Starity

Mennyit tudsz a drogokról?

2012. május 07. 11:11   |   Szerző: Starity.hu

Figylem! Ez a cikk több mint öt éve íródott, a benne szereplő információk a publikálás időpontjában pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Biztosan rengeteg olyan előadást vagy éppen kisfilmet néztél végig, amelyekben a drogokról és azok káros hatásairól volt szó. De vajon tényleg megvannak a kellő ismereteid a pszichoaktív szerekről?

hirdetés
Mennyit tudsz a drogokról?

Drog. Mi jut az eszedbe, ha meghallod ezt a szót? Minden bizonnyal tömérdeknyi információt zúdítottak már rád ezzel kapcsolatban az iskolai előadásokon, illetve kisfilmeken kersztül. Tudod, hogy rossz, ártalmas és tönkreteszi az egész szervezetedet. De vajon tényleg megvannak a megfelelő információd a drogokat illetően?

Nem is egy olyan hírességet tudunk felhozni példaként, aki drogtúladagolásban halt meg. Ilyen volt Elvis Presley és Amy Winehouse, de Whitney Houston sem vetette meg a drogokat. Bár a sajtó hetekig tőlük volt hangos, sokan tudomást sem vesznek arról, hogy mi vezetett a tragikus halálukhoz. Cikkünkben megpróbáljuk összeszedni azokat a legfontosabb információkat a drogokkal kapcsolatban, amelyeket nem árt tudnod, ha kilépsz a nagybetűs életbe.

Mi a drog?

Először is kezdjük a szó definiálásával. Természetes, főként növényi és ritkán állati eredetű gyógyszeranyagot jelent. A drog kifejezés a német „trocken”, azaz „száraz” szóból került a nemzetközi szaknyelvbe, mivel többnyire valóban szárított növényi részt jelent. Tartoznak ide azonban más növényi eredetű anyagok, gombák, zúzmók, egysejtűek termékei, valamint különféle alkoholos vagy vizes kivonatok is. Manapság már leginkább tudatmódosító szerekként vannak jelen, de a belgyógyászatban is felhasználnak különböző narkotikumokat, például fájdalomcsillapításra.

Legális drogok – könnyű drogok

Bizony, nem egy olyan készítmény létezik, amely drogszármazéknak minősül. Ilyen a cigaretta, az alkohol és ide tartozik a szintén igen közkedvelt kávé is.

Nikotin: a dohányfüstön vagy éppen a nikotintapaszokon keresztül a véráramba jutó nikotin legalitása ellenére is hihetetlenül roncsolja a szervezetet. A tüdőrák kialakulásának veszélye mellett azzal is számolni kell, hogy érszűkületet és szívpanaszokat is okozhat. Fogyasztása esetén kizárólag fizikai függőség tud kialakulni.

Alkohol: talán ez az a függőség, amelynek a legtöbb gyermek a rabjává válik. A szájon át fogyasztható szeszes italok – a nikotinhoz hasonlóan – fizikai függőséget alakítanak ki az egyénben. Nagy számban pusztítják az agysejteket, amelyek köztudottan nem termelődnek újra, valamint májmegnagyobbodást okozhatnak, mivel az alkoholban található méreganyagok nem tudnak ürülni a szervezetből.

Látnokzsálya: szintén termeszthető, legális növény, amelynek – mint a dohány esetében – a levelét szívják el. A Jósmentaként ismert árvácskafélék családjába tartozó pszichoaktív anyagokat tartalmazó növény levelét általában pipából és vízipipából fogyasztják. Függőség ugyan nem alakul ki, de a hatása alatt álló egyén ilyen állapotban öntudatlan cselekedetekre képes.

Koffein: a kávé, a tea, a kóla és az energiaital is a legális drogok egyik fajtája. A magas koffeintartalmú kávék és üdítőitalok rendszeres fogyasztása következtében függőség is kialakulhat, mely ugyanúgy jelentkezik, mint a dohányzás esetében. Bár a koffeinről való leszokás viszonylag könnyű, nagy mennyiségben történő rendszeres fogyasztása rendkívül káros lehet az egészségre. Kutatások szerint napi egy-két csésze kávé a közhiedelemmel ellentétben egészségesnek számít, bár nehéz eldönteni, hogy erre a következtetésre valódi kutatások vagy a kávélobbi nyomása miatt jutottak a tudósok.

Illegális drogok – kemény drogok

A cikk második részében a drogok azon fajtáit mutatjuk be, amelyeknek fogyasztása nemcsak illegális, de veszélyes és halálos is lehet egyben.

Kokain: régebben helyi érzéstelenítő gyógyszerként használták, de manapság már a drogterjesztők, illetve fogyasztók körében elterjedt. Az anyagot a dél-amerikai kokacserje leveléből vonják ki. Erős tudatmódosító hatású szer, használatának több mellékhatása is van. Az egyik legismertebb a „rovarhatás”: a kokainisták a szer hatása alatt úgy érzik, mintha bogarak mászkálnának a bőrük alatt. Használatakor a testhőmérséklet, a pulzus és a vérnyomás megemelkedik, a pupillák kitágulnak, és szűkülnek a vérerek. Por formájában fogyasztható. A tiszta, finomított kokain hófehér, bár az utcai változatának általában valamilyen mellékszíne is van. Leginkább orrba szippantják, a maradékot esetleg a fogínybe dörzsölik, ezenkívül használható még cigarettában vagy pipában is. A crack néven ismert drog tulajdonképpen a kokain egyik szintetikus változata, amely egy speciális pipában elszívva még nagyobb élményt nyújt, mint maga a kokain. Mindkettő pszichés függőséget okoz, mellékhatásaik pedig egyénenként változóak.

Heroin: a heroin egy félszintetikus morfinszármazék. Az emberi szervezetben nagyrészt morfinná alakul, és a legnagyobb hatást valószínűsíthetően így fejti ki. A legtöbb országban illegális drog, ám az orvoslásban végstádiumú betegek kezelésére alkalmazzák erős fájdalomcsillapító és nyugtató hatása miatt. Leggyakrabban orron át felszívva vagy intravénásan (gyűjtőérbe fecskendezve) használják. Elő lehet állítani morfin acetilálásával, amelyet ópiumból vagy mákszalmából nyernek ki. A drog bejut az agyidegsejtek közé, így hatását hamarabb ki tudja fejteni. Akár már az első használat alkalmával is függőjévé lehet válni. Egy heroinista elgondolkodtató mondatokkal jellemezte saját magát:

„A heroin hatására az ember gyáva, szemtelen és szégyentelen lesz. Mindent, még a halálos veszedelmet is vállaltam, csakhogy meglegyen a napi heroin adagom. A nők sem érdekelnek, irtózom tőlük. Csak egyetlen dolog érdekes ma már számomra az egész világon, a heroin…!”

LSD: kémiai neve lizergsav-dietilamid, a legismertebb neve azonban mégis csak a ”bélyeg”. Félszintetikus, erőteljes hallucinogén kábítószer, amelynek hatása alatt megváltozik az érzékelés, a gondolkodásmód és a létszemlélet, valamint idő- és térérzékelésbeli torzulást is okozhat. Leginkább reakciós drogként használják, fizikai függőséget nem okoz, viszont kedvezőtlen mentális hatásként aggodalom és a zavaró érzékcsalódások jelentkezhetnek a fogyasztóinál. A tiszta LSD színtelen, szagtalan vegyület, és kicsit kesernyés íze van. Általában szájon át veszik be, így egy vékony papírra (bélyegre – innen ered az elnevezés), kockacukorra vagy zselatinra kenik. Nem okoz a szó szoros értelmében vett hallucinációt, helyette illúziók és az álmodozáshoz hasonló látomások gyötrik a használóit, és a megszokott dolgok, tapasztalatok jelentése változik meg számukra. Egyik legfőbb tünete még az úgynevezett „flashback”, amely tulajdonképpen egy pszichedelikus utazás (angolul trip). Ilyenkor az agy egy teljesen másik dimenzióba kapcsol át. Tünetei közé tartozik a pupillatágulás, a szédülés, a fokozott nyálképződés, az elpirulás, a hidegrázás, a libabőr, az enyhe testhőmérséklet-növekedés és a gyorsabb szívverés.

Metamfetamin, speed: a metamfetamin pszichostimuláns pszichoaktív gyógyszeranyag. Illegális drogként, speed tabletták vagy por formájában árulják a drogkereskedők. Kristály formában pipából fogyasztják, míg por változatban orron beszippantva, feloldva, egyenesen a véráramba fecskendezve (intravénásan, akár csak a heroin esetében) használják. A szer fogyasztói kényszeres cselekvéseket végezhetnek, mint például a takarítás, a kézmosás vagy a tárgyak babrálása. Elvonási tünetként túl nagy alvásigény, túlzott étvágy és depressziószerű tünetek, valamint a drog utáni sóvárgás és szorongás jelentkezhet. Hatása alatt a droghasználó az adag mennyiségétől függően produkálja a tüneteket. Kisebb dózis esetén csak euforikus érzéseket vált ki, de megfigyelhető éberség, tettrekészség, unalom vagy éppen az ingerekre való nagyobb érzékenység. Beszűkíti a vérereket, ezáltal emelkedhet a vérnyomás, lassulhat az emésztés, kiszáradhat a száj, és általános dehidratáció léphet fel. Pszichés függőséget alakíthat ki, emellett szívelégtelenséget és kiszáradást is okozhat.

Ecstasy: tabletta, por vagy éppen kapszula formájában fogyasztható partidrogként van nyilvántartva. Eredetileg fehér por, amelyet a szájon át való fogyasztás érdekében összepréselnek. A szintetikus drogok táborát erősíti, mivel egyetlen gyűrű helyettesítésével kapott származék. Összetevője, az anyavegyület, amfetamin és a metamfetamin. Hatása a speedéhez hasonló, de lényegesen erősebb érzelmi típusú hatást vált ki, valamint pszichikai függést képes kialakítani. Kikapcsolja a szervezet védekező mechanizmusait (éhség-, szomjúság-, fáradtságérzet), emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív-, vese- és májterhelést idéz elő. Hosszú távú használata máj-, vese- és agykárosodást okoz. A speedhez hasonlóan a szívelégtelenségben és a kiszáradásban rejlik a fogyasztásának veszélye.

A drog és a hatóság

Mint ahogyan a gyilkosság és a lopás, úgy a drogterjesztés, a drogfogyasztás és annak birtoklása is súlyos büntetést von maga után. Minden országban más és más törvények vannak érvényben, Hollandiában például legális a marihuána fogyasztása (hamarosan már csak a helyi lakosok számára), amely mostani cikkünkbe ezúttal nem került bele. Na, de mi a helyzet Magyarországon? Tegyük fel, hogy te egy szuper drogterjesztő vagy, aki megszerez, tart, előállít, termeszt, behoz, kivisz, átvisz drogot. Ha mindezt csupán csekély mértékben űzöd, akkor két év letöltendő szabadságvesztésre ítélhetnek, de ha nagy mennyiségben állítod elő és terjeszted a drogot, akkor öt évtől tíz évig terjedő fegyházbüntetés fenyegethet, amely a szabadságvesztés legszigorúbb végrehajtási formája.

Oszd meg a cikket ismerőseiddel!

hirdetés

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Hozzászóláshoz be kell jelentkezned!
Belépek vagy Regisztrálok

Kommentek