata, mely hatalmas sikereket ért el. Könyvsorozatának utolsó részét 2011-ben vitték filmvászonra, amit végül Oscar-díjra is jelöltek. Több millió példányt adtak el ebből a regénysorozatból, ami mára a fiatalok közkedvelt filmjévé és könyvévé vált.


J.K.Rowling

Dan Brown

Az évtized legolvasottab írójának is hívják, ami így is van. Dan Brown számára a sikert a Da Vinci-kód című regénye hozta meg, melyet 2006-ban megfilmesítettek. Ez némi kellemetlenséget okozott, ugyanis a könyv a keresztény vallás megkérdőjelezéséről szól. Ennek ellenére több mint 80 millió példányt sikerült eladni. Azóta megfilmesítették a szintén híres regényét, az Angyalok és démonokat is 2009-ben, amelyben szintén Tom Hanks kapott szerepet.

C. S. Lewis

Sokan a gyermek-fantasy megalkotójának nevezik. A 20. században élt írónak sok könyve jelent meg, melynek zöme fantasy és sci-fi. Leghíresebb regénysorozata a Narnia krónikái, melynek második részét az Oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényt 2005-ben filmvászonra vitte a Disney, majd 2008-ban a Caspian herceget, és végül 2011-ben a Hajnalvándor útját is, s ezzel nagy sikereket ért el.

J. R. R. Tolkien

John Ronald Reuel Tolkien neve bizony ott van a leghíresebb írók közt, ami nem is csoda, hiszen ő alkotta meg az egyik leghíresebb fantasy regénysorozatot, a Gyűrűk urát, melyet több Oscar-díjjal jutalmaztak. Az első ebből készült film a Gyűrű szövetsége 2001-ben, majd a Két torony 2002-ben, végül pedig A Király visszatér, amely 2003-ban jelent meg. Az idén pedig filmvászonra viszik a Hobbit című regényt, mely szintén ehhez a történethez kapcsolódik.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek